Αντίο θείε Clive...

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.790
Αντιδράσεις
1.727
Δυστυχώς είναι γεγονός...



Κλείνει ένας ιστορικός κύκλος. Πλήρης ημερών, αφήνει πίσω του μια τεράστια και ανεκτίμητη κληρονομιά.
 
Δυστυχώς είναι αλήθεια... μαζί του φεύγει και ένα σημαντικό κομμάτι της ρομαντικής εποχής των υπολογιστών... Λυπάμαι πολύ....
 
Ενας Μπετόβεν της τεχνολογίας. Κι αυτός και ο Σούγκαρ και ο Τράμιελ. Τους οφείλουμε πολλά. Πολλοί τους οφείλουμε τη δουλειά που κάνουμε σήμερα, ανάμεσά τους κι εγώ. Ελαφρύ το χώμα....
 
Νομίζω ότι όλη η παγκόσμια ρετρό κοινότητα αλλα και μια ολόκληρη γενια που μεγάλωσε και έχει αναμνήσεις απο την παιδική του ηλικία παίζοντας σε ένα υπολογιστή Sinclair έχει μουδιάσει κυριολεκτικά με την είδηση αυτή!

Τι να πεις και τι να αναφέρεις για αυτή την Θρυλική προσωπικότητα και για την ιστορία που έγραψε στον τομέα της τεχνολογίας!

Πραγματικό Σοκ η είδηση του θανάτου του!

Ο Θεός να τον αναπαύσει γαλήνια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν έχω λόγια. Μας χάρισε αμέτρητες ώρες διασκέδασης και δημιουργίας με το δημιούργημά του τον ZX Spectrum. Και εγώ έχω μια δουλειά σχετική με computers ως αποτέλεσμα της τότε ενασχόλησης μου με το θρυλικό αυτό μηχάνημα. Καλό παράδεισο Sir Clive Sinclair.
 
Τελευταία επεξεργασία:
End of an era... Δυστυχώς ένας ένας οι μεγάλοι φεύγουν, μόνο παρήγορο οι απίστευτες αναμνήσεις και η τεχνολογική πρόοδος για όλους όσους έχουμε ζήσει την πιο μαγική εποχή από μικροί 80ς 90ς + ...

Καλό παράδεισο...
 
Να είναι ελαφρύ το χώμα ... Αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων σήμερα ασχολούνται με υπολογιστές επειδή ως παιδιά, πριν πολλά χρόνια είχαν ένα ZX Spectrum στη τηλεόραση. Αυτή είναι η κληρονομιά του "Θείου". Του Θείου μας. Του λέμε αντίο, και θα τον θυμόμαστε για πάντα.
 
Πραγματι ο Sinclair εβγαλε ενα προιον που μπορουσες να αγορασεις σε ενα κλασμα της τιμης πχ του Commodore. Ετσι επετρεψε σε πολλα εκατομμυρια κοσμο να ασχοληθουν με τους υπολογιστες. Επισης οι προγραμματιστες του πρεπει να ηταν οι καλυτεροι εβερ αναλογικα, το τι εφτιαχναν με ενα Ζ80 και μονοχρωμα γραφικα ηταν απιστευτο. Βλεπε chase hq, operation wolf, και πολλες πρωτοπωριες πχ τα ισομετρικα adventures. Ηταν κατεξοχην το micro του χομπιστα, κατι σαν raspberry pi των 80s.
 
Ένα τόσο δα μηχάνημα τι μπορεί να κάνει...

ZX81 Robot , DATOBOT-81 , with autonomous moving made by DAT (Alex)


Sinclair ZX81 (1981)

ΕπεξεργαστήςZilog Z80
@ 3.25MHz
Μνήμη1Kb επεκτεινόμενη στα 64Kb(56Kb χρησιμοποιούμενα)
Λειτουργικό σύστημαSinclair BASIC system


Οι υπολογιστές Sinclair έγιναν έμπνευση ακόμα και για ανθρώπους που ασχολούνται με την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη!!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατός του προήλθε από υποτροπή της επάρατης νόσου (αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον καρκίνο εδώ και μια 10ετία).

RIP Sir Clive Sinclair (1940-2021)
 
Και εγώ μυήθηκα στον κόσμο των micros με έναν SPECTRUM+ το 1986 (Γ' Γυμνασίου). Κουτσοέμαθα BASIC και από τότε έμαθα ότι γλώσσα προγραμματισμού χρειάστηκα στις σπουδές μου. O θείος σε έβαζε στη λογική του προγραμματισμού. Μεγάλη μορφή.
 
Είχα και πάντα θα έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς την φιγούρα του Sir Clive. Το πρώτο παιχνίδι που είδα σε υπολογιστή ήταν σε ΖΧ Specturm, στο σπίτι φίλου σε ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ήμουν παιδάκι και εκστασιάστηκα. Δεν θα το ξεχάσω. Και αν και τελικά επέλεξα την commodore, η πρώτη επαφή μου με υπολογιστή ήταν σε ZX Spectrum. Το story είναι ακόμα πιο μαγικό γιατί η συνάντηση μας έγινε στα κρυφά. Η μητέρα μου δεν ήθελε να πάω στο σπίτι του παιδιού γιατί ήταν μάρτυρες του Ιεχωβά (άλλη εποχή). Αργότερα ο φίλος μου έφυγε στο εξωτερικό και έμαθα πως εργάστηκε για μια γνωστή εταιρεία software. Έχω χάσει τα ίχνη του. Την στιγμή εκείνη όμως δεν την ξεχνώ. Θα ήθελα να τον βρω για να του πω πως, η τρέλα που απέκτησα με τα μηχανάκια οφείλεται εν μέρει σε αυτόν και στον υπέροχο ZX Specturm εκείνο το απόγευμα. Υπήρξα αργότερα περήφανος κάτοχος Sinclair QL (με τα microdrive), Spectrum+2 και για λίγο διάστημα +3.
Αντίο θείε Clive...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο πρώτος μου υπολογιστής Sinclair ήταν ένας 48άρης ZX Spectrum+ τον οποίο απέσυρα γιατί είχαν χαλάσει οι μεμβράνες του πληκτρολογίου και δεν υπήρχαν ανταλλακτικά. Τον αντικατέστησα μ' έναν γκρίζο 128άρη Spectrum +2 τον οποίο βρήκα τυχαία σε μια αγγελία του Pixel στα τέλη των 1980s με τη πράσινη οθόνη που τον συνόδευε. Αυτός έτυχε να είναι ο τελευταίος μου 8μπιτος μετά τους Amstrad CPC 464 & 6128 καθώς στράφηκα στους σύγχρονους PCs και Macs με περιβάλλον Windows και macOS.
 
Πίσω
Μπλουζα