"Έφυγε" ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ Μίκης Θεοδωράκης...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα του και ας έχει καλή ανάπαυση. Μεγάλε Μίκη, κράτησες την Ελλάδα πολύ ψηλά, εκεί που πράγματι της αξίζει να βρίσκεται. Αντίο!
 
΄Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια το "Movement V" του Πνευματικού Εμβατηρίου, πιο γνωστό σ' εμάς ως "Ομπρός βοηθάτε". Στην πρώτη εκτέλεση το είπε η θρυλική πλέον Μαρία Φαραντούρη. Εδώ ερμηνεύει η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη. Καλό κατευόδιο στον συνθέτη κι ελπίζουμε να συναντήσει εκεί που πάει και τον Σικελιανό και τον Σεφέρη και τον Ρίτσο και τον Νερούδα και όλους τους υπόλοιπους εκλιπόντες που μελοποίησε.
 
Σήμερα το έστειλα αυτό (με Φαραντούρη όμως) σε έναν Αμερικανό συνάδελφο που άκουσε από το ΒΒC ότι πέθανε ο συνθέτης του Ζορμπά για να του εξηγήσω ότι είχε γράψει και πιο αξιόλογα έργα ο μακαρίτης.
 
Αυτό το τραγούδι το άκουγα κάθε που γίνονταν εκλογές. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν του Θεοδωράκη, παρά μόλις αυτές τις μέρες. Αποτελεί ένα κομμάτι των αναμνήσεών μου.
 
βεβαίως είναι του Θεοδωράκη και έχω τον δίσκο! (Ραντάρ). Στο τραγούδι "σύνοψη" τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης κάτι το οποίο έκανε σπάνια. Ο γαμπρός μου με κορόιδευε για τον σουρεαλιστικό στίχο του τραγουδιού αλλά εμένα είναι από τα αγαπημένα μου. Ρεκλάμες θα μας πνίξουν κι αδειανά κονσερβοκούτια μπίρας....
 
Σήμερα το έστειλα αυτό (με Φαραντούρη όμως) σε έναν Αμερικανό συνάδελφο που άκουσε από το ΒΒC ότι πέθανε ο συνθέτης του Ζορμπά για να του εξηγήσω ότι είχε γράψει και πιο αξιόλογα έργα ο μακαρίτης.
Μόνο για αυτό το συρτάκι και για το σερπικο τον ξέρουν οι πιο πολλοί στα ξένα. Κρίμα και άδικο , έχει γράψει εξοχη μουσική σε πολύ καλύτερα έργα οπως το " άξιον εστί" τον " επιτάφιο" κτλ.
 
βεβαίως είναι του Θεοδωράκη και έχω τον δίσκο! (Ραντάρ). Στο τραγούδι "σύνοψη" τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης κάτι το οποίο έκανε σπάνια.

Δεν νομίζω ότι σπάνια τραγουδούσε ο Θεοδωράκης. Έτσι στα γρήγορα μου έρχονται στο μυαλο οι Λιποτάκτες, Ένας Όμηρος, Αρκαδία ΙΙ, Αρκαδία ΙΙΙ, Τα Λυρικά από ολόκληρους κύκλους τραγουδιών. Αλλά και σε άλλους κύκλους που κυκλοφόρησαν σε δίσκο τραγουδούσε κάποια τραγούδια, 'Οπως στα 18 Λιανοτράγουδα (τον "Ταμένο" και το εμβληματικο "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις"), Στο Αρκαδία 8 ("Μιλώ", πιο γνωστό με τη Φαραντούρη), πολλά απο "Τα τραγούδια του αγώνα" κλπ. Και σε όλες τις συναυλίες του (πολλές από τις οποίες κυκλοφόρησαν σε δίσκους) πάντα τραγουδούσε.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι στα "Παράλογα" του Μάνου Χατζιδάκι ο Θεοδωράκης ερμήνευε με μοναδικό τρόπο την "Ελλαδογραφία"
 
Υπάρχει μια συμμετοχή του Θεοδωράκη σε δίσκο του Χατζιδάκι, τα "Παράλογα", όπου συνυπάρχουν κορυφαίες μορφές της νεοελληνικής τέχνης: Αρκεί να μνημονεύσει κανείς τη Μ. Μερκούρη, Δ. Σαββόπουλο, Μ. Φαραντούρη και βέβαια τον μέγιστο των στιχουργών Ν. Γκάτσο.
Θεοδωράκης και Χατζιδάκις είχαν και άλλες συνεργασίες τη δεκαετία του 60, τόσο στη δισκογραφία όσο και σε συναυλίες και θέατρο!
 
Θα ξανά υπάρξει Χατζηδακις, Θεοδωρακης, Ξαρχακος, Μαρκοπουλος άραγε;
Μπορεί να υπάρξουν ισάξιοί τους αλλά ΟΧΙ ίδιοι γιατί είναι ανεπανάληπτοι όπως κάθε άνθρωπος.
 
Μέγιστος όντως, τι να πεις. Έφερε τον Ελυτη, τον Σεφερη, τον Λειδαβιτη στα χείλη μας. Ευφυης μουσικός, θεϊκές νότες.
Ας μη ξεχνάμε τον Γκάστο, τον Δημήτρη Χριστοδούλου ......
 
βεβαίως είναι του Θεοδωράκη και έχω τον δίσκο! (Ραντάρ). Στο τραγούδι "σύνοψη" τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης κάτι το οποίο έκανε σπάνια. Ο γαμπρός μου με κορόιδευε για τον σουρεαλιστικό στίχο του τραγουδιού αλλά εμένα είναι από τα αγαπημένα μου. Ρεκλάμες θα μας πνίξουν κι αδειανά κονσερβοκούτια μπίρας...
Το ξέρω, το έμαθα τυχαία, όπως ανακάλυψα ότι είχα το δίσκο τουλάχιστον μια δεκαετία, καθώς είχε μοιραστεί με κυριακάτικη εφημερίδα. Τώρα τελευταία ξανασχολήθηκα με τα διάφορα cd που είχα.
 
Πίσω
Μπλουζα