• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Ήμουν ένα άσχημο κορίτσι (Annemarie Selinko)

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
4.860
Αντιδράσεις
712
Το βρήκα όπως είχε τυπωθεί την εποχή του 79' ιδού λοιπόν θησαυρός μέγας, ανάγνωσμα αγαπημένο της εφηβείας! Φύλλο και φτερό είχε γίνει στην παλιά του έκδοση με πολυτονικό να σκεφτείτε ακομα. Αγαπημένο και μετά από τόσα χρόνια. Και με συμβουλές ομορφιάς στο καπάκι για αχαρα κοριτσάκια στην νεότητα τους.

IMG_20181017_085757.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

elephadas

RetroJunkie™
Joined
22 Οκτ 2010
Μηνύματα
3.525
Αντιδράσεις
2.414
Πολυτονικό μεν, ανορθόγραφο δε.

Το ρήμα "επηρεάζω" δεν έχει καμία σχέση με το ουσιαστικό "επιρροή" και επομένως το "επιρρεάζω", συνηθέστατη γραφή, είναι πρόσφατο (λόγω γενικής αμορφωσιάς) και αδικαιολόγητο. Μου κάνει εντύπωση που ένα βιβλίο εποχής πολυτονικού είχε αυτό το λάθος. Χώρια που το "περιβάλλον" χωρίς κτητικό παραπέμπει σε κλιματικές αλλαγές και καυσαέρια, καλύτερα θα ήταν "το περιβάλλον σας"


επηρεάζω [epireázo] -ομαι Ρ2.1 : 1.ασκώ επίδραση σε κπ. ή σε κτ., συντελώ στη διαμόρφωση ή στη διαφοροποίησή του:  [κόβω διάφορα] [λόγ. < αρχ. ἐπηρεάζω `προσβάλλω, προσπαθώ να βλάψω΄ κατά τη σημ. της λ. επήρεια]


 

επιρροή η [epiroí] Ο29 : α.το να επηρεάζει κάποιος τον πνευματικό ή ψυχικό κόσμο κάποιου άλλου, να ασκεί επίδραση στη διαμόρφωσή του, στις εκδηλώσεις ή στις αποφάσεις του [λόγ. < αρχ. ἐπιρροή `εισροή, συρροή υγρού΄ σημδ. γαλλ. influence]


 


Δηλαδή η σύγχρονη σημασία και των δύο λέξεων είναι πολύ διαφορετικη από την αρχική τους.


 


Το "επηρεάζω" γράφεται "επιρρεάζω" λογω επήρειας της "επιρροής"!!
 

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
4.860
Αντιδράσεις
712
Δεν βαριέσαι εμένα μου φτάνει που γύρισα πίσω και ξαναγινα 17 ετών τα άλλα οκ.τι να γίνει , σημασία έχουν μονο οι αναμνήσεις.
 
Μπλουζα