Απελευθέρωση μέσω Linux

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
62
Πως αλλαζουν οι καιροι και οι αναγκες μας.. καπως ετσι θα μπορουσε να τιτλοφορηθει αυτο το thread, αν και οι αναγκες καθενος θα μπορουσαν να δημιουργησουν εκατομμυρια διαφορετικα threads.

Η σχεση μου με το Linux παει πολυ πισω στο χρονο, αν και το αποτελεσμα δεν ειναι αυτο που θα φανταζονται οι περισσοτεροι. Παλιοτερα υπηρχαν οι πρωιμες εκδοσεις των Windows που οντως εφερναν προβληματα σε συνεργασια software, ειδικα στα 98SE, Millenium κλπ. Την περιοδο εκεινη φυσικα υπηρχαν διαφορες διανομες Linux που ομως ηθελαν πολυ δουλεια για να στρωθει ενα συστημα η καλυτερα.. πολυ δουλεια απο τον χρηστη που θα ΕΠΡΕΠΕ να στρωθει να διαβασει και να καταλαβει την φυση του λειτουργικου πριν αποφασισει πως "Ααα, οκ, αφου δεν δουλευουν τα Windows οπως θελω θα βαλω Linux". Σε τετοιο επιπεδο ηταν η αφελεια μου τοτε, κατι που συνοδεψε και τα μετεπειτα χρονια με τις αποπειρες ημερας (αντε εστω ημερων) στο να μεταπηδησω στην παλτφορμα του Linux. Καπως πηγε να με πεισει η MEPIS που βασικα ηταν και η μονη εκδοση που εβλεπε το 90% του hardware που ειχα, και παλι δεν εβλεπε το πιο σημαντικο.. την καρτα του wifi. Αλχημειες, ερωτησεις, εισαγωγη script μετα απο script που το χειροτερο που δεν μπορουσα να χωνεψω ηταν το να καταλαβω τι ακριβως εγραφα σε αυτα τα scripts (που θα βοηθουσε στο να κατευθυνω και την βοηθεια που επαιρνα απο τους χρηστες που απαντουσαν στα ερωτηματα μου, οπως και να εμβαθυνω τις γνωσεις μου στο λειτουργικο αυτο), και κοινως.. μια μερα, δυο μερες, τρεις μερες.. bye bye Linux. Με τα Windows XP και μετα, η σχεση μου με τo Linux ερχοταν καθαρα μετα απο βαρεμαρα, και στις εξαρσεις του "πρεπει να αλλαξω συστημα, για να δω τι κυκλοφορει απο distros και να δοκιμασω". Αλλα και παλι το βημα δεν γινοταν γιατι ολο και κατι δεν θα ετρεχε, ολο και κατι θα μου εσπαζε τα νευρα.. κοινως δεν ηταν λογικη Windows με αμυαλο κλικ και ξανα κλικ και αμα δεν τρεξει το απεγκαθιστω και δεν τρεχει τιποτα.

Και τα χρονια περασαν. Πλεον οι αναγκες μου εχουν φρεναρει αισθητα, με ταινιες, μουσικη, δεκα μετρημενα στα δακτυλα sites που επισκεπτομαι και πληρη χρηση του pc ως γραφομηχανη και σουιτα γραφειου, να ειναι ολες μου οι ενασχολησεις με υπολογιστη. Παιχνιδια δεν παιζω εδω και χρονια και παλι αν παιξω αυτα θα ειναι οτι εχει το Atari 2600, αντε και καμια εξομοιωση Master System και Genesis.

attachment.php


Μερικες φορες, simple is best.. το λιτο και απλο περιβαλλον του Mint.

Ετσι ηρθε ηρεμια στην αναζητηση πλατφορμας, οπως και hardware. Το πιο απλο pc της σημερινης αγορας ειναι υπεραρκετο και περισσευει για τις δικες μου αναγκες. Για την καλη μου τυχη, ολα μου τα μηχανηματα ηρθαν με γνησια windows, και τα μισα απο αυτα με γνησιο Office (2003 και 2007). Ετσι οσα μικροπροβληματα υπηρχαν, διορθωνοντουσαν με διαφορα updates. Μαζι με αυτα, φορτωμενοι και οι drivers για το hardware, και οι πιο εξωτικες εφαρμογες που αναλωνω τον χρονο μου και τους πορους των συστηματων μου ειναι στον αστερισμο των text editors/word processors. Παρ'ολα αυτα, το ψησιμο συνεχιστηκε.. το ψησιμο για την πιο προσωπικη και παραμετροποιημενη λυση στις αναγκες μου. Και επειδη η φαγουρα προυπηρχε, το να κοιταξω παλι προς την μερια του Linux ηρθε φυσικοτατα.

Αυτη την φορα επελεξα μια διαφορετικη προσεγγιση απο πριν και ηρθα αντιμετωπος με πολλα νεα δεδομενα. Με αρκετα μηχανηματα στην οικογενεια, το να χρησιμοποιω ενα αλλο pc απο το δικο μου, δεν θα εφερνε τον κατακλυσμο, αλλα σιγουρα θα μου αποσπουσε την προσοχη οπως και τον μπελα του να βρω ενα stick για να μεταφερω κειμενα, αρχεια κλπ που θα δουλευα εκεινη την στιγμη.. και σε μια τετοια στιγμη ηρθε η αναλαμπη! Συνειδητοποιησα πως το μονο πραγμα που εμενε κοινο απο υπολογιστη σε υπολογιστη ηταν παντα ενα usb stick. Portable Desktop? Χμ... Το να εχω ενα λειτουργικο των Windows σε stick δεν ειναι ανεφικτο, αλλα με αρκετα μηχανηματα που θα καλουνταν να υπηρετησει, θα χρειαζοταν παντα drivers για το εκαστοτε μηχανημα, ειδικα για τις επιλογες οθονης. Εκει θυμηθηκα πως οι τελευταιες διανομες Linux που ετρεχα σαν live, δεν ειχαν ποτε αυτο το προβλημα (οκ, τουλαχιστον στο 95% αν κολουσαν στο θεμα μη αναγνωρισης ενος περιφερειακου). Αλλα η συντριπτικη τους πλειοψηφια θα δουλευε τελεια.

Ετσι σκεπτομουν διαρκως τον τελευταιο καιρο την υλοποιηση μιας μονιμης διανομης σε usb και την χρηση της σαν τον δικο μου υπολογιστη, κατι που θα με απαγκιστρωνε απο οποιοδηποτε μηχανημα. Βεβαια η προηγουμενη χρηση Linux παντα ερχοταν να με στοιχειωσει με σκεψεις "τι θες και μπλεκεις τωρα με αυτα". Αν θυμαμαι καλα πριν κανα δυο χρονια που ειχα προσπαθησει να δοκιμασω παλι μια διανομη και σιχτηριζα (και μου την ειχε πει ο paspartoo και πολυ δικαιολογημενα οτι δεν ειχα αφιερωσει τον χρονο και την προσοχη που χρειαζοταν) η ολη συγχιση ηταν ακομα φρεσκια. Ομως ολα αυτα ηταν κακες σκεψεις. Κοιταζα την διανομη του Mint 16 πριν μηνες, και ολο αυτο το διαστημα την ειχα on-off σαν live διανομη, περισσοτερο για πειραματισμο παρα σαν συνειδητοποιημενο βημα. Ομως δουλεψε. Δουλεψε και μαλιστα ταχυτατα και χωρις το παραμικρο προβλημα και σε αρκετα και διαφορετικα μηχανηματα. Την μια δουλευα internet, την αλλη το Libreoffice, καμερα και skype, δικτυο, ολα μια χαρα.. ειχα βεβαια προβληματακια με το wine, αλλα αυτο δεν ηταν αρκετο να με πτοησει.

Το βημα της αλλαγης δεν θα ερχοταν αναιμακτο, αλλα οταν καποτε απο τα Wordworth και Final Writer της Amiga πηγα στο Word του Office 97 (και η μεταξυ τους επικοινωνια ηταν με μια δισκετα φορμαρισμενη σε PC και το RTF file format και καποιων βοηθητικων προγραμματων) και εκει ηταν μια κινηση αναγκης και προσαρμογης. Αλλα ειναι και ενας λογος ανανεωσης, αφου βλεποντας που παει το πραγμα με τα windows 8 και ειδικα με το Office 2013 που για να το χρησιμοποιησει καποιος πρεπει να μπορει να συμβιβαστει με παντελη ελλειψη καλαισθησιας οπως και την ανθρωπινη δομη που εχουν οι αναπτυξει ανα τους καιρους οι λειτουργικες σουιτες γραφειου (MS σε προ-ribbon εποχη, και open source). Αυτο το πραγμα κυριολεκτικα δεν παλευεται τοσο αισθητικα οσο και λειτουργικα (δυο λεπτα μπροστα στο Outlook 2013 αρκουν για να δημιουργησουν επιληψια). Μπορει να μην υπαρχει 100% συμβατοτητα με τα file format του Office της Microsoft, αλλα το LibreOffice στεκεται επαξια σαν σουιτα γραφειου, και ειδικα στην ομαδα που διαρκως επεκτεινει και κανει πιο συμπαγη τα επιμερους προγραμματα της.

attachment.php


Portable Desktop.. το μεσο της απελευθερωσης.

Ετσι αφιερωσα ενα usb stick (ενα 16gb της Kingston) για την δουλεια αυτη, και εγκατεστησα επανω του μια μονιμη διανομη του Mint 17 (Cinnamon περιβαλλον) και με ενα ωφελιμο χωρο περιπου 10gb για τα πρωτης γραμμης αρχεια μου, βαπτισα το project αυτο ως τον δικο μου υπολογιστη. Ενα στικακι που κρεμεται απο τα κλειδια μου ειναι ο φορητος μου υπολογιστης, και σε οποιοδηποτε μηχανημα βρω μπροστα μου, εχω παντα μαζι μου το δικο μου desktop. Κρυπτογραφημενα αρχεια με ενα περιτεχνο τροπο και μερικες βασικες δικλειδες ασφαλειας, μου χαριζουν οτι ποτε δεν θα ειχα με ενα μηχανημα που θα λειτουργουσε με Windows. Σιγουρα η διαφορα στο θεμα χωρου ειναι κραυγαλεα, αλλα το να εχω ενα τεραστιο αποθηκευτικο για πραγματα δευτερευουσας σημασιας οπως ταινιες και μουσικη, δεν μπορει να απωθησει την αναγκη για απεξαρτηση απο καθε ειδους περιορισμου σε hardware. Το επομενο λογικο βημα θα ειναι η απεγκατασταση καθε ειδους λειτουργικου απο τα laptop, και η μεταμορφωση τους ως pc hosts/terminals. Στην ουσια σκληροι δισκοι με πληκτρολογιο και οθονη ετοιμοι για plug-in λειτουργικο κατα βουληση. Χυμα δευτερης κατηγοριας αρχεια (κυριως ταινιες, και μουσικη) θα βρισκονται μεσα τους ετοιμα για χρηση, αλλα οταν βγει το stick, θα ειναι παντελως αχρηστα (σε ext2 format χωρις bootable κομματι). Το ξερω πως θα αργησω να κανω αυτο το βημα, αλλα αν δεν μου λειψει ο δελεασμος των windows για καιρο, τοτε δεν θα εχω καμια αμφιβολια για την επομενη υλοποιηση.

Μεχρι τοτε, ειμαι ακομα σε περιοδο προσαρμογης και κυριως στο να μην καταφευγω αμεσα σε ερωτησεις για τα προβληματα. Απλα το βοηθημα μου ειναι πως πλεον ειναι μια συνειδητοποιημενη επιλογη σε σχεση με το παρελθον που απλα βαριομουν, ηθελα κατι διαφορετικο, και μετα ζαλιζα τον κοσμο που το Linux δεν ηταν τα Windows που περιμενα. Για να μην παρεξηγηθω.. ακομα διατηρω την φιλοσοφια των Windows, η για να πω καλυτερα την φιλοσοφια που απεκτησα με τις πρωτες μου επαφες με παραθυρικο περιβαλλον με τον Atari ST και την Amiga μετεπειτα, και αργοτερα στα Windows. Ολα απλα, ολα να δουλευουν αριστα, απειροελαχιστα προβληματα, και κανα δυο λογικα βηματα σε shell για οταν χρειαζεται. Ετσι αντιμετωπιζω και το Mint τωρα, απλα η ωριμοτητα του λειτουργικου Linux ειναι πανταχου παρων πια. Με εξαιρεση ενα μικρο script για τα ελληνικα, δεν εχω χρησιμοποιησει το terminal για κανενα λογο μεχρι στιγμης και πλησιαζω τις τρεις εβδομαδες καθημερινης χρησης.

To be continued..

Για το project χρησιμοποιησα τα παρακατω:

- http://www.linuxmint.com/ (για κατεβασμα της τελευταιας εκδοσης οπως και απειρα help tutorials εξοικειωσης, forum, ολοκληρο community υποστηριξης κυριολεκτικα)

- http://tuxtweaks.com/2014/03/create-linux-mint-persistent-live-usb/ (οδηγος δημιουργιας μονιμης εγκαταστασης του Mint σε Usb stick).

Μην μασησετε που χρειαζεται Linux εγκατασταση για να τρεξει.. χρησιμοποιησα μια SD με 4gb με live Mint, και τα εκανα ολα στον αερα απο μια live διανομη και ενα stick που εβαλα μετα, με βαση τις οδηγιες του tutorial. Απιστευτα απλη διαδικασια.

Σημειωση: προβληματακια υπαρχουν και καμια φορα σπανε τρελα νευρα (οπως το ctrl-v που χρησιμοποιω για paste εδω και αιωνες και δεν πιανει στο terminal!) αλλα ολα ειναι ευλογημενα κατω απο εναν πιο ιερο σκοπο. :)

Σημειωση 2: Το συγκεκριμενο usb stick που χρησιμοποιω (Kingston DTSE9 16gb) ειναι βασικα οτι πιο αργο μπορει να αγορασει καποιος σημερα, αλλα παραλληλα το πιο φθηνο και ανθεκτικο που μπορει να περαστει σε μπρελοκ με κλειδια, αφου ειναι μια συμπαγη μινιατουρα απο αλουμινιο. Μερικες φορες η ελειψη ταχυτητας του ειναι εμφανης, αλλα εξακολουθει να ειναι μια χαρα για καθε χρηση, και πολλες φορες "εξομοιωνει" αθελα του ενα αργο μηχανημα σε χρονο εκτελεσης. Γενικως συμπεριφερεται σε ταχυτητα σαν hard disk στις 5400rpm και ενιοτε στις 3200rpm, αλλα προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα με τις ταχυτητες αυτες αφου το indestructible του θεματος ειναι η πρωτη μου προτεραιοτητα (θα καθυστερησει να ανοιξει το LibreOffice 7 δευτερολεπτα και κατι εγινε στην τελικη). Σιγουρα ομως με ενα γρηγοροτερο usb stick το ολο θεμα της ταχυτητας θα ειναι υπερηχητικο. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίος! Πολύ ωραίος!! Η δουλειά μου δυστυχώς δε μου επιτρέπει να κάνω τέτοια μετάβαση. Ο,τι τρέχω στο πισί μου, δεν εχει εναλλακτικότητα σε Linux. Η Siemens και η Allen Bradley (για όσους ξέρουν τα εργαλεία τους ;) ) τρέχουν τα προγράμματά τους μονο σε Windows (αν και η Siemens πριν 20 χρόνια είχε πολύ καλές σχέσεις με openserver και μαλιστα είχε φτιάξει και δικό της distribution). Τα μόνα linuxοειδή που μου επιτρέπω να τρέξω είναι το puppy linux για να κάνω πολλά πράγματα με ενα μονο portable λειτουργικό και το Gparted για partitioning. Αυτά εννοείται σε ενα μαγικό στικάκι με isolinux που μπουτάρει ενα σωρό παπάδες.
 
Καλώς ήρθες στο κλαμπ! :)

Αν και δεν θα με χαρακτήριζα "λινουξά", και ακόμα τα Windows τα ξέρω πάρα πολύ καλύτερα, από το 2007 ως σήμερα είμαι στο 99% του χρόνου μου σε Linux (Κατά κανόνα διάφορες διανομές Ubuntu.)!

Και αν περάσεις την δύσκολη γραμμή του να καταλάβει το ότι για απλή καθημερινή χρήση (Έξω επαγγελματίες και gamers..) ότι αυτό που χρειάζεσαι διαφέρει πολύ από αυτό που θες, και καταφέρεις να προσαρμοστείς λίγο και στην φιλοσοφία του, δεν υπάρχει επιστροφή στα Windows!

Πάντως για να πούμε και μία αλήθεια, θέλει πάρα πολύ δουλειά και δρόμο ακόμα για να πούμε ότι είναι για τον μέσο και κάτω χρήστη.

Υ.Γ.: Το συγκεκριμένο usb stick είναι περισσότερο "κόσμημα" παρά usb stick..

Έχω πάρει και εγώ ένα ίδιο για να το βάλω στο μπρελόκ με τα κλειδιά μου, και λοιπάμαι να μην το λερώσω! :p

Και καλά... Από ταχύτητα άστα να πάνε.
 
Καλώς τον Φίλιππα, άντε και σε FreeBSD με ZFS! :)

Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε μερικά threads για το θέμα
 
Ευχαριστω για την ενθαρρυνση παιδια. Το γενναιο βημα δεν θα γινοταν αν δεν ειχα την βοηθεια απο αυτο το καταπληκτικο πακετο της εκδοσης του Mint που εχει εξαφανισει πολλες απο τις εννοιες μου. Δεν θα πω τα τετριμμενα πως ειναι Windows η τα πλησιαζει, αλλα ειναι ευχρηστο, ευκολο και sortαρει πολλα απο οτι αντιμετωπιζα στο παρελθον και τα βαπτιζα ως προβληματα. Πχ μηχανικα δεν ξερω να κανω εγκατασταση πακετου και αποσυμπιεση σε terminal, αλλα με τον Software Manager δεν χρειαζεται να μπω στην διαδικασια. Ειναι κατι σαν τα itunes.. βλεπεις προϊοντα (ολα free βεβαια!) και επιλεγεις την εγκατασταση, και μετα απλα το τρεχεις. Οποτε θα βαλω μια παρενθεση στο σχολιο του cloud, οτι μπορει να ειναι για τον μεσο και κατω χρηστη, με την προϋποθεση να μην ειναι ορκισμενος να δει στο Linux, τα windows με αλλο skin. Στο κομματι αυτο των βασικων εφαρμογων, το Software Manager ειναι ευκολια που τα windows δεν εχουν και η ολη εμπειρια του να γινονται αυτοματα updates στις εφαρμογες ειναι σαν να παιρνεις το παιδι απο το χερακι και να το πηγαινεις στην παιδικη χαρα. Ετσι το Mint γινεται ακομα ευκολοτερο απο τα windows. Κοντευω τον ενα μηνα με την υποθεση αυτη και δεν εχω δυσανασχετησει (κατι που φοβομουν απο την αρχη) και δεν εχω καμια εφαρμογη να τρεχει κατω απο το wine. Αντιμετωπισα κατι μικροασυμβατοτητες με αυτο και ηταν βασικα το εναυσμα του "οκ, παραταω την πλατφορμα των windows, θα δουλεψω με οτι μου δινεις και οτι βγει". Ετσι αντι για το Outlook δουλεψα με το Thunderbird κ.ο.κ. Ενας πιο εμπειρος χρηστης στο Linux θα εκανε τα παντα να δουλεψουν, αλλα ηθελα την εμπειρια της χρησης απο καποιον που δεν θελει να ασχοληθει, παρα να εκτιμησει οτι μπορει να δωσει το open source λογισμικο. Οτι εχω χρειαστει το εχω βρει η εχω βολευτει με κατι αναλογο. Εχω βρεθει και εγω προ εκπληξεως αφου οι 2-3 ημερες δοκιμης εχουν μετατραπει σε πληρη χρηση εβδομαδων, χωρις να υπολογισω και την εναλλακτικη μορφη του portable system που και αυτο εχει αλαξει την καθημερινοτητα μου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν το Linux, ή πιο σωστά, τα γραφικά περιβάλλοντα που υποστηρίζει (π.χ. KDE,GNOME και πολλά άλλα), ήταν έτσι από νωρίς νωρίς, δηλαδή "σαν να παιρνεις το παιδι απο το χερακι και να το πηγαινεις στην παιδικη χαρα", πολυ πιθανόν να μην υπήρχαν Windows.
 
Δεν γίνεται αυτό που λες Νικόλα. Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Όλα τα front ends έχουν μεγαλώσει όπως έχουν μεγαλώσει και τα windows όπως έχουν μεγαλώσει-ωριμάσει και τα distributions.

Για να μην υπήρχαν windows θα έπρεπε να συμβούν πολλά πράγματα μαζί.

Μηπως να ανοίγαμε ένα thread για να μην καταστρέψουμε του Φιλίππα;
 
Εντός των επόμενων ημερών, θ'ανοίξω ενα γιουνιξοειδές θρεντ, ελπίζω με ωραίες φωτό ;) (μακάρι ο qemu και ο bochs να με βοηθήσουν)
 
Αν και δεν έχω ιδέα από Linux...το όλο εγχείρημα φαντάζει πολύ δελεαστικό...

Εξαιρετικό θέμα phil !
 
Η αλήθεια είναι ότι τα windows 8 είναι τραγικό λειτουργικό απο κάθε άποψη. Σαν να εχεις ενα υπολογιστη που προσπαθείς να μεταμορφώσεις σε κινητό. Οπότε για κάποιον που δε τον ενδιαφέρει να παίζει 3d games είναι περίπου μονόδρομος η μετακόμιση στο Linux που είναι πια πολύ πιο ευκολο απο πριν με τις ubuntοειδεις διανομές που υπαρχουν.
 
Ωραίος ο phil_vr!

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Linux ήταν σα ν' ανακάλυψα τα PC απο την αρχή! Τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και συνεχώς μαθαίνεις καινούρια. Φοβερή εμπειρία που είχα να νιώσω απο εποχές Amiga...

Ήμουν φανατικος χρήστης ubuntu μέχρι πριν λίγες βδομάδες που είπα να δοκιμάσω το Mint με Cinnamon. Βρηκα το καινούριο μου λειτουργικό απο τότε :)

Ο server μου συνεχίζει (και δεν υπαρχει κανένας λογος να τον αλλάξω) με ubuntu 14.04 server. Άσε δε που έχω στησει κι ένα κάρο services (zfs, dhcp, openvpn, mysql, nfs, smb....)
 
Shinobi είπε:
Η αλήθεια είναι ότι τα windows 8 είναι τραγικό λειτουργικό απο κάθε άποψη. Σαν να εχεις ενα υπολογιστη που προσπαθείς να μεταμορφώσεις σε κινητό. Οπότε για κάποιον που δε τον ενδιαφέρει να παίζει 3d games είναι περίπου μονόδρομος η μετακόμιση στο Linux που είναι πια πολύ πιο ευκολο απο πριν με τις ubuntοειδεις διανομές που υπαρχουν.
Εδώ μην νομίζεις ότι και στο Linux δεν έκαναν και αυτοί την γκάφα τους! Και μάλιστα πριν και από τα Windows..

Το Ubuntu με το Unity το έχεις δει;

Εκεί που είχαν ένα καταπληκτικό, πανάλαφρο, πλήρως παραμετροποιήσιμο, και με απίστευτες δυνατότητες GNOME 2, το πετάνε στα σκουπίδι (Τώρα κάτι πάει να γίνει ξανά με το MATE που έχει το Mint..) και σου βάζουν ένα πράγμα που και αυτό όπως και τα Windows 8 με το Metro απευθύνεται περισσότερο σε οθόνες αφής, σου κάνει ολόκληρη "περιπέτεια" το να βρεις ένα πρόγραμμα που πριν ήταν υπόθεση 2 κυριολεκτικά κλικ (1 για να το βρεις, και 1 για να το αρχίσεις.), και το έφτασαν στο σημείο που να είναι αδύνατον να τρέξει σε σύστημα με λιγότερο από 4 πυρήνες και 4GB RAM (Προσωπικό παράδειγμα, σε σύστημα με 2πύρινο Intel και 2GB RAM απλά δεν έτρεχε.. Απλά φαντάσου ότι το μενού του Unity άνοιγε με 2-3 καρέ το δευτερόλεπτο, και ήθελε τουλάχιστον 5-6" για να ανοίξει.).

Το καλό βέβαια είναι ότι εδώ έχεις και πάρα πολλές εναλλακτικές, και ευτυχώς ΚΑΙ το παλιό καλό GNOME 2 με το ΜΑΤΕ* (Προσωπικά αν και δεν είναι και ότι πιο σύγχρονο, το θεωρώ το τέλειο γραφικό επιβάλλον, και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πάω σε κάτι άλλο.).

Όμως για να τα πούμε και λίγο και για τα Windows 8.1, που πέρα από το Metro είναι ένα πάρα πολύ καλό και πάρα πολύ πιο εξελιγμένο λειτουργικό σε σχέση με τα 7, και σε αυτό μπορείς να βάλεις ένα εναλλακτικό Start Menu όπως το Classic Shell και να λύσεις το 98% των προβλημάτων του.

Και φυσικά διαφωνώ στο λίγο απόλυτο "Η αλήθεια είναι ότι τα windows 8 είναι τραγικό λειτουργικό απο κάθε άποψη.".

*Για τους μη γνώστες, όταν το GNOME 2 εγκαταλείφθηκε για το απαράδεκτο Unity και το επίσης χάλια GNOME 3, κάποιοι συνέχισαν να το στηρίζουν και να το εξελίσσουν με το όνομα "MATE".. Άρα GNOME 2 = MATE.

Και το GNOME 2 - MATE υπάρχει στο Mint, όπως φυσικά και ανεπίσημα μπορούσες να το βάλεις και σε όποια άλλη διανομή ήθελες.

Πχ εγώ αυτή την στιγμή τρέχω Lubuntu που το έβαλα σαν "βάση" γιατί είναι από τις πιο ελαφριές *ubuntu διανομές, και εγκατέστησα μετά το MATE αν και "επίσημα" δεν το στηρίζει το Ubuntu.

Και νομίζω ότι αυτές τις μέρες βγαίνει η πρώτη *ubuntu διανομή (Πέρα από το Mint που ουσιαστικά και αυτό *ubuntu είναι..) που έχει σαν βασικό γραφικό περιβάλλον το MATE

Υ.Γ.: Για να πούμε όμως και τα καλά του Unity, μέσα σε αυτό ενσωμάτωσαν το απόλυτο εργαλείο για αναζήτηση!

Όμως δεν άξιζε για αυτό το "ψαχτήρι" να καταστρέψουν όλο το γραφικό περιβάλλον.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα