Ανακατασκευή καμπίνας arcade με πολλά απρόοπτα.

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Είναι μερκές φορές, που κάνεις κάτι που το έχεις κάνει ξανά και ξανά. Γνωρίζεις καλά τον τρόπο και ακολουθείς την πεπατημένη ως συνήθως. Μα να που σου γυρνάει ξαφνικά η τύχη ή κάτι έχει μαζί σου το κάρμα σου και όλα αρχίζουν να πάνε στραβά, ενώ έχεις μείνει άφωνος. Καταλάβατε πιστεύω τι εννοώ και είμαι σίγουρος πως σε κάποιους από εσάς έχει τύχει τέτοια..ατυχία σε ένα θέμα κάπως, κάποτε.

Μια φορά, συζητούσαμε με έναν πολύ καλό φίλο μου για μια mame καμπίνα arcade που ήθελε να φτιάξει. Ήθελε πολύ να έχει μια arcade καμπίνα στο σπίτι του, αλλά ούτε γνώριζε τα τεχνικά θέματα και προπάντων, δεν είχε ούτε τον απαιτούμενο χρόνο για μια τέτοια κατασκευή. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια καμπίνα arcade και να του την κάνω δώρο. Μετά από λίγο καιρό βρήκα και πήρα ένα κάσωμα του 1980. Βέβαια όπως φαίνεται στην φωτογραφία ήταν κενό.

Παρατηρήστε και τον πλαστικό σωλήνα υδραυλικών που είχαν βάλει τότε για να πέφτουν μέσα τα κέρματα.

DSC04588.JPG

Ήταν μόνο τα ξύλα (και αυτά όχι όλα) και το t-molding. Που τέτοιο μεταλλικό t-molding δεν υπάρχει πλέον πουθενά. Ούτε καν καλωδίωση δεν υπήρχε μέσα. Τα πλαινά ξύλα είχαν αρκετά σημάδια, αλλά τουλάχιστο δεν είχαν ίχνη από υγρασία (που συνήθως βρίσκεις σε τέτοιες παλιές καμπίνες). Είχα ήδη ένα motherboard που καθόταν με έναν intel dual core 6600 2,4 με 3gb, μια ati hd3450 και έναν 80αρι ide hd.  Σκοπός ήταν να βάλω τα windows 7 64bit και την τελευταία έκδοση του mame.

Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν, ήταν να αντικαταστήσω τον παλιό άσπρο διακόπτη με έναν φωτιζόμενο κόκκινο καινούργιο. Επίσης τοποθέτησα ένα μικρό μαύρο κουμπί δίπλα του για να ανάβει το pc. Βίδωσα ροδάκια βαρέως τύπου από κάτω για να μετακινείται εύκολα.

DSC04854.JPG

Το μεταλλικό στήριγμα της οθόνης ήταν σκουριασμένο σε πολύ άσχημο σημείο. Ευτυχώς είχα ένα σχεδόν ίδιο σε διαστάσεις και τοποθέτησα αυτό. Έτσι γλίτωσα την διαδικασία να αφαιρέσω την σκουριά από το μέταλλο. Ενώ είχα παραγγείλει τα ξύλα που έλειπαν από μια εταιρία, έπρεπε να βρω μια οθόνη. Το μεταλλικό πλαίσιο έπαιρνε maximum οθόνη 20". Έτσι αγόρασα μια crt daewoo 20". Αφού την βίδωσα επάνω στο μέταλλο, μετά κάθισα και έφτιαξα το κλασσικό καλώδιο vga-scart. Έβαλα μέσα στον δίσκο το groovymame64 και έδωσα εικόνα μέσω του crt emu driver. Εγκατέστησα το maximus frontend και έκανα τις τρύπες για τα κουμπιά και τα joysticks, και σύνδεσα τους zero delay encoders.

DSC04983.JPG

Σύντομα ανακαλύπτω με φρίκη αλλά λάβκραφτ πως η daewoo, ενώ δείχνει κανονικά εικόνα στο desktop με 640x480, δεν συμπαθεί τις χαμηλές αναλύσεις που την αναγκάζει ο vmmaker (που να το φανταστώ). Tην βγάζω και τρέχω Μαρούσι και αγοράζω μια 21" panasonic η οποία φυσικά δεν χωρούσε στο μεταλλικό πλαίσιο, αλλά ήθελα να βάλω 21¨ γιατί αν και μια μόνο ίντσα κάνει την διαφορά. Μονόδρομος να φάω με τροχό τις γωνίες από το μέταλλο για να χωρέσει.

DSC05001.JPG

Και εκεί που οι δοκιμές πήγαιναν μια χαρά, ξαφνικά χαλάει ο κάθετος συγχρονισμός της τηλεόρασης. Τρέχω Κιφησσιά αυτή τη φορά και αγοράζω μια 21" sony. Bάζω επάνω την sony και όλα πάνε άψογα. Μέχρι να περάσει μια εβδομάδα και εντελώς ξαφνικά να η sony να αρνείται πεισματικά να ανάψει (ενώ δεχόταν ρεύμα όπως μέτρησα με το πολύμετρο). Σχεδόν ταυτόχρονα λέει και στερνό αντίο και ο ide σκληρός δίσκος που είχα μέσα. Κάπου εδώ με είχε πιάσει μια μεγάλη απογοήτευση και είχα παρατήσει την καμπίνα για αρκετό καιρό.

Ευτυχώς λέω που ένας φίλος μου χάρισε μια τηλεόραση sony 21" που του έπιανε χώρο. Επίισης ο φίλος keropi μου κάνει δώρο και μου έστειλε έναν sata 500gb hd καθώς και μια ati 4350. Να είναι καλά το παιδί.

Στη συνέχεια αγοράζω ένα τζάμι 5 χιλιοστά και το βάφω περιμετρικά της οθόνης με μαύρο σπρέι.

DSC05002.JPG

Τοποθέτησα και ένα παράλληλο ξύλο υπό γωνία επάνω από την οθόνη. Αυτό γιατί η καμπίνα είχε μεγάλο κενό επάνω λόγο της μικρής οθόνης. Αν και η καμπίνα ήταν στενή, αρκετά πιο στενή από αυτές που έπαιρναν τα monitor 25 με 28". Με ένα μαύρο χρώμα και πινέλο πέρασα ελαφρά τις μεγάλες γρατζουνιές που είχε περιμετρικά η καμπίνα και στο τέλος όλα τοποθετημένα και λειτουργικά στη θέση τους. Βίδωσα μέσα στην καμπίνα και δύο ηχεία pc και σύνδεσα με προέκταση ένα ποντεσιόμετρο από μπροστά. Αυτό ήταν απαραίτητο για να ρυθμίζεται η ένταση του ήχου σε κάθε παιχνίδι. Η κάρτα γραφικών 4350 φλασαρίστηκε για να παίζει στα 15khz από το bios.

Η καμπίνα όπως ήταν από μέσα.

DSC04982.JPG

Την εβδομάδα που έκανα δοκιμές και έπαιζα διάφορα τυχαία παιχνίδια για να διαπιστώσω την άψογη λειτουργία του συστήματος,  ένα πρωί με θυμάται η θεά τύχη. Κολλάει ξαφνικά ο δίσκος του keropi και μένω άναυδος.  Θυμάσαι; Είναι από εκείνες στιγμές που τα έχεις κάνει όλα σωστά και επειδή είναι μεταχειρισμένα και επειδή δεν σε πάει και η τύχη,  απορείς γιατί συμβαίνει αυτό σε εσένα. Αναρωτιέσαι μήπως τελικά κάνεις κάτι κακό; Με μια θεότρελη απογοήτευση αγόρασα έναν καινούργιο δίσκο ssd kingston 120gb. Έκατσα ένα απόγευμα τα πέρασα ξανά όλα από την αρχή. Κατά την διάρκεια των δοκιμών αν και δεν είμαι προληπτικός, μου πέρασε από το μυαλό να κρεμάσω ένα σταυρουδάκι και ένα σκόρδο στην καμπίνα. Φωτογραφία με τον ssd μέσα στην καμπίνα δεν τράβηξα, το ξέχασα.

Εν τέλει, με τον νέο δίσκο όλα πήγαν τέλεια και είχε έρθει η ώρα να την στείλω στον φίλο που περίμενε με αγωνία. Όλα ήταν λειτουργικά και όπως πρέπει. Δοκίμασα περίπου 100 παιχνίδια που τα έβαλα και στο αγαπημένα. Ο φίλος δεν ήθελε κερματοδέκτη και έτσι έβαλα ένα κόκκινο κουμπί για τα credit. Δύο άσπρα κουμπιά είναι για το start player 1 και 2. Eπίσης ένα μικρό μάυρο κουμπί υπάρχει επάνω από το κόκκινο κουμπί του credit. Είναι το esc από ένα παχνίδι στο κεντρικού μενού του maximus και του όρισα 3 δευτερόλεπτα καθυστέρηση για να μην πατηθεί καταλάθος. Πιο δίπλα βρίσκεται και το ποντεσιόμετρο του ήχου. Το πορτάκι κάτω αριστερά που έπεφταν τα κέρματα έγινε ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος.

DSC05005.JPG

DSC05019.jpg

Η καμπίνα έκανε το ταξίδι της και είναι στον χώρο του φίλου εδώ και αρκετές ημέρες. Αν και έχω κάνει ξανά ανακατασκευή σε καμπίνα, τέτοιο ζόρι δεν συνάντησα. Στο τέλος βέβαια είναι αυτό που λέει ο φίλος μου ο Λεωνίδας. Μεταχειρισμένα είναι, τηλεοράσεις και δίσκοι, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πότε θα χαλάσουν.
 
Αμα δεν σε θελει καμια φορα η τυχη..Παντως Φοβερη η καμπινα Μαριε!!και με 21" τηλεοραση οτι πρεπει για mame.Με την daewoo πολυ παραξενο που δεν δειχνει σε χαμηλες αναλυσεις.
 
 
Σε ευχαριστώ.

Ναι και εμένα μου φάνηκε παράξενο που δεν συνεργαζόταν η daewoo με τις χαμηλές αναλύσεις. Σε 640x480 έδειχνε κανονικά το maximus, αλλά όταν έτρεχα ένα παιχνίδι και έμπαινε σε λειτουργία το vmmaker εμφάνιζε μόνο γραμμές. Φαντάσου μια τηλεόραση 14¨ μάρκας beko (εντελώς της πλάκας) που δοκίμασα έδειχνε χωρίς πρόβλημα τα παιχνίδια μέσω vmmaker. Τι να πεις;
 
Μπράβο πολύ όμορφη καμπίνα,τυχερός ο φίλος σου,όπως ήταν κάποτε στα ουφάδικα.Πάντως σε καταλαβαίνω αρκετά γιατί και εγώ πέρασα αρκετά και ας είναι η πρώτη μου καμπίνα .
 
Μαριε νομιζω οτι μοιραζομαστε το κακο συνηθειο να μας συμβαινουν αναποδιες σε τετοιες ρετρο κατασκευες. :)

Αλλα δεν μασας. Και το αποτελεσμα ηταν εξαιρετικο. Και επισης πολυ δυνατη φαση οτι τα περασες ολα αυτα (μονο τη Σκυλα και τη Χαρυβδη δεν συναντησες) για να χαροποιησεις ενα κολλητο σου.

Μαγκας
 
Μα, πόσο σε νιώθω! 
Το αποτέλεσμα πάντως είναι εξαιρετικό και τυχερό το φιλαράκι σου που σ'εχει :)  

Yγ. Ζήλεψα το T-molding της καμπίνας. 
 
Πολύ ωραία! Καλοπαίχνιδη :)
 
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.

Θοδωρή τελείωσες την δική σου καμπίνα; Eίναι όλα εντάξει;

Πάνο σε κάποιο σημείο δεν πίστευα την ατυχία που με έδερνε αλύπητα. Φαντάσου μου έμοιαζε απίθανο να τελειώσω αυτή τη κατασκευή. Έδωσα στον φίλο και έναν έξτρα zero delay encoder σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας από τους δυο.

Kambia όντως το t-molding είναι πολύ ωραίο. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα πλαστικά και παλαιότερα είχα φάει μάταια τον κόσμο να βρω αυτά τα μεταλλικά. Είμαι σίγουρος πως αυτά τα μεταλλικά t-molding δεν ήταν για arcade καμπίνες κανονικά. Το λέω αυτό γιατί αυτές οι καμπίνες ήταν πρόχειρες Ελληνικές κατασκευές που γινόντουσαν στο πόδι. Δύσκολο να πιστέψω πως έμπαιναν στην διαδικασία να κόψουν και να κουρμπάρουν μέταλλα για αυτή τη δουλειά. Δεν μπορώ όμως να βρω που αλλού τα χρησιμοποιούσαν.
 
Πολυ ωραια καμπινα και πολλοι θα ηθελαν να εχουν καποιον φιλο σαν και σενα που να τους κανει τετοια δωρα.Απο την αλλη αμα εχεις συνηθισει σχεδον 30 χρονια να παιζεις με τον μοχλο αριστερα οπως εγω πχ ποσο μα ποσο παραταιρο φαινεται στο ματι οι μοχλοι να ειναι απο δεξια :| :| :| :|
 
Βασικά ο φίλος ήθελε τον μοχλό στα δεξιά, για αυτόν προοριζόταν η καμπίνα, τι να κάνω; :D
 

1@telonio[/USER] το μόνο που έκανα με την καμπίνα ,ήταν να βάλω 2 ροδάκια πίσω για να είναι απόλυτα σταθερή.

αγορασα χαρτόνι για να καλύψω τις αποστάσεις οθόνη -περίγραμμα και δεν έχω πάρει ακόμη τζάμι.

το μόνο θετικό είναι ότι μίλησα με τους ανθρώπους του Launchbox και έφτιαξαν ένα theme που να είναι συμβατό με sd αναλύσεις.

Πάντως η καμπίνα σου είναι υπέροχη ,όπως ήταν αυτές που μάθαμε να παίζουμε παιδιά.

 
Υπέροχη. Τελικά τα νανάκια, είναι ότι πρέπει από άποψη μεγέθους.  Το T-molding είναι σαν αυτό που έχουν πολλά τραπεζάκια με φορμαικα. Οπότε μπορέί εκεί να είναι η πηγή.
 
Mαριε μερικες αποριες.Στις συνδεσεις με την τηλεοραση στην hd 3450 εβαλες τον crt emudriver και η hd 4350 φλασαρίστηκε για να παίζει στα 15khz από το bios.Πως και δεν εβαλες το soft15khz??H hd 4350 γραφουν οτι παιζει αψογα με soft15khz και στα windows 7 64bit με τον catalyst 11.3 αλλα η 3450 με αλλο οδηγο και μονο με windows xp.To φλασαρισμα του bios και ο crt emudriver εχουν καποια υπερ σε σχεση με το soft15khz? 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταρχήν το soft15khz δεν φλασάρει την vga και ενεργοποιείτε μετά το boot των windows. Ήθελα να μετατρέψω την vga σε 15hkz από την αρχή γιατί δεν ήθελα να πουσάρετε η τηλεόραση με τα 31khz του bios όταν ξεκινάει το pc. Μπορεί να πάθει ζημιά η τηλεόραση όταν της δίνεις hz εκτός range που μπορεί να υποστηρίξει. Θυμάμαι παλαιότερα που μια τηλεόραση ξαφνικά είχε αρχίσει να μην δείχνει εικόνα και είμαι σίγουρος πως ήταν από τα 31khz του pc. Τώρα ο crt emudriver, μόνος του κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το soft15khz και τίποτα άλλο. Το vmmaker είναι αυτό που κάνει το εξής: Όταν τρέχεις ένα παιχνίδι από το mame, τότε αμέσως στο δείχνει στην custom ανάλυση του κατασκευαστή (τα κάθετα σε 640x480) αλλάζει δηλαδή αυτόματα την όποια ανάλυση έχει ένα παιχνίδι. Το αποτέλεσμα είναι πως συνήθως όταν τρέχεις ένα παιχνίδι, το βλέπεις full screen στην τηλεόραση ή τουλάχιστο η εικόνα δεν είναι εκτός οπτικού περιθωρίου. Έτσι δεν χρειάζεται να ρυθμίσεις και την γεωμετρία της. Απλά αν θυμάμαι καλά το vmmaker δεν συνεργάζεται με το soft15khz.
 
Δεν το ηξερα αυτο.Οποτε με τον crt emudriver για να ειναι ασφαλης η τηλεοραση καλυτερα να  ειναι σε stand by και να την ανοιγω μολις μπει σε 15khz η επιφανεια εργασιας?
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι καλύτερα να το κάνεις έτσι γιατί έχουν θέμα οι τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα.
 
Mαριε θελει να συνδεσει ενας φιλος το παλιο pc με την crt τηλεοραση (svideo σε rca) γιατι δεν υποστιριζει crt emudriver η καρτα του και θα το εχει ετσι.Λες να εχει κανενα θεμα με τα 31khz του svideo η ειναι πιο ασφαλης η συνδεση για τις crt τηλεορασεις ετσι λογω του οτι ειναι εργοστασιακα φτιαγμενες για αυτη την δουλεια.
 
Μπορεί να πάθει ζημιά η τηλεόραση όταν της δίνεις hz εκτός range που μπορεί να υποστηρίξει. Θυμάμαι παλαιότερα που μια τηλεόραση ξαφνικά είχε αρχίσει να μην δείχνει εικόνα και είμαι σίγουρος πως ήταν από τα 31khz του pc.

Μιας και retrogaming παιζω μονο σε crt τηλεοραση απο κονσολες αλλα και υπολογιστη με ενδιαφερει να ξερω με ποιους τροπους γινεται αυτο και ποσο ασφαλης ειναι η συνδεση για την crt τηλεοραση.Εχω συνδεσει το pc στην crt τηλεοραση με crt emudriver 2.0 με soft15khz και με svideo.Παρα πολλα εχω μαθει απο τον φιλο telonio.Διαβαζοντας το ποστ για την τηλεοραση που χαλασε απο τα 31khz ψαχνω πληροφοριες στο internet και ρωταω οσους ασχολουνται πολλα χρονια με τους υπολογιστες την εξης ερωτηση για το svideo της καρτας γραφικων.

Οταν συνδεσουμε το svideo της παλιας καρτας γραφικων στην crt τηλεοραση εχουμε σημα 15khz η 31khz??Yπαρχει δηλαδη καμια περιπτωση να παιζει το svideo της καρτας του υπολογιστη στην crt τηλεοραση με 31 khz και 480i??Απ οτι ξερω το σημα 480i ειναι 15khz αλλα οπου και αν ψαξω γραφουν οτι ολες οι παλιες καρτες γραφικων μεταξυ 2000-2010 περιπου ειτε εχουν svideo ειτε οχι εχουν σημα ΜΟΝΟ 31khz.Αρα και το svideo ειναι 31khz??

Ρωτησα και στο forum retrocomputers gr πριν λιγες μερες αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει απαντησει καποιος με σιγουρια αν τελικα το svideo της καρτας γραφικων ειναι μονο 15 khz και οχι 31khz

 
Τελευταία επεξεργασία:
Το σήμα 480i είναι 15khz, το 480p είναι 31khz και η οθόνη δεν παθαίνει τίποτα. Μονη της η κάρτα γραφικών αλλάζει σε 480i/30hz αφού αυτή είναι η υποστηριζόμενη ανάλυση. Η Crt tv δεν υποστηρίζει 480p
 
Το σήμα 480i είναι 15khz, το 480p είναι 31khz και η οθόνη δεν παθαίνει τίποτα. Μονη της η κάρτα γραφικών αλλάζει σε 480i/30hz αφού αυτή είναι η υποστηριζόμενη ανάλυση. Η Crt tv δεν υποστηρίζει 480p

Aρα οι πιο παλιες καρτες γραφικων με svideo ειναι και ετοιμες καρτες με εξοδο 15khz και 31khz.Χωρις να χρειαζονται soft15khz η crt emudrivers
για αναλυση 640x480 15khz

Μετα δεν μπορω να καταλαβω για πιο λογο δεν γραφουν πουθενα οτι εχουν και 15khz στο svideo.Αμα διαβαζεις για τις πιο παλιες καρτες οτι εναι μονο 31khz ας εχουν και svideo τι συμπερασμα βγαινει??

Οποτε 480i interlaced=ΜΟΝΟ 15KHZ
Καρτες γραφικων με θυρα vga και svideo=31ΚΗΖ και 15KHZ
 
Πίσω
Μπλουζα