exetlaios
Retro PaTRi@RcH
- Αντιδράσεις
- 1.367
Προ ημερών και καθώς απολάμβανα τον καθιερωμένο απογευματινό μου περίπατο, παρατήρησα ένα νεαρό καλοντυμένο ζευγάρι, να στέκεται μπροστά από μια εκκλησία. Το βλέμμα τους είχε μια περίεργη μίξη από θετική προσδοκία, με μια επίγευση αγωνίας. Παρατηρούσαν ένα όχημα, σταθμευμένο στην είσοδο της εκκλησίας. Το καπό του οχήματος ήταν ανοικτό και ένας ιερέας ήταν σκυμμένος από πάνω. Θεώρησα ότι επρόκειτο για κάποια μηχανική βλάβη και ότι ο ιερέας προσπαθούσε να βοηθήσει. Καθώς πλησίασα, η αλήθεια αποκαλύφθηκε. Ο ιερέας ράντιζε τη μηχανή και «αγίαζε» το όχημα.
Ένιωσα έκσταση, σαν να είχε ανοίξει μπροστά μου μια χρονο-σκουληκότρυπα που με μετέφερε στα μαγικά 80s.
Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι πρακτικές (τόσο δημοφιλείς τη δεκαετία του 80’) είχαν παύσει προ πολλού.
Στα θετικά του συμβάντος πιστώνω το γεγονός ότι ο ιερέας αντιμετώπιζε με σοβαρότητα την «αποστολή» του. Δεν αρκέστηκε σε ένα επιδερμικό («ξεπέτο» ίσως να το αποκαλούσε κάποιος) επιφανειακό ράντισμα, αλλά εστίασε στη μηχανή, επιδεικνύοντας έτσι έναν ουσιαστικό εναγκαλισμό θρησκευτικών-τελετουργικών και μηχανικών-γνώσεων.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, θέτω προς συζήτηση τα εξής :
Ένιωσα έκσταση, σαν να είχε ανοίξει μπροστά μου μια χρονο-σκουληκότρυπα που με μετέφερε στα μαγικά 80s.
Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι πρακτικές (τόσο δημοφιλείς τη δεκαετία του 80’) είχαν παύσει προ πολλού.
Στα θετικά του συμβάντος πιστώνω το γεγονός ότι ο ιερέας αντιμετώπιζε με σοβαρότητα την «αποστολή» του. Δεν αρκέστηκε σε ένα επιδερμικό («ξεπέτο» ίσως να το αποκαλούσε κάποιος) επιφανειακό ράντισμα, αλλά εστίασε στη μηχανή, επιδεικνύοντας έτσι έναν ουσιαστικό εναγκαλισμό θρησκευτικών-τελετουργικών και μηχανικών-γνώσεων.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, θέτω προς συζήτηση τα εξής :
- Είχατε «αγιάσει» ποτέ (εσείς ή κάποιος οικείος σας) το όχημά σας ;
- Εάν ΝΑΙ, τότε :
- Εφαλτήριο για την απόφασή σας ήταν κάποιο έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, ή ο φόβος ενός επικείμενου ατυχήματος, σε περίπτωση παράλειψης του αγιασμού ;
- Ο αγιασμός έγινε επιδερμικά ή περιλάμβανε και μηχανή ;
- Έχετε κάποια ενδεικτική ταρίφα ;
- Γνωρίζετε εάν ο αγιασμός γινόταν μόνο σε επιβατικά ιδιωτικής χρήσεως (ΕΙΧ) ή και σε μηχανές, φορτηγά, μηχανήματα έργου κ.α. ;