Αναμνήσεις από βιβλιοπωλείο/παιχνιδάδικο

katerinak

Expert
Joined
26 Ιουλ 2010
Μηνύματα
19.182
Αντιδράσεις
2.886
Τις περισσοτερες φορες πηγαινα σε ενα συγκεκριμενο βιβλιοπωλειο-παιχνιδαδικο,λεγοταν "Παγκοσμιο", αλλες φορες με τους γονεις μου κι αλλες φορες με τη γιαγια μου.Θυμαμαι το βιβλιοπωλη να "ντυνει" τα σχολικα μου βιβλια με το γνωστο διαφανες αυτοκολλητο(εγιναν βεβαια και προσπαθειες στο σπιτι αλλά το αποτελεσμα δεν ηταν καθολου ικανοποιητικο).

Απ το "Παγκοσμιο" απεκτησα και τα πρωτα μου παραμυθια αλλά και εξωσχολικα βιβλια.Επισης απο κει μου αγοραζαν καποια βιβλια Αγγλικων του φροντιστηριου.

Καθε φορα που εμπαινα στο βιβλιοπωλειο το ματι μου "επεφτε" εντελως τυχαια ;) :sealed: στα παιχνιδια,στα μολυβια,στις γομολαστιχες,στα καλκιτος κλπ Εριχνα γρηγορες ματιες να βρω αν ειχε ερθει κατι καινουριο ή κατι που δεν προλαβα να εντοπισω την προηγουμενη φορα

Ενιωθα μεγαλη χαρα καθε φορα που πηγαιναμε εκει αν και δυστυχως δε με αφηναν να μεινω οσο ηθελα για να ψαξω καλυτερα :cry: Για την ακριβεια,μου αγοραζαν μονο τα απαραιτητα,πολυ σπανια να μου αγορασουν καποιο παιχνιδι

Οταν ομως πηγαινα με τη γιαγια μου μπορουσα να μεινω περισσοτερη ωρα και να παρω και το κατιτις αφου η γιαγια δε χαλουσε χατηρια :)

Θα σας διηγηθω κι ενα περιστατικο:μια απ τις λιγες φορες που ειχα πυρετο(με μεγαλη δυσκολια στεκομουν ορθια)οι γονεις μου επρεπε να σκεφτουν εναν τροπο για να με πεισουν να παω στον παιδιατρο(δεν ηθελα να παω με τιποτα).Ετσι λοιπον,για να με καλοπιασουν μου εταξαν οτι μετα θα πηγαιναμε στο βιβλιοπωλειο για να παρω ενα συνολο για τη bibi bo:) :flower:

Μολις το ακουσα,εκανα την καρδια μου πετρα γιατι το δωρακι που θα ειχα αξιζε αυτη τη θυσια.

Τελειωνοντας απ τον παιδιατρο,ειχα "ξαναζωντανεψει" καθως θα πηγαιναμε για να μου αγορασουν το συνολο για τη bibi bo:hurrah: :hurrah:

Ισα που προλαβαμε το βιβλιοπωλειο ανοιχτο,θυμαμαι οτι διαλεξα το "Καρτιε Λατεν" μονο που αντι για παντελονι ειχε φουστα λευκη

Προβολή συνημμένου 83458Προβολή συνημμένου 83459 οι φωτο ειναι απο τον καταλογο που ανεβασε η soufle
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προφανώς δεν αναφέρεσαι στο Παγκόσμιο των Αμπελοκήπων, σωστά; Το λέω, γιατί ήταν αποκλειστικά παιχνιδάδικο και δε θυμάμαι να είχε βιβλία (τουλάχιστον από το 87 που αρχίζουν οι αναμνήσεις μου μέχρι το 94 που έκλεισε).
 
dr_slump είπε:
Προφανώς δεν αναφέρεσαι στο Παγκόσμιο των Αμπελοκήπων, σωστά; Το λέω, γιατί ήταν αποκλειστικά παιχνιδάδικο και δε θυμάμαι να είχε βιβλία (τουλάχιστον από το 87 που αρχίζουν οι αναμνήσεις μου μέχρι το 94 που έκλεισε).
dr_slump καλα καταλαβες,δεν αναφερομαι στο "Παγκοσμιο" των Αμπελοκηπων αλλά στο "Παγκοσμιο" βιβλιοπωλειο/παιχνιδαδικο των Τρικαλων(Θεσσαλια)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατερίνα πολύ χαριτωμένο το περιστατικό με τον πυρετούλη σου :) και πως να μην ζωντανέψεις. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι βιβλιοπωλείο-παιχνιδάδικο :xm: μόνο σουπερ-μαρκετ που είχαν βιβλία και παιχνίδια μαζί.
 
Ο συνδυασμός βιβλιοπωλείο-παιχνιδάδικο ήταν πολύ συνηθισμένος την δεκαετία του 80. Τώρα πια δεν τον βλέπεις πολύ συχνά. Μου άρεσε πάρα πολύ όταν πηγαίναμε να παρουμε τα σχολικά να χαζεύω τα παιχωίδια. Αυτή η μυρωδια των καινούργιων σχολικών ειδών σε συνδυασμό με τις μεγάλες κούκλες στα κουτιά τους, θυμαμαι ότι μου έδινε απερίγραπτη χαρά ως παιδάκι.
 
Ειχα κι εγω ενα βιβλιοπωλειο - παιχνιδαδικο ακριβως απεναντι απο τισ σπιτι μου και μαλιστα ημουν και καλη φιλη με την κορη του βιβλιοπωλη.

Ηταν ενα απο τα πιο ομορφα καταστηματα του ειδους του και ανοιξε το 1980, εαν θυμαμαι σωστα το ετος. Εμπαινα μεσα και νομιζα οτι εμπαινα στον Παραδεισο!

Ολα τακτοποιημενα στην εντελεια, καθαρο, χαρουμενο και με εκεινη τη χαρακτηριστικη γλυκια μυρωδια που περιεγραψε ο spirtoulis. Ειχε τα παντα. Και οταν λεω τα παντα, εννοω τα παντα! Δεν υπηρχε περιπτωση να πας να ψωνισεις και να μη βρεις αυτο που ηθελες.

Εγω τρελαινομουν. Δεν ηξερα τι να πρωτοδω. Απιστευτη ποικιλια και πρωτοτυπα αντικειμενα. Εβλεπα κατι παιχνιδια, κατι αυτοκολλητα, κατι κασετινες, που δεν ειχα δει πουθενα αλλου παρομοια τους. Η χαρα του παιδιου!

Αυτο που με ξετρελαινε ομως ηταν τα παιδικα βιβλια. Απο παρα πολυ μικρη ειχα φοβερη αγαπη για τις ιστοριες και τα παραμυθια κι εκει μεσα εχανα το νου μου.

Καποιες φορες αγοραζα, καποιες αλλες οχι, αλλα και με αδεια τα χερια να εφευγα παλι ευχαριστημενη ημουν αφου επαιρνα τη δοση μου!
 
Τόσα ωραία θέματα και οι διαχειριστές απαξιούν να φτιάξουν το tapatalk...
yverejen.jpg
 
Στα παρακατω στιγμιοτυπα της σειρας "καθε κατεργαρης στον παγκο του" βλεπουμε ενα βιβλιοπωλειο/παιχνιδαδικο.Βεβαια ειναι πιο μικρο απ αυτο που περιεγραψα στο θρεντ,εκεινο ηταν πιο μεγαλο και πολυ πιο ωραιο

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php


kathe1.JPG

kathe2.JPG

kathe4.JPG

kathe7.JPG

kathe8.JPG
 
Αυτό που θυμάμαι έντονα από αυτά τα βιβλιοπωλεία/παιχνιδάδικα είναι αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά που είχαν!!!
 
Εμείς πάλι πηγαίναμε στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης που λέγεται "Πολύπλευρο". Από κει ψωνίζαμε πάντα τα σχολικά μας είδη. Μια εποχή δε που είχε φέρει και το SNES ήταν η χαρά μου να στήνομαι στη βιτρίνα να χαζεύω το demo του Donkey Kong Country. Εκεί πρωτοείδα και παιχνίδια του Game Boy και δεν ήξερα τι ήταν, αφού αργότερα έμαθα το Game Boy το οποίο και αγόρασα και αυτό από το εν λόγω κατάστημα.
 
Από τις πιο γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας ήταν αυτό. Πήγαινα στο βιβλιοπωλείο-παιχνιδάδικο "Χατζηγιάννης" και όντως είχε μέσα τα πάντα. Εκεί έπαιρνα βιβλία, σχολικά είδη, παιχνίδια, εως και στολές για τις σχολικές γιορτές και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Κάθε Σεπτέμβριο πήγαινα και για τα βιβλία Αγγλικών και κάποια χρονιά μου είπαν ότι ήμουν η πρώτη που πήγαινε γι'αυτό το λόγο κάθε χρόνο! Από και και πέρα, κάθε φορά που έπαιρνα βιβλία Αγγλικών μου έκαναν κι από ένα δωράκι, συνήθως στέκα για τα μαλλιά. Τόσο καλή πελάτισσα ήμουν! Δυστυχώς πάει κι αυτό, έκλεισε και πέρασε στη ρετροιστορία μαζί με τόσα άλλα πράγματα :(
 
Απο βιβλιοπωλειο πηγαιναμε σε εναν κυριο Σεφερη, το μαγαζει ειχε μια υπεροχη μυρωδια κυριως απο τα μολυβια.

Ισως εφταιγε που το μποϊ μας εφτανε μεχρι εκει βεβαια. Παιχνιδια δεν ειχε.

Παιχνιδαδικα δεν θυμαμαι απο πολυ μικρος, αργοτερα παιρναμε παιχνιδια απο τοπικα μαρκετ.

Υπηρχε ενα παιχνιδαδικο που το ειχε καποιος Καραφερης, εκει με πηγαινε ο νονος μου.

Επισης Χριστουγεννα κατεβαιναμε Αθηνα και πηγαιναμε Μινιον και Αφοι Λαμπροπουλοι.
 
στιγμιοτυπα απο βιβλιοπωλειο/παιχνιδαδικο δεκαετιας 70 (ταινια "ολοι θα ζησουμε" (1974) )

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php


ol1.JPG

ol2.JPG

ol4.JPG

ol7.JPG
 
αλλο ενα βιβλιοπωλειο/παιχνιδαδικο απ τα 80ς (βιντεοταινια "παρανομος δεσμος" )

par12.JPG

par3.JPG

par4.JPG

par9.JPG
 
Πολύ ωραίο το θέμα σου Κατερίνα!! Είναι ένα περιστατικό που λίγο πολύ όλοι το έχουμε ζήσει εκείνη την εποχή!! Κατά τι γνώμη μου ένα καλά οργανωμένο βιβλιοπωλείο-παιχνιδάδικο των 80ς, ήταν πολύ πιο δελεαστικό για τα μικρά παιδιά, απο ο,τι ένα καθεαυτού παιχνιδάδικο όσο μεγάλο κι αν ήταν!! Ο λόγος είναι η μεγάλη ποικιλία απο καλούδια που μπορούσες να βρεις εκεί και φυσικά με τιμές προσιτές για τους γονείς!!

Μακάρι στις μέρες μας οι γονείς να μπορούσαν να ''ξεγελάσουν'' το παιδί τους με τόσο απλά και αθώα πραγματάκια!! :)
 
Η μυρωδια...αυτη η μυρωδια!!! Γομας, χαρτιου μολυβιου! Αν υπηρχε αποσμητικο μ'αυτο το αρωμα θα το αγοραζα!!! :D
 
Πίσω
Μπλουζα