Αποκλειστική συνέντευξη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ στο RetroManiaX

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tsalk
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

tsalk

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
3.720
Αντιδράσεις
961
fetch
Ο tsalk με τον Δημήτρη Καλλιβωκά στον κήπο του σπιτιού του

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Μετά από τις συνεντεύξεις σημαντικών δημιουργών και συντελεστών κυρίως της τηλεόρασης έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να συνομιλήσω και με ανθρώπους που λόγω της ιδιότητάς τους έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό, ανθρώπους που όλοι μας αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να αγαπάμε μέσα από την παρουσία τους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Έχω την χαρά και την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσω τον σημερινό καλεσμένο του RetroManiaX ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πολύ αγαπητό ηθοποιό Δημήτρη Καλλιβωκά.

Αγαπημένο πρόσωπο του καλλιτεχνικού χώρου, ηθοποιός του θεάτρου έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω του παλιού ελληνικού κινηματογράφου από τις ταινίες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε με την ίδια ευχαρίστηση, και αφ ετέρου μέσω της τηλεόρασης χάρη στις δεκάδες τηλεοπτικές σειρές που συμμετείχε. Με εντυπωσίασε η ευγένειά του και η προθυμία του να μας ανοίξει το σπίτι του και να μας μιλήσει για την ζωή του, την καριέρα του, και για όλα όσα τον ευχαριστούν.

Κάπου εδώ ο λόγος δίδεται σ αυτόν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O tsalk με τον Δημήτρη Καλλιβωκά τον κήπο του σπιτιού του
 
Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Δ.Κ. Γεννήθηκα από γονείς αστούς και μεγάλωσα στην Αθήνα, σε μια πολύ διαφορετική πόλη από σήμερα. Πρόλαβα την Γερμανική κατοχή η οποία με δίδαξε αρκετά για την κατοπινή μου ζωή ''πόλεμος πατήρ πάντων'' δυστυχώς. Ήμουν ένα πολύ ζωηρό και ατίθασο παιδί, σε σημείο σε ηλικία 10 χρονών έφευγα το πρωί από το σπίτι και γυρνούσα το βράδυ, με αποτέλεσμα να με ψάχνουν οι γονείς μου πολλές φορές. Από μικρή ηλικία επειδή ''έπιανε'' το χέρι μου, ασχολήθηκα φτιάχνοντας πολλά αντικείμενα, φιγούρες για τον καραγκιόζη, είχα φτιάξει το πιο δυνατό πατίνι χρησιμοποιώντας ξύλα οξιάς και με ρουλεμάν μεγάλα και γυρνούσα όλη την μέρα. Δεν μπορούσε να με παραβγεί κανένας.

Σε ποιά ηλικία αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Δ.Κ. Γύρω στα 10 θα πρέπει να ήμουν όταν άρχισα να φτιάχνω τις διάφορες φιγούρες καραγκιόζη και να δίνω παραστάσεις μαζεύοντας στην αυλή του σπιτιού μου όλη την γειτονιά. Στο σχολείο επίσης έπαιζα πάντα τον πρώτο ρόλο στις διάφορες παραστάσεις που οργανώναμε, καθώς και αργότερα σαν πρόσκοπος στα camping's κάθε Παρασκευή βράδυ μαζευόμασταν όλοι και παίζαμε όπου εγώ διάλεγα τον μεγαλύτερο ρόλο. Έτσι σιγά σιγά άρχισα να έχω την επιθυμία να αυτοπροβάλλομαι, να γοητεύομαι από την επιτυχία. Να μεταβιβάζω συναισθήματα! Να δημιουργώ! Ο καραγκιόζης με παρακίνησε να θελήσω να το εξελίξω και να το σπουδάσω. Να γραφτώ σε δραματική σχολή.

Οι γονείς σας πως δέχτηκαν αυτή σας την επιθυμία;

Δ.Κ. Όταν είπα στους γονείς μου ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός, ο πατέρας μου ο οποίος ήταν γιατρός δεν το ήθελε με κανένα τρόπο και αντέδρασε έντονα λέγοντας μου πως ''δεν θέλω ο γιός μου να γίνει ξυρισμένος''. Εκείνη την εποχή ξυρισμένοι (χωρίς μουστάκι) ήταν μόνο οι ηθοποιοί επειδή έπαιζαν και γυναικείους ρόλους. Επειδή όμως μου άρεσε και να ζωγραφίζω, ο πατέρας μου με έγραψε στην Σχολή καλών τεχνών όπου και άρχισα να παρακολουθώ σπουδές. Παράλληλα τα απογεύματα με την παρακίνηση ενός φίλου μου γράφτηκα και σε νυχτερινό σχολείο (μιας που έπρεπε να παρακολουθώ την σχολή ζωγραφικής τα πρωινά) προκειμένου να τελειώσω και να πάρω το απολυτήριό μου.

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ήρθε αργότερα;

Δ.Κ. Αφού πήρα το απολυτήριό μου με καλούς βαθμούς, δίνω εξετάσεις κρυφά στην Δραματική σχολή Κουνελάκη στην οποία πέρασα πρώτος και δεν ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω, αποφάσισα να αφήσω τα απογευματινά εργαστήρια της σχολής καλών τεχνών για να παρακολουθώ τα μαθήματα στην σχολή Κουνελάκη που ήσαν απόγευμα.

Σας ''κέρδισε'' δηλαδή η υποκριτική σε σχέση με την ζωγραφική;

Δ.Κ. H αγάπη μου για το θέατρο ήταν μεγαλύτερη, και βέβαια κάποια στιγμή μέσα στην σχολή καλών τεχνών απογοητεύτηκα από την ζωγραφική οριστικά, και η αιτία για αυτό στάθηκε το γεγονός ότι πηγαίναμε με τον φίλο μου με όνομα Κουκάκης που έγινε πολύ καλός ζωγράφος και ζωγραφίζαμε το ίδιο θέμα, όπου εγώ το έκανα από μετριότατο εώς κακό, ενώ αυτός το έκανε αριστούργημα. Έτσι εγκατέλειψα την σχολή καλών τεχνών για πάντα.

Οι γονείς σας δεν είχαν ιδέα φαντάζομαι;

Δ.Κ. Kάποια στιγμή όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν έφερνα αρκετή δουλειά από το Πολυτεχνείο (εκεί στεγαζόταν η σχολή ζωγραφικής) αναγκάστηκα να τους το ομολογήσω, ο πατέρας μου βλέποντας την αγάπη που είχα για την υποκριτική με κατεύθυνε στην καλύτερη δραματική σχολή που υπήρχε εκείνη την εποχή, του εθνικού θεάτρου.

Στην οποία όμως δεν φοιτήσατε ποτέ

Δ.Κ. Δίνω τις προκριματικές εξετάσεις στις οποίες πέρασα, αλλά μαθαίνω από τον Αρτέμη Μάτσα ότι έδιωξαν τον Ροντήρη από το Εθνικό θέατρο και δίδασκε μόνο στην σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έτσι αποφασίζω να δώσω και εκεί εξετάσεις, τις οποίες επίσης πέρασα, και τελικώς έμεινα στην δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών από την οποία και αποφοίτησα το 1954.

Ποιούς είχατε για δασκάλους στην σχολή του Ωδείου Αθηνών;

Δ.Κ. Τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Γιάννη Σιδέρη.

Τελειώνοντας την σχολή του Ωδείου Αθηνών προσληφθήκατε αμέσως από το Εθνικό θέατρο;

Δ.Κ. Μόλις τελείωσα την φοίτηση μου κάλεσα στις διπλωματικές μου εξετάσεις τους εκπροσώπους των μεγάλων θεάτρων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μουσούρης, η Κατερίνα η Ανδρεάδη και από άλλα 2-3 θέατρα. Υπόγραψα συμβόλαιο για την χειμερινή σεζόν με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδου μιας καταπληκτικής ηθοποιού, η οποία ήταν όμως πολύ αυστηρή. Αλλά το πρώτο μου συμβόλαιο με το θίασο της δεν συνεργάστηκα τελικώς γιατί εκείνες τις μέρες συνάντησα τον Δημήτρη Ροντήρη ο οποίος και ήθελε να ανεβάσει την ''Ορέστεια'' του Αισχύλου στο Εθνικό θέατρο όπου ξαναείχε προσληφθεί. Μου πρότεινε τότε να με πάρει στον χορό του Εθνικού θεάτρου. Εγώ δέχτηκα αμέσως (τι άλλο να ζητήσω από το να προσληφθώ στο Εθνικού θεάτρο). Έτσι μιας και δεν είχα αρχίσει πρόβες στον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη ζήτησα να σπάσουμε το συμβόλαιο που είχα μαζί της και ξεκίνησα τις πρόβες το καλοκαίρι του 1954 στο Εθνικό θέατρο με την Ορέστεια . Ο Χορός της ''Ορέστειας'' είχε γυναικείο και ανδρικό, και μάλιστα ο Ροντήρης είχε βάλει και αγγελία ζητώντας νεαρές κοπέλες για τον γυναικείο χορό, και τότε είχε πάρει την Μάρω Κοντού, την Μαίρη Χρονοπούλου και πολλές άλλες όμορφες κοπέλες. Στον δε ανδρικό χορό συμμετείχαν ήδη ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Διονύσης ο Παπαγιανόπουλος που ήταν ήδη καταξιωμένοι ηθοποιοί από χρόνια, ο Γιώργος Μούτσιος, ο σκηνοθέτης ο Ντίνος ο Δημόπουλος, συμμετείχαν δηλαδή μεγάλα ονόματα του θεάτρου τότε στον χορό του εθνικού θεάτρου. Τόση σημασία έδεινε τότε ο Ροντήρης για τον χορό στην αρχαία τραγωδία. Γιατί δεν έχουμε βέβαια τον χορό με την σημερινή έννοια. Ο χορός στην αρχαία τραγωδία είναι ο πρωταγωνιστής του έργου.

Μείνατε συνολικά 3 χρόνια στο Εθνικό θέατρο. Τι ρόλους ερνημεύσατε;

Δ.Κ. Κλασσικούς κυρίως ρόλους όπως Σαίξπηρ, Γκαίτε, Ίψεν Τσέχωφ κτλ. Ξεκίνησα με μικρά ρολάκια και βλέποντας με οι διάφοροι σκηνοθέτες ότι τα καταφέρνω άρχισαν να μου δίνουν μεγαλύτερους ρόλους. Θυμάμαι ο πρώτος μου ρόλος ήταν μία σειρά λέξεις και τα 2/3 της δεύτερης, όταν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου (οι οποίοι τότε έμπαιναν αυτομάτως στο Εθνικό θέατρο) είχαν μόνο λέξεις μιας σειράς. Μάλιστα είχε γίνει και θέμα τότε λέγοντας ότι έφεραν εμένα στο Εθνικό θέατρο (εκτός της σχολής του) και μου έδιναν μεγαλύτερους ρόλους επειδή με ήθελε ο Ροντήρης. Έτσι σιγά σιγά άρχιζα να παίζω και μεγάλους ρόλους, ώσπου την τελευταία χρονιά που ήμουν στο Εθνικό έπαιξα δίπλα στην Βάσω Μανωλίδου, μια μεγάλη ηθοποιό του θεάτρου, τον Βαλεντίνο στον Φάουστ του Γκαίτε, έναν πολύ ωραίο ρόλο στον οποίο στο τέλος ξεψυχούσα πάνω στην σκηνή στα χέρια της Βάσως Μανωλίδου. Εκεί λοιπόν μου συνέβη το εξής: Ήμουν πεσμένος στην σκηνή ξεψυχώντας στα χέρια της όπου τα λόγια που για μένα έλεγε κλαίγοντας, έπαιζε τόσο αληθινά που πίστεψα ότι πράγματι πέθανα σε σημείο που τσιμπούσα το πόδι μου για να καταλάβω αν όντως είχα πεθάνει ή όχι. Ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ μου, και εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι ο ηθοποιός να παίζει αληθινά. Δυστυχώς δεν έπαιξε η Βάσω Μανωλίδου στον κινηματογράφο, και έτσι δεν την γνώρισε το ευρύ κοινό.

Εγώ το θέατρο αγάπησα και σ αυτό αφοσιώθηκα. Έπαιξα σε περίπου 90 θεατρικά έργα που τα περισσότερα κράτησαν μια ολόκληρη εποχή (σαιζόν).

Υπήρχαν κάποιοι νέοι ηθοποιοί που ξεχώριζαν τότε στο Εθνικό θέατρο;

Δ.Κ. Aυτός που ξεχώριζε περισσότερο και που ήταν ο μόνος που έπαιξε μεγαλύτερους από τους δικούς μου ρόλους ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ο οποίος προερχόταν από την σχολή του Εθνικού θεάτρου, και άρχισε να μιλά όλη η Ελλάδα για αυτόν όταν έπαιξε τον Γλάρο του Τσέχωφ δίπλα στην Βάσω Μανωλίδου. Ήταν πράγματι πάρα πολύ καλός, και βέβαια στην συνέχεια η καριέρα του απογειώθηκε.

Ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να αποχωρήσετε από το Εθνικό θέατρο;

Δ.Κ. Η φιλοδοξία μου να γίνω πιο γνωστός στο ευρύ κοινό και ο χαρακτήρας μου. Δεν μπορούσα δηλαδή να δεχτώ τον ρόλο του δημοσίου υπαλλήλου - ηθοποιού στο Εθνικό θέατρο. Δεν είχες δηλαδή την δυνατότητα να αρνηθείς εκεί κάποιο ρόλο αν δεν σου άρεσε, ότι σου έδιναν έπρεπε να το παίξεις. Έτσι και εγώ προτίμησα το ελεύθερο θέατρο προκειμένου να κυνηγήσω τους ρόλους που ήθελα.
 
fetch


Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς (αριστερά) με τον Νίκο Καβουκίδη (δ/νση φωτογραφίας), την Τζένη Καρέζη, τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο και τον Αλέκο Αλεξανδράκη στα γυρίσματα της ταινίας ''Μια τρελή τρελή οικογένεια'' Έτσι διακόψατε την συνεργασία σας με το Εθνικό θέατρο

Δ.Κ. Yπήρχε ένα συμβόλαιο μου στο Εθνικό το οποίο ανανεωνόταν κάθε χρόνο. Στην δική μου περίπτωση τελείωνε την Κυριακή των Βαίων του 1957, και εγώ στις 26 Οκτωβρίου του 1956 (ανήμερα της γιορτής μου) έκλεισα συμβόλαιο με έναν σπουδαίο θεατρικό επιχειρηματία ονόματι Σαμαρτζή που είχε το θέατρο Σαμαρτζή κοντά στην πλατεία Βάθης. Πολύ σπάνιο συμβόλαιο με νέο ηθοποιό τόσους μήνες νωρίτερα! Έτσι έγινε το ξεκίνημά μου στο ελεύθερο θέατρο, όπου και παρέμεινα για πάντα.

Ερμηνεύσατε τους ρόλους που επιθυμούσατε στο ελεύθερο θέατρο;

Δ.Κ. Εν μέρη θα έλεγα. Λίγες ήταν οι φορές που έπαιξα αυτά που ήθελα, αλλά μπορώ να πω ότι έτυχα και σε ρόλους που μου άρεσαν, όπως για παράδειγμα παίζοντας στους Όρνιθες του Αριστοφάνη τον ρόλο του Πισθέτερου που είναι σπουδαίος ρόλος. Ήθελα να παίξω για παράδειγμα τον Ριχάρδο τον Β του Σαίξπηρ, ρόλο που δεν έκανα ποτέ μου. Πολλές φορές μου έδιναν κάποιο ρόλο, τον οποίο έπρεπε να παίξω γιατί αλλιώς δεν θα είχα δουλειά.

Κάποια στιγμή παίξατε εκτός από τους ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου του Εθνικού θεάτρου στο ελεύθερο θέατρο παίζοντας σε επιθεώρηση

Δ.Κ. Επιθεώρηση έπαιζα μόνο μία σεζόν. Αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 1958. Έπαιζα τότε με τον Ροντήρη στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, στο οποίο τότε έπαιρνα 800δρχ. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στο ποσοστό μας επειδή είχαμε λίγο κόσμο. Εκείνο το καλοκαίρι με φώναξαν να παίξω σε μια επιθεώρηση στο θέατρο Βέμπο. Ήταν μια καλή παράσταση μιούζικαλ και μου δίναν 4000δρχ. Έτσι από το δημοτικό θέατρο Πειραιά με τον λίγο κόσμο βρέθηκα να παίζω στο πρώτο θέατρο της Αθήνας (σε εισπράξεις) όπως ήταν το θέατρο Βέμπο τα καλοκαίρια. Θυμάμαι τον Ροντήρη που έλεγε μέχρι και ο Καλλιβωκάς με εγκατέλειψε για χρήματα. Τι να έκανα, να μην πήγαινα; από 800 δρχ να μου δίνουν 4000δρχ και να μην πάω;

Τότε είχε έρθει να με δει ο Ψαθάς όπως μου είχε πει ο Κωστής Μιχαηλίδης ο σκηνοθέτης, οποίος θυμάμαι που μου είχε πει χαρακτηριστικά ''παίξε με προσοχή για να σε δει, παίξε έντονα και να φωνάζεις τον ρόλο σου'' γιατί έρχεται για σένα.

Μάθατε τις εντυπώσεις του για εσάς;

Δ.Κ. O Ψαθάς με ήξερε από την εποχή του εθνικού θεάτρου και βλέποντας με και στο Θέατρο Βέμπο τότε μου πρότεινε ένα ρόλο στο θεατρικό που θα ανέβαζε τον επόμενο χειμώνα και που ήταν το ''Φωνάζει ο κλέφτης'' όπου θα έπαιζα τον ρόλο του κλέφτη που έπρεπε να φωνάζει. Στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου είναι και λίγο κομμένος προκειμένου να παίξουν οι πρωταγωνιστές περισσότερο.

Αρνηθήκατε ποτέ κάποιο ρόλο;

Δ.Κ. Ναι αυτό έγινε όταν πλέον ήμουν στο ελεύθερο θέατρο, μια δεκαετία περίπου μετά που βγήκα στο επάγγελμα, όταν με φώναξε η Κατερίνα Ανδρεάδου και μου πρότεινε να κάνω εγώ τον σύζυγο της. Ήμουν 20 χρόνια μικρότερός της. Έτσι μετά την δική μου άρνηση τον ρόλο τον έκανε ο Στέφανος Ληναίος (με τον οποίο είχαμε την ίδια περίπου ηλικία). Όταν με ρώτησε η ίδια η Κατερίνα η Ανδρεάδου πηγαίνοντας να δω την παράσταση αν μου άρεσε ο Ληναίος, και για ποιό τελικά λόγω είχα αρνηθεί τον συγκεκριμένο ρόλο, της απάντησα ότι είχα φοβηθεί μήπως δεν θα μπορούσα να πείσω λόγω ηλικίας καλά τον ρόλο.

''Να μην αρνήσε ποτέ ρόλους καλούς'' ήταν η απάντηση που μου έδωσε η οποία είναι από τις διδαχές που έχω πάρει στην ζωή μου.

Ποιά είναι η άποψή σας, ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται;

Δ.Κ. Και τα δύο. Οι Καλλιτέχνες γίνονται, αλλά οι ''μίστες'' δημιουργούνται. To να γίνεις ηθοποιός είναι κάτι που πρέπει να το θέλεις, αλλά για να πετύχεις και να εδραιωθείς θέλει πάρα πολύ και σκληρή δουλειά, πρέπει να θυσιάσεις την ζωή σου για το θέατρο και την τέχνη, γι αυτό και λέω ''μίστης''. Αυτό έλεγα και όταν δίδασκα στις διάφορες δραματικές σχολές στους σπουδαστές μου, μιας που υπήρξα και βοηθός του Ροντήρη για πολλά χρόνια.

Ποιά ήταν η πρώτη σας κινηματογραφική δουλειά;

Δ.Κ. Hταν στην δραματική ταινία ''Μακριά απ τον κόσμο'' το 1958 με σκηνοθέτη τον Ορέστη Λάσκο. Εκεί πρωτοεμφανίστηκα στον κινηματογράφο δίπλα στον Ανδρέα Μπάρκουλη την Χριστίνα Σύλβα, και τον Βασίλη Αυλωνίτη που πρωταγωνιστούσαν στην ταινία. Σ αυτή την ταινία έκανα ένα πλουσιόπαιδο που δεν με θέλουν, γιατί αυτή ήταν η νοοτροπία ότι οι πλούσιοι ήταν οι κούφιοι, ενώ από την άλλη οι φτωχοί είναι οι τίμιοι, με ήθος, και τα παιδιά που λαού, αυτή ήταν άλλωστε η γραμμή όλων των ταινιών εκείνη την εποχή.

Γρήγορα με έμαθαν οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί και άρχισα να παίζω και στον κινηματογράφο. Τότε τα θέατρα ήταν λίγα καμιά δεκαριά περίπου, και διάλεγαν τους καλύτερους να παίξουν στον κινηματογράφο, γιαυτό και βλέπεται ότι οι παλιές ταινίες είναι απλοϊκές μεν, ένα πλάνο είναι 3 σελίδες κείμενο στο οποίο έπαιζαν 4-5 ηθοποιοί (αλλά οι καλλίτεροι της εποχής) . Έτσι βλέπεται ότι όλοι οι ηθοποιοί εκείνης της εποχής ήταν ηθοποιοί του θεάτρου, εκτός βέβαια από τους star.

Εγώ έκανα επιλογή με προσοχή! Γι αυτό την χρυσή εποχή του κινηματογράφου έπαιζα μόνο σε 22 ταινίες. Όταν άλλοι έχουν παίξει από 80 έως 200 και 300. Αλλά από τις 22 οι 15 είναι οι καλλίτερες της εποχής. Παίζονται κάθε εβδομάδα. Και τις βλέπουν νέα παιδιά που δεν έχουν καμμία επαφή με την εποχή εκείνη.

Πoιοί ήταν οι star τότε;

Δ.Κ. H Αλίκη Βουγιουκλάκη, και οι Τζένη Καρέζη από τις γυναίκες, αν και πριν από την Βουγιουκλάκη υπήρξε άλλη μια σταρ που ήταν η Σμαρούλη η Γιούλη, ενώ από τους άντρες ήταν ο Ορέστης Μακρής, Ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Αλεξανδράκης, ο Μπάρκουλης, ο Παπαμιχαήλ και ο Κούρκουλος.

Πιστεύεται ότι κάποιοι ηθοποιοί έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από τους σκηνοθέτες;

Δ.Κ. Πάντα υπάρχουν προτιμήσεις. Είναι φυσικό. Υπήρχε η σχολή του Κουν, του Ροντήρη στο θέατρο. Στον κινηματογράφο ουσιαστικά κυκλώματα δεν υπήρχαν, υπήρχαν οι φιλίες, ο Δαλαινίδης ας πούμε ήθελε να έχει κάποιους νέους και νέες που γούσταρε - του άρεσαν και ήθελε να χρήση κάποιον πρωταγωνιστή.

Yπήρχαν κάποιοι θαυμασμοί όπου ένας σκηνοθέτης παίρνει ένα ηθοποιό για 3-4 ταινίες του. Υπάρχει ο Ορέστης Λάσκος ο οποίος έκανε καμιά 10ριά ταινίες με τον Φωτόπουλο και τον Σταυρίδη διότι έδεναν σαν συνεργασία. Μην βάζετε με το μυαλό σας για κυκλώματα την εποχή εκείνη. Πάντα οι αξίες υπερισχύουν. Αυτούς που άξιζαν, αυτούς διάλεγαν.

Ποιοί πιστεύεται ότι είναι οι λόγοι που αρέσουν ακόμα και σήμερα αυτές οι ταινίες;

Δ.Κ. Οι ταινίες οι παλιές που τις βλέπουν ακόμα, είναι απλοικές μεν αλλά......τίμιες. Δηλαδή με θέματα καθημερινά βγαλμένα μέσα από την Ελληνική οικογένεια. Με τα ουσιαστικότερα προβλήματα της εποχής. Οι συγγραφείς βασάνιζαν τα κείμενά τους, και οι παραγωγοί ρίσκαραν τα δικά τους λεφτά. Αγωνιούσαν για το αποτέλεσμα.

Έχετε υπ όψιν ότι πολλές από τις καλές ταινίες της εποχής, της χρυσής εποχής του κινηματογράφου προέρχονταν από θεατρικά έργα, τα οποία παίχτηκαν ένα ολόκληρο χειμώνα δοκιμάστηκαν, βελτιώθηκαν από τους συγγραφείς, όπου οι κινηματογραφικοί παραγωγοί τα διεκδικούσαν επίμονα, αλλά θα γυριζόντουσαν ταινίες μόνον όταν θα είχαν ολοκληρώσει την θεατρική τους ζωή στην Αθήνα και μετά στην επαρχία.

Επιδιώξατε πρωταγωνιστικούς ρόλους;

Δ.Κ. Ηταν κάτι που το ήθελα και με ενδιέφερε όπως για κάθε νέο ηθοποιό, αλλά ευτυχώς για μένα που κατάλαβα νωρίς ότι δεν έκανα για πρωταγωνιστής, αλλά δεν με ήθελαν και για τέτοιους ρόλους. Με φώναξαν κάποια στιγμή για μια ταινία στον Φίνο με σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο όπου θα γυρίζαμε την ταινία ''Η Θεία απ το Σικάγο'' Ηταν ένας ωραίος ρόλος, ίσως ο καλύτερος που είχα παίξει μέχρι τότε. Είχα μια σκηνή με την Βασιλειάδου αυτή που είναι στην παραλία και σβήνει τα τσιγάρα στην άμμο ψάχνοντας γαμπρό για την ανηψιά της. Γυρίζουμε την σκηνή αυτή δυό, τρείς φορές, στο μεταξύ είχε πάει ήδη μεσημέρι και δεν είχαμε τελειώσει ακόμα (το γύρισμα κρατούσε μέχρι το απόγευμα), ώσπου κάποια στιγμή εκεί που περιμέναμε να συνεχίσουμε το γύρισμα έρχεται κάποιος ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι έπρεπε να σταματήσει το γύρισμα εξαιτίας κάποιου (δήθεν όπως έμαθα μετά) τεχνικού προβλήματος που υπήρχε με τις μηχανές. Μετά από λίγες μέρες βρέθηκα στην Επίδαυρο όπου έπαιζε και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος ξέροντας ότι με είχαν καλέσει για γύρισμα σε ταινία του Φίνου με ρώτησε για το πως μου φάνηκε και ποιές ήταν οι εντυπώσεις μου. Εκεί λοιπόν αφού του είπα τι ακριβώς είχε συμβεί μου ανέφερε ότι είχαν καλέσει και αυτόν για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά είχε δέσμευση με το Εθνικό θέατρο για την Επίδαυρο.

Στην πραγματικότητα όπως έμαθα αργότερα ο Σακελλάριος, είχε καταλήξει στον Παπαμιχαήλ για αυτό τον ρόλο από την αρχή, και σταμάτησε το γύρισμα της ταινίας μέχρι να ελευθερωθεί ο Παπαμιχαήλ από τις υποχρεώσεις που είχε στην Επίδαυρο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο τραύμα για μένα της ζωής μου στον κινηματογράφο που νόμιζα ότι ήμουν ωραίος και θα έπαιζα τους ωραίους. Οι ωραίοι εκείνη την εποχή έπαιζαν τον πρώτο ρόλο. Έτσι από την στεναχώρια μου δεν πήγα να πάρω ούτε τα χρήματα για το συγκεκριμένο γύρισμα που έκανα.

Γιατί σας επέλεγαν επίσης να παίξετε ρόλους πλουσιόπαιδου ή καλού γαμπρού;

Δ.Κ. Κυρίως λόγο της εμφάνισής μου αλλά και του στύλ που είχα, ότι τάχα ήμουν πλούσιος (κάτι που φυσικά δεν ίσχυε στην πραγματικότητα) ή για ρόλους αντεραστών που έπαιξα στην Φίνος Φίλμ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχατε προτάσεις ή αναζητούσατε δουλειά;

Δ.Κ. Συνήθως με φώναζαν για να παίξω πριν προλάβω να ζητήσω εγώ. Υπήρξαν ελάχιστες οι φορές που ζήτησα εγώ δουλειά όπως είχα ζητήσει να παίξω τον Βασιλιά στον Άμλετ, μια δουλειά που τελικώς δεν έγινε, και είχα ζητήσει και μια φορά δουλειά με την Λαμπέτη. Στο θέατρο αυτά, γιατί στον κινηματογράφο δεν υπάρχει ούτε μια ταινία που να ζήτησα εγώ να παίξω. Η μόνη ταινία που έλπιζα να παίξω ήταν το ''Μια τρελή τρελή οικογένεια'' που δεν το ζήτησα, αλλά είχα αρχικώς στεναχωρηθεί που δεν με φώναξαν γιατί ο Φίνος (στην αρχή) δεν ήθελε να πάρει κανέναν από τους ηθοποιούς της θεατρικής παράστασης (στην οποία έπαιζα), εξαιτίας των μόνιμων συμβολαίων που είχε με αρκετούς πρωταγωνιστές (όπως ο Αλεξανδράκης, ο Κούρκουλος, και άλλους), αλλά τελικώς με φώναξαν.

Ποιόν ρόλο είχατε εσείς στην θεατρική παράσταση ''Μια τρελή οικογένεια'';

Δ.Κ. O ρόλος μου στο θεατρικό ήταν ακριβώς ο ίδιος μ αυτόν που τελικά έκανα και στην κινηματογραφική μεταφορά (ο ρόλος του Μίκη). Βέβαια στο θεατρικό ο ρόλος ήταν πολύ μεγαλύτερος απ ότι στην ταινία, και εγώ είχα προσθέσει την ατάκα που λέω στο τέλος ''το μπάι'' στο θεατρικό.

Υπήρχαν άλλες περιπτώσεις που παίξατε σε θεατρικό έργο και στο αντίστοιχο κινηματογραφικό;

Δ.Κ. Συμμετείχα στο θεατρικό ''Σαράντα και...'' των Σακελλαρίου - Γιαννακόπουλου που ανέβασε ο θίασος της Μαίρης Αρώνη το 1960 στο θέατρο Ακροπόλ. Σε αυτό το έργο έκανα έναν ταξιτζή στην αρχή του έργου, Δέκα χρόνια αργότερα το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο ''Μια τρελή - τρελλή Σαραντάρα'' σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη με την Ρένα Βλαχοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επίσης στον ''Αχόρταγο'' του Ψαθά (ίδιος ρόλος στο θεατρικό και στην αντίστοιχη ταινία) καθώς συμμετείχα και στον ''Δον Καμίλο'' στο θέατρο και κατά την δεύτερη παρουσίαση στην τηλεόραση.

Για να έρθουμε λίγο στο σήμερα...... μιλώντας όμως για το χθές. Προσκληθήκατε πρόσφατα στην εκδήλωση της εταιρίας ''Καραγιάννης-Καρατζόπουλος'' όπου παρουσιάστηκε η έγχρωμη version της ταινίας ''Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα'' στην οποία παίζατε. Ποιές οι εντυπώσεις σας από αυτό το εγχείρημα;

Σας άρεσε το χρώμα στην ταινία;

Δ.Κ. H θέση μου είναι 50-50. Αυτή η ταινία θεωρώ ότι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Είναι μια ηθογραφία. Η μεταφορά της στο έγχρωμο έγινε άψογα. Μόνο κινηματογραφιστής μπορεί να καταλάβει ότι είναι επιχρωματισμένη.

Το ασπρόμαυρο είναι σίγουρα σπουδαίο μέσω έκφρασης στον κινηματογράφο. Ο Μπέργκμαν έκανε αριστουργήματα ασπρόμαυρες και προσαρμόστηκε στην εποχή του με έγχρωμο. Γιατί όχι ο Τζαβέλας; Δυστυχώς ζούμε σήμερα. Υπήρξα φωτογράφος μανιώδης της ασπρόμαυρης εποχής με πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τν Kodak. Εμφάνιζα και τύπωνα.

Ερώτηση: Την ταινία αυτή την βλέπουμε σήμερα μόνο για το θέμα της ή μας θυμίζει και την εποχή της; Αυτή η ταινία ειδικά και για τα δύο. Ο κόσμος, η φύση είναι έγχρωμος. Ποιός αντέχει να δει δελτίο ειδήσεων ασπρόμαυρο σήμερα!

Τι θυμάστε από την συμμετοχή σας στην ταινία;

Δ.Κ. Υπεύθυνη και ζεστή συμμετοχή από όλους τους ηθοποιούς, κυρίως γιατί ο Τζαβέλας μας μετέφερε την ζεστασιά του. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέχρι σήμερα άλλη Ελληνική ταινία στη οποία να συμμετέχει τόση μεγάλη πληθώρα καλών ηθοποιών του θεάτρου, και βέβαια είναι άλλη μια ταινία που βασίστηκε σε μεταφορά θεατρικού έργου που είχε γράψει ο Τζαβέλας το 1958 στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Βασίλης Λογοθετίδης στην τελευταία του θεατρική παράσταση. Έτσι όταν η εταιρία Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης αποφάσισε να τη μεταφέρει στον κινηματογράφο πήραν ότι καλύτερο υπήρχε εκείνη την εποχή από ηθοποιούς του θεάτρου που είχαν διακριθεί σε δεύτερους ρόλους. Ο κόσμος εκείνη την εποχή βέβαια ήθελε να δει και πρωταγωνιστές σε μια ταινία, και αυτός ίσως να είναι ένας λόγος που η ταινία δεν είχε την αντίστοιχη μεγάλη επιτυχία τότε (καλλιτεχνικά και εμπορικά).

Συνεργαστήκατε πολύ και με τον Δαλιανίδη και με την Βλαχοπούλου

Δ.Κ. Η Ρένα ήταν αξέχαστη, σπουδαία ηθοποιός, ήταν αυτό που λέμε σταρ, τελείως αυθόρμητη σε σημείο που ακόμα και ο ίδιος ο Δαλιανίδης δεν μπορούσε να την πιάσει στο γύρισμα και μου έλεγε όταν γυρίζαμε την ταινία ''Μιά Ελληνίδα στο χαρέμι'' σε μια σκηνή που είχαμε οι δυό μας στην οποία η Ρένα ήταν ξαπλωμένη σε ένα ανάκλιντρο και εγώ της πρόσφερα ένα τζαμπί σταφύλια, να προσπαθήσω να πιάσω την κίνησή της έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να κόψουμε το πλάνο και στην συνέχεια να το ξαναγυρίσουμε. Τότε δεύτερη φορά το ίδιο πλάνο ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Σ αυτή την ταινία εγώ είχα τον ρόλο του Εμίρη και θυμάμαι καθόμουν σε ένα θρόνο - μια κατασκευή που δεν ήταν και πολύ καλά στερεωμένη με αποτέλεσμα να κουνιέται λίγο, και μου έλεγε πάλι ο Δαλιανίδης να μην ακουμπάω πίσω την πλάτη μου γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να πέσει αυτή η κατασκευή που ήταν πάνω σε μια βάση, και έτσι να χαλάσει το γύρισμα και να ξαναγυρίσουμε την σκηνή.

Εκείνη την εποχή που γυρίζαμε την ταινία (1971) είχε γίνει μεγάλος μειοδοτικός διαγωνισμός μεταξύ του Δαλιανίδη και του Δημόπουλου για το ποιός θα ξόδευε το λιγότερο φιλμ στο γύρισμα μιας ταινίας, γιατί τότε το αρνητικό κόστιζε πολλά χρήματα. Έτσι είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν 3500 μέτρα αρνητικού μόνο για το γύρισμα μιας ταινίας.

Με τον δε Δαλιανίδη έκανα αρκετές ταινίες μαζί, και στις περισσότερες από αυτές έπαιζα με την Ρένα Βλαχοπούλου όπως στην πρώτη μου ταινία στην Φίνος Φίλμ το ''Μερικοί το προτιμούν κρύο'' που ήταν και το πρώτο έγχρωμο μιούζικαλ του Δαλιανίδη.

Η ταινία ''Μερικοί το προτιμούν κρύο'' ήταν και η πρώτη σας συνεργασία με τον Γιάννη Δαλιανίδη;

Δ.Κ. Mε τον Γιάννη Δαλιανίδη είχαμε πρωτοσυνεργαστεί στην ταινία ''Ο Μιμίκος και η Μαίρη'' όπου εκεί έπαιζε σαν ηθοποιός, έχοντας προηγουμένως κάνει μια μικρή καριέρα σαν χορευτής, αλλά επειδή έβλεπε ότι δεν είχε μέλλον σαν χορευτής είχε αρχίσει να γράφει σενάρια όπως αυτό της συγκεκριμένης ταινίας της οποίας σκηνοθέτης ήταν ο Γρηγόρης Γρηγορίου ο οποίος κάνοντας την διανομή του είχε δώσει ένα μικρό ρόλο.

Έτσι ξεκίνησε ο Δαλιανίδης γράφοντας αρχικά σενάρια, ασχολήθηκε και με την σκηνοθεσία σχεδόν αμέσως στην οποία είχε τελικά ταλέντο, κάνοντας όλες αυτές τις μεγάλες επιτυχίες που έκανε στην συνέχεια. Επίσης σε αυτή την ταινία έπαιξα και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που μετά από αυτή την ταινία άρχισε να γίνεται ιδιαιτέρως γνωστή.

Είχε από τότε την συμπεριφορά μιας σταρ;

Δ.Κ. Κατά τα γυρίσματα της ταινίας συνέβη το εξής. Υπάρχει μια σκηνή που παίζουμε ντουέτο με την Αλίκη και μας λέει ο σκηνοθέτης ότι θα γυρίσουμε ένα γενικό πλάνο, και στην συνέχεια θα κάνουμε τα κοντινά πλάνα τα δικά μου και της Αλίκης ρωτώντας μας από ποιά πλάνα θέλαμε να ξεκινήσουμε. Συμφωνήσαμε να γυρίσουμε πρώτο το γενικό πλάνο, στην συνέχεια γυρίσαμε αυτά της Αλίκης, και μόλις τελειώνουμε μας λέει η Αλίκη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το γύρισμα λόγο αδιαθεσίας, και έτσι δεν γυρίστηκαν ποτέ τα δικά μου κοντινά πλάνα. Έτσι στην ταινία υπάρχουν τα δικά της κοντινά πλάνα, καθώς και τα γενικά πλάνα. Η Αλίκη ήταν θα έλεγα διχασμένη προσωπικότητα, θέλησε να γίνει star, όπως και έγινε θυσιάζοντας και την ζωή της για τον κινηματογράφο.

Είχατε συνεργαστεί και στο θέατρο;

Δ.Κ. Στό θέατρο έπαιξα μαζί της και ήταν άψογη, στο έργο ''Οι φυλακισμένοι της 2ας Λεωφόρου'' ένα έργο πάρα πολύ καλό που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Στο έργο αυτό παίζαμε η Αλίκη, ο Παπαμιχαήλ (ο οποίος είχε τον πρώτο ρόλο), εγώ, η Καίτη Λαμπροπούλου, η Άννα Παιτατζή και η Ντόρα Βολανάκη. Λόγω της επιτυχίας του έργου στην Αμερική και επειδή έπαιζαν εδώ η Αλίκη με τον Δημήτρη πίστευα ότι το έργο θα πάει δύο χρόνια. Οι παραστάσεις δεν πήγαν καλά εδώ, και θυμάμαι ότι είχαμε μόνο 2 σειρές κόσμο στο θέατρο. Έτσι η Αλίκη το κατέβασε μέσα σε ένα μήνα.

Για να ξαναγυρίσουμε στον κινηματογράφο ποιόν θεωρείτε ως τον καλύτερο κινηματογραφικό σας ρόλο;

Δ.Κ. Είναι μια ταινία που έχω κάνει με την Αντιγόνη Βαλάκου η οποία δεν παίζεται πολύ και δεν ξέρω τον λόγο, ίσως επειδή δεν είχε κάνει επιτυχία τότε αν και είναι ωραία ταινία. ''Όταν ξυπνά το παρελθόν'' είναι ο τίτλος της στην οποία έπαιξαν επίσης ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Καίτη Πάνου και η Μιράντα Μυράτ. Σκηνοθέτης ήταν ο Γιώργος Τζαβέλας ο οποίος κάποια στιγμή έφυγε και ανέλαβε ο Γρηγόρης Γρηγορίου.

Ποίες είναι οι αναμνήσεις σας από εκείνη την χρυσή περίοδο του Ελληνικού κινηματογράφου;

Δ.Κ. H σκληρή δουλειά και όσο μπορούσαμε πιο υπεύθυνη που κάναμε. Αγωνία μεγάλη, οι σκηνοθέτες ήταν αυστηροί και απαιτητικοί στο γύρισμα, οι δύσκολες συνθήκες των γυρισμάτων κάποιες φορές, σε αντίθεση βέβαια με αυτά που πίστευε ο κόσμος ότι γελούσαμε και ότι το γύρισμα ήταν κάτι το εύκολο και το ευχάριστο πάντοτε. Βέβαια υπήρχαν και τα ''τυχερά των ηθοποιών'' καμιά φορά.

Τι εννοείται τα ''τυχερά'';

Δ.Κ. Nα πληρώνεσαι και να κάθεσαι. Αυτό βέβαια μου συνέβη μιά φορά στα γυρίσματα της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου ''Τζένη Τζένη''. Σε αυτή την ταινία έκανα έναν εφοπλιστή ο οποίος φλέρταρε την πρωταγωνίστρια (την Καρέζη). Ο ρόλος μου είχε μόνο δύο γυρίσματα, και έπαιρνα 4000δρχ το γύρισμα. Πάμε την πρώτη μέρα να γυρίσουμε τις σκηνές που είχα, αλλά εκείνη την ημέρα έτυχε να φυσάει και δεν μπορούσε να έρθει το ταχύπλοο να μας πάρει, και έτσι αναβλήθηκε το γύρισμα. Χαρά εγώ να παίρνεις 4000δρχ μεροκάματο και να κάθεσαι.

Θυμάμαι ταξιδεύαμε μαζί με τον Ανδρέα Μπάρκουλη με το ιπτάμενο δελφίνι (τότε είχαν πρωτοβγεί) και του είχα ρίξει την ιδέα τι ωραία που θα ήταν να είχαμε και εμείς ένα μικρό σκάφος αναψυχής. Συμφωνήσαμε και είπαμε να βάλουμε μισά μισά κάτι λεφτουδάκια που είχαμε προκειμένου να αγοράσουμε. Το αγοράσαμε! Αλλά ο Ανδρέας δεν βρήκε τα λεφτά και τα σκαφάκι έμεινε σε μένα. Ευτυχώς γιατί πάντα αγαπούσα την θάλασσα.

Θυμάστε κάποιο ευτράπελο γεγονός που συνέβη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων?

Δ.Κ. Δεν θα το χαρακτήριζα ως ευτράπελο, αλλά θυμάμαι την πρώτη μου εμπειρία από ''Το Μακρυά απ τον κόσμο'', με πρώτη μου αμοιβή 2 χρυσές λίρες για 4 μεροκάματα το 1958. Ήταν τέτοια η απογοήτευσή μου που λέω ''πάει τα παρατάω και αλλάζω επάγγελμα''

Πηγαίνω στις 8 το πρωί στον χώρο γυρίσματος για το πρώτο γύρισμά μου και περιμένω να αρχίσουμε. Ήμουν ο πρώτος, όλοι οι άλλοι ερχόντουσαν αργά αργά. Καμία ένταση. Γύρω στις 8,30 -9 έρχεται ο χορογράφος της ταινίας ο Γιάννης ο Φλερύ, ο οποίος αρχίζει να με ρωτά διάφορα πράγματα ως νέος ηθοποιός που ήμουν, μου ζήτησε να δει κάποιες κινήσεις μου, προφανώς έψαχνε ηθοποιούς να συμμετέχουν σε κάποια χορογραφία - ποτέ δεν με φώναξε. Πάει 10, πάει 11, εν το μεταξύ είχαν ξεκινήσει να γυρίζουν κάποιες σκηνές. Αντιλαμβανόμουν δυσκολίες. Προβλήματα. Τελικά με φώναξαν στις 3,30 το απόγευμα να γυρίσω μια σκηνή λέγοντας μου ο σκηνοθέτης κάνε έτσι, κάνε αλλιώς κτλ. Δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε. Καλός σκηνοθέτης! Στην συνέχεια μετά από λίγο μας λέει πως είχαμε τελειώσει για σήμερα και πως θα συνεχίζαμε αύριο την ίδια σκηνή. Αναρωτήθηκα εάν είναι έτσι ο κινηματογράφος, τέτοιο χάσιμο χρόνου.

Αυτή ήταν η πρώτη μου απογοήτευση καθώς και ένα χρόνο πριν όταν έκανα το δοκιμαστικό στην ταινία ''Η Θεία απ το Σικάγο''. Μαθημένος από το Εθνικό θέατρο και τον Ροντήρη είπα: Δεν ξαναπαίζω. Αλλά........ μόλις με φώναξαν......έτρεξα!
 
Η Αννα Παιτατζή, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς και ο Ιάκωβος Ψαρράς στην πρώτη μεταφορά της ''Μαντάμ Σουσού''
fetch


Η αναγνωσιμότητα ήρθε αρχικά από τον κινηματογράφο? Σας άρεσε, πως την βιώσατε?

Δ.Κ. Ναι και ήρθε σχεδόν αμέσως και μου άρεσε όπως ήταν φυσικό, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς που δεν είχα την επιτυχία που είχε πχ ο Μπάρκουλης ή οι άλλοι ζεν πρεμιέ, και έτσι δεν πήραν ποτέ τα μυαλά μου αέρα, και γιατί άκουγα την μάνα μου που συνέχεια μου έλεγε ''παιδί μου όπως στρώσεις θα πλαγιάσεις'', κράτα και μια πισινή, αλήθειες που τις λέω και σε εσάς τώρα.

Yπήρχε διαφορά νοοτροπίας στον Φίνο σε σχέση με τους άλλους παραγωγούς;

Δ.Κ. O Φίνος ήταν τελειομανής κατσαβιδάκια τον λέγαμε, καθότανε στο βάθος του διαδρόμου εισόδου από όπου πέρναγαν όλοι και πάντα κράταγε στο χέρι κάποιο εξάρτημα από κάποιο μηχάνημα και το μαστόρευε. Όλες του οι ταινίες ήταν τεχνικά άρτιες, με τις καλύτερες συνθήκες, εξαιρετική οργάνωση πριν, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και μετά πίσω υπήρχε ο Μάρκος Ζέρβας το δεξί του χέρι, έχοντας την διεύθυνση παραγωγής πολλών ταινιών του Φίνου ο οποίος είχε την ικανότητα να γυρίζει ταινίες μέσα στα χρονικά όρια μιας ξένης ταινίας με διάρκεια γυρισμάτων 35-40 μέρες όπως γινόταν και στο εξωτερικό. Ο Φίνος επέλεγε τους συνεργάτες για το γύρισμα μιας ταινίας, το γενικό κόστος και στην συνέχεια δεν ανακατευόταν, περίμενε να δει το αποτέλεσμα, αλλά απαιτούσε το άριστο αποτέλεσμα καλλιτεχνικά.

Tι αναμνήσεις έχετε από την Φίνος Φίλμ;

Δ.Κ. Το περιστατικό που μου έχει μείνει, είναι, όταν έγιναν τα καινούργια στούντιο στα Σπάτα. Πήγαινα να γυρίσω την δεύτερη ταινία που θα γυριζόταν εκεί (γιατί την πρώτη την γύρισε η Βουγιουκλάκη, κάνοντας ουσιαστικά αυτή τα εγκαίνια), ήταν με την Βλαχοπούλου το ''Μια ελληνίδα στο χαρέμι'' στην οποία εγώ έκανα τον Εμίρη. Ψάχνοντας με το αυτοκίνητό μου να βρω το στούντιο μέσα από κάτι χωματόδρομους, το βλέπω ξαφνικά μπροστά μου, άρχισα να τρέμω. Πλησιάζοντας στην είσοδο με σταματάει ο φύλακας ρωτώντας με, ποιός είμαι. ''Καλλιβωκάς'' του απαντώ , και τον βλέπω να ψάχνει στα χαρτιά που είχε το όνομά μου. ''Περάστε κύριε Καλλιβωκά''. Αισθάνθηκα σαν τον Λόρενς Ολίβιε στο Hollywood.

Κάποια στιγμή στην καριέρα σας επιχειρήσατε να γίνετε και σκηνοθέτης νομίζω;

Δ.Κ. Είχα μεγάλη αγάπη στην φωτογραφία σε τέτοιο σημείο που υπήρξαν φορές που είχα μεγαλύτερη αγωνία όχι για το πως θα παίξω εγώ αλλά για το πως θα βγάλω τις φωτογραφίες του έργου. Τόσο μεγάλη που ζητούσα να βγάλω εγώ τις φωτογραφίες της παράστασης όπου έπαιζα για τις προθήκες της εισόδου του θεάτρου. Εκείνη την εποχή μου μπήκε και η ιδέα να μάθω σκηνοθεσία τηλεόρασης. Το είχα δει και σαν μια άλλη εμπειρία με τον ερχομό της τηλεόρασης και το καλοκαίρι που ήμουν στην Αγγλία γράφω στον Φίνο ζητώντας του να μου στείλει μια βεβαίωση ότι έχω δουλέψει σαν σκηνοθέτης προκειμένου να την χρησιμοποιήσω για να μπω στο BBC. (Βέβαια αφορμή για εμένα είχε σταθεί το γεγονός ότι τον προηγούμενο χειμώνα είχα γυρίσει μια 10λεπτή ταινία των 8 χιλιοστών με πρωταγωνίστρια την κοπέλα μου και με τον Χρήστο Δακτυλίδη, την οποία είχα δείξει στον Φίνο του οποίου του είχε αρέσει πάρα πολύ. Πράγματι ο Φίνος μου έστειλε αυτή την βεβαίωση, αλλά με ενημέρωσαν από το BBC ότι δεν μπορούσαν να με πάρουν εκείνη την χρονιά γιατί είχαν συμπληρώσει, και θα με έπαιρναν την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ μου γίνεται πρόταση να συμμετέχω στην Αθήνα στο θεατρικό έργο ''Το νησί της Αφροδίτης'' προτείνοντάς μου έναν ωραίο ρόλο. Τα παρατάω όλα και επιστρέφω στην Ελλάδα, και δεν έγινα ποτέ σκηνοθέτης.

Βγάλατε χρήματα από τον κινηματογράφο;

Δ.Κ. Κοίταξε να δεις, έζησα σχετικά άνετα. Μπόρεσα να αγοράσω αυτοκίνητο στα τριάντα μου γιατί μέχρι τότε είχα Lambretta. Απέκτησα ένα μικρό σκάφος 4,5 μέτρα, μετά ένα μεγαλύτερο 6,5 μέτρα που το έχω μέχρι σήμερα, και γενικά έζησα και συνεχίζω να ζω ακόμα και σήμερα που είμαι συνταξιούχος με μια σχετική άνεση από την δουλειά μου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά πάντα ελεγχόμενα! Δεν ξόδεψα τον χρόνο μου άσκοπα. Δεν ξενύχτησα. Δεν πήγα στα μπουζούκια περισσότερες από 10 φορές στην ζωή μου. Τις ελεύθερες ώρες μου τις ξόδευα πάντα δημιουργικά, φτιάχνοντας έπιπλα, αντικείμενα, δουλεύοντας στον κήπο μου. Στα 37 μου έχτισα με τα χέρια μου το διώροφο σπίτι μου (και με εργάτες βέβαια) όπου ακόμα κατοικώ. Για δύο χρόνια δούλεψα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο θέατρο όταν είχαμε δύο παραστάσεις έλεγα μέσα μου: ευτυχώς θα ξεκουραστώ, και σήμερα λέμε, Πω πω δυό παραστάσεις! Πως θα τις βγάλουμε; Mόλις τελείωσε, το νοίκιασα ξόφλησα τα δύο δάνεια που είχα πάρει, και σήμερα δεν χρωστάω σε κανέναν.

Υπάρχει διαχωρισμός του θεατρικού και του κινηματογραφικού επαγγέλματος;

Δ.Κ. Είναι άλλα επαγγέλματα θα έλεγα. Άλλο ο ηθοποιός του θεάτρου και άλλο ο ηθοποιός του κινηματογράφου. Μερικές φορές συμπίπτουν. Υπάρχουν δύο ηθοποιοί που σε σύγκριση ο ένας με τον άλλο καταλαβαίνει κανείς αυτή την διαφορά. Ο Αιμίλιος Βεάκης στο θέατρο ήταν μέγιστος, εξαιρετικός σε ότι έπαιξε, ενώ στον κινηματογράφο ήταν υπερβολικός. Αντίθετα ο Ορέστης Μακρής στον κινηματογράφο ήταν άριστος, ανεπανάληπτος, ενώ στο θέατρο ήταν κακός.

Άλλο το θέατρο, άλλο ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Μην ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του ηθοποιού λέγεται.........σπανίως και λειτούργημα!

Θεωρήσατε την τηλεόραση κατώτερη και κινηματογράφου και του θεάτρου;

Δ.Κ. Σαφώς. Στην Ελλάδα σίγουρα, αλλά και στο εξωτερικό σχετικά. Γιατί δεν δίνονται οι δυνατότητες που υπάρχουν στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στην τηλεόραση έπαιρνα ένα κείμενο 36 σελίδων και έπρεπε να τις μάθω σε 3 μέρες, έκανα μία πρόβα, και μετά είχα το γύρισμα. Στον κινηματογράφο κάναμε 2-3 πρόβες, ενώ στο θέατρο κάναμε 30 το λιγότερο πρόβες. Η τηλεόραση τότε ήταν στα σπάργανα, δεν μπορούσε να γίνει καμιά σύγκριση με τον κινηματογράφο, και επί πλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε (τότε) για την περίοδο 1965 όταν γεννήθηκε. Καταρχήν τότε ήταν ευτελέστατη, χάρη τους έκανες να πας να παίξεις στην τηλεόραση, οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ απλοϊκές.

Σας επηρέαζε αρνητικά αυτό το γεγονός;

Δ.Κ. Από εκείνη την εποχή περίοδο Δικτατορίας και μετά είχε αρχίσει σιγά σιγά ο κατήφορος του κινηματογράφου, και η άνθιση της τηλεόρασης. Τότε υπήρχαν μόνο 2 τηλεοπτικά κανάλια. Το κρατικό ΕΡΤ και το στρατιωτικό ΥΕΝΕΔ που διοικείτο από στρατιωτικούς, όπου παρόλο που οι στρατιωτικοί ήταν στενόμυαλοι και έλεγαν πολλές φορές κάνε αυτό έτσι, εκείνο έτσι, με αποτέλεσμα εμείς οι ηθοποιοί να πηγαίνουμε με κάποια αντίδραση, και τα χρήματα επίσης που έδιναν ήταν λιγότερα. Εν τούτης στα 10 προγράμματα τα 7 της ΥΕΝΕΔ είχαν και την μεγαλύτερη ακροαματικότητα από το ΕΙΡΤ (ΕΡΤ) όπου μαζεύονταν κάποιοι άνθρωποι πνευματικοί με μια ας πούμε μεγαλύτερη ελευθερία να κάνουν κάποια πράγματα καλλίτερα, και παρόλα αυτά οι δουλειές στην ΥΕΝΕΔ είχαν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία.

Ποιά ήταν η πρώτη σας δουλειά στην τηλεόραση;

Δ.Κ. Διάφορες μικρές συμμετοχές που δεν θυμάμαι, αλλά ουσιαστικά ήταν μια κωμική σειρά που λεγόταν Δόκτωρ Σοκ, και στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Κωσταντίνου στον ρόλο ενός ψυχίατρου. To σενάριο και η σκηνοθεσία αρχικά ήταν του Αλέκου Σακελλάριου, ώσπου κάποια στιγμή ο Σακελλάριος τα τσούγκρισε με τον Κωσταντίνου, επειδή ο τελευταίος ήθελε να παίζει τον ρόλο του όπως αυτός ήθελε και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαζε και το κείμενο του Σακελλάριου. Αυτό δεν το επέτρεπε ο Σακελλάριος, ο οποίος δεν ήθελε να αλλάζουν οι ηθοποιοί ούτε μια λέξη από τα κείμενά του (τα οποία βέβαια ήταν διαμάντια, τόσο καλά μελετημένα που η κάθε λέξη, η κάθε φράση νόμιζες ότι την είχες γράψει εσύ). Έτσι αποχώρησε ο Αλέκος ο Σακελλάριος και συνέχισε την σειρά ο Γιώργος ο Κωσταντίνου, στην οποία άλλαξε και ο τίτλος από Δόκτωρ Τικ που ήταν σε ''Δόκτωρ Σοκ'' (για λόγους........ιδιοκτησιακούς). Ο Κωσταντίνου γράφει πολύ καλά κείμενα (και το λέω αυτό γιατί έχω παίξει πολλές φορές μαζί του, και ξέρω καλά τα κείμενά του).

Ακολούθησε μετά η μεγάλη επιτυχία της ''Μαντάμ Σουσού'' το 1972 με την Άννα Παιτατζή. Θυμάστε πως είχατε επιλεγεί για τον ρόλο του Μηνά Κατακουζηνού?

Δ.Κ. Ναι. Η Μαντάμ Σουσού ήταν πίσω από την πρώτη της εποχής τον Άγνωστο πόλεμο σε τηλεθέαση στο πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ. Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από τον ίδιο τον Ψαθά ο οποίος με επιμονή επέλεξε την Άννα Παιτατζή, τον Ιάκωβο Ψαρρά, και εμένα για τους βασικούς ρόλους του έργου. Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Μήτσος Λυγίζος (ο οποίος είχε ξεκινήσει από ηθοποιός, και στην συνέχεια ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία) ο οποίος γινότανε κατά την διάρκεια του γυρίσματος λόγω αγωνίας υστερικός και κυκλοθυμικός - μας είχε πεθάνει στην αγωνία-φώναζε έξαλλος σε όλους μας, στην καημένη την Παιτατζή ξεσπούσε πολλές φορές πάνω της, και εκείνη ήταν τόσο ευαίσθητη που προσπαθούσα εγώ να την ηρεμίσω, και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν εξαίρετη στο ρόλο της. Θα έλεγα μοναδική!

Η Μαντάμ Σουσού είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο κόσμος, ο παραγωγός, εμείς οι ηθοποιοί και όλοι οι τεχνικοί του λέγαμε: Γράψτε και άλλα κείμενα, μεγαλώστε το έργο, οπότε κάποια στιγμή ο Ψαθάς μου λέει ''Κοίτα να δεις το έργο αυτό με καθιέρωσε σαν συγγραφέα. Δεν θέλω να το ευτελίσω. Η πολυλογία αδυνατίζει την δράση, τη δομή του έργου. Είναι το αγαπημένο μου. Και έτσι στα 60 περίπου επεισόδια τελείωσε. Τηλέφωνα, διαμαρτυρίες. Τέλος.

Σας άρεσε το ριμέικ της σειράς το 1986 με την Άννα Παναγιωτοπούλου?

Δ.Κ. Στην τέχνη γενικώς στην δημιουργία μεγάλο ρόλο παίζει η έμπνευση, η διάθεση, το πάθος που λέμε, η χημεία μεταξύ όχι μόνο των ηθοποιών αλλά και όλων των συντελεστών μιας δουλειάς για το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ήταν να γυριστεί το ριμέικ της Μαντάμ Σουσού, είχε περάσει πάνω από ένας χρόνος, ίσως και περισσότερο προσπαθώντας να βρουν τους κατάλληλους ηθοποιούς, να δουν ποιούς ρόλους θα κάνουν. Συζητήσεις πολλές με τους κληρονόμους του Ψαθά, για δε τον ρόλο της ''Σουσούς'' είχαν δοκιμάσει 2-3 άλλες ηθοποιούς πριν καταλήξουν στην Άννα Παναγιωτοπούλου.

Στην συνέχεια συμμετείχατε στην πρώτη διασκευή για την τηλεόραση μυθιστορήματος του Καραγάτση, και φυσικά αναφέρομαι στον ''Γιούγκερμαν''. Μιλήστε μας λίγο για την σειρά αυτή, το ρόλο σας, και τους συντελεστές.

Δ.Κ. Εκείνη η εποχή στα μέσα της δεκαετίας του 70 κατέφευγαν οι παραγωγοί σαν ''αμόκ'' στο να γυρίζουν σήριαλ βασισμένα σε λογοτεχνικά μυθιστορήματα. Τότε οι θεατές ήσαν πολύ πιο απαιτητικοί. Ο Γιούγκερμαν ήταν το δεύτερο μυθιστόρημα που σκηνοθέτησε τότε ο Βασίλης Γεωργιάδης (είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν, το 1975 ο Χριστός Ξανασταυρώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Τηλεόρασης) ο οποίος είχε κάνει μια πολύ ωραία διανομή με σπουδαίους ηθοποιούς όπου παίζαμε μια 20ριά ηθοποιοί όλοι διαλεγμένοι, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο να είναι καταπληκτικός, όπως και οι συνθήκες του γυρίσματος να είναι πάρα πολύ καλές, όπου ο Βασίλης Γεωργιάδης εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του από τον κινηματογράφο κατάφερε να κάνει στην τηλεόραση μέγιστες επιτυχίες βοηθώντας και εμάς τους ηθοποιούς, ελευθερώνοντας μας, να γυρίζουμε χωρίς άγχος τις σκηνές μας.

Ένας από τους βιομήχανους αδερφούς Σκλαβογιάννη ήταν ο ρόλος μου στην σειρά. Έτσι έγινε μια ακόμη επιτυχία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην τηλεόραση μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς η ίδια επιτυχία του έργου δεν επαναλήφθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν έγινε το ριμέικ της σειράς για την ιδιωτική τηλεόραση στο οποίο συμμετείχατε πάλι (σε άλλο ρόλο όμως). Τι νομίζετε ότι πήγε στραβά τότε?

Δ.Κ. Ξεκινήσαμε με τις καλύτερες προυποθέσεις, ο σκηνοθέτης ήταν καλός, καλό το σενάριο, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αυτή την σειρά ήταν πάρα πολλά, αν δεν απατώμαι τα πρώτα επεισόδια στοίχησαν 170000ευρώ το καθένα. Πολλά χρήματα, ειδικά αν σκεφτείτε ότι εκείνη την εποχή γυριζόταν στην Κρήτη και ''Το Νησί'' με πολύ λιγότερα χρήματα, και πολύ δυσκολότερα γυρίσματα στα οποία ταλαιπωρήθηκαν επί μήνες οι ηθοποιοί, και ήταν αριστούργημα η δουλειά. Όταν οι άνθρωποι σε μια δουλειά δεν κολλήσουν δεν βγαίνει αποτέλεσμα εκλεκτό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
fetch
Ο Στέλιος Καλογερόπουλος (Κίτσος Γαλάτης), ο Δημήτρης Καλλιβωκάς (αντικέρ Τέλης Βαλέριος) και ο Γιώργος Μιχαλάκης (Κωστής Μαηδόνης) στην σειρά ''ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ''

Ο ''Γιούγκερμαν'' ήταν η πρώτη σας συνεργασία με τον Βασίλη Γεωργιάδη;

Δ.Κ. Ναι, μιας και δεν είχε τύχει να συνεργαστώ μαζί του προηγουμένως στον κινηματογράφο. Στον Γιούγκερμαν είχε την ευκαιρία να με γνωρίσει και να με εκτιμήσει, μιας που με πήρε και στην επόμενη τηλεοπτική δουλειά που έκανε που ήταν '' Οι Πανθέοι'' σε ένα ρόλο πολύ χαρακτηριστικό ενός αντικέρ.

Εκείνη την χρονική περίοδο στάθηκα τυχερός θα έλεγα μιας που ήταν η απεργία του σωματείου των ηθοποιών την άνοιξη του 1978 στην οποία συμμετείχαμε όλοι οι ηθοποιοί και υπήρχε δυσκολία στο να γυριστούν τα επόμενα προγραμματισμένα επεισόδια, έτσι επαναλαμβανόντουσαν τα ήδη γραμμένα, στα οποία έπαιζα τον ωραίο ρόλο μου σχεδόν για ένα μήνα.

Παράλληλα με τα σήριαλ παίζατε και στο θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ;

Δ.Κ. Ναι έκανα πολλά θεατρικά έργα στα πλαίσια του θεάτρου της Δευτέρας της ΕΡΤ, σημειώνοντας μεγάλες θεαματικότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα εβδομαδιαία προγράμματα. Αυτά τα θεατρικά συνεχίστηκαν και μετά το 1981 για λίγο. Ήταν θα έλεγα ένα ορόσημο για την τηλεόραση, αλλά και ένα τέλος για τον κινηματογράφο. Όλα αυτά τα θεατρικά τα γυρίζαμε μέσα στην ΕΡΤ. Τα περισσότερα τα διεύθυνε η Ελένη Μαβίλη.

Για ποιούς λόγους θεωρείτε το 1981 ως ορόσημο για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο;

Δ.Κ. Γιατί τότε έγινε η μεγάλη αλλαγή στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η αλλαγή αυτή βασίστηκε σε μια θεωρητικά πολύ καλή και σωστή ιδέα η οποία όμως απεδείχθη αναποτελεσματική στην πράξη. Ως τότε όλες οι παραγωγές στην τηλεόραση γινόταν από ιδιώτες επιχειρηματίες παραγωγούς όπως ήταν πχ ο Γιώργος Ράλλης, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μέχρι τότε, αλλά και από άλλους. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 θέλησε να αλλάξει αυτό το καθεστώς, και να χρηματοδοτεί τους ίδιους τους δημιουργούς- δηλαδή τους σκηνοθέτες, τους συγγραφείς, και τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς. Έτσι ο καθένας από αυτούς πήγαινε τις δικές του προτάσεις. Ωραία θεωρία αλλά........

Εκείνη την εποχή υπήρχαν δουλειές που δεν περπάτησαν καθόλου. Μια δουλειά που συμμετείχα εγώ τότε ήταν και το ''Χρυσό σπίτι'' το 1983.

Ποιοί ήταν οι λόγοι της αποτυχίας;

Δ.Κ. Με είχαν καλέσει να λάβω μέρος στο σήριαλ όπως συνήθως. Πηγαίνω χαρούμενος όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, γιατί είχαμε μάθει ότι θα σκηνοθετούσε ένας Ελληνο-Αμερικάνος σκηνοθέτης τον οποίο είχε φέρει τότε στην Ελλάδα με φούμαρα η Μελίνα Μερκούρη που ήταν υπουργός πολιτισμού. Τρέξαμε όλοι μας πιστεύοντας ότι θα εφαρμόσει μοντέρνα συστήματα σκηνοθεσίας, και εν πάση περιπτώσει θα έκανε την διαφορά. Πράγματι ήταν ένας νεαρός, πολύ συμπαθητικός άνθρωπος που τον έλεγαν Άγγελο. Πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Πάντζας, καλό επιτελείο ηθοποιών, τα χρήματα ήταν καλά, και ξεκινήσαμε τα γυρίσματα. Όμως ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ιδέα από τηλεόραση (προφανώς είχε ασχοληθεί μόνο με τον κινηματογράφο). Το σήριαλ έμεινε στην μέση! Έτσι άνοιξε ο δρόμος στην ευτελέστατη εποχή της βιντεοκασέτας.

Μια εποχή που είχε κατηγορηθεί αργότερα από πολλούς, μια μόδα ας την ονομάσουμε έτσι

Δ.Κ. Ήταν η εποχή του εύκολου κέρδους, της άρπα κόλα, η εποχή που ο κάθε άσχετος (με τον χώρο) γινόταν παραγωγός. Ευτυχώς είχα την πρόνοια και έπαιξα σε πάρα πολύ λίγες εκείνη την εποχή.

Μετανιώσατε για κάποιες από αυτές τις συμμετοχές που είχατε τότε;

Δ.Κ. Δεν μετάνιωσα καθόλου γιατί ήταν θέμα διεξόδου επιβίωσης. Έπρεπε να πάρω μια αμοιβή, και τουλάχιστον αυτές οι 10-11 βιντεοταινίες που έκανα ήταν οι πιο αξιοπρεπείς σε σχέση με τις εκατοντάδες των βιντεοταινιών που γινόταν τότε. Άλλωστε πάντοτε ήμουν πολύ προσεκτικός στις επιλογές μου. Αποδεικνύεται τόσο από τις λίγες συμμετοχές μου στις τηλεταινίες, όσο και από τις λίγες συμμετοχές μου στον κινηματογράφο. Σύνολο μέχρι σήμερα 33 ταινίες.

Συμμετείχατε όμως σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές. Ποιά πιστεύεται ότι ήταν η καλύτερη τηλεοπτική σας δουλειά;

 


Δ.Κ.
Μόλις συμπλήρωσα τις 100 τηλεοπτικές παραγωγές. Θα ξεχώριζα το ''Από την Κωμωδία στο Δράμα''. Ήταν μια σειρά που βασιζόταν σε αυτοτελή επεισόδια τα οποία ουσιαστικά ήταν θεατρικά μονόπρακτα και διηγήματα δόκιμων συγγραφέων, και όπως και ο τίτλος φανερώνει την μιά βδομάδα παίζαμε κωμωδία και την άλλη δραματικό έργο. Η σειρά παιζόταν για πολλά χρόνια στο πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ και στην οποία βασικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Ιάκωβος Ψαρράς με την Κατερίνα Γιουλάκη, κάποια στιγμή έγινε αλλαγή και μπήκα εγώ μαζί με την Μέλπω Ζαρόκωστα. Βέβαια έλαβαν μέρος κοντά μας πάρα πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Στην συνέχεια ήρθε η ιδιωτική τηλεόραση στην οποία παίξατε επίσης σε αρκετές σειρές. Μια από τις πρώτες και από τις αγαπημένες πολλών μελών μας είναι το ''Ρετιρέ'' του Γιάννη Δαλιανίδη όπου συμμετείχατε εκεί για μικρό σχετικό χρονικό διάστημα. Έτσι ήταν ο ρόλος σας;

Δ.Κ. Όχι ο ρόλος μου ήταν βασικός, απλά εγώ από ένα σημείο και μετά δεν είχα τον χρόνο να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις των γυρισμάτων. Είχα τότε αναλάβει να οργανώσω το Δημοτικό θέατρο Κηφισιάς σαν Δημοτικός σύμβουλος που ήμουν, και έτσι ζήτησα από τον Δαλιανίδη να αποχωρήσω από την σειρά. Λάθος μου. Ο Δήμαρχος άλλαξε, το θέατρο διαλύθηκε και εγώ έμεινα απ έξω.

Ποιά είναι η τελευταία σας τηλεοπτική δουλειά;

Δ.Κ. Ήταν το 2008 όταν έκανα την σειρά ''Όλα στον αέρα'' στην οποία ήμουν ο πατέρας της πρωταγωνίστριας (Μαρία Λεκάκη), και από τότε δεν ξαναέπαιξα στην τηλεόραση, είμαι δηλαδή 8 χρόνια ''άνεργος'', και λέω άνεργος γιατί ενώ είμαι ήδη συνταξιούχος έχω το δικαίωμα να παίζω νόμιμα στην τηλεόραση.

Πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην τηλεόραση σήμερα;

Δ.Κ. Σήμερα δηλαδή το 2016 η Ελληνική Τηλεόραση βρίσκεται σε μια κακή περίοδο, λόγω έλλειψης χρημάτων (από διαφημίσεις). Οι αμοιβές είναι μηδαμινές, το κόστος παραγωγής κάτω του ενός τρίτου, τα γυρίσματα με άγχος. Ο προγραμματισμός επιπόλαιος. Πριν την κρίση η ποιότητα της είχε φτάσει στα καλλίτερα επίπεδα. Βέβαια υπήρξε μια κάμψη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στην συνέχεια δυνάμωσε πάλι, σε αντίθεση με τον κινηματογράφο ο οποίος δεν ανέκαμψε ποτέ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όμως αρίστων σημερινών.

Tο πρόβλημα των παραγωγών σήμερα πιστεύεται ότι είναι η έλλειψη χρημάτων μιας και για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος;

Δ.Κ. Εκτός κέρδους όλοι οι παραγωγοί θα ήθελαν να κάνουν και καλές ταινίες αλλά δεν υπάρχουν σήμερα παραγωγοί στην ουσία. Κάποτε ο παραγωγός έβαζε τα δικά του χρήματα τα οποία έπρεπε να πάρει πίσω και να βγάλει και ένα κέρδος, ενώ σήμερα οι παραγωγοί είναι μόνο κατ όνομα. Δηλαδή παίρνουν χρήματα από τους διαφημιζόμενους και τους χορηγούς, όχι δικά τους και προσπαθούν να κάνουν μια δουλειά όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν δεν βγει καλή η δουλειά, δεν πειράζει, θα κάνει πάλι τον παραγωγό σε επόμενη δουλειά. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, τότε ο παραγωγός αν δεν έβγαζε τα λεφτά του δεν θα μπορούσε να κάνει την επόμενή του ταινία. Άρα προσπαθούσε να κάνει την καλλίτερη δουλειά. Σήμερα μόνο από τους καλλιτέχνες σαν παραγωγούς μπορούμε να περιμένουμε κάτι.

Πιστεύεται ότι υπάρχει έλλειψη από ιδέες και νέες προτάσεις;

Δ.Κ. Πάντα υπάρχουν ιδέες, φτάνει να πληρωθούν καλά και να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σωστά. Μα πρώτα απ όλα το ανάλογο κοινό. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι ιδέες, τουλάχιστον δεν είναι το κύριο πρόβλημα μιας που η τέχνη εξαρτάτε και από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια καταθλιπτική εποχή όπου υπάρχει μια πλήρη αβεβαιότητα, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Λείπουν όμως και αυτό που λέμε ''οι γερές πένες'' όπως ο Σακελλάριος, ο Τσιφόρος, ο Πρετεντέρης, ο Ψαθάς, ο Γιαλαμάς, ο Βασιλειάδης.........

Δ.Κ. Και σήμερα θα έλεγα ότι δεν υστερούμε στα συγγραφικά ταλέντα. Οι αξίες και οι σπουδαίοι εξαρτώνται από τις εποχές. Δημιουργία χωρίς ανταπόκριση δεν γίνεται.

Ο Σακελλάριος μια που τον αναφέρατε τι ήταν! τα έργα που έκανε ήταν απλά, όπως και του Ψαθά ο οποίος έβαζε μέσα και κάποια κοινωνικά μηνύματα, κάποιους προβληματισμούς. Τότε υπήρχαν έργα που γραφόντουσαν με μόχθο, με ευθύνη, διέθεταν χρόνο, τώρα η τηλεόραση θέλει να γυριστούν γρήγορα οι δουλειές οπότε ποιός να κάτσει να σφιχτεί να δουλέψει. Κάποτε όλοι αυτοί οι συγγραφείς που αναφέρεται έκαναν μήνες για να γράψουν ένα θεατρικό έργο το οποίο και πάλι το διόρθωναν κατά τις πρόβες πολλές φορές μέχρι την πρεμιέρα. Σήμερα παίρνουμε μια ιδέα, ένα σήριαλ από το εξωτερικό και το μεταφέρουμε αυτούσιο στην τηλεόραση, για να μην μιλήσω για τα σήριαλ της γειτονικής Τουρκίας που έχουν κατακλίσει τα κανάλια. Είναι τέτοιες οι συνθήκες σήμερα που δεν ευνοούν τους Έλληνες συγγραφείς να δείξουν το ταλέντο τους να μοχθήσουν. Και το σπουδαιότερο! Το κοινό της τηλεόρασης έχει γίνει αδιάφορο. Χωρίς απαιτήσεις.

Σας αρέσει σήμερα κάποιος από τους νέους ηθοποιούς;

Δ.Κ. Πολλοί, πολλοί, ο Λούλης, η Σαουλίδου, ο Παπακαλιάτης. Εχω ξεχωρίσει και μου αρέσει ο Βασίλης ο Χαραλαμπόπουλος ο Ρένος ο Χαραλαμπίδης η Τάνια η Τρύπη, αλλά ο καλύτερος από όλους (στην κωμωδία) είναι βέβαια ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος είναι άπιαστος, μεγάλο ταλέντο.

Έχετε μιλήσει με καλά λόγια και για τον Γιάννη Μπέζο νομίζω

Δ.Κ. Πάρα πολύ καλός ηθοποιός και αυτός, κωμικός σε σημείο που εγώ δεν μπορούσα να παίξω μαζί του, με έπιαναν τα γέλια πάνω στο γύρισμα. Όπως θυμάμαι και με τον συγχωρεμένο τον Φωτόπουλο ο οποίος έκανε τα πάντα για να με κάνει να γελάσω.

Αν και δεν σας βλέπουμε στην τηλεόραση παίξατε τα τελευταία χρόνια σε δυό πολύ αξιόλογες ταινίες στον κινηματογράφο που ήταν μάλιστα και διεθνής παραγωγές. Πως σας επέλεξαν να συμμετέχετε σε μια τέτοια παραγωγή;

Δ.Κ. Μεγάλες παραγωγές και οι δύο, ο Ελ Γκρέκο δηλαδή συμπαραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή με Ισπανούς. Στον Ελ Γκρέκο είχε κάνει τη συμφωνία μεταξύ των παραγωγών ότι τους ρόλους των Ελλήνων θα έπαιζαν Έλληνες ηθοποιοί, ενώ Ισπανοί ηθοποιοί στους αντίστοιχους ρόλους των Ισπανών. Εδώ δημιουργήθηκε το εξής θέμα με την διανομή των ρόλων - σε μια ζωγραφιά του απεικόνιζε ο Ελ Γκρέκο τον εαυτό του με τους φίλους του όπου κάποιος μου έμοιαζε πολύ, και ο Σμαραγδής ήθελε οπωσδήποτε εγώ να παίξω αυτόν τον ρόλο, ο οποίος ήταν Ισπανός όμως. Έτσι ο Σμαραγδής ενώ είχε κλείσει Ισπανό ηθοποιό προσπαθούσε να αναβάλλει τα γυρίσματα ή να τα κάνει σε μέρες που δεν βόλευαν στον Ισπανό ηθοποιό, ώστε να πάρει εμένα. Έτσι κι έγινε.

Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας από αυτή σας την συμμετοχή;

Δ.Κ. Ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα θα έλεγα. Ο ρόλος μου είχε έξι μέρες στην Ελλάδα και 2 ημερών γυρίσματα στην Ισπανία, όπου τα γυρίσματα ήταν την πρώτη και την τελευταία μέρα της 15νθημέρου παραμονής του συνεργείου στην Ισπανία. Όπου οι παραγωγοί μου είπαν ότι να κάνω το πρώτο γύρισμα και να επιστρέψω στην Ελλάδα, και εν συνεχεία να επανέλθω την τελευταία μέρα για να ολοκληρώσω τα γυρίσματα του ρόλου μου. Πρότεινα στους παραγωγούς να μου κλείσουν ένα ξενοδοχείο το οποίο θα πλήρωνα εγώ για τις ενδιάμεσες μέρες και να παρέμενα εκεί (το οποίο το δέχτηκαν), και έτσι είχα όλο τον ελεύθερο χρόνο να ''οργώσω'' όλη την Βαρκελώνη με Vespa μαζί με την γυναίκα μου. Πέρασα υπέροχα. Είχα πολύ καλό καιρό. Στο τελευταίο γύρισμα ήρθε και η Βασίλισσα Σοφία.

Όταν τελείωσα τα γυρίσματα και πήγα να πληρώσω τις μέρες που έμεινα στο ξενοδοχείο, διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη πως η παραγωγή είχε πληρώσει ήδη όλες τις μέρες. Υπήρξαν πολύ ευγενείς απέναντι μου. Με είχαν πολύ εκτιμήσει. Η δουλειά μας έχει και τα τυχερά της.

Πως ήταν η συμμετοχή σας ''Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι'';

Δ.Κ.Στο ''Χαβιάρι'' παρόλο που το όνομά μου υπάρχει στο κάστ, τελικώς δεν συμμετείχα γιατί ο ρόλος μου βγήκε πολύ μικρός, όπως και τα χρήματα που θα μου έδιναν δεν με ικανοποίησαν, τον οποίο έπαιξε ο Παπακαλιάτης όπου ήταν πολύ καλός.

Και οι δυό αυτές ταινίες που Σμαραγδή είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετείχαν σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας και βραβεία.

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους σας δεν κάνατε καμία διαφήμιση. Είχατε ανάλογες προτάσεις;

Δ.Κ. Βεβαίως και είχα, και μάλιστα μέχρι πρόσφατα. Ποτέ μου δεν έλαβα μέρος. Σε καμία. Πολύ απλά δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να χρησιμοποιηθούν τα όπλα μου τα καλλιτεχνικά προκειμένου να κερδίσω χρήματα με αυτό τον τρόπο. Ποτέ μου δεν θέλησα να εισπράξω περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμουνα για να έχω μια σχετικά άνετη ζωή, με τρόπους που δεν με ικανοποιούσαν.

Μετανιώσατε για κάτι που κάνατε ή που δεν κάνατε στην πολύχρονη καριέρα σας;

Δ.Κ. Δεν μετάνιωσα που δεν θυσίασα τη ζωή μου για το θέατρο. Αν έχω μετανιώσει για κάτι αυτό είναι ο χαρακτήρας μου που δεν θέλησα να ενταχθώ σε ορισμένους κανόνες της ελληνικής θεατρικής πιάτσας, και γι αυτό άλλωστε έμεινα και σχετικά απ έξω. Δεν είχα ποτέ μου ιδιαίτερες φιλίες με σκηνοθέτες ή συγγραφείς και παραγωγούς. Οι επαφές που είχα εκτός δουλειάς ήταν πολύ πολύ περιορισμένες.

Πιστεύεται ότι θα είχατε καλύτερη τύχη σε διαφορετική περίπτωση;

Δ.Κ. Και ναι και όχι. Πάντως σίγουρα θα είχα καλύτερη τύχη, θα ήμουν ίσως πρωταγωνιστής, αν αποφάσιζα να θυσιάσω την ζωή μου για το θέατρο. Το υπηρέτησα όσο μπορούσα καλλίτερα, τίμια. Στην αρχή το αγάπησα, μετά μια δεκαετία έκανα την δουλειά μου και τις υπόλοιπες ώρες τις διέθετα για μένα. Ολέθρια αντίληψη για έναν καλλιτέχνη.

Πως είναι ο Δημήτρης Καλλιβωκάς σήμερα; Παίζετε ακόμα σκάκι;

Δ.Κ. Όχι. Παρόλο που είμαι τέταρτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού ηθοποιών, το εγκατέλειψα για το BRIDGE.

Βρίσκομαι στα καλύτερά μου όπως μου αρέσει σαρκαστικά να λέω μιας και είναι συνταξιούχος, και άνεργος. Λέω και άνεργος γιατί μου επιτρέπεται μεν να εργαστώ, αλλά δεν με φωνάζουν. Ούτε εγώ ζητώ δουλειά, δεν έχω το άγχος που είχα όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι ηθοποιοί, όταν αγωνιούσαμε για το ποιά θα ήταν η επόμενη μας δουλειά μας στο θέατρο, αν θα βρίσκαμε ρόλο σε κάποια ταινία άσε που μπορεί να ακουγόταν ''πάει αυτός ξόφλησε σαν ηθοποιός'' ενώ παράλληλα έβγαιναν και νέοι ηθοποιοί στο επάγγελμα. Απαλλαγμένος πλέον από το άγχος αυτό μπορώ σήμερα να ζω μια ήσυχη ζωή ασχολούμενος με όλα όσα με ευχαριστούν.........περιμένοντας ίσως κάποιος να με φωνάξει για κάποιον..........καλό ρόλο!!! Χα!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο, την φιλοξενία και τις τόσες αναμνήσεις που μοιραστήκατε μαζί μας, ευχόμενοι αφ ενός να συνεχίζεται να κάνετε όλα όσα σας ευχαριστούν, και αφ ετέρου να ελπίσουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στην τηλεόραση και το θέατρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετικος!!!! :thumb:

Μπραβο Αλκη....Πολλα συγχαρητηρια!!!!! :bow2:

Σε ευχαριστουμε παρα πολυ!!! :thanx2:
 
Eξαιρετικος για αλλη μια φορα ο Αλκης!!
 
Πλουσιες ερωτησεις καθως και απαντησεις,χορταστικο κειμενο με μικρα ενδιαφεροντα trivia απο την εποχη που εβγαιναν διαμαντια.


Ειμαι σιγουρος οτι θα ρωτησες Αλκη αν κρατηθηκε καποιο επεισοδιο απο την Μανταμ Σουσου απο τον ιδιο.
 
.φοβερή συνέντευξη Άξιος!!! Ευχαριστούμε και τον κυριο Καλλιβωκα βέβαια.
 
Ευστοχες ερωτησεις - εξαιρετικες απαντησεις....οτι περιμενουμε παντα απο καθε συνεντευξη-πονημα του Αλκη

Ευγε!

Ξαναρχιζω το διαβασμα διοτι ειδα πολλες αγνωστες πτυχες (πχ Χρυσο Σπιτι (1983) )
 
  • Like
Reactions: PT8
Μας γύρισες πολλά χρόνια πίσω και μας έδωσες σημαντικές εικόνες από το παρασκήνιο!!!! Πάντα ευχάριστη παρουσία ο κ. Καλλιβωκάς!!!!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Μπάιιιιι!
 
Πολύ σπουδαίος ηθοποιός ο κ.Καλλιβωκάς, Ως video80 (μην με παρεξηγήσετε αμετανόητος βιντεάκιας) στέκομαι στους ρόλους που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό & δημοφιλή

1) "Γλυκειά μου Κούτση απο το Χαλκούτσι" 1987

2) Ρετιρέ 1990

Ευχαριστούμε Αλκη
 
Θα το πω: μακράν η καλύτερη συνέντευξη (μέχρι στιγμής.)
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Καλλιβωκά και ένα μεγάλο μπράβο στον Άλκη! :thumb:

Ο κύριος Καλλιβωκάς είναι από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς και χάρηκα πάρα πολύ με αυτή τη συνέντευξη.

Αναρωτιέμαι πως να ένιωσε ο Άλκης, έχοντας δίπλα του έναν τόσο σπουδαίο ηθοποιό, που έχει συνεργαστεί με επίσης τόσο σπουδαίους ηθοποιούς - μύθους!

Ευχαριστούμε!
 
Την πρώτη φορά που τον συνάντησα ένοιωσα λίγο περίεργα για να είμαι ειλικρίνης, τις επόμενες φορές όμως αισθανόμουν τόσο άνετα και οικεία μαζί του, και το καταπληκτικό είναι ότι έδειχνε και αυτός τόσο άνετα μαζί μας (στην δεύτερη επίσκεψή μου στο σπίτι του ήταν μαζί μου ο nick και ο ChristosM), μιλώντας μας με περιφάνεια για τον κήπο του σπιτιού του, και δείχνοντάς μας και κάποιες από τις κατασκευές που έχει κάνει.

Επεισόδια από τις σειρές που συμμετείχε φυσικά και δεν είχε (σιγά που δεν θα τον ρωτούσα), αλλά είχε κάποιες ωραίες φωτογραφίες, ορισμένες που τις είχε τραβήξει ο ίδιος, ειδικά αυτές από την σειρά "Μαντάμ Σουσού"
 
Ημουν σιγουρος Αλκη οτι θα τον ρωτουσες ,αλλα γιατι φυσικα και δεν ειχε ,οι πιθανοτητες ποτε δεν ειναι λιγες ,απο οτι ανεφερε ο ιδιος " είχα γυρίσει μια 10λεπτή ταινία των 8 χιλιοστών " ,μακαρι να την ειχε και στα γυρισματα.


Οι φωτο οντως σουπερ.
:)
 
Μπράβο, πολύ ωραία συνέντευξη!

Ευχαριστούμε tsalk - και τον κ. Καλλιβωκά!
 
Πίσω
Μπλουζα