Αγαπημένη σας ταινία μεγάλου μήκους του Τσάρλι Τσάπλιν

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Μια από τις πιο οικείες μορφές του βουβού κινηματογράφου είναι ο Τσάρλι Τσάπλιν (1889-1977). Οι ταινίες του έχουν σημαδέψει τα παιδικά μας (και όχι μόνο) χρόνια κατορθώνοντας με απλά μέσα να είναι πολύ διασκεδαστικές χωρίς να λείπει και το κοινωνικό σχόλιο. Ο Τσάπλιν έγινε διάσημος από τις κωμωδίες μικρού μήκους των δεκαετιών του 1910 (η πρώτη έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 1914, πριν από 100 χρόνια σχεδόν) όμως με τις μεγάλου μήκους ταινίες του άγγιξε την καλλιτεχνική τελειότητα. Αυτή εδώ είναι μια δημοσκόπηση για την αγαπημένη μεγάλου μήκους ταινία του. Έχει εμφανιστεί σε 10 μεγάλου μήκους ταινίες (από τις οποίες σκηνοθέτησε τις 9) ενώ έχει σκηνοθετήσει και 2 στις οποίες απλά κάνει ένα πέρασμα.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ταινία από τις ακόλουθες;

1. Το χαμίνι (The kid, 1921)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Τζάκι Κούγκαν), Έντνα Πουρβιανς

Μια ανύπαντρη μητέρα εγκαταλείπει το παιδί της που τυχαία καταλήγει στα χέρια του Τσάπλιν. Αυτός το αναλαμβάνει (απρόθυμα στην αρχή) και προσπαθεί να μην το αφήσει να καταλήξει σε ίδρυμα (ο ίδιος ο Τσάπλιν είχε περάσει σαν παιδί από διάφορα ιδρύματα λόγω της φτώχειας των γονιών του). Στο μεταξύ η μητέρα του παιδιού που έχει πλέον γίνει διάσημη σταρ (έχουν περάσει 5 χρόνια) το αναζητά δίνοντας μεγάλη αμοιβή. Το χάπι εντ είναι αναπόφευκτο (και λυτρωτικό) σε μια από τις πρώτες περιπτώσεις δραματικής κωμωδίας του κινηματογράφου.

2.Ο χρυσοθήρας (The gold rush, 1925)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μακ Σουέιν, Τομ Μάρεϊ

Κατά τη διάρκεια του πυρετού του χρυσού του Γιούκον ο Τσάπλιν βρίσκεται στο πλευρό του αμνησίκακου χρυσοθήρα Μπιγκ Τζιμ και τον βοηθά να ξανακερδίσει τη φλέβα χρυσού του ενώ ερωτεύεται ένα κορίτσι που δουλεύει στο τοπικό σαλούν. Ο ίδιος ο Τσάπλιν δήλωνε ότι αυτή είναι η ταινία για την οποία θα ήθελε να τον θυμούνται.

3.Το τσίρκο (The circus, 1928)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μίρνα Κένεντι, Χάρι Κρόκερ

Ο Τσάπλιν πιάνει δουλεία σαν κλόουν σε ένα τσίρκο και ερωτεύεται την θετή κόρη του ιδιοκτήτη. Συνειδητοποιώντας ότι αυτή δεν τον αγαπά αλλά είναι ερωτευμένη με τον ακροβάτη χάνει την ικανότητά του να κάνει το κοινό να γελά. Τελικά βοηθά τους δυο νέους να παντρευτούν και ο ίδιος μένει μόνος σε ένα γλυκόπικρο τέλος.

4.Τα φώτα της πόλης (City lights, 1931)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Βιρτζίνια Τσερίλ, Χάρι Μάγερ

Ο Τσάπλιν εδώ ερωτεύεται ένα τυφλό κορίτσι (το οποίο προσπαθεί να βοηθήσει να θεραπευτεί) ενώ αναπτύσσει μια φιλία με έναν αλκοολικό εκατομμυριούχο που δεν τον θυμάται όταν είναι ξεμέθυστος. 4 χρόνια μετά την κυριαρχία του ομιλούντος κινηματογράφου ο Τσάπλιν παρουσιάζει μια αριστουργηματική, συγκινητική βουβή ταινία.

5.Μοντέρνοι καιροί (Modern times, 1936)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμαν

Σε μια από τις πιο πολιτικοποιημένες του ταινίες ο Τσάπλιν ερμηνεύει ένα φτωχό άνθρωπο που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία σε οικονομική και ηθική κρίση. Η τελευταία του βουβή ταινία.

6.Ο μεγάλος δικτάτορας (The great dictator, 1940)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όκι

Στην τελευταία του εμφάνιση σαν Σαρλό ο Τσάπλιν είναι ένας βετεράνος του Αʼ Παγκοσμίου Πολέμου αλλόκοτος Εβραίος κουρέας που μοιάζει εμφανισιακά με τον δικτάτορα της Τομανίας Ανδερόιντ Χίνκελ σε μια προφανή παρωδία της ναζιστικής Γερμανίας που αποτελεί έναν ύμνο στη δημοκρατία. Η είσοδος του Τσάπλιν στην εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου έγινε με τον πιο ηχηρό τρόπο.

7.Ο κύριος Βερντού (Monsieur Verdoux, 1947)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μάρθα Ρέι, Γουίλιαμ Φρόλεϊ

Πάνω σε μια ιδέα του Όρσον Ουέλς ο Τσάπλιν αφήνει για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια το ρόλο του Σαρλό και ερμηνεύει τον Ανρί Βερντού, ένα Γάλλο τραπεζικό υπάλληλο που μετά από χρόνια πιστής και σκληρής δουλειάς μένει άνεργος. Για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του παντρεύεται και δολοφονεί πλούσιες χήρες. Η ταινία με τον Τσάπλιν στο ρόλο ενώς (κωμικού) σίριαλ κίλερ ήταν εμπορική αποτυχία, η απολογία του Βερντού στο δικαστήριο όμως είναι από τις κλασικότερες στο έργο του Τσάπλιν.

8.Τα φώτα της ράμπας (Limelight, 1952)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Κλερ Μπλουμ, Μπάστερ Κίτον

Άλλη μια δραματική κωμωδία με τον Τσάπλιν στο ρόλο του Καλβέρο, ενός ξεπεσμένου σταρ κλόουν που προσπαθεί να επιστρέψει στη σκηνή.

9.Ένας βασιλιάς στη Νέα Υόρκη (A king in New York, 1957)

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Μαξίν Όντλεϊ, Μάικλ Τσάπλιν

Ο βασιλιάς Σαντόφ (Τσάπλιν) που έχασε το θρόνο του από μια επανάσταση εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη όπου προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά γυρίζοντας διαφημίσεις ενώ η επιτροπή Μακάθρι τον θεωρεί ύποπτο για κομμουνιστή λόγω της φιλίας του με ένα 10χρονο παιδί που οι γονείς του είναι κομμουνιστές. Η αποχαιρετιστήρια εμφάνιση του Τσάπλιν στον κινηματογράφο, είναι μια σάτιρα της αντικομουνιστικής υστερίας των ΗΠΑ της δεκαετίας του 40-50 (θύμα της οποίας είχε πέσει και ο ίδιος ο Τσάπλιν) αλλά και των καταναλωτικών προτύπων που περνούν μέσα από την τηλεόραση.

10. Άλλη

Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για μια από τις ακόλουθες τρεις ταινίες:

α. Το τρύπιο ρομάντζο της Τίλι (Tillieʼs punctured romance, 1914)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην οποία εμφανίστηκε ο Τσάπλιν είναι σκηνοθετημένη από τον Μακ Σένετ. Η Τίλι (Μαρί Ντρέσλερ) μια εύσωμη και ευκατάστατη χωριατοπούλα πείθεται από τον γυναικά Τσάρλι (Τσάπλιν) να εγκαταλείψει το χωριό της και τον πατέρα της για να πάνε μαζί να ζήσουν στην πόλη αποσκοπώντας στο να της κλέψει τα χρήματα μαζί με την ερωμένη του. Ηθικοπλαστική κωμωδία που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους κωμωδία του κινηματογράφου και την τελευταία εμφάνιση του Τσάπλιν σε ταινία που δεν σκηνοθέτησε ο ίδιος

β. Η κοινή γνώμη (A woman of Paris, 1923)

Δραματική βουβή ταινία σκηνοθετημένη από τον Τσάπλιν με πρωταγωνίστρια την Έντνα Πούρβιανς. Η ταινία ασχολείται με το θέμα της καλής κοπέλας που η ζωή την έριξε στον κακό δρόμο και έγινε ερωμένη ενός πλούσιου επιχειρηματία. Ο Τσάπλιν με αυτή την ταινία ήθελε να βοηθήσει την Πουρβιανς να γίνει σταρ αλλά καν να δει τις δυνάμεις του σαν σκηνοθέτη χωρίς να εμφανιστεί ο ίδιος στην ταινία.

γ. Μια κόμισσα από το Χονγκ Κονγκ (A countess from Hong Kong, 1967)

Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Τσάπλιν είναι μια έγχρωμη αισθηματική κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Μάρλον Μπράντο και Σοφία Λόρεν. Όταν μια κοπέλα ταξιδεύει λαθραία στην καμπίνα ενός φιλόδοξου παντρεμένου διπλωμάτη μια ερωτική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους.
 
Ο Χρυσοθήρας. πραγματικό αριστούργημα, με χιούμορ πολύ μπροστά, από την εποχή του ( ειδικά το κομμάτι που ο Τσάπλιν και ο φίλος του είναι πεινασμένοι)...
 
"Moντέρνοι Καιροί" ! Αυτή η σκηνή ανάμεσα στα γρανάζια των ρολογιών μου έχει εντυπωθεί από τα παιδικά χρόνια...
 
Δύσκολο! Μεταξύ των 3 ταινιών Ο χρυσοθήρας, Τα φώτα της πόλης και το Ο μεγάλος δικτάτορας κατέληξα στον Χρυσοθήρα μια και μου έχουν αποτυπωθεί περισσότερες σκηνές από αυτήν.
 
Δυσκολη επιλογή. Όμως ψήφισα τον Μεγάλο Δικτάτορα διότι θεωρώ ότι ήταν αρκετά τολμηρό το εγχείρημα εκείνη την εποχή.
 
"Χρυσοθηρας"...Η σκηνη που τρωει το παπουτσι και η σκηνη με την καλυβα στον γκρεμο,ειναι ανεξιτηλες! :)
 
Α μας βάζεις αρκετά δύσκολα. Θεωρώ πως τόσοι οι "Μοντέρνοι καιροί", όσο και ο "Χρυσοθήρας" και τα "Φώτα της πόλης" κατέχουν επάξια μια υψηλή θέση στην ιστορία του σινεμά. Θα το σκεφτώ και θα επανέλθω.
 
Αν και δεν έχω δει πολλές ταινίες του ο Χρυσοθήρας έχει πολύ γέλιο. Εκεί που πάει να φύγει το σπίτι λύθηκα στα γέλια :biglaugh:
 
Το The Real Charlie Chaplin, που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 18/2, αφηγείται την κρυφή ιστορία του πρώτου σούπερ σταρ κωμικού στον κόσμο, ο οποίος παντρεύτηκε τέσσερις φορές και φέρεται ότι είχε κοιμηθεί με περισσότερες από 2.000 γυναίκες.


Είχε όμως και μια πολύ σκοτεινή πλευρά...

 
Το The Real Charlie Chaplin, που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 18/2, αφηγείται την κρυφή ιστορία του πρώτου σούπερ σταρ κωμικού στον κόσμο, ο οποίος παντρεύτηκε τέσσερις φορές και φέρεται ότι είχε κοιμηθεί με περισσότερες από 2.000 γυναίκες.
Δε βαριεσαι, ψιλοπραματα....Εγω ξερω καποιον δικο μας που εχει κοιμηθει με περισσοτερες απο 4.000. :D
 
Πίσω
Μπλουζα