Αγαπημένο Αναγνωστικό Α' Δημοτικού

Η Γλώσσα μου!Αυτό ξέρουμε...αυτό εμπιστευόμαστε.(Α' Δημοτικού το 1983)
 
Θεωρώ ότι το πρώτο αλφαβητάριο ( 1955-1979 ) ήταν και το καλύτερο. Απ΄αυτό ξεκίνησα το συναρπαστικό ''ταξίδι της γνώσης'' και πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη αρχή!
 
Δὲν ξέρω ἂν μετρήσει ἡ ψήφος στὴ δημοσκόπηση, ἀλλὰ τὸ ρίχνω δαγκωτὸ στὸ Ἀλφαβητάριο 1979-1981. Ἐξαιρετικὰ διδακτικὸ βιβλίο μὲ πολὺ ὡραῖες ζωγραφιές ἔπεσε θύμα μαζὺ μὲ τὸ πολυτονικὸ στὸ βωμὸ τῶν μεταρρυθμίσεων. Τὸ ἔχω σώσει ἀπὸ τότε, ἀλλὰ πρέπει νὰ ἔχουν χαθεῖ κάποιες σελίδες ἀπὸ τὸν πρῶτο τόμο λόγω κακῆς βιβλιοδεσίας. Θὰ κινήσω γῆ καὶ οὐρανὸ γιὰ νὰ ἀνατυπωθεῖ!
 
η γλώσσα μου του 1982 γιατί αυτό πρόλαβα όταν πήγα δημοτικό
 
Δηλαδη Η Γλωσσα μου απο το 1982 παραμενει ακριβως το ιδιο βιβλιο μεχρι σημερα;;;;
 
Δηλαδη Η Γλωσσα μου απο το 1982 παραμενει ακριβως το ιδιο βιβλιο μεχρι σημερα;;;;
δεν νομίζω,εκτός από τη χρονιά που πήγα πρώτη δημοτικού (1998/99) κράτησε νομίζω άλλα 2-3 χρόνια πριν αλλάξουν τα βιβλία.
 
Η γλώσσα μου της Α δημοτικού και τα δυο τεύχη. Απο την Β το τέταρτο και απο την Δ μου άρεσαν όλα! Επίσης ψάχνω μετα μανίας το αλφαβητάρι των Βαλαβάνη-Τσουρέκη το οποίο αν και δεν το είχα το θυμάμαι έντονα απο τον αδερφό μου (το είχε το 1981-82 αν θυμάμαι καλά) το οποίο η μάνα μου το έστειλε στην Γερμανία στον ξάδερφο μου για ...να μαθαίνει ελληνικά. Απο τότε έχει σχεδόν μια 27ετία και ακόμη το ψάχνω αυτό το βιβλίο. Είπα σε μια ξαδέρφη μου που είναι δασκάλα να ψάξει σε καμιά αποθήκη στο σχολείο της μήπως υπάρχει αλλά με "έγραψε" κανονικά. :-(
 
Juanita είπε:
Ο Μίμης και η Λόλα!!! :)
Μακράν το καλύτερο και μακροβιότερο αλφαβητάριο, με τις πιό όμορφες οικογενειακές, σχολικές, παρεϊστικες ζωγραφιές, που αντικαταστάθηκε για το μόνο λόγο πως είχε αλλάξει δραματικά η καθημερινή ζωή των Ελλήνων τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα...

Και τί μας ένοιαζε εμάς;;; :rant: γιατί δε μας ρώτησαν πριν το αλλάξουν;;; :angry:

Kambia είπε:
Αν και διδάχτηκα τη Γλώσσα μου για μένα το "Λόλα να ένα μήλο" είναι το καλύτερο.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Τα σημερινά "πρώτα βιβλία γραφής και ανάγνωσης" = σοκ και δέος.

Μπορώ να ψηφίσω παρακαλώ; ;) Ευχαριστωωωώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσωπικά ψήφισα τη Γλώσσα ('82 - ....).

Είναι τόσο "ισχυροί" οι δεσμοί μου με αυτό το βιβλίο, που δε μπορώ να το συγκρίνω καν με τα άλλα! :)

Μπορεί κάτι προγενέστερο ή μεταγενέστερο να είναι καλύτερο, αλλά δεν θα έχει τη ίδια θέση στην καρδιά σου με αυτό της "γενιάς" σου!
 
Και εγω διαλεγω τη Γλωσσα μου 1982 γιατι αυτη προλαβα!

Φοβερα κειμενα ζωντανες και χρωματιστες εικονες που δημιουργουν αμεσως συναισθηματα!!Μου αρεσε και που στα επομενα τευχη υπηρχαν οι συνεχειες των κειμενων απο το πρωτο!

Ειναι θλιβερο που τα αλλαξαν...!
 
Η γλώσσα μου (και τα δύο τεύχη) για την Α τάξη με τις πολύχρωμες εικόνες και τα καραβάκια στο εξώφυλλο ήταν από τα αγαπημένα μου βιβλία!
 
Κι εγώ ψηφίζω Λόλα!

Αν και διδάχτηκα τη "Γλώσσα μου", η οποία σειρά μου άρεσε αρκετά, δεν συγκρίνονται.

"Η Γλώσσα" μου ήταν αρκετά καλό και με ωραία κείμενα. Μετά, το χάος...όταν έμαθα ότι θα καταργηθούν και αυτά τα βρήκα και τα κράτησα όλα.

Και για να μην ξεχνάμε και τα παλαιότερα "Καλά παιδιά", βάζω μία φωτογραφία και μια πολύ καλή παρουσίαση όλου του βιβλίου από τον asxeto:

http://www.asxetos.gr/entheto/anamniseis-retro/alfavitario-1950-i-lola-elli-na-to-papi-dose-topi.html#axzz1gjv1AiYp

Σαν εικονογράφηση και όχι μόνο, νομίζω πως είναι μακράν το καλύτερο! Ευτυχώς πρόλαβα την πρώτη αυθεντική ανατύπωση που έγινε, γιατί μετά βγήκε φωτοτυπημένο.

καλά παιδιά.jpg
 
Ψήφισα το "Η γλώσσα μου" γιατί αυτό (ευτυχώς!) πρόλαβα (1996). Έχω διαβάσει και το "Αλφαβητάριο", οφείλουμε να παραδεχτούμε οι νεότεροι ότι είναι πλέον ένα ιστορικό εγχειρίδιο με εξαιρετική εικονογράφηση! Όμως, όπως είπαν οι προλαλήσαντες, η καθημερινή ζωή είχε αλλάξει, οπότε ήταν αναγκαίο να αλλάξει και το εγχειρίδιο σε κάτι πιο σύγχρονο, όχι μόνο για να συνάδει με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

Θυμάμαι ότι στο εγχειρίδιο "Η γλώσσα μου", στο πρώτο τεύχος πριν το κειμενάκι τα τα τα, είχε εικόνες από γράμματα και επιστολές. Ποιός στέλνει πλέον γράμματα και επιστολές με το ταχυδρομείο; Οπότε, ευτυχώς ή δυστυχώς, τα εγχειρίδια αλλάζουν για να απεικονίζουν περισσότερο το σύγχρονο τρόπο ζωής. Σε όλο το δημοτικό είχα την τύχη να έχω όλα τα "παλιά" πλέον βιβλία του δημοτικού (εκείνα της δεκαετίας του '80), ευτυχώς δηλαδή που τα πρόλαβα. Αλλά παρότι μου άρεσαν, πάντα η αισθητική τους φαινόταν σε όλους μας κάπως ξεπερασμένη, τόσο στο ενδυματολογικό των παιδιών στις εικόνες και τα σκίτσα, όσο και σε κάποια θέματα της καθημερινής ζωής.
 
Ψηφίζω το Αλφαβητάριο των Βαλαβάνη-Τσουρέκη. Πήγα πρώτη δημοτικού τη σχολική χρονιά 1981-1982 και ήταν πραγματικά θαυμάσιο. Τϊ να πρωτοθυμηθώ "Η Έλενα και το μέλι", "Ο Μάνος με το τιμόνι". Ήταν εξαιρετικό και αισθητικά επίσης. Κρίμα που λογω κατάργησης του πολυτονικού δεν έμεινε για περισσότερο καιρό.
 
Συμφωνω! Ξερει κανεις που μπορουμε να αποτανθουμε ωστε να εξασφαλισουμε αδεια να ανεβασουμε στο retromaniax ορισμενα ομορφα σχολικα εγχειριδια σαν αυτο?
 
Λογικά στον ΟΕΔΒ!.... (Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων)

Αυτοί -απ' όσο ξέρω & θυμάμαι- έχουν τα πνευματικά δικαιώματα: http://www.oedb.gr

Βρήκα και αυτό:http://www.oedb.gr:8080/oedvLibrary/user/
 
Φταιει ο Chrome ή στο δευτερο link η αναζητηση ειναι διακοσμητικη?
 
Wally είπε:
Φταιει ο Chrome ή στο δευτερο link η αναζητηση ειναι διακοσμητικη?

Εμμμ!... Όχι, είναι ντεκόρ - καλά το βλέπεις! :biglaugh:

Και στο οργανόγραμμα δεν έχει εικόνα, αλλά βγάζεις ποιος είναι υπεύθυνος από τα συμφραζόμενα!.... :D

Τέλος πάντως, contact ζήτησες, contact δώσαμε! Μην περιμένεις να δουλεύει και το site κιόλας! "Εδώ είναι Κράτος!" (που έλεγε και ο Ηλιόπουλος στην "Γκαρσονιέρα για δέκα"!)
 
Πίσω
Μπλουζα