Αξία παλιού βιβλίου

sagma666

RetroWannaBe
Joined
11 Απρ 2011
Μηνύματα
64
Αντιδράσεις
23
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για ένα παλιό βιβλίο που έχω πόσο μπορεί να κοστίζει σήμερα. Πρόκειται για την "Ομήρου Οδύσσεια" που εξεδόθη το 1525 στο Αrgentorati (δηλαδή το Στρασβούργο). Δυστυχώς δεν έχω σαρωτή για να επισυνάψω φωτογραφία. Η κατάσταση στο εσωτερικό είναι πολύ καλή, όχι όμως και εξώφυλλο που φαίνεται να έχει καεί.
 
To καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το πας σε έναν εκτιμητή έργων τέχνης.
 
Σ' ευχαριστώ πολύ! Διαβάζω ότι πρόκειται για πολύ σπάνιο βιβλίο. Μήπως έχει κανείς κάποια ιδέα πόσο περίπου κυμαίνεται η αξία του; Σίγουρα ένας ειδικός ξέρει καλύτερα, αλλά θέλω να έχω μια πρώτη ιδέα.
 
Η τιμή που μπορείς να υπολογίζεις αν το βιβλίο είναι όπως τα λές, ξεπερνάει τα 4000-5000 ευρώ. Έχει σημασία καί η κατάσταση του βιλίου (όψη, υφή, αν λείπουν σελίδες, το υλικό, φθορές από σκόρο ή κιτρίνισμα, ο τρόπος βιβλιοδεσίας). Μεγάλη σημασία έχει καί η γλώσσα, αν είναι στα Ελληνικά είναι πιό σπάνιο. Το φαινομενικά καμένο εξώφυλλο μπορεί να είναι έτσι και από υγρασία ή κακή ποιότητα υλικού, αν είναι όμως μόνο το εξώφυλλο, τότε δεν είναι πολύ σημαντική φθορά. Για κάθε φθορά που λείπει μπορεις να προσθέτεις 500-1000 ευρώ στην τιμή.


Πρέπει να το δείξεις και σε ειδικό. Πέρα από εκτιμητή έργων τέχνης, μπορείς να πας σε κάποιον που ασχολείται με αντίκες, σε μουσείο, ή αν ζείς στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης και το Κέντρο Ιστορίας καθώς είναι πολύ πιθανό να εχουν το ίδιο αντίτυπο, και να μην το έχουν όμως θα σου πούν με σιγουριά πού ν' απευθυνθείς. Μπορείς επίσης να πάς στα τμήματα Ιστοριας και αρχαιολογίας, Ιστορίας της τέχνης ή βιβλιοθηκονομίας στα πανεπιστημια και να ρωτήσεις.



Προς το παρόν το καλύτερο θα ήταν να το πιάνεις με γάντια(όχι πλαστικά), να το τυλίξεις σ' ένα χαρτί χωρίς γράμματα/σχέδια μήν κάνει σημάδι πάνω το μελάνι, και να το βάλεις σε μία βιβλιοθήκη κλειστή με τζάμι, μακριά από φώς και υγρασία και μια δύο φορές την εβδομαδα να την ανοίγεις για να παίρνει αέρα(ρωτησα τους γονείς μου που είναι βιβλιοθηκονόμοι). Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο για επι πλεόν φθορές.


 


Από την δική μου εμπειρία πάντως μπορώ να σου πώ πως είναι εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο και είσαι τυχερός που το έχεις στα χέρια σου. Το καλύτερο θα ήταν ν' απευθυνθείς σε περισσότερους από έναν ειδικούς ώστε να μην σε ρίξουν με κάποια χαμηλή τιμή(ακόμα και αυτή που ανέφερα μπορεί να είναι ψίχουλα)και να το σκεφτείς πολύ αν σκοπεύεις να το πουλήσεις, θα μπορούσε να είναι σημαντικό αντικείμενο μελέτης σ' ένα Πανεπιστήμιο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σ' ευχαριστώ πραγματικά για όλες αυτές τις πληροφορίες. Το βιβλίο προέρχεται από τη συλλογή του προπάππου μου που ήταν δάσκαλος σε σχολείο στην Κωνσταντινούπολη τον 19ο αιώνα. Η γλώσσα είναι η ελληνική και το εξώφυλλο είναι σκληρό (ίσως δέρμα) και έχει και μεταλλικές λεπτομέρειες, ίσως για να κλείνουν το βιβλίο. Δεν έχω σκοπό να το πουλήσω, για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, αφού είναι και το παλιότερο βιβλίο που έχω. Στη συλλογή του προπάππου μου υπάρχουν ακόμη 25 βιβλία του 19ου αιώνα, επομένως όχι τόσο παλιά και η αξία τους όχι μεγάλη. Όσον αφορά τις φθορές, μου έκανε εντύπωση το εσωτερικό του, αφού οι σελίδες είναι πεντακάθαρες, ίσως να λείπουν μερικές. Το εξώφυλλο φαίνεται εξωτερικά να έχει καεί, ευτυχώς δε συνέβη το ίδιο και με τις σελίδες του βιβλίου. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου περί συντήρησης. Τέλος, μου είχε κάνει εντύπωση ότι ως τόπος έκδοσης αναγράφεται το Argentorati. Με μια έρευνα που έκανα, Argentorati είναι παλιά ονομασία του Στρασβούργου!

Επίσης υπάρχει μερικά ακόμη βιβλία, μάλλον του 19ου αιώνα, που δεν μπορώ να βρω τη χρονολογία τους. Πρόκειται για:

1) EVANGELIUM, W. Hassel, Κολωνία

2) RACINE β PHEDRE, Daniel Mornet, Mellottee, Paris

3) GRAMMAIRE LITTERAIRE, Pierre Larousse, Librairie Larousse, Paris

4) ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΡΑΛΟΥ, Παναγιώτης Σούτσος

5) ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΨΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, Βιβλιοπωλείον Μ. Σαλιβέρου, Αθήνα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλύτερα να πάει σε ιδιώτη. Αν παει σε δημόσιο φορέα να του το εκτιμήσουν υπάρχει ο κίνδυνος να του το κρατήσουν ως δημόσια περιουσία εκτός και αν έχει αποδείξεις (τρανταχτές) πως του ανήκει.
 
Εντυπωσιακό!!! :eek:

Όποτε τα καταφέρεις θα θέλαμε μια φωτογραφία...
 
Κambia, oλα τα βιβλία που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες είναι σημειωμένα με μία σφραγίδα κι έναν κωδικό ο οποίος αναγνωρίζεται από το κεντρικό σύστημα ταξινόμισης. Εαν ένα βιβλίο δεν την έχει τότε σημαίνει πως δεν ανήκει εκεί. Δεν μπορούν να πάρουν δικό σου βιβλίο και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν. Δεν μπορούν να το πουλήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία καί τα Πανεπιστήμια. Είναι αρκετός ο κόσμος που πάει εκεί και ζητάει τέτοιες πληροφορίες, είναι συνηθισμένοι. Αντίθετα ο ιδιώτης, πέρα απ' το ότι θα χρεώσει την υπηρεσία που θα προσφέρει, υπάρχει η πιθανότητα να πεί μια χαμηλή τιμή προκειμένου να επωφεληθεί ο ίδιος...θυμίσου τί έκανε ο Johnny Depp ώς κυνηγός σπανιων βιβλίων στην Ένατη Πύλη, κάτι τέτοιο.
 
Εξαρτάται το βιβλίο. Μια χαρά μπορούν να στο κατασχέσουν :)

Γνωμοδότηση 342/2011
Υποχρέωση δήλωσης θρησκευτικών εικόνων, λειτουργικών αντικειμένων και βιβλίων σε σχέση με την παλαιότητά τους - Νομιμότητα κατάσχεσης από τις Αρχές.
Αν και εδώ πιο πολύ μιλάει για θρησκευτικά βιβλία.

θυμίσου τί έκανε ο Johnny Depp ώς κυνηγός σπανιων βιβλίων στην Ένατη Πύλη, κάτι τέτοιο.
Σορρυ, δε βλέπω τηλεόραση,ούτε ταινίες εδώ και αρκετό καιρό οπότε δεν ξέρω τί έκανε ο Depp...
 
Κάποια στιγμή όταν τα καταφέρω θα επισυνάψω φωτογραφίες.. Πάντως δε θέλω σε καμία περίπτωση να το πουλήσω, όπως και όλα τα άλλα βιβλία, αφού είναι οικογενειακά κειμήλεια για πάνω από 150 χρόνια. Σας ευχαριστω πάντως για τις πληροφορίες. Μπορείτε να με βοηθήσετε για τα άλλα βιβλία να βρω χρονολογίες:

1) EVANGELIUM, W. Hassel, Κολωνία

2) RACINE β PHEDRE, Daniel Mornet, Mellottee, Paris

3) GRAMMAIRE LITTERAIRE, Pierre Larousse, Librairie Larousse, Paris

4) ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΡΑΛΟΥ, Παναγιώτης Σούτσος

5) ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΨΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, Βιβλιοπωλείον Μ. Σαλιβέρου, Αθήνα
 
Πίσω
Μπλουζα