Όπλα και μηχανήματα από τον Β'ΠΠ

Spartan_X

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
514
Αντιδράσεις
169
Πρόσφατα κάτα τις διακοπές μου στη Κρήτη, επισκεύτηκα το μουσείο της μάχης της Κρήτης στη Επισκοπή, έξω απο το Ηράκλειο. Ουσιαστικά είναι μια τεράστεια συλλογή όπλων, αντικειμένων, οχημάτων κλπ απο τον Β'ΠΠ και όχι μόνο - Π.χ Υπάρχει το πηλίκιο του πλοίαρχου του "Κωστάκος" και η πυξίδα του ελικοπτέρου που έπεσε στα 'Ιμια. Επίσης στο γκαράζ του μουσείου υπάρχει παρκαρισμένο το πράσινο Fiat με το οποίο έχασε τη ζωή του ο Α.Παναγούλης.

Η όλη συλλογή είναι έργο ζωής του Μιχάλη Αργυράκη, στον οποίον αξίζουν πολλά συνχαρητήρια για τους κόπους και τις θυσίες που έχει κάνει ο άνθρωπος αυτός για τη συλλογή όλων αυτών των σπάνιων αντικειμένων, και σας πρωτεινώ να το επισκευτείτε το μουσείο αν ποτέ βρεθήτε κατα εκεί.

fetch


Τουφέκια. Τα 3 πάνω είναι Lee-Enfield πιστεύω, και το 4ο Γερμανικό Mauser, νομίζω.

fetch


Και άλλα τουφέκια.

fetch


Τηλέφωνο...

fetch


Νομίζω αυτό είναι σακίδιο. Γερμανικό ( προφανώς )

fetch


Ενα Γερμανικό πολυβόλο ανάμεσα σε διάφορες οβίδες

fetch


Ενα MP40 η αλλιως γνωστό ως "Schmeisser". Διάσημο οπλο χάρη σε πάρα πολλές ταινίες και παιχνίδια ( π.χ COD ;) )

fetch


Πιστόλι, Γερμανικής προελεύσεως νομίζω. Δεξία, Αγγλικό πιστόλι Wembley, Και πίσω, παλαιά Ελληνικά διαβατήρια.

fetch


Νομίζω ασύρματος.

fetch


Τι υπήρχε πρίν ανακαλυφθούν τα ηλεκτρονικά κομπιουτεράκια...!

fetch


Διάφορα αντικείμενα

fetch


Ραδιόφωνο

fetch


Η πυξίδα του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια.

fetch


Το καντράν ενώς "τηλεφώνου τύπου G" και χαρτονομίσματα, κατοχικά κλπ.

fetch


Γερμανικό Opel αυτοκίνητο της εποχής της κατοχής

fetch


Φωτογραφία απο το εσωτερικό του αυτοκινήτου

fetch


Και άλλος ασύρματος.

fetch


Για να πώ την αλήθεια, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό, η άν είναι του Β'ΠΠ ( μου φαίνεται για μεταγενέστερο ). Ξέρει κανείς τι είναι ;

fetch


Ραδιόφωνο. Το δίπλα του δεν ξέρω τι είναι...

fetch


Εφημερίδα που αναγγέλει τα νέα του θανάτου του Μεταξά...

fetch


Πηλίκιο Ρώσου στρατηγού. Με το Ελληνικό εθνόσημο κιόλας. Γιατί ; :xm: - Δυστηχώς στο μουσείο πολλά αντικείμενα δεν έχουν ταμπέλες - Οπως το χειρόγραφό απο πίσω. Αραγε να είναι κάποιο γράμμα απο το μέτωπο;

fetch


Και άλλα διάφορα αντικείμενα. Μεταξύ τους και το πηλίκιο του πλοιάρχου του Κωστάκος, και ένα κράνος απο το πλοίο....

Αυτές είναι οι φωτογραφίες... Εχω μερικές ακόμη, αλλα δυστηχώς λίγες, καθώς είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας οταν το επισκευτήκαμε... Ελπίζω να σας άρεσαν :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου Spartan!!! :D :D
 
Ευχαριστώ για τα μυνήματα και τα thanks :) Μερικές ακόμα φωτογραφίες.

fetch


Ενα μεταλλικό κουτί... και πάνω.. Νάρκη; Μάλλον.

fetch


Αγγλικό κράνος, Γερμανικό κράνος, και Νεοζηλανδικό Καπέλο.

fetch


Ολμος.

fetch


... Και οβίδα όλμου.

fetch


Η γαλανόλευκη με τον βασιλικό θυρεό...

fetch


Και η σημαία της Βρεττανικής κοινοπολιτείας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο φιλε πραγματικα πολυ ωραια παρουσιαση μα ποιο μεγαλο μπραβο σε αυτον που με τοσο κοπο τα μαζεψε .....
 
Αν δεν κανω λαθος η πρωτη φωτο απο το δευτερο σετ ειναι δυο ναρκες συνδεδεμενες. Οταν καποιος πηγαινε να εξουδετερωσει την επανω, βγαζοντας την απο το χωμα ενεργοποιουσε την παγιδευμενη απο κατω.
 
Πραγματικά το μόνο που έχω να πώ, ( και σχεδών 3 χρόνια μετα τη επίσκεψη μου τότε ) είναι οτι είναι μια καταπληκτική συλλογή μαζεμένη σε πολύ μικρό χώρο. Θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει το κράτος ( τι λέμε τώρα ... ) και να είχε παραχωρήσει στο άνθρωπο αυτό ενα μεγάλο χώρο στο Ηράκλειο η όπου αλλού.
 
Μάλλον πρόκειται για μικρό μαγνητικό τηλεφωνικό πίνακα. (Με εφτά ανταποκριτές, και οι δύο μιλούν ταυτόχρονα. Λείπουν τα τέσσερα κορδόνια με τα βύσματα).

Νομίζω ασύρματος.
Είναι τηλεγραφικός μετατροπέας ΤΑ/162. Τον χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν καμιά 20αριά χρόνια για να συνδέσουν τηλέτυπα, πάνω σε φερέσυχνα. Δεν είναι εποχής Β' ΠΠ είναι μεταγενέστερο (Ελαφρά. Από Κορέα και μετά).

Για να πώ την αλήθεια, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό, η άν είναι του Β'ΠΠ ( μου φαίνεται για μεταγενέστερο ). Ξέρει κανείς τι είναι ;
Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, μοιάζει με τροφοδοτικό. (Αν και πρέπει να το δω καλύτερα).

Ραδιόφωνο. Το δίπλα του δεν ξέρω τι είναι...
Βλέπω διαβάθμιση Fahrenheit , οπότε μάλλον είναι μετρητής θερμοκρασίας. (Αν και που θα βρει θερμοκρασία 2500 F, δεν ξέρω).
 
Νάσαι καλά για τις επεξηγήσεις Captain, ευχαριστώ.

Captain Kal είπε:
Βλέπω διαβάθμιση Fahrenheit , οπότε μάλλον είναι μετρητής θερμοκρασίας. (Αν και που θα βρει θερμοκρασία 2500 F, δεν ξέρω).
Το ερώτημα είναι πως θα προλάβενε να μετρήσει τέτοια θερμοκρασία πριν μηχάνημα ( και χρήστης ) εξαερωθούν :p :D Βέβαια πλάκα κάνω, ίσως να είναι μετρητής θερμοκρασίας απο κανένα αντιδραστήρα... η κάτι παρόμοιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Opel δεν έχει καμία σχέση με την κατοχή. Είναι ένα Opel Olympia κατασκευής 1951 με 1952.

Οπότε σίγουρα δεν αποτελεί λάφυρο πολέμου.

Κατά άλλα πολύ ωραία παρουσίαση.
 
Εγώ στο σπίτι έχω μία "σπάθα", η οποία τοποθετούνταν στα Mauser σαν ξιφολόγχη. Δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μας μικρές ξιφολόγχες... είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης, κάπου στο σπίτι της μητέρας μου, πρέπει να έχω και ένα "οργανάκι", από spitfire... Ο παλαβός φίλος μου που μου τα έδωσε (είχε πολλά!!!), έχει μέχρι και στολή πιλότου της RAF...

Το πέτσινο μπουφανάκι με τη γούνα στο γιακά... μέχρι και το δερμάτινο σκούφο με τα γυαλιά!!!
 
Spartan_X είπε:
Πραγματικά το μόνο που έχω να πώ, ( και σχεδών 3 χρόνια μετα τη επίσκεψη μου τότε ) είναι οτι είναι μια καταπληκτική συλλογή μαζεμένη σε πολύ μικρό χώρο. Θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει το κράτος ( τι λέμε τώρα ... ) και να είχε παραχωρήσει στο άνθρωπο αυτό ενα μεγάλο χώρο στο Ηράκλειο η όπου αλλού.
Χωρίς λόγο έχω ένα κόλλημα με την συγκεκριμένη επόχη και πόλεμο (!)

Κάποια στιγμή βρέθηκα (ευτηχώς) επανελλημένα στην Νορμανδία. Ένας λόγος ήταν και ο πόλεμος και η απόβαση.

Σε αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα, είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις πόσο άλλοι τα φροντίζουν και αναδεικνύουν όλα αυτά (ακόμη και μερικά πολύ ασήμαντα) και εμείς δεν κάνουμε τπτ. Μόνο τρισάθλιο μουσακά μάθαμε να πουλάμε και τώρα όλα μας φταίνε...
 
Η συλλογή μου με αεροπορικά όργανα και εξαρτήματα του Β'ΠΠ ξεκίνησε το 1986, όταν γνώρισα στο Μόναχο το θείο της γυναίκας μου και διαπιστώσαμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα ως προς την αεροπορία. Μου είπε ότι είχε στο σπίτι του ένα αεροπορικό όργανο που έβγαλε ο ίδιος από Messerschmitt (Me) 110, όταν βρήκε δύο από αυτά εγκαταλελειμμένα σε άκρη αυτοκινητόδρομου 2 ημέρες πριν μπουν οι αμερικανοί στη Νυρεμβέργη. Το σπίτι τους ήταν στις παρυφές της πόλης και κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του (16 χρονών τότε) έπεσε επάνω τους. Αφού δεν ήταν κανείς γύρω και όντας φανατικός της αεροπορίας, ανέβηκε στη θέση του πιλότου και έπαιξε αρκετή ώρα με τα χειριστήρια. Μετά πήρε ένα κατσαβίδι από τη θήκη εργαλείων του ποδηλάτου του και έβγαλε το πιό σημαντικό: Ένα σύνθετο όργανο που αποτελείται από τεχνητό ορίζοντα, ένδειξη κλίσης και κλινόμετρο υγρού τύπου με σφαιρίδιο.

Εντυπωσιάστηκα βέβαια, του είπα ότι με ενδιαφέρει πολύ και στην επόμενη επίσκεψή του το έφερε και μου το χάρισε μαζί με όλη τη συλλογή του από περιοδικά της εποχής (1939-1944) και εργοστασιακές φωτογραφίες που είχε (αν ενδιαφέρει μπορώ να αναρτήσω φωτογραφίες και από αυτά).

Το όργανο κατασκευάστηκε από την Askania AG-Berlin, όπως αναφέρεται στην πλακέτα. Η Askania κατασκεύαζε και φωτογραφικές μηχανές, όπως έχει αναφερθεί σε άλλο σημείο του forum. Είναι πολύ εντυπωσιακό και μεγάλο όργανο και έχει ηλεκτρικό γυροσκόπιο για τη λειτουργία του μηχανισμού.

Επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες, όπου άνοιξα μόνο το πίσω μέρος του οργάνου που ξεβιδώθηκε χωρίς να σπάσει σφραγίδα. Το εσωτερικό με το γυροσκόπιο δεν το "εξερεύνησα" αφού κάθε βίδα είναι σφραγισμένη με μπογιά. Οι τελευταίες φωτογραφίες είναι από επεξήγηση του μηχανισμού λειτουργίας του οργάνου στο περιοδικό εποχής " Der deutsche Sportflieger" τεύχος Φεβρουαρίου 1943 που έχω στη συλλογή μου. Τη δεκαετία του '90 μπόρεσα να αποκτήσω και άλλα γερμανικά αεροπορικά όργανα του Β'ΠΠ και διαμορφώθηκε μία μικρή συλλογή. Το πρώτο όμως έχει τη δική του γοητεία....... Αν υπάρχει ενδιαφέρον ίσως αναρτήσω και από τα υπόλοιπα φωτογραφίες.



























6.JPG

5.JPG

3.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

12.JPG

10.JPG

11.JPG

13.JPG

1.JPG

2.JPG

4.JPG
 
Navigational Computor vs Dreieckrechner

Πρόκειται για σύγκριση ενός αεροναυτιλιακού αναγωγέα της γερμανικής Luftwaffe (Dreieckrechner) και ενός της αγγλικής RAF (Navigational Computor) κατά τον ΒΠΠ.

Ο γερμανικός είναι ένας λεπτός δίσκος 2 όψεων με εσωτερικούς δακτυλίους με δεδομένα που κινούνται (όπως οι λογαριθμικοί κανόνες) και με συνδυασμούς κάνουν υπολογισμούς, ταχύτητας, κατεύθυνσης κλπ. Κατασκευάσθηκε το Φεβρουάριο 1941 στο Αμβούργο από την εταιρεία Dennert & Pape. Είναι εύχρηστος λόγω μεγέθους, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιήθηκε από αεροναυτίλους σε μεγάλα αεροπλάνα και όχι σε μονοθέσια, μια και δεν έχει στήριξη για χρήση του από τον πιλότο.

Ο αγγλικός (Computor!!!!!) είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και έχει μεγαλύτερο όγκο από τον γερμανικό, ωστόσο είναι εργονομικότερος, μια και είναι 2 επιπέδων (ανοίγει με καπάκι), έχει μπλόκ σημειώσεων και θέση για μολύβι (έβαλα ένα σύγχρονο) και οθόνη όπου τα δεδομένα μετακινούνται με τη στροφή ενός κουμπιού. Επίσης έχει σημεία στήριξης από βακελίτη με καμπύλη και λουριά για να στερεώνεται στο μηρό του πιλότου (μονοθέσια αεροσκάφη) ή με πρόσθετα καλύματα για χρήση στο τραπεζάκι του ναυτίλου (μεγαλύτερα αεροσκάφη). Να σημειώσω ότι τα δεδομένα επί της διαφανούς οθόνης για κάθε πτήση σβύνονται στη συνέχεια και η οθόνη χρησιμοποιείται ξανά. Από ότι φαίνεται ήταν πολύ μάχιμος Computor!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg
 
Η Μάχη της Κρήτης σημάδεψε για καλά το σώμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών με τη δυσκολία των μαχών και τις τεράστιες απώλειες που είχαν. Για να τιμήσει τη μάχη αυτή η τότε Επιμελητεία της Γερμανικής Αεροπορίας (Flieger-Unterkunfts-Verwaltung: FL.U.V.) δημιούργησε μία μεταλική θήκη για σπιρτόκουτα με το σήμα των αλεξιπτωτιστών και τη λέξη: KRETA με το έτος 1941 (για τους αλεξιπτωτιστές?). Στο πίσω μέρος αναγράφεται το ακρωνύμιο FL.U.V.

Παρεμπιπτόντως να αναφέρω, ότι όσοι αλεξιπτωτιστές πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης είχαν και ειδικό περιβραχιόνιο στη στολή τους, μία άσπρη λωρίδα πανιού με τη λέξη KRETA κεντημένη με κίτρινη κλωστή και είχαν δικαίωμα χαιρετισμού ακόμα και από ανωτέρους τους. Δυστυχώς μου ξέφυγε σε σχετική δημοπρασία και έμεινα μόνο με τη θήκη για σπιρτόκουτα.

Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες, τα σύμβολα εποχής έχουν σβυστεί.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg
 
Γερμανικές αεροπορικές πυξίδες χειρός από την περίοδο του Β'ΠΠ για πιλότους που προσγειωνόταν σε εχθρικό έδαφος, ώστε να προσανατολισθούν σωστά και να αποφύγουν την αιχμαλωσία γυρίζοντας στις γραμμές τους. Ήταν σε 2 είδη και είχαν το μέγεθος μεγάλου ρολογιού με δακτύλιο για τον ορίζοντα και φώσφορο, καθώς επίσης υγρό. Είχαν λουράκι για εφαρμογή στον καρπό, ωστόσο πολλοί πιλότοι τη φορούσαν στη ζώνη ή στο γιακά. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθούν να δείχνουν με μεγάλη ακρίβεια τον Βορρά.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg
 
To σπανιο (βγηκαν περιπου 3.000 κομματια) γερμανικο υποπολυβολο FG 42 (Fallschirmjgergewehr 42).

Ηταν οπλο το οποιο φτιαχτηκε,αποκλειστικα για χρηση απο τους αλεξιπτωτιστες.

FG42.jpg


paracaidista-aleman.jpg


11271049_758286654292442_1829159078_n.jpg


Πρωτοποριακο (για την εποχη) γερμανικο αντιεροπορικο συστημα ρουκετων / πυραυλων

Fliegerfaust




.

man-portable-anti-aircraft-rockets-photo-u1
luftfaust0006-jpg.97998


1200px-Luftfaust.JPG






Επισης,στην παρακατω φωτογραφια (απο το ιδιο ''σετ'' φωτογραφιων της 1ης σελιδας) παρουσιαζεται ενα σακι (λινατσα) το οποιο χρησιμοποιουσαν οι γερμανοι για να βαζουν τροφιμα,υλικα κλπ.


Το σακι της φωτογραφιας ειναι ξηλωμενο και γι αυτο δειχνει σαν...''σημαια''..
fetch


Απο την πρωτη σελιδα...δημοσιευθηκε αυτη η φωτογραφια.


Το πολυβολο ειναι το γερμανικο MG 34
fetch
 
Πίσω
Μπλουζα