"Έφυγε" ο Γιώργος Σκαλενάκης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Retro Member
Joined
8 Ιαν 2010
Μηνύματα
169
Αντιδράσεις
26
"Έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο σημαντικός σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του : "Διπλοπενιές", "Επιχείρισις Απόλλων", "Αχ αυτή η γυναίκα μου!" και "Ντάμα Σπαθί". Περισσότερα εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64063801
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άλλος ένας μεγάλος σκηνοθέτης έφυγε από κοντά μας. Πραγματικά έχω στεναχωρηθεί γιατί πέραν του ότι είχε καταγωγή από την Σητεία - Νομός Λασιθίου - έτυχε να μιλήσουμε πριν από περίπου ένα χρόνο και θυμάμαι ότι είχαμε αναλύσει πολλά για τις τηλεοπτικές του δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μερικά μάλιστα από τα πιο γνωστά έργα που σκηνοθέτησε για την τηλεόραση ήταν ανάμεσα στα άλλα 1) Η Τελευταία Άνοιξη (ΥΕΝΕΔ 1973) και 2) η Κατοχή (ΥΕΝΕΔ 1973) αλλά και 3) Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός (ΕΡΤ 1977), 4) Ο Φάρος (ΥΕΝΕΔ 1976), 5) Ναυτικές Ιστορίες (ΕΡΤ 1978) κ.α. Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει τον Νίκο Καζαντζάκη λίγο πριν πεθάνει.... έτσι τουλάχιστον μου είχε εκμυστηρευτεί.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα και εγώ προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ τα τόσο ωραία πράγματα που άκουσα....
 
Προσωπικα, αυτο που μου εχει μεινει απο το Γιωργο Σκαλενακη ειναι ο πρωτοποριακος τροπος της σκηνοθετικης γραφης του.

Ενω δεν ανηκε στον λεγομενο Νεο Ελληνικο Κινηματογραφο, ειχε μια κινηματογραφικη ματια απολυτως δικη του. Βλεπαμε ταινια του και ξεραμε αμεσως πως ηταν Σκαλενακης.

Ο Θεος να τον αναπαυσει.
 
''Έφυγε'' ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης

http://www.madata.gr/epikairotita/social/372865.html

Μια άσχημη είδηση για τον δάσκαλο και σκηνοθέτη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Γιώργο Σκαλενάκη με τον οποίο είχα την τιμή να μιλήσω προ καιρού τηλεφωνικώς, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του το τελευταίο διάστημα δεν μου επέτρεψε να συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Καλό του ταξίδι. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.
 

Ο Σκαλενάκης μαζί με τον Ζουγανέλη από την κωμωδία Πειναντέους του 1986.
 
Νομίζω ότι στις πιο πολλές του ταινίες έδωσε ένα δικό του είδος, θα το έλεγα "Ντοκιμαντέρ με σενάριο", δηλ .ταινία που εστιάζει εξίσου και στους τόπους που είναι γυρισμένη. Καλό του ταξίδι !
 
αξιόλογος σκηνοθέτης με μια διαφορετική ματιά στον εμπορικό κινηματογράφο...Η ''Ντάμα σπαθί'' μπορεί να πεί κανείς ότι έχει πολλά στοιχεία από καλλιτεχνικό σινεμά στύλ ''νουβέλ βάγκ'' και μου άρεσε πολύ...Σίγουρα έχε ικάνει ένα απ' τα πιο ωραία ελληνικά μιούζικαλ τις ''Διπλοπενιές'' με αξεπέραστα κομμάτια που πάντα θα συγκινούν όσες φορές και να τα ακούς...
 
Πίσω
Μπλουζα