Αναβάθμιση συστήματος με Scsi controller

nikodr

Retro Member
Joined
19 Οκτ 2006
Μηνύματα
181
Αντιδράσεις
1
Γεια σας.Έχω έναν Amd64 3200+ και θέλω να ξεφορτοθώ μια για πάντα τα ide drives και να έχω μόνο SATA σκληρους και dvdr (πήρα ένα σε SATA),και να βάλω και πολλούς δίσκους scsi.

Γιατί το λέω αυτό?

Παρατήρησα ότι το IDE με νευριάζει,όταν πάω να διαβάσω data απο έναν δίσκο ή να βάλω ενα cd dvd,σε ενα ide dvd rom cd rom,τα windows κολλάνε για 1-2 δευτερόλεπτα η περισσότερα όσο το ide κάνει access.Άλλα προβλήματα είναι ότι για μένα μια συσκευή να παίρνει όλο τον έλεγχο του controller ακόμα και με dma με νευριάζει.

Διαβάζοντας στο internet είδα ότι το ide έιναι μια low cost τροποποίηση του scsi.

Διαβάζοντας τα πλεονεκτήματα του scsi κατάλαβα ότι είναι αυτό που θέλω.Ωστόσο κατάλαβα ότι είναι πιο ακριβό,και ότι θέλει δουλειά για να το setarei κανείς.

Οι ανάγκες μου είναι η εξής.Ενας πολύ γρήγορος δίσκος και dvd scsi το οποίο δεν θα καθυστερεί το σύστημα σε αντιγραφή ή ανάγνωση αρχείων,μετά ίσως και κάνα raid setup με πολλαπλούς δίσκους για backups.

Ποιον controller μου προτείνεται?Απογοητεύτικα όταν πήγα στο πλαίσιο και ρώτησα έναν υπάλληλο για scsi controllers και μου είπε ότι δεν έχουνε.Πήγα στην σελίδα του πλαισίου και έκανα search για scsi δεν βρήκα τίποτα.

Ο λόγος που θέλω το scsi είναι ότι πια μεγαλώντας κατάλαβα ότι μερικές φορές το "value for money and performance" είναι για μένα σημαντικότερο από το "give the people and masses cheap ide disks and cd/dvd roms".Θέλω να πετάξω οτιδήποτε ide atapi controller πάνω στο μηχάνημα,να το κάνω και disable από το bios αν γίνεται,και να απενεργοποιήσω και τον controller απο τα windows xp.

Μπορεί κανείς να βοηθήσει?Εχετε να προτείνεται κάτι?
 
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.801125

για κοντρόλερ μέχρι 7 συσκευές (μπορεί να είναι και διαφορετικές από δίσκους και οπτικά μέσα) και

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.301749

για δίσκους.

Το κόστος όμως είναι αστρονομικό. Απλά στο αναφέρω!!!

Ξέχασα να σου αναφέρω ότι είναι απαραίτητο όταν αγοράσεις controller να προσέξεις ώστε και οι δίσκοι και τα καλώδια να έχουν τον ίδιο αριθμό pins. Συνήθως, όσο τουλάχιστον ασχολιόμουν με SCSII, οι εταιρείες παραγωγής δίσκων έβγαζαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο με διαφορετικές συνδεσμολογίες (πχ 50 ή 80 pins). Οπότε παραγγέλνεις ότι χρειάζεσαι.

Για καλώδιο χρησιμοποιούσα της ίδιας της Adaptec (μεγάλη εγγύηση στο χώρο με χρόοοοοοονια τεχνογνωσία) που ήταν πανάκριβα. Σήμερα δεν ξέρω τι παίζεται στα καλώδια, αλλά με τίποτε μη διανοηθείς να σπρώξεις τόσα λεφτά σε ένα SCSII σύστημα και να τσιγκουνευτείς τα καλώδια.

Το κουτί σου θα πρέπει να είναι ευάερο και ευήλιο. Αυτό γιατί οι καλωδιοταινίες SCSII κόβουν πάρα πολύ to air flow και όταν είναι και πολλές συσκευές τοποθετημένες φαντάζεσαι τι γίνεται. Πάρε ένα καλό σερβερόκουτο και είσαι μια χαρά.

Οι δίσκοι SCSII γίνονται διπλοφουρνιστοί. Αυτό είναι φυσιολογικότατο και έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν την τρελλή καταπόνηση. Εσύ βάλε σύστημα ψήξης πάντως να είσαι ψυχολογικά ήρεμος. Κανόνας: Ανά δίσκο αφήνουμε χώρο (τοποθετούμε στο κουτί τους δίσκους αφήνοντας μια κενή θέση ανάμεσά τους) για να αναπνέουν. Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε τον έναν αμέσως πάνω από τον άλλο όπως κάνουμε με SATA, ATAPI δισκάκια. Είπαμε έχουν ανοχές αλλά και υπάρχουν και όρια.

Πες μου όταν το στήσεις, ανέβασε οπωσδήποτε φωτό!!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μην πάρεις SCSI. Δε χρειάζεται, το SATA είναι εξίσου γρήγορο, ειδκά εάν πάς σε υλοποίηση SAS=Serial Attached Scsi, αλλά έτσι είναι και πολύ πιο ακριβό, και οι δίσκοι επίσης (εννοώ οι SAS δίσκοι, οι οποίοι παίζουν και σε απλό SATA1-2 controller, αλλά όχι το αντίστροφο, δηλαδή SATA1-2 δίσκοι σε SAS controller). Πάρε και ένα SATA DVD και είσαι κομπλέ. Γράφεις ότι θες πολλούς δίσκους. Γιατί αυτό; Θες να κάνεις RAID μήπως; Με SCSI ασχολούμαι καθημερινά σχεδόν και μπορώ να πω ότι οι SATAII δίσκοι είναι εξίσου γρήγοροι στο transfer rate. Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι το seek time, εάν πας σε SCSI στις 10.000 στροφές ή ανώτερο (μέχρι 15.000). Επίσης πρέπει να σου τονίσω ότι οι SCSI είναι ακριβοί και μικρής χωρητικότητας, π.χ. πρόσφατα αγοράσαμε 10 SCSI U320 146GB, προς 200 ευρώ ο ένας. Εάν πας σε μεγάλη χωρητικότητα θες πάνω από 800-900 τον έναν, είσαι σίγουρος; Κάτι ακόμα. Λόγω υψηλής ταχύτητας, ανεβάζουν απίστευτη θερμοκρασία. Τέλος, κάνουν ΘΟΡΥΒΟ, ακούς συνεχώς ένα ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ (η ισχύς του εξαρτάται από το μοντέλο του δίσκου), σαν τον τροχό των οδοντογιατρών.....

Ολα αυτά είναι εμπειρία από 6 χρόνων προσωπική επαφή με τέτοια θέματα στη δουλειά, οπότε δεν τα λέω για πλάκα....
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Αυτό που με ενοχλεί γενικά είναι στα λειτουργικά windows xp η καθυστέρηση σε file copy ή τα μικροκολήμματα όταν μπαίνει cd dvd και το σύστημα σαν να κολλάει λίγο για 1-2 ή και παραπάνω δευτερόλεπτα.

Αυτό που θέλω είναι να μην περιμένω καθόλου σε εγγραφή και προσπέλαση αρχείων,να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες αυτές οι λειτουργίες.Sata δίσκους έχω 2 εναν 500 και έναν 150 σε giga καθώς και προμηθευτικα και έναν dvd recorder με ligthscribe σε Sata.

Βασικά είμαι λίγο ακόμα μπερδεμένος αλλά ρωτώντας φτάνεις στην πόλη.Εγώ θέλω να βάλω τα windows σε έναν πάρα πολυ γρήγορο δίσκο scsi,και να φορτώνουν γρήγορα καθώς και τα file copy ή read να γίνονται άμεσα,χωρίς να υπάρχει αυτό το ηλίθιο κόλλημα του 1-2 δευτερολέπτων μέχρι το cd να αναγνωρίσει το τι έβαλα μέσα (προφανώς αν υπήρχε ο scsi controller αυτό δεν θα γινότανε)
 
Αναμφίβολα ο Rygar έχει δίκιο. Το κόστος για οικιακή χρήση είναι υπερβολικό και πρέπει να ξέρεις τι κάνεις στήνοντας ένα τέτοιο μηχάνημα.

Αλήθεια niko δεν μας έγραψες τη χρήση που προορίζεται το μηχάνημα. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόταση εναλλακτικών.

Όσο για το θόρυβο, ένα αθόρυβο pc είναι ένα σβηστό ή χαλασμένο pc. Αν δεν σφυράει το μασίνι, άστο. Πάρε laptop!!!!!!

nikodr είπε:
Βασικά είμαι λίγο ακόμα μπερδεμένος αλλά ρωτώντας φτάνεις στην πόλη.Εγώ θέλω να βάλω τα windows σε έναν πάρα πολυ γρήγορο δίσκο scsi,και να φορτώνουν γρήγορα καθώς και τα file copy ή read να γίνονται άμεσα,χωρίς να υπάρχει αυτό το ηλίθιο κόλλημα του 1-2 δευτερολέπτων μέχρι το cd να αναγνωρίσει το τι έβαλα μέσα (προφανώς αν υπήρχε ο scsi controller αυτό δεν θα γινότανε)
Πάρε έναν ράπτορα, εγκατέστησε το λειτουργικό που θες και τέλειωσες.

Έχω στήσει μηχάνημα με 2 ράπτορες σαν δίσκους λειτουργικών, έναν για τα XP και έναν για τα SVISTA, με 2 Χ 750 SATA Seagate σαν κοινούς δίσκους έναν για storage και έναν για games.

Το μηχάνημα φύσαγε. Φυσικά και στους ράπτορες ισχύει ο κανόνας του σωστού και επαρκούς αερισμού γιατί σηκώνουν κολασμένες θερμοκρασίες!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
nikodr είπε:
Αυτό που με ενοχλεί γενικά είναι στα λειτουργικά windows xp η καθυστέρηση σε file copy ή τα μικροκολήμματα όταν μπαίνει cd dvd και το σύστημα σαν να κολλάει λίγο για 1-2 ή και παραπάνω δευτερόλεπτα.
Και θες SCSI γι'αυτό;; :animeek: :animeek:

Λοιπόν, filecopy ενός αρχέιου ISO 850ΜΒ από ενα partition σε άλλο σε 18" τί σου λέει;Βέβαια τα 2 partition είναι σε διαφορετικούς δίσκους με διαφορετικό configuration. Το C partition μου είναι σε 2 δίσκους "απλούς" IDE 160GB οι οποίοι όμως είναι σε Raid0, δηλαδή συνολική χωρητικότητα 160x2=320GB(ονομαστικά, 300GB στην ουσία). Με το Raid0 έχεις έως λαο 50% αύξηση seek time (παίζει ρόλο ΚΑΙ η cache του καθενός), αλλά καθόλου security, δηλαδή εάν χάσεις τον έναν από τους 2 δίσκους, έχασες τα πάντα, γι'αυτό και προτιμάμε Raid0 ΜΟΝΟ οταν θέλουμε να αποθηκεύουμε/διαβάζουμε μεγάλα αρχεία με μεγάλη ταχύτητα. Π.χ. ένα TV capture ή video editing συμφέρει να το κάνεις σε Raid0. Από προσωπική εμπειρία στο εργοστάσιο, κάνουμε data acquisition σε RAID0 (σε ένα D partition), ενώ οι εφαρμογές που κάνουν το acqusition, τρέχουν από το C (Raid1, mirror δηλαδή). Πρέπει να σου τονίσω ότι ενας Raptor στις 10.000 στροφές είναι πιο αργός από 2 απλούς IDE στις 7200 στροφές σε Raid0 όμως.

Στο θέμα του DVD/CD access δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτε. Κι εγώ το έχω αυτό το θέμα, και στη δουλειά και στο σπίτι και στο λάπτοπ και το βλέπω και στα μηχανάκια μου εδώ στο εργοστάσιο. Αναλογίσου ότι το μοτερ του DVD είναι χιλιάδες φορές πιο αργό από το μοτέρ ενός σκληρού δίσκου.

ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ SCSI. Ειναι πεταμένα χρήματα!!!!
 
Πρέπει να σου τονίσω ότι ενας Raptor στις 10.000 στροφές είναι πιο αργός από 2 απλούς IDE στις 7200 στροφές σε Raid0 όμως.
Ομολογώ πως αυτό δεν το ήξερα. Για δες!!!!!
 
Ειναι λογικο. Τα data που αποθηκεύονται σε σύστημα Raid0, είναι μοιρασμένα ανάμεσα στους 2 δίσκους που αποτελούν το Raid0, π.χ. ένα αρχείο 1 GB μπορεί να είναι μισό στον ένα δίσκο μισό στον άλλο, δεν ξέρεις σε ποιόν από τους 2 είναι, ο controller το κανονίζει αυτό. Αρα εάν σκεφτείς ότι έχεις 2 δίσκους των 7200 στροφών και συνδυασμένη ταχύτητα seek time, τότε ναι, ως σύνολο είναι γρηγορότερο από έναν μοναχούλη Ραπτορα. Και ως σύνολο μισή τιμή βεβαίως. Το μόνο που μου αρέσει στον ενλόγω δίσκο είναι οτι το see through περίβλημα :D :goit:

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι ο συνδυασμός Raid0 + Raid1 (η Raid0+1) προσφέρει μέγιστη ταχύτητα (Raid0) με μέγιστη ασφάλεια(Raid1). Εννοείται ότι τα κρίσιμα δεδομένα ΠΑΝΤΟΤΕ τα παίρνουμε backup αλλού, π.χ. σε κάποιο tape, γιατί οταν το Raid1 "σπάσει" επειδή ένας από τους 2 δίσκους σκάσει (το μινιμουμ Raid1 απαιτεί τουλάχιστον 2 δίσκους).
 
Πίσω
Μπλουζα