Αναζητώ το παιχνίδι

Retropolis Greece

Retro Member
Joined
7 Ιουλ 2009
Μηνύματα
380
Αντιδράσεις
269
Είχα ένα καραβάκι στήν ηλικία 5-7 που του βάζαμε λάδι σε ένα δοχείο που είχε και μόλις το ανάβαμε η κάτι τέτοιο θυμάμαι ότι το καράβι προχωρούσε.
Σας θυμίζει κάτι;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Είχα ένα καραβάκι στήν ηλικία 5-7 που του βάζαμε λάδι σε ένα δοχείο που είχε και μόλις το ανάβαμε η κάτι τέτοιο θυμάμαι ότι το καράβι προχωρούσε.
Σας θυμίζει κάτι;
Θυμώμουν ότι είχα ένα τέτοιο οπότε το αναζήτησα και το ξέθαψα. Το είχα αγοράσει το 1983 και είναι τσίγκινο, κατασκευασμένο στην Ινδία. Έχει ένα μικρό λέβητα κάτω από το κατάστρωμα που τον γεμίζει κανείς με νερό με ένα σταγονόμετρο από έναν από τους δύο σωλήνες πίσω. Στο μπροστινό μέρος της φιγούρας του κυβερνήτη βρίσκεται σε μία υποδοχή ένα κεράκι (εναλλακτικά μπορεί κανείς να βάλει λάδι με φυτίλι), το οποίο όταν τοποθετηθεί η φιγούρα στη θέση της βρίσκεται κάτω από τον λέβητα και τον ζεσταίνει.

Το νερό ζεσταίνεται και εκτονώνεται με πίεση προς τα πίσω κινώντας το πλοιαράκι προς τα εμπρός, ενώ νέο νερό εισρέει στον λέβητα για να εκτονωθεί στη συνέχεια. Για το λόγο αυτό κάνει κατά τη λειτουργία του ένα χαρακτηριστικό "ποπ ποπ ποπ..." με την εναλλαγή εισροή-εκροή.
Παρά την εισροή ίσης ποσότητας νερού, όπως και της εκροής, δημιουργείται ένα θετικό ισοζύγιο κίνησης προς τα εμπρός, λόγω του ότι κατά την εισροή το νερό εισέρχεται στους 2 σωλήνες περιμετρικά (σαν χωνί) ενώ κατά την εκτόνωση βγαίνει συγκεντρωτικά, σαν γραμμή προς τα πίσω.

Το δοκίμασα μερικές φορές με τα παιδιά στη μπανιέρα και τους είχε αρέσει πολύ.

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες καθώς και τις οδηγίες χρήσεως που είναι τυπωμένες στο κουτί του.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg
 
πολύ ωραίο αετέ 1 πρέπει να είναι από την Ινδία γιατί δίπλα στα αγγλικά γράφει Hindi (dewanagari script ή όπως λέγεται).
 
Πίσω
Μπλουζα