Αγορά Α1200 από AMIGAKIT.COM

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.292
Αντιδράσεις
3.356
Με αυτό το θρεντ θα ήθελα να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν μια καινούρια Α1200 από το εν λόγω site ή από όποιο site πουλάει καινούριες αμίγκες OLD STOCK της εταιρείας ESCOM

Οι καινούριες A1200 που πουλάει το amigakit (ή οποιοδήποτε site πουλάει καινούριες) ΔΕΝ είναι COMMODORE, αλλά OLD STOCK κατασκευής ESCOM, μιας εταιρείας η οποία το 1995 επανάκυκλοφόρησε το συγκεκριμένο μοντέλο με 2 διαφορές:

1) Το λογοτυπο πάνω από το πλήκτρο ESC δε γράφει Commodore A1200, αλλά Amiga A1200 και πουθενά στα manuals δεν αναφέρεται η λέξη Commodore παρα μόνο στο Workbench.

2) Το εσωτερικό floppy δεν είναι double density αλλά ένα κοινο PC high density. Σας παραθέτω πληροφορία από το Wikipedia:

"The Escom A1200 were fitted with PC-based 'High Density' internal drives that had been downgraded to Double Density drives. This resulted in some software not working. (PC style drives do not supply a "ready" signal, which signals if there is a floppy in the disk drive.)"

Οπότε και έγινε ειδική μόντα στο PCB της Α1200 ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει τέτοια φλοπυ.

Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξα το θρεντ αυτο. Προσφατα λοιπόν αγόρασα μια σχεδον καινούρια και κάτασπρη Α1200 σε σχεδόν καινούριο κουτί. Ο πρώην ιδιοκτήτης της την είχε αγοράσει από την εταιρεία Analogic Computers, αλλά δεν έχει σημασία από πού. Είχε Blizzard 030 εγκατεστημένο, αλλά επειδή την ήθελα σε αυτή την κατάσταση, αποφάσισα να μη την χρησιμοποιήσω καθόλου και να την εχω για βιτρίνα, οπότε και έβγαλα τον accelerator που είχε μέσα, αφήνοντας όμως τον 1GB δίσκο όπως ήταν και απλά βάζοντας της 8ΜΒ μνήμης. Ο accelerator μπήκε σε μια 2η Α1200 της Commodore η οποία και θα χρησιμοποιηθεί....όσο χρησιμοποιηθεί. Θέλησα το ΣΚ που μας πέρασε να εγκαταστήσω OS 3.9, αλλά δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω εγκατάσταση σε γυμνό δίσκο, που είχα ήδη και είναι και πολύ μεγάλος, 60GB. Θεώρησα ότι μπορούσα να το κάνω αυτό ξεκινώντας με τη 2η δισκέτα του OS3.1 και με κάποιο τρόπο φορτώνοντας drivers για να δει το SCSI controller και το CDROM, και κάποιο patch για να δει δισκους μεγαλύτερους των 4GB. Ελα που δεν είχα drivers σε δισκέτα, αλλά αυτοί μαζί με το patch για τα 4GB υπήρχαν στον 1GB δίσκο της ESCOM. Ούτε επίσης είχα WB3.1 σε δισκέτες, οπότε φορμάρω μερικές καινούριες DSDD γράφοντας τα 6 adfs του WB3.1. Μετά βάζω τη 2η δισκέτα από αυτές στο φλοπυ της Commodore και ξεκινάω WB. Ξεκινάει λοιπόν και μετά βάζω τη δισκέτα EXTRAS μπας και βρω utility για φορμάρισμα σκληρού δίσκου, κάποιο driver για cd κλπ κλπ. Αντί να εμφανιστεί εικονίδιο με το ονομα Extras, εμφανίστηκε εικονίδιο που έγραφε DF0:??? όπερ και σημαίνει ότι δε μπορούσε να διαβάσει τη δισκέτα. Βάζω τη δισκέτα στην ESCOM και εμφάνιζε το ίδιο. Σκέφτηκα θα ήταν χαλασμένη. Την ξαναφορμάρω και ξαναγράφω το adf αυτό, και την ξαναδοκιμάζω στην ESCOM και τη διάβαζε κανονικά, την πάω στην Commodore και νιετ και ξαναπίσω στην ESCOM και πάλι δεν την διάβαζε, λες και το φλοπυ της Commodore χάλαγε τις δισκέτες. Μετά δοκιμάζω όλες τις δισκέτες του WB στην Commodore και διάβαζε μόνο τις 3. Αρχιζαν να μου μπαίνουν ψυλλοι..... Δοκιμάζω άλλες 3 καινούριες και το αποτέλεσμα το ίδιο. Δοκιμάζω και μια ακόμα με κάποιο scsi utility που περιείχε ο δίσκος της ESCOM, CyberSCSI λέγεται. Το αποτέλεσμα πάλι το ίδιο, δηλαδή το φλοπυ της Commodore εμφάνιζε εικονίδιο DF0:??? ενώ η ESCOM διάβαζε άλλοτε κανονικά και άλλοτε το ίδιο όπως η COMMODORE. Μπαίνω στο ιντερνέτι και ψάχνω και βρήκα αυτό που γράφω στην αρχή περί ασυμβατότητας. Θεώρησα λοιπόν ότι το PC floppy της ESCOM φορμάρει και γράφει κάπως διαφορετικά από τα φλοπυ της Commodore. Το έλυσα όμως το πρόβλημα. Βασικά δεν είναι λύση, αλλά workaround και απαιτεί τη χρήση ενός εξωτερικού φλόπυ το οποίο και συνέδεσα στην ESCOM και έφτιαξα όλες τις δισκέτες από εκεί και οι οποίες διαβάζονταν κανονικά στην Commodore. Βέβαια η ώρα είχε περάσει αρκετά και δεν είχα την όρεξη να ασχοληθώ περισσότερο με την εγκατάσταση του OS3.9.

Οπότε προτού αγοράσετε τέτοια Α1200 καινούρια, αναλογιστείτε αυτό τον περιορισμό. Υπάρχει fix για αυτό το θέμα, το οποία απαιτεί να αφαιρεθεί το hack που εχει κάνει ESCOM επάνω στη μητρική πλακέτα, και που αν το κάνετε, θα μπορείτε να συνδέσετε ένα μεταχειρισμένο φλοπυ από Commodore Amiga 1200. Επίσης εάν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε και μια μικρή μοντα και στο φλοπυ που εχει η ESCOM, ώστε να παίζει και αυτό μετά.

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ανακατασκευασμένη, ρωτήστε πρώτα το AMIGAKIT εάν αυτή θα είναι ESCOM ή Commodore.

Η γνώμη μου είναι, εάν τη θέλετε για 2η (για τη βιτρίνα που λέω εγώ), αφήστε τη ώς εχει και αγοράστε ένα εξωτερικό φλοπυ και κάντε ό,τι είναι να κάνετε από εκεί.

Αυτά και ελπίζω να βοήθησα.
 
ego ksero oti MONO merika games pou kanoun boot den paizoun stis ESCOM sosta kai auto giati leipei to RDY signal. ego eixa kai apo tis 2 kai pote den eixa prob me tis diskettes pou den htan Non-DOS h egrafa apo to wb...
 
Για να είμαι ειλικρινής, δε δοκίμασα δισκέτες με παιχνίδια. ΟΜΩΣ, δοκίμασα αρκετές καινούριες DSDD που απλά τις φορμάρισα στην ESCOM, αντέγραψα κάποια προγράμματα για SCSI και το AmiCDFS και τις δοκίμασα στην Commodore με τα αποτελέσματα που γράφω. Αυτό βασικά θέλω να τονίσω, ότι δηλαδή για τις δισκέτες που τις δημιουργείς στο φλοπυ της ESCOM, ισχύει ένά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας ανάγνωσής τους από το φλοπυ της Commodore.

Και εννοείται δε θέλω να αποτρέψω κανέναν να αγοράσει ούτε υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα sites που τις πουλάνε. Απλά θέλω να ενημερώσω τον κόσμο, τί να περιμένει.

Ξαναλέω, είναι τρέλα να έχεις αμιγκάκι ολοκαίνουριο και κάτασπρο σαν το χιόνι.
 
Πίσω
Μπλουζα