Αξίξει να εγκαταστήσεις WHDLoad σε Amiga 1200 με default configuration;

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
213
Χθες έγινα ο ευτυχής κάτοχος μιας A1200 με σκληρό δίσκο! :D

Ήταν μια στιγμή μικρής ευτυχίας όταν μετέφερα αρχεία από το pc με το PCMCIA slot και έγραψα δισκέτα στην amiga σε 40 δευτερόλεπτα! (το τονίζω γιατί μέχρι σήμερα έτρωγα 10λεπτο στην Α500 που είχα με το σειριακό καλώδιο για να μεταφέρω μια δισκέτα), και λέω να το πάω ακόμα παραπέρα μιας και έχει σκληρό δίσκο

Έχω διαβάσει ότι για το WHDLoad χρειάζεσαι μνήμη και όχι απαραίτητα accelerator για να τρέξεις τα περισσότερα παιχνίδια.

Ρωτάω λοιπόν:

1)Αν το εγκαταστήσω θα αξίζει τον κόπο; Πόσα παιχνίδια θα μπορώ να παίξω και τι χρονολογίας; πχ φαντάζομαι τα "τελευταία σύγχρονα" παιχνίδια δεν θα παίζουν, αλλά κάποια adventure της sierra και της lucasarts θα παίζουν μπας και γλυτώσω το βάλε-βγάλε δισκέτα;

2)Αν εγκατασταθεί και αργότερα επεκτείνω τη μνήμη της ή προσθέσω accelerator, τοτέ αυτόματα θα μπορώ να παίξω και τα πιο "απαιτητικά" παιχνίδια;

3)Αν το εγκαταστήσω, όταν δεν το χρησιμοποιώ θα "τρώει" μνήμη συστήματος (όχι χωρητικότητα δίσκου), θελω να πω θα "τρέχει" τίποτα στο background και θα επιβαρύνει το workbench;

Ίσως λίγο-πολύ έχουν ειπωθεί τα παραπάνω, απλώς θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν θα είναι τελείως "μάταιο" να το εγκαταστήσω και ότι θα μπορώ να το αξιοποιήσω αργότερα στο έπακρο αν επεκτείνω τη μνήμη της Amiga.

Ευχαριστώ!
 
Με τα 2ΜΒ τσιπ της Α1200 και με ενα πολυ ελαφρυ (χωρις εξτρα) λειτουργικο, παιζεις περιπου 500+ παιχνιδια whdload.

Συνηθως τρεχουν οσα ηταν 1 ή 2 δισκετες, αλλα δεν ειναι στανταρντ, δηλαδη το sensible που ηταν 2 δισκετες δεν παιζει, ομως το agony που ηταν 3, παιζει ΟΚ.

Τα adventure της sierra δεν προκειται να παιξουν με whdload (πολλες δισκετες) αλλα παρα πολλα παιχνιδια και ειδικα τα adventures εχουν install, και παιζουν σιγουρα με 2ΜΒ μνημης (σαν HD παιχνιδια, κατευθειαν, χωρις whdload).
 
μην το παιδεύεις και πολύ...βάλε έναν επιταχυντή με λίγη μνημούλα ή έστω λίγη μνημούλα σκέτη να γουστάρεις...

Το θέμα είναι να μπορείς να τα παίξεις όλα...εγώ 4 σχεδόν χρόνια μετά την αναγέννηση της δικής μου 1200 και δεν την έχω χορτάσει ακόμα με τόσα παιχνίδια που έχει...αφού έχεις ήδη 1200 και σκληρό δίσκο είναι κρίμα να μην την κάνεις whdload...ready!
 
Επιβεβαιώνω τα λεγόμενα του φίλου Mike...
 
Εγώ δυστυχώς δεν τα επιβεβαιώνω. Το ξέρω ότι τα περισσότερα slaves λένε ότι θέλουν 1-1.5ΜΒ RAM για να τρέξουν, αλλά έχετε δοκιμάσει πόσα από αυτά όντως τρέχουν στην πράξη; Εμένα πάντως στα πρώτα χρόνια του WHDLoad που δεν είχα επιπλέον μνήμη στην Amiga τα περισσότερα δεν μου έτρεχαν. Και όσα έτρεχαν σίγουρα ήθελαν πολύ μεγάλο παίδεμα με tweaks, φυσικά να απενεργοποιήσεις το PRELOAD αλλά και αρκετά ακόμα. Και βέβαια επειδή κανείς από όσους γράφουν slaves δεν έχει vanilla Amiga για να τα δοκιμάσει, κανείς δεν σου εγγυάται ότι δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στη μέση του παιχνιδιού ή σε κάποιο τυχαίο memory access.

Στράτο μην το σκέφτεσαι, πάρε μνήμη να βρεις την υγειά σου. Ούτε καν επιταχυντής δεν είναι απαραίτητος. Οτιδήποτε άλλο είναι μαζοχισμός!
 
Πόση μνήμη; 4 mb αρκούν για να λειτουργεί και η pcmcia; Κάρτα που μπαίνει στο trapdoor (πχ blizzard 1200) ή κάτι καρτούλες που είχα δει στο ebay και μπαινουν στην pcmcia;

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Με 8MB σου εγγυώμαι ότι ότι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Τόσα έχω εγώ και τρέχω το 99% των παιχνιδιών σε full speed, μόνο αυτά που χρειάζονται επιταχυντή δεν σηκώνω. Εμένα η κάρτα μπαίνει στο trapdoor, για PCMCIA δεν έχω άποψη.
 
Με 8ΜΒ εισαι καλυμενος σιγουρα, με 4ΜΒ σχεδον 95%. Αλλα σχεδον καθε μνημη 8ΜΒ ρυθμιζεται στα 4ΜΒ.

Μονο κατι τεσσαρες απο τις πρωτες, ειναι μονο 4ΜΒ και δεν αλλαζουν.

Παρε αυτες του trapdoor, με τιποτα αυτες που μπαινουν στην pcmcia, ειναι τελειως αργες.

Οσο για τα 2ΜΒ, εγω εχω δοκιμασει με επιτυχια πολλα παιχνιδια σε Α600 με 2ΜΒ και το λεω. Μιλαμε για πανω απο 200 παιχνιδια, με ενα whdload που εχω "φτιαξει" και δεν εχει τιποτε αλλο (preload κτλ) εκτος απο το ιδιο το προγραμμα.

Παρολα αυτα εγω συνιστω μνημη 8/4ΜΒ σαν καλυτερη και οικονομικη λυση.
 
ρε παίδες σε μένα έπαιζε μόλις το 2% στο ανάλογο configuration...τώρα που το είδατε το 500 τίτλοι εσείς ξέρετε...

με την blizzard είδα το φως το αληθινό
 
Σκεψου λογικα: ενα παιχνιδι με 2 δισκετες, συμπιεσμενο θα ειναι περιπου 1.5ΜΒ μαξ, γιατι να μην παιζει σε μια αμιγκα με 1.8ΜΒ ελευθερα?

Εγω ειχα κατσει καποτε και ειχα δοκιμασει παρα πολλα παιχνιδια σε μια Α600 με 2ΜΒ τσιπ. Ειχα κανει και εναν καταλογο με ποια επαιζαν.

Θυμαμαι τα παιχνιδια με 1 δισκετα (δεν ειναι λιγα!), σχεδον ολα με 2 δισκετες και καποια με 3 δισκετες. Παντα με ενα whdload σκετο, χωρις κανενα preload και τετοια. Τωρα στο whdload που δινει το επισημο site και εχει κανονικη εγκατασταση κτλ μπορει να χρειαζεται και αλλη μνημη, αλλα εαν απλα γραψεις το προγραμμα "whdload" (νομιζω 88ΚΒ) στο tools και τιποτε αλλο, δεν εχει μεσα κατι που να τρωει μνημη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mike είπε:
Σκεψου λογικα: ενα παιχνιδι με 2 δισκετες, συμπιεσμενο θα ειναι περιπου 1.5ΜΒ μαξ, γιατι να μην παιζει σε μια αμιγκα με 1.8ΜΒ ελευθερα?Εγω ειχα κατσει καποτε και ειχα δοκιμασει παρα πολλα παιχνιδια σε μια Α600 με 2ΜΒ τσιπ. Ειχα κανει και εναν καταλογο με ποια επαιζαν.

Θυμαμαι τα παιχνιδια με 1 δισκετα (δεν ειναι λιγα!), σχεδον ολα με 2 δισκετες και καποια με 3 δισκετες. Παντα με ενα whdload σκετο, χωρις κανενα preload και τετοια. Τωρα στο whdload που δινει το επισημο site και εχει κανονικη εγκατασταση κτλ μπορει να χρειαζεται και αλλη μνημη, αλλα εαν απλα γραψεις το προγραμμα "whdload" (νομιζω 88ΚΒ) στο tools και τιποτε αλλο, δεν εχει μεσα κατι που να τρωει μνημη.
Μιχάλη αν μιλάς για custom έκδοση θα πάω πάσο. Θυμάσαι την περίπτωση μου τότε! Βάλαμε σε 1200 με σκληρό μαζί με τον Plink whdload και δεν έπαιζε σχεδόν τίποτα. Με το δικό σου configuration και μετά την 1230 έπαιξαν όλα καλά! Ξέρεις αφού εσύ το έστησες!

Εσύ όμως μιλάς για κάστομ φάση όχι για την κανονική! Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρει άκρη ο φίλος μας δίχως κάτι τέτοιο!

--------------------

Άσχετο: Να βρεθούμε καμιά μέρα γιατί χαθήκαμε! Πάρε κάνα τηλέφωνο διότι με την νέα συσκευή έχω χάσει τις παλιές επαφές!
 
Καλα τι custom, απλα γραφεις μονο το προγραμμα (binary) και τιποτε αλλο. Οποιος μου πει για εγκατασταση whdload, του αντιγραφω το προγραμματακι (ενα και μονο ενα προγραμματακι, με απλο copy) και παιζει απευθειας, εαν εχει και τις ρομ (1.3 κτλ).

Κανονικα ΔΕΝ συνιστω αυτα, τωρα να εχεις αμιγκα και να μην παιζεις τα παντα ειναι βλακεια, περνεις μια μνημουλα ή εναν επιταχυντη και λιωνεις σε απειρα παιχνιδια.
 
Τι να προτιμήσω: έναν 1220 επιταχυντή με 4 mb ή μια ram 8mb?
 
Εγω θα έπαιρνα ένα 030...
 
Τωρα ρωτας για πραγματα με μικρη διαφορα στην τιμη, αλλα οπως γραφω παντα "στην αμιγκα οτι πληρωσεις περνεις".

Εαν παρεις σκετη μνημη ειναι το πιο οικονομικο, ο 1220 ειναι light επιταχυντης και πιο ακριβος, η blizzard1230 ειναι ο καλυτερος επιταχυντης και ακομα πιο ακριβος.
 
amiga cd32 τελος.. και απλα για κανα adventure 500 με 1μβ η 500 + και ολα οκ εγω αυτο εκανα και ηρεμησα
 
simonkey είπε:
amiga cd32 τελος.. και απλα για κανα adventure 500 με 1μβ η 500 + και ολα οκ εγω αυτο εκανα και ηρεμησα
+1. Ειδικά με το φλόπυ (+relokick) σβήνεις και την 500άρα απο την εξίσωση. Βέβαια, τα πιό ζόρικα παιχνίδια θέλουν expansion (sx-1 κλπ), αλλα τα πολύ περισσότερα παίζουν αέρα με τα compilations. H έξοδος svideo κιόλας είναι πολύ βολική, ενώ άν θές κοτσάρεις άνετα keyboard. Πάντως θεωρώ ότι άμα θές να την ψάξεις τόσο πολύ με whdload θα μπορούσες να τσιμπήσεις μιά blizzard. Εξάλλου θα παίζεις και άλλα games, όπως genetic species και alien breed 3d με περισσότερη άνεση. Όχι ότι είναι και πολλά αυτά τα παιχνίδια αλλα λέμε τώρα. Είναι και τα φράγκα !

Παρόλο που έχω amiges όλων των ειδών, αυτό που λέω και ξαναλέω είναι ότι ο θυσαυρός της Amiga είναι ο τεράστιος όγκος των adf's που υπάρχει, και που φυσικά με τίποτα δέν θα τα δείς όλα αυτά σε ένα whdload. Οπότε μπορείς απλά να περνάς τα adf's σου στην καρτούλα και να γράφεις δισκεττούλες, και να μήν πληρώσεις φράγκο για μνήμες/accelerators κλπ. 40 δευτερόλεπτα είναι με το adfblitzer, και απλώς θα περιμένεις το φορτωματάκι. Τα πολυδίσκεττα adventure games, έχουν δικό τους installation έτσι και αλλιώς (90% των περιπτώσεων) οπότε πάλι δέν θές μνήμες κλπ, αφού θα κάνεις απλό install στην CF/Hd. Προσωπικά δέν είναι λίγες οι φορές που "καίω" φλόπυ στην 4000 για να τις παίξω μετέπειτα στην 500άρα, ειδικά κάποια παλιά compilations με παιχνίδια που δέν υπάρχουν σε whdload, ή υπάρχουν αλλα έχουν bugs.
 
Απόψεις είναι αυτές βέβαια, αλλά για μένα ο θησαυρός της Amiga είναι το WHDLoad. Από τότε που έφτιαξα my precious δεν ξανασχολήθηκα με δισκέτες. Παιχνίδι που να θέλω να παίξω και να υπάρχει μόνο σε ADF αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ΕΝΑ: Η Ελληνική έκδοση του Powerplay. Κι ακόμα κι αυτό το προτιμώ στο WinUAE γιατί διαρκεί τόσες πολλές ώρες όταν παίζεις εναντίον ανθρώπου που είναι απαραίτητο το save state.
 
Εντάξει, φυσικά και είναι καλή φάση, άν όχι η καλύτερη που υπάρχει για τους amiga users του σήμερα το whdload, απλώς για εμένα είναι πολλά τα παιχνίδια που λείπουν, ή έχουν προβλήματα. Eκτός αυτού, είναι φετίχ η δισκέττα, και κυρίως μιλάω για περίεργους public domain/shareware τίτλους, που έτσι και αλλιώς ήταν μονοδίσκεττα releases, ή ακόμα και σε compilations. Βάλε diskmags, slideshows, software και σιγά-σιγά γιγαντώνονται οι "ελλείψεις" του whdload. Άν απλώς και μόνο μιλάμε για παιχνίδια, και δή τα πιό αναγνωρίσιμα, σαφώς το whdload είναι μονόδρομος. Άν θές όμως να παίξεις party games, berra, ή να δείς κάποιο LSD Diskmag δέν έχεις άλλη επιλογή απο τη δισκεττούλα !
 
A εντάξει, από αυτή την άποψη συμφωνώ μαζί σου εννοείται.
 
Πίσω
Μπλουζα