Ήμουν ένα άσχημο κορίτσι (Annemarie Selinko)

Το βρήκα όπως είχε τυπωθεί την εποχή του 79' ιδού λοιπόν θησαυρός μέγας, ανάγνωσμα αγαπημένο της εφηβείας! Φύλλο και φτερό είχε γίνει στην παλιά του έκδοση με πολυτονικό να σκεφτείτε ακομα. Αγαπημένο και μετά από τόσα χρόνια. Και με συμβουλές ομορφιάς στο καπάκι για αχαρα κοριτσάκια στην νεότητα τους.

IMG_20181017_085757.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυτονικό μεν, ανορθόγραφο δε.

Το ρήμα "επηρεάζω" δεν έχει καμία σχέση με το ουσιαστικό "επιρροή" και επομένως το "επιρρεάζω", συνηθέστατη γραφή, είναι πρόσφατο (λόγω γενικής αμορφωσιάς) και αδικαιολόγητο. Μου κάνει εντύπωση που ένα βιβλίο εποχής πολυτονικού είχε αυτό το λάθος. Χώρια που το "περιβάλλον" χωρίς κτητικό παραπέμπει σε κλιματικές αλλαγές και καυσαέρια, καλύτερα θα ήταν "το περιβάλλον σας"


επηρεάζω [epireázo] -ομαι Ρ2.1 : 1.ασκώ επίδραση σε κπ. ή σε κτ., συντελώ στη διαμόρφωση ή στη διαφοροποίησή του:  [κόβω διάφορα] [λόγ. < αρχ. ἐπηρεάζω `προσβάλλω, προσπαθώ να βλάψω΄ κατά τη σημ. της λ. επήρεια]


 





επιρροή η [epiroí] Ο29 : α.το να επηρεάζει κάποιος τον πνευματικό ή ψυχικό κόσμο κάποιου άλλου, να ασκεί επίδραση στη διαμόρφωσή του, στις εκδηλώσεις ή στις αποφάσεις του [λόγ. < αρχ. ἐπιρροή `εισροή, συρροή υγρού΄ σημδ. γαλλ. influence]


 


Δηλαδή η σύγχρονη σημασία και των δύο λέξεων είναι πολύ διαφορετικη από την αρχική τους.


 


Το "επηρεάζω" γράφεται "επιρρεάζω" λογω επήρειας της "επιρροής"!!
 
Δεν βαριέσαι εμένα μου φτάνει που γύρισα πίσω και ξαναγινα 17 ετών τα άλλα οκ.τι να γίνει , σημασία έχουν μονο οι αναμνήσεις.
 
Πίσω
Μπλουζα