Wally είπε:
Πραγματι εξεπλαγην οταν ειδα οτι η περιοδος 73-94 ειναι τοσο ψηλα!!
Και εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό, και στατιστικά δείχνει ότι αρκετός κόσμος μπήκε με μία μικρή καθυστέρηση στον "κόσμο" του Pixel (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται σώνει και καλά για μικρότερο ηλικιακά κοινό, ή για το ότι έχει κάτι το "άσχημο" αυτή η περίοδος).
Wally είπε:
Δεν μου αρεσε παντως το γεγονος οτι σταματησε την στηλη για τα reviews Ελληνικου software. Πιστευω οτι εκεινη η στηλη εδινε την απαραιτητη καλυψη για καποια εμπορικη επιτυχια των προγραμματων αρα και κινητρο για δημιουργια.
Good point. Αυτό συνέβει δυστυχώς αρκετά νωρίς (απο το τεύχος 13). Μπορεί απο εκεί και έπειτα να μην υπήρχαν παρουσιάσεις ελληνικών προγραμμάτων σε "σταθερή βάση", αλλά σποραδικά έκαναν κάποια reviews ελληνικών εφαρμογών.
Πάντως, για την "διακοπή" αυτή δεν πρέπει να ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι, αλλά και το γεγονός ότι η αγορά γρήγορα κατακλύστηκε απο ξένο software, και οι εμπορικές ελληνικές προσπάθειες μειώθηκαν.
Στα θετικά πάντως ήταν το γεγονός ότι τουλάχιστον οι ερασιτέχνες-"χομπίστες" συνέχιζαν να έχουν μεράκι και να στέλνουν την δουλειά τους (listings κλπ).
Wally είπε:
Στις μετεπειτα περιοδους το Pixel εκανε λαθακια με μεγαλυτερο την γρηγορη εγκαταλειψη των 8bit
Εδώ δεν είμαι σύμφωνος. Το Pixel ακολούθησε απλά τις εξελίξεις. Για πόσα χρόνια να συνεχίζεις να υποστηρίζεις τα οκτάμπιτα όταν απο το '85 κιόλας υπήρχαν μηχανήματα όπως ο ST και η Amiga;
Noμίζω πως το Pixel τα ακολούθησε όσο μπόρεσε για ένα περιοδικό που *δεν* ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στα 8-bits, αλλά προσανατολισμένο γενικότερα στα home που κυριάρχησαν στην ελληνική αγορά. Και εδώ που τα λέμε, άλλη "κίνηση" είχαν τα οκτάμπιτα, ας πούμε, το '85, και άλλη π.χ. το '89. Δεν μπορούν τα οκτάμπιτα να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο σε μία αγορά που "κινείται" - αυτό δεν είναι δυνατόν.
Εκείνο που είναι κάπως παράξενο, είναι το ότι τα 16μπιτα home είναι αυτά που έδειξαν να μένουν "στάσιμα" στην αγορά των home για μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα...) - πράγμα φυσικά για το οποίο δεν ευθύνεται το Pixel.
Νομίζω ότι αυτό ήταν το "turning point". Οτι δηλαδή στην 32-bit περίοδο φάνηκαν καθαρά να παίρνουν κεφάλι τα PC, σε βάρος των αγαπημένων μας home (μιλάμε βέβαια για Ελλάδα, διότι π.χ. στο Αμέρικα, ακόμα και απο την περίοδο των 16-bit, τα PC κυριάρχησαν απέναντι σε ST & Amiga).
Το πρώτο τεύχος Pixel που διάβασα, ήταν το 2, αλλά απο τις περιόδους, μου άρεσαν πολύ oι χρονιές '86, '87 και '88. Ειδικά το '86 ήταν μία χρονιά "σημαδιακή" γιατί πήρα (επιτέλους, μετά απο πολλές αναβολές) τον δικό μου υπολογιστή.
Επιπλέον απο εκείνη τη χρονιά άρχισα να αγοράζω "τακτικά" Pixel (πιό πριν, αγόραζα μόνο τεύχη που με ενδιέφεραν πολύ - όπως π.χ. το 11 με τα συγκριτικά tests, το 14, το 15, κλπ). Επειδή ως πιτσιρικάδες κοιτάγαμε να εξοικονομήσουμε χαρτζηλίκι, υπήρχε η συνήθεια να αγοράζει κάποιος ένα τεύχος, και να το διαβάζουν 3-4 άτομα μαζί. Την επόμενη φορά αγόραζε κάποιος άλλος, κ.ο.κ.
Παρ' όλα αυτά, τελικά ψήφισα την περίοδο των τευχών 29-39 (με *πάρα* πολύ μικρή διαφορά απο την "18-28") !!
Για μένα ήταν η χρονιά που το Pixel ήταν στο απόγειό του, και πραγματικά απολάμβανα το κάθε τεύχος - ίσως και λιιιίγο περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες "κοντινές" χρονιές.
Είχαν έρθει πολλοί και καλοί συντάκτες τότε, και κατά την γνώμη μου είχαμε μία σχεδόν τέλεια ισορροπία σε listings, άρθρα για προγραμματισμό, νέα & ειδήσεις, reviews, κλπ. (προσωπική άποψη ασφαλώς).