Αλλαγή στο Ρετρό-Όριο του φόρουμ.

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.665
Αντιδράσεις
1.379
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε αισίως στο τέλος του 2018! Τα χρόνια πέρασαν κι εμείς γίναμε ακόμα πιο ρετρό (όχι, δε γεράσαμε! Ωριμάσαμε! :) ) και πλέον, πράγματα που μέχρι χθες ήταν στη σφαίρα των κοντινών αναμνήσεων, έχουν περάσει στο Hall of Fame της αιωνιότητας, καθώς έρχονται κι αυτά με τη σειρά τους να προστεθούν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!Επειδή εσείς το ζητήσατε (κι εμείς σας ακούσαμε!), έφτασε λοιπόν η ώρα να μετακινήσουμε το δείκτη των χρονολογικών ορίων και να επιμηκύνουμε το ρετρό όριο της θεματολογίας του φόρουμ μέχρι και το 2000! Ακόμα περισσότερες αναμνήσεις, ακόμα περισσότερα θέματα να συζητήσουμε και να ζωντανέψουμε, ακόμα περισσότερο υλικό να διαφυλάξουμε, χάρη στη δική σας προσπάθεια και τη δική σας βοήθεια!Περιμένουμε με ανυπομονησία τα καινούρια flash backs από τα νιάτα σας (μας) και θέλουμε το κέφι σας να γεμίσει πάλι το φόρουμ μας! :) Φιλικά,KambiaWallyShock D@redevil
 
Όχι βρε παιδιά, λυπηθείτε μας, θα γεμίσει το φόρουμ με Pokemon :p
Τι κακο εχουνε τα ποκεμον ;; :p    

ps. Δεν ειμασταν ολοι ενηλικοι το '98 . Οποτε εχουμε καποιες αναμνησεις απο αυτα...  :D
 
Αισθάνομαι γέρος... πολύ γέρος. Το 2000 ήμουν ήδη 43!

Ωχ! Η επόμενη επιμήκυνση (αν είναι πάλι κατά 5 χρόνια) θα πιάσει σχεδόν το ίδιο το Ρετρομάνιαξ, αφού φτιάχτηκε το 2006, οπότε η ίδρυσή του θα θεωρείται ρετρογεγονός.

Πάντως ήταν καλή ιδέα, έστω κι αν για μένα ρετρό είναι ό,τι έγινε πριν το 1980. Μην πω "πριν γεννηθώ" και γίνω υπερβολικός.
 
Ετσι θα ενεργοποιηθουν ξανα θεματα που ειχαν δημιουργηθει παλαιοτερα, ειχαν κλειδωθει λογω του οτι ηταν εκτος ρετρο-οριων του φορουμ...

Οποτε θα εμπλουτιστει ακομα περισσοτερο το φορουμ...?
 
To θεμα απασχολει την κοινοτητα επι χρονια. Θα ελεγα οτι εγινε με βαρια καρδια απο μερους μας. Το σιγουρο ειναι οτι (να μαστε καλα) δεν θα υπαρξει αλλη επιμηκυνση διοτι θα κινδυνευσουμε να παθουμε αυτο που ευστοχα ανεφερε ο φιλτατος 1@elephadas[/USER]

 
Ήταν πράγματι μια γενναία απόφαση και να δούμε πώς θα πάει. Σίγουρα για να παραμείνει ζωντανό ένα φόρουμ χρειάζονται αλλαγές και τολμηρές αποφάσεις, οι οποίες και γίνονται. Όπως είχα γράψει πρόσφατα κι αλλού, το 1995 πράγματι ήταν μια κομβική χρονιά σε πολλά επίπεδα και σωστά είχε επιλεχθεί ως ένα όριο, κατά τη γνώμη μου. Εκ των υστέρων, χωρίς να σημαίνει κάποιο παράπονο ή διαφωνία, ίσως μια λύση όπως το περιθώριο της 20ετίας (δηλ. όριο το 1998) να ήταν προτιμότερη προκειμένου να μετρηθεί αν αυτό θα έδινε κάτι και από εκεί και έπειτα σε επόμενη στιγμή να αλλάζε εκ νέου το όριο ή να θεσπίζονταν το όριο της εικοσαετίας (ή 25ετίας).
 

Ωπ! Ώρα να βάλουμε μπρος για τις νεότερες (εφηβικές για μένα) αναμνήσεις :)

1996-2000 ήταν μια μεταβατική περίοδος για πάρα πολλά πράγματα αλλά σε σύγκριση με το σήμερα, είναι ξεκάθαρα μια παλαιότερη εποχή.

Το τελειωτικό χτύπημα για το ρετρό στην Ελλάδα ήρθε στις 31-12-2001, όπου μπήκαμε στο ευρώ, αλλά ως όριο το στρογγυλό 2000 και η αλλαγή της χιλιετίας πιστεύω είναι ιδανικό ορόσημο για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Βέβαια ίσως σε 10 χρόνια η κοινωνία να έχει έντονες αλλαγές (τεχνολογία, νέες επιχειρήσεις, ανανέωση στο αστικό περιβάλλον) και να θεωρηθεί ρετρό και κάτι πιο νέο ...όμως το 2000 με την αλλαγή της χιλιετίας θεωρώ ότι είναι καλό για μόνιμο όριο μέχρι το 3000 :p

1@stratos84[/USER] μα το Pokemon υπάρχει από το 1995, αγγίζει και τα παλιά όρια!

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πωπω, επιτρεψτε μου εμενα παλι να δυσκολευομαι να συνδεσω το νουμερο-σταθμο 2000 με οτιδηποτε ρετρό XD
 
Προσωπικά θα προτιμούσα τον κανόνα της "20ετίας". Δηλαδή το όριο να είναι 20 χρόνια πριν την οποιαδήποτε χρονιά διανύουμε. Ετσι θα ανεβαίνει το όριο αυτόματα σιγά σιγά και δεν θα χρειαστεί ποτε ξανά να ανέβει "χειροκίνητα" σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά. Ετσι θα είναι και πιο ευκολοχώνευτο γιατί το να ανεβαίνει το όριο +5 χρόνια μπορεί να φαίνεται και λίγο απότομο για πολλούς αλλά +1 χρόνο κάθε μία χρονιά είναι αρκετά ομαλός ρυθμός και συνηθίζεται εύκολα.

Πάντως τα videogames έχουν διαφορετικό όριο από ότι κατάλαβα, αφού το N64 πχ βγήκε το 96 και ήταν αποδεκτό. Το ίδιο και η 6η γενιά με το Dreamcast/PS2/Gamecube/XBOX. Tα videogames γίνονται retro γρήγορα :p
 
Για μένα ρετρό σημαίνει και κάτι πολύ μακρινό, το 2000 για μένα είναι πολύ κοντινό. Δε μπορώ να σκεφτώ ότι θα ποστάρω για τη μοτοσυκλέτα μου που είναι του 1999 και δεν είναι ρετρό, δεν τη θεωρώ εγώ ρετρό. Οπότε διαφωνώ με την εξέλιξη αυτή.
 
Είναι όμως ξεκάθαρα υποκειμενικό αυτό, ανάλογα με την ηλικία του καθενός. Οι +-35 (δεν μας λες και παιδάκια) ζήσαμε την εφηβεία μας στα τέλη της δεκαετίας του '90, αγοράζαμε με δραχμές, το μετρό το βλέπαμε μόνο στις ταινίες,  κινητά είχαν μόνο οι πλούσιοι ή οι επαγγελματίες και internet είχαμε 1 στα 50 άτομα. Επίσης υπήρχαν ακόμη ουφάδικα, ήταν ενεργή η πλειοψηφία των συνοικιακών μαγαζιών των 70s/80s, νοικιάζαμε βιντεοκασέτες (το DVD έγινε γνωστό από το PlayStation 2 το 2001) και γενικότερα, θεωρώ πως είχαν αλλάξει σχετικά λίγα από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Όσον αφορά το εξωτερικό, οι ταινίες πριν το 2001 (Lord of the Rings, 2002 Spider-Man) έχουν πραγματικά πεπαλαιωμένη αίσθηση αν τις δούμε σήμερα.

Τα βασικά που δεν πολυάλλαξαν από την περίοδο 1996-2000 μέχρι σήμερα ήταν η μόδα στα ρούχα/μαλλιά και η αισθητική των οχημάτων. Ειδικά από το 1998 κι έπειτα, ο κόσμος φοράει σχετικά τα ίδια ρούχα (με μικρές διαφορές ανά τους καιρούς) και τα αυτοκίνητα έχουν περίπου τον ίδιο αεροδυναμικό σχεδιασμό. Άλλο ένα κομμάτι που έχει μείνει σχετικά σταθερό είναι η αρχιτεκτονική των νεόδμητων κτιρίων. Μόνο πολύ πρόσφατα είδα κάποιες πραγματικά μοντέρνες πολυκατοικίες, όταν μια κοντινή του 1998 φαίνεται αισθητικά ίδια με μία του 2015.

Και επιστρέφω στο πολύ βασικό. Μιλάμε για περασμένο αιώνα και περασμένη χιλιετία. Σε αντικειμενικό και συναισθηματικό βαθμό, η τομή για την ανθρωπότητα έγινε το 2000. Είτε μιλάμε για τεχνολογία, είτε σχεδόν για οτιδήποτε άλλο, η ουσιώδης καμπή της κοινωνίας έλαβε μέρος στην αυγή του millennium.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και επιστρέφω στο πολύ βασικό. Μιλάμε για περασμένο αιώνα και περασμένη χιλιετία. Σε αντικειμενικό και συναισθηματικό βαθμό, η τομή για την ανθρωπότητα έγινε το 2000. Είτε μιλάμε για τεχνολογία, είτε σχεδόν για οτιδήποτε άλλο, η ουσιώδης καμπή της κοινωνίας έλαβε μέρος στην αυγή του millennium.
Για πολλούς λόγους, σωστά κατά τη γνώμη μου πάρθηκε η απόφαση για επέκταση του ορίου. Από κει πέρα μη πάμε να θεωρητικοποιησουμε τα πάντα. Θέλω να πω ότι το 2000 δε τεκμερεται ως αντικειμενικά ή επιστημονικά, έτος καμπή στην ιστορία. Συναισθηματικό ναι, και αντικειμενικό σαν κλείσιμο της δεκαετίας του 90 ναι, αλλά δε νομίζω ότι αποτελεί έτος σταθμό για την πορεία της ανθρωπότητας. Ας αφήσουμε προς ώρας την κουβέντα στους ιστορικούς.

Σεβαστή η άποψη του Rygar, αλλά τα χρόνια περνάνε, δυστυχώς. Θα είχε δίκιο αν το site ήταν μονοθεματικο της δεκαετίας του 80. Αν όμως θέλει να είναι κάτι ευρύτερο η αλλαγή των ορίων είναι μονόδρομος. 

Προτείνω για συναισθηματικούς λόγους  και μέχρι να το χωνεψουμε, οι παλαιότεροι τουλάχιστον, ας βάλουμε ένα άτυπο όριο στο 31/12/99 στα θέματα που καταπιανόμαστε. Το γράφω τελείως με φιλική διάθεση και χωρίς να ανοίξουμε πάλι την κουβέντα για τα όρια.
 
Ναι ειναι αυτο που λεμε ψυχολογικο οριο XD

Θυμαμαι σε σχετικες συζητησεις για το αν και κατα ποσο θα μπορουσαμε να διευρυνουμε το οριο, λεγαμε δειλα-δειλα για 96-97 αντε 98. Και τωρα ξαφνικα μπαινει μεσα το 2000. Δεν ξερω, αλλα παροτι εχουν περασει 18 χρονια, θα δυσκολευομουν να δω ενα ρετρο-θεμα με τιτλο "Πως περασατε το μιλενιουμ;"

Καθαρα ψυχολογικο και υποκειμενικο αυτο βεβαια. Δεν επιμενω ουτε εχω επιχειρηματα να το υποστηριξω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εντωμεταξυ η πλακα ειναι οτι αφοτου ανοιξε το χρονολογικο οριο του φορουμ, τα πιο ενεργα θρεντ τελευταια αφορουν τις δεκαετιες 50-60!!
 
Ηταν εντελως αναμενομενο...
 
Πίσω
Μπλουζα