Αγαπημένοι Έλληνες σκιτσογράφοι

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.702
Οταν ημουν μικρος, οπως οι περισοτεροι απο μας, ημουν μανιακος με τα κομικς τα οποια κατα 99% ηταν εισαγωμενα. Πολλοι απο μας φανταζομαι θα προσπαθουσαμε να κανουμε δικα μας κομικς και ιστοριουλες. Εγω προσωπικα θαυμαζα ιδιαιτερως το σχεδιο στα κομικς, και ειχα διαβασει ελαχιστα κανονικα βιβλια, εκτος αν με εντυπωσιαζε το σχεδιο. Το ιδιο ισχυει για τα σκιτσα που υπηρχαν στα σχολικα ββλια.

Ο αγαπημενος μου σκιτσογραφος ηταν ο Σπυρος Ορνερακης που ειχε εικονογραφησει πολλα παιδικα βιβλια, καθως και το βιβλιο Ιστοριας 3ης Δημοτικου και Γλωσσας της 5ης (νομιζω). Στο δευτερο μαλιστα ειχε συνεργαστει με τον Αντωνη Καλαμαρα. Στην Ιστορια της 5ης οι εικονες ηταν σχεδιασμενες απο τον Νικο Μαρουλακη, ο οποιος ειχε κανει τα κομικς της Φρουτοπιας, ενω τελευταιες του δουλειες ειχα δει στα Σαινια και σε παιδικα ενθετα εφημεριδων πριν 10 χρονια. Επισης ηξερα και τον Γιωργο Ακοκαλιδη που ειχε κανει σε κομικς τον Αριστοφανη, αλλα τονειχα πετυχει και σε παιδικα βιβλια. Το προσωπικο τους στυλ το καταλαβαινα με τη μια :)

Περα απο αυτο μου αρεσε πολυ να βλεπω γελοιογραφιες σε περιοδικα και εφημεριδες, και αυτη ηταν η πρωτη μου επαφη με την πολιτικη. Απο γελοιογραφους θυμαμαι τον ΚΥΡ, τον Αρχελαο (που νομιζω ηταν ο πατερας των αδελφων Αντωναρου), τον Κωστα και το Βασιλη Μητροπουλο, και το Γιαννη Λογοθετη. Αλλοι ηταν ο Φλωρος και ο Σταθης (τον οποιο βλεπω σημερα σε πολιτικες εκπομπες)

Υπηρχε μια παιδικη εκπομπη που σε καθε επεισοδιο παροσιαζε εναν σκιτσογραφο και σχεδιαζε κατι προστα στην καμερα. Ετσι γνωρισα τον Ορνερακη, τον Καλαμαρα και τον Μαρουλακη. Επισης ο Γιαννης Λογοθετης ειχε μια δικη του εκπομπη με σκετσακια, και σε καποια φαση σχεδιαζε κατι σε ενα πινακα μαζι με τον Ορνερακη.

Και φυσικα υπαρχει ο περιφημος Αρκας που ειναι παραγωγικος μεχρι σημερα, και ηταν ο μονος απο τους παραπανω που εκανε κατι σε μορφη κομικς :)
 
Πίσω
Μπλουζα