Έφυγε ο Σταμάτης Κόκοτας

g1973tony

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
16 Μάρ 2021
Μηνύματα
3.967
Αντιδράσεις
9.659
 


 
Τελευταία επεξεργασία:

"Στις 16 Μάη μήνα '' ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ
Στίχοι : Γιάννης Κιούρκας - Μουσική : Βαγγέλης Πιτσιλαδής
LP - μαζί με τον Σταμάτη (1969)



 
Τελευταία επεξεργασία:
Ένας άνθρωπος με τον οποίο είχα δεθεί απίστευτα σε συναισθηματικό επίπεδο καθώς, τα τραγούδια του, επί χρόνια, συνόδευαν οικογενειακές εκδρομές και διαδρομές και ήταν μια από τις πρώτες μου μουσικές επιρροές, μια φωνή η οποία με έκανε να εκτιμήσω το Ελληνικό Λαϊκό τραγούδι, η μουσική του είχε μια αγνότητα, μια αθωότητα, δεν ήταν λουσμένη με τόνους καψουρας και ίσως γι'αυτό η παιδική μου ψυχή όταν πρωτοάκουσε τα κομμάτια του, τα αφομοίωσε. Ξεκάθαρα αποτελεί ένα κομμάτι του είναι μου, ξυπνάνε μνήμες πολλές τα τραγούδια και με την είδηση του θανάτου του, νιώθω ότι ένα κομμάτι του είναι μου, έχει φύγει μαζί του.

Το "Γιε μου, Γιε μου", μπορεί να τσίνιζα κάθε φορά που μου το αφιέρωνε ο πατέρας μου, ειδικά όταν ήμουν μικρότερος αλλά τώρα που έχω αντιληφθεί το νόημα και το περιεχόμενο του κομματιού, με συγκινεί αφάνταστα πολύ, μπαίνω στη θέση του πατέρα και είναι πραγματικά συγκλονιστικό τραγούδι. "Στου Προφήτη Ηλία τα Σοκάκια", "Να 'χα Τα Χρόνια σου", "Έξω φυσάει και βρέχει", "Μ' ένα όνειρο τρελό", "Πειραιώτισσα", "Γεννήθηκα Φτωχόπαιδο, Μεγάλωσες Κυρά", τι να πρωτοθυμηθώ και τι να ξεχάσω. Γενικά, δεν έχω βιώσει πολλές φορές αγαπημένος μου καλλιτέχνης να αποδημεί εις Κύριον και πραγματικά η φυγή αυτής της εμβληματικής μορφής, με έχει συγκλονίσει....
 
Όμορφα τραγούδια και σήμα κατατεθέν οι χαρακτηριστικές φαβορίτες του.
Μια και αναφέρεσαι στα τραγούδια του: ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια, αναβίωσε τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της διασκευής που έγινε για την ταινία "Ευτυχία". Ο λόγος φυσικά για το "Όνειρο Απατηλό" γραμμένο από τους Κώστα Καλδάρα και Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου το 1967. Οι πιο νέοι, αυτοί που δεν θυμούνται τον Κόκοτα στην ακμή του, εστιάζουν στους δημιουργούς πιο πολύ. Εμείς οι πιο παλιοί οφείλουμε να τους το θυμίζουμε, για να ξέρουν ότι ο Κόκοτας δεν ήταν απλά ένας λαϊκός βάρδος με φαβορίτες, ήταν ένας σπουδαίος ερμηνευτής (έστω κι αν, σε κάποιους -εμού συμπεριλαμβανομένης- δεν άρεσε ο τρόπος ερμηνείας του).
Και κάτι ακόμα: ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ο Κόκοτας είχε βαφτίσει τη μεγαλύτερη κόρη του Σταύρου Ζώρα, δημιουργού και ερμηνευτή του "Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο) (το τελευταίο το ξέρω από πρώτο χέρι).
Τέλος πάντως ας αναπαυθεί εν ειρήνη, έχοντας ζήσει μια ζωή που μόνο "Όνειρο Απατηλό" δεν ήταν:
 
Καλό ταξίδι στο Δάσκαλο... Τον είχα δει παλιότερα στο Δελφινάριο (αν θυμάμαι καλά). Εγώ κατευθυνόμουν προς την τουαλέτα κι εκείνος ερχόταν από εκεί κρατώντας από το χέρι ένα παιδάκι, που μάλλον θα ήταν εγγονάκι του.
 
Εμένα μ'αρέσει πολύ αυτό:

Και πάρα πολύ αυτό:

Ελαφρύ το χώμα. Τεράστια φωνή και παρότι πολλοί τον συγκρίνουν με τον Καλατζή, δεν έχουν πολλή σχέση μεταξύ τους.

Τώρα που πλησιάζω τα πενήντα (με γέρασαν πριν την ώρα μου άνθρωποι όπως ο Ααρντβρακ και ο Γουώλης), με συγκινούν πολυ αυτά τα τραγούδια γιατί φαντάζομαι εκείνες τις εποχές, στα μεσα του 60, να τα παίζει κάποιο ξεχαρβαλωμένο τρανζιστοράκι σε μια φτωχογειτονιά και τη μάνα μου ή τον πατέρα μου (ή και τους δύο τους χέρι χέρι) να τα ακούν και να τα σιγογραγουδούν. Τότε φτωχογειτονιά σήμαινε μόνο φτωχή τσέπη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μου αρέσει πολύ (πάντα μου άρεσε, από παιδί) το τραγούδι ο τρελός.

Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - Μουσική: Γιάννης Σπανός

Σταμάτης Κόκοτας - Ο Τρελός (1972)

 
Όμορφα τραγούδια ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκοτας και είχε πολύ ιδιαίτερο στυλ. Καλό του ταξίδι.
 
Σταμάτης Κόκοτας: Την Τετάρτη η κηδεία του τραγουδιστή - Με δαπάνη του δήμου Ζωγράφου
 
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Δήμος Μούτσης
Πρώτη εκτέλεση: Σταμάτης Κόκοτας

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι που έχει ερμηνεύσει ο Σταμάτης Κόκοτας.

Σταμάτης Κόκοτας - Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα (1968)

 
Δεν είχα γράψει τότε στο thread, γιατί δούλευα και δεν είχα χρόνο. Λάτρευα και λατρεύω αυτή την ιδιαίτερη φωνή του Κόκκοτα. Πάντα θα ακούω τραγούδια του. Ο άντρας μου μου έχει αφιερώσει δυο τραγούδια. Το ένα είναι το παρακάτω:

Ο τρόπος που σ' αγάπησα


Δεν ξέρω ποιο τραγούδι του μου αρέσει περισσότερο. Όλα νομίζω. Υπάρχει κι ένα που μου αρέσει πάρα πάρα πολύ. Δεν είναι από τα πλέον γνωστά του αλλά οι στίχοι του είναι υπέροχοι.

Αχ, πέστε τραγούδια

 
Δεν είχα γράψει τότε στο thread, γιατί δούλευα και δεν είχα χρόνο. Λάτρευα και λατρεύω αυτή την ιδιαίτερη φωνή του Κόκκοτα. Πάντα θα ακούω τραγούδια του. Ο άντρας μου μου έχει αφιερώσει δυο τραγούδια. Το ένα είναι το παρακάτω:

Ο τρόπος που σ' αγάπησα

Υπέροχο τραγούδι, παλιό και αγαπημένο. Πόσο μεγάλα τραγούδια έχει ερμηνεύσει μοναδικά ο Κόκοτας.


 
Πίσω
Μπλουζα