gademosauros
Retro Member
- Αντιδράσεις
- 26
Αυτό είναι σχετικό. Η ταινία έχει να κάνει με ένα αεροπλανοφόρο, το σύνολο σχεδόν της πλοκής διαδραματίζεται πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο, οι πρωταγωνιστές είναι όλοι είτε πιλότοι είτε πλήρωμα του αεροπλανοφόρου αυτού, ο ίδιος ο τίτλος το αναφέρει επί λέξει(!), συνεπώς το απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας να αποτελείται από σκηνές με αεροπλάνα να απονηώνονται κτλ. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Είναι σαν να διαμαρτύρεσαι για κάποιο γουέστερν «πόσες σκηνές με καουμπόηδες πάνω σ' άλογα να αντέξει κανείς πριν το ποπ-κορν;» Μα μ' αυτό έχει να κάνει η ταινία!freaktmp είπε:Η ενσταση μου εχει να κανει κυριως με την δυσαναλογα μεγαλη χρηση του stock footage, παρα με την συνεργασια με τις ενοπλες δυναμεις κλπ. Ποσσες απογειωσεις αεροπλανων απο αεροπλανοφορα μαζεμενες μπορει να αντεξει κανεις πριν παει για ποπ κορν;
Είμαι σίγουρος ότι ο σύγχρονος θεατής-αναγνώστης του φόρουμ βλέπει την ταινία, 30 τόσα χρόνια μετά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ειδικές συνθήκες της εποχής (Ψυχρός Πόλεμος) που καλώς ή κακώς επέβαλαν στο Χόλυγουντ την υπερπροβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το concept «Οι καλοί Αμερικάνοι που σώζουν τον κόσμο», με αποτέλεσμα να την κρίνει με την ανάλογη επίγνωση κι επιείκεια. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι θα την έβλεπε κανείς περιμένοντας να περάσουν μπροστά του βαθυστόχαστα νοήματα και φιλοσοφημένες εικόνες ώστε να ξενερώσει ας πούμε με τα κιτς μηνύματα και τις απανωτές απο-προσνηώσεις αρχείου. Δε νομίζω ότι κι η ίδια η ταινία πλασαρίστηκε ως τέτοια άλλωστε. Ήταν μια σχετικά εύπεπτη περιπέτεια με φτηνή παραγωγή λόγω συνδρομής του ΠΝ των ΗΠΑ, πρωτότυπο σενάριο και καλές ερμηνείες.Η αποψη της παντοδυναμίας της Αμερικης και περι "ιστοριας που γραφουν οι νικητες" ειναι πιο ρετρο και απο την ιδια την ταινια. Εξαλλου εγω αναφερομουν στην γνωμη που σχηματιζει ο συγχρονος θεατης - αναγνωστης του φορουμ, οχι το καθε βλαχαδερό απο το Τεξας.