[ΑΦΙΕΡΩΜΑ] Τα 10 πιο "παράξενα" παιχνίδια ever

thamonas

RetroMaNiaC
Joined
13 Απρ 2007
Μηνύματα
697
Αντιδράσεις
44
Πάντα μου άρεσε να παίζω παιχνίδια και μου αρέσει να παίζω όσο πιο πολλά μπορώ για να έχω άποψη. Πιστεύω ότι μερικοί δημιουργοί παιχνιδιών είναι ένα είδος καλλιτέχνη. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς ήθελαν να διαφοροποιηθούν από την μάζα, άλλοι ήθελαν να δημιουργήσουν εντύπωση και άλλοι πάλι το μυαλό τους, «στροφάριζε» λίγο διαφορετικά από το φυσιολογικό. Έτσι κάποια από τα δημιουργήματα αυτών των ιδιαίτερων ανθρώπων, ήταν σουρεαλιστικά, αστεία και κάπως πιο φιλοσοφημένα.. Στην συνέχεια θα προσπαθήσω να κάνω ένα μίνι αφιέρωμα για τα 10 πιο παράξενα παιχνίδια στην ιστορία των PC games. Τα κριτήρια θα προσπαθήσω να είναι όσο πιο αντικειμενικά γίνεται αλλά όπως καταλαβαίνετε, για ένα τέτοιο θέμα είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε όλοι. Εγώ πάντως θα το επιχειρήσω και ελπίζω όλοι σας να θυμηθείτε κάποια πράγματα και ίσως και να ανακαλύψετε κάποια που δεν γνωρίζατε.

1. Hell: Cyberpunk thriller

picture.php


Ξεκινάμε την λίστα με ένα adventure. Κάπου στο έτος 2094 η Αμερική βρίσκεται κάτω από μια φασιστική κυβέρνηση. Η ιδιαιτερότητα που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να διώχνει τους παραβάτες στην ίδια την κόλαση!! Στην πραγματικότητα, οι πύλες της κόλασης έχουν ανοίξει και έχουν καταλάβει το Πεντάγωνο και την εξουσία. Η ειρωνεία είναι ότι η κοινωνία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ηθικής ανοχής που κάνεις δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Η παρουσία του παρανοϊκου James Hopper είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

2. Bad Mojo

picture.php


picture.php


Τι να πει κανείς για αυτό το παιχνίδι!! καθαρόαιμο adventure στο οποίο υποδύεσαι μια κατσαρίδα. Όχι κάποια καρτουνίστικη, χαριτωμένη, πολύχρωμη Μικρή Τερέζα κατσαρίδα, αλλά μια σιχαμένη πραγματική FMV κατσαρίδα που αν την έβλεπες σπίτι σου θα είχες καταναλώσει όλο το Teza πάνω της. Έτσι πρέπει να συρθείς γύρω από βρωμερές κουζίνες, ψοφίμια ποντικών και μουχλιασμένες τροφές για να μπορέσεις να βρεις τον τρόπο να επανέλθεις στην ανθρώπινη σου μορφή.

3. Psychic detective

picture.php


Είσαι ένας μέντιουμ ο οποίος γίνεσαι από την μια στιγμή στην άλλη ένας Ντετέκτιβ-Ερευνητής Παραφυσικών φαινομένων. Προσπαθείς να ξεδιαλύνεις ένα παράξενο φόνο-αυτοκτονία και για να το κάνεις αυτό πρέπει να «μπεις” κυριολεκτικά στο μυαλό κάποιων υπόπτων και να βγάλεις άκρη με την όλη ιστορία. FMV adventure από τα καλά.

4. Armed and delirious

picture.php


Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είσαι μια γιαγιά η οποία προσπαθεί να σώσει την οικογένεια της από ένα τον κακό Λαγό ο οποίος τους έχει απαγάγει γιατί συμπεριφέρονται άσχημα στα ζώα. Η παράξενη γιαγιά έχει για μεταφορικό μέσο ένα ιπτάμενο πλυντήριο!!! στο οποίο ταξιδεύει σε απίστευτα σουρεαλιστικούς κόσμους. Το παιχνίδι είναι μέτριο και κάπως διασκεδαστικό αλλά τελείως παράξενο.

5. Gender wars

picture.php


O παιχνίδι είναι ένα κράμα Χ-Com και σωβινισμού. Στο απώτερο μέλλον τα πράγματα μεταξύ αντρών και γυναικών έχει φτάσει στο απροχώρητο: Οι άνδρες βρίσκονται σε πόλεμο με τις γυναίκες. Στο συγκεκριμένο strategy πρέπει να διαλέξεις ποια πλευρά θα παίξεις και ξεκινάς κάντοντας αποστολες οπού σκοπός σου είναι να σκοτώσεις τους στρατιώτες του αντίπαλου φύλου.

6. Catechumen

picture.php


Ορίστε και ένα παιχνίδι το οποίο θα το έπαιζε ακόμη και ο Πάπας με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο τίτλος του παιχνιδιού προέρχεται από την ελληνική λέξη “κατηχούμενος” και είναι καθαρό firsτ person action game. Στο παιχνίδι αυτό έχεις μεταφερθεί στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και με το ιερό σπαθί χτυπώντας τους «άπιστους» προσπαθείς να τους προσηλυτίσεις και να τους κάνεις Χριστιανούς καθώς και να κατατροπώσεις τα διαβολικά όντα που υπάρχουν στο παιχνίδι. Η δράση, παρόλο που είναι Action, δεν πέφτει ούτε μια σταγόνα αίμα. Το παιχνίδι υποτίθεται, βγήκε προς απάντηση για όλους αυτούς που κατακρίνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ότι προτρέπουν τον κόσμο σε βίαιες πράξεις. Υπάρχει ένα urban legend που λέει ότι η ιδέα για το παιχνίδι δημιουργήθηκε από ένα επεισόδιο των Simpsons, οπού ο Bart έπαιζε ένα Χριστιανικό ηλεκτρονικό παιχνίδι με τους γιους του Flanders.

7. Endorfun

picture.php


Πώς θα μπορούσαν να περιγράψω αυτό το παιχνίδι με μια πρόταση: Φανταστείτε πως θα ήταν το TETRIS αν ο δημιουργός του είχε πειραματιστεί με LSD. Στο παιχνίδι αυτό ελέγχεις κάτι που φαίνεται ότι είναι ένας μικρός κύβος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το “Light Body” σου (Your Lightbody is a gridwork of light and sacred geometry that brings together your physical, emotional, mental and spiritual being) που προσπαθεί να ενωθεί με κατι τετράγωνα που όμως είναι «Light Force». Το φοβερό μουσικό background έρχεται να ολοκληρώσει την όλη ψυχεδελική εμπειρία.

8. American Mcgeee Alice

picture.php


Τι να πούμε τώρα για αυτό το παιχνίδι. Το original παραμύθι είναι από μόνο του μια σουρεαλιστική παράξενη κατάσταση γεμάτο κρυμμένα μυνήματα και ενδόμυχες ανησυχίες. Τώρα, στην ψυχεδελική ατμόσφαιρα του παραμυθιού, προστίθενται το μακάβριο, ο απόκοσμος φόβος και η βία! Η χώρα των θαυμάτων ήταν προϊόν της φαντασίας του παιδικού μυαλού της μικρής Αλίκης…φανταστείτε την χώρα των θαυμάτων πως διαστρεβλώνεται στο παρανοϊκό πια, μυαλό της μικρής Αλίκης που είναι τώρα κλεισμένη σε ψυχιατρείο μετά τον τραγικό θάνατο των γονιών της. Η βασίλισσα των χαρτιών πιο διεστραμμένη από ποτέ, κυβερνά δεσποτικά αυτό τον κόσμο και η Αλίκη βρίσκεται πάλι εκεί να την αντιμετωπίσει.

9. Time Commando

picture.php


picture.php


Εκτός του οτί το σενάριο του παιχνιδιού είναι strange, είναι και ένα από τα προσωπικά αγαπημένα. Ένα virus έχει μπει σε ένα σύστημα computer και πρέπει εσύ, ο προγραμματιστής να το βρεις και να το διαγράψεις. Πως θα γίνει αυτό?? Μα πολύ φυσιολογικά θα ταξιδέψεις virtually μέσα στο χρόνο και θα αντιμετωπίσεις εχθρούς από κάθε εποχή. Τα όπλα σου, ποικίλουν και είναι ανάλογα με την χρονική περίοδο που βρίσκεσαι π.χ. στην προϊστορική περίοδο είναι ρόπαλα, στον Μεσαίωνα σπαθιά και ασπίδες, στο δεύτερο παγκόσμιο πιστόλια και ντουφέκια και στο μέλλον lazer.

10. Wolf

picture.php


Ένα role playing game, στο οποίο παίρνεις τον ρόλο ενός λύκου. Τι εννοούμε δηλαδή? Είσαι ένας λύκος που βρίσκεσαι μαζί με την αγέλη σου στους διάφορους φυσικούς χώρους που ζουν οι λύκοι, δηλαδή στέπες, δάση(κατόπιν επιλογής) κ.λ.π. Εκεί πρέπει να βρίσκεις τροφή κυνηγώντας, να φυλάγεσαι από τους εχθρούς σου (από αρκούδες μέχρι τον άνθρωπο) και βεβαίως να κάνεις ότι είναι απαραίτητο για να επιβιώσεις . Το παιχνίδι είναι αρκετά ρεαλιστικό και πρέπει να λαμβάνεις υπόψη την εποχή του χρόνου. Όσοι είσαστε fun του animal planet και σας συναρπάζουν τα ντοκυμάντερ θα σας αρέσει πολύ. Όσο για τους υπόλοιπους, θα το βρείτε απίστευτα βαρετό αλλά σίγουρα «παράξενο.»

p.s. Στα πρώτα 10 είχα επιλέξει και το Grim Fandango, αλλά επειδή έχει ήδη αναφερθεί σε ένα έξοχο review από τον φίλο Mano http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=2599,

το αντικατέστησα με κάποιο άλλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγω θα εβαζα τα δυο Ιnca :)
 
Πολύ καλή δουλειά thamo! :thumbup:

Τα περισσότερα (ίσως όλα) από αυτά τα παιχνίδια δεν τα γνωρίζω καθώς δεν είμαι fan του PC-gaming (για άλφα βήτα λόγους)...

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αυτό με την κατσαρίδα και αυτό με τη γιαγιά (να την κάνει ο Θεός)...

Ενδιαφέρον άρθρο!
 
To American McGee Alice ηταν απο τα τελευταια φοβερα παιχνιδια της χρυσης PC gaming περιοδου (1997-2001)
 
To hell είναι από τα αγαπημένα μου στο 3DO!Πολύ έξυπνο και όμορφα για τότε παιχνίδι! :thumbup:
 
το sanitarium δεν ήταν από τα ποιο παράξενα, ψυχεδελικά παιχνίδια;;;
 
spyros_s είπε:
το sanitarium δεν ήταν από τα ποιο παράξενα, ψυχεδελικά παιχνίδια;;;
To sanitarium οπωσδήποτε είναι όλα αυτά που αναφέρεις αλλά κυριώς είναι σοκαρίστικο!! και αυτή είναι ένα άλλο αφιέρωμα που θα ήθελα να κάνω με τα 10 πιο μακάβρια, σοκαριστίκά controversial παιχνίδια..

Οπότε το έχω τοποθετήσει σε άλλη κατηγορία όπως καταλαβαίνεις #)

pitsunami είπε:
To hell είναι από τα αγαπημένα μου στο 3DO!Πολύ έξυπνο και όμορφα για τότε παιχνίδι! :thumbup:
To hell ειναι όντος πολύ καλό αλλα δεν το είχα δει στο 3DO..Το Psychic Dedective που αναφέρω το είχα παίξει αποκλειστικά στο 3DO..το ξέρεις το συγκεκριμένο παιχνίδι pitsunami?? ήταν να διαλέξω αυτό ή το ΝIGHT TRAP για την λίστα.
 
Άψογος Σωκράτη,αφιέρωμα πρωτότυπο,περιεκτικό,-κατά τη γνώμη μου-υποκειμενικό (όπως για μένα ΠΡΕΠΕΙ να είναι ένα τέτοιο κείμενο,να έχει ρε παιδί μου την προσωπική σφραγίδα του γράφοντος ! ),κοινώς,το ευχαριστήθηκα πολύ..!

Έχω παίξει,πολύ λίγο θα έλεγα,ασφαλώς δηλαδή χωρίς να έχω τελειώσει,τα Hell και Bad Mojo μόνο..

(Και ο λόγος ήταν,αν δεν μπερδεύω χρονικά τα γεγονότα,το ότι "έπεσαν" πάνω στην εποχή που έκανα το ΟΛΕΘΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑ να πουλήσω το τότε PC μου και να πάρω ένα....PS,το οποίο εν τελει κράτησα για 2 μήνες μόνο,τόσο άντεξα !! :D )
 
!

έκανες τέτοιο λάθος ρε Μάνο?? εσύ ένας adventuras να δώσεις το PC σου?? #)

Καλό το PS δεν λέω αλλά δεν θα έδινα ποτέ το PC..Αν και τα Final Fantasy, Resident Evil και Suikoden είναι φοβερή gaming εμπειρία.

Όντως έχεις δίκιο οτί είμαι κάπως υποκειμενικός και προσπάθησα να συμπεριλάβω όσο τον δυνατόν παιχνίδια που να μην είναι και τόσο γνωστά αλλά να είναι strange..και είχα και στο μυαλό μου ένα αλλο αφιέρωμα που θέλω να κάνω με τα πιο controversial games οπότε καποια "περίεργα" παιχνίδια θα τα αναφέρω εκεί.
 
thamonas είπε:
To hell ειναι όντος πολύ καλό αλλα δεν το είχα δει στο 3DO..Το Psychic Dedective που αναφέρω το είχα παίξει αποκλειστικά στο 3DO..το ξέρεις το συγκεκριμένο παιχνίδι pitsunami?? ήταν να διαλέξω αυτό ή το ΝIGHT TRAP για την λίστα.
Φυσικά το ξέρω αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτά τα δύο δυστηχώς. Σύντομα όμως,μάλλον αυτός ο μήνας θα είναι γεμάτος 3DO!! :D
 
Ένα τρομερά δημιουργικό και ''παράξενο'' adventure που θυμάμαι ήταν το Neverhood, φτιαγμένο όλο με πηλό με ασυνήθιστους γρίφους και διεστραμμένο χιούμορ:

 


[video=youtube;EfVQ7Tm-JMo]


 
Το Alice είναι όντως φοβερό. Το ξανααγόρασα πριν 3 χρόνια από eBay έτσι... για να υπάρχει.

Επίσης, το Time Commando το είχα σκίσει :)

Να προσθέσω μόνο και το...

Amiga Longplay [113] Weird Dreams

 
The Dark Eye

δυστηχως πολυ αργοτερα το πηρα χαμπαρι

 
πως μου διεφυγε τουτο το thread

σε σειρα προτιμησης/αξιολογησης παραξενιας

1. Harvester

και μετα απο ετη φωτος

2. The Dark Eye
3. Hell
4. Bioforge
5. Frankenstein: through the eyes of the monster
6. The Black Dahlia
 
Πίσω
Μπλουζα