Απορία για M2 NVMe SSD

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
5.328
Αντιδράσεις
1.343
Θέλω να αγοράσω αυτόν τον SSD αφού η motherboard μου έχει τέτοια θύρα.


Και έχω την εξής απορία. Εχω άλλους 6 δίσκους οι οποίοι καλύπτουν όλες τις θύρες SSD (edit: SATA) που έχει η motherboard. Και τους χρειάζομαι ολους, δεν μπορώ να βγάλω κανέναν. ομως διαβάζω ότι αν βαλεις λέει έναν M2 δισκο στο PC, σου απενεργοποιεί 2 θύρες SSD.

Εχω προσέξει ότι υπάρχει και μια θύρα "SSD Express" οπου εκει μπορείς να συνδέσεις ενα άλλο καλώδιο το οποίο πιάνει και τις 2 διπλανές θύρες SSD. Μήπως αυτό εννοεί ότι απενεργοποιούνται οι 2 θύρες? Ομως εγώ δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την θύρα. Θέλω να χρησιμοποιήσω την θύρα που έχει η motherboard κάτω από την CPU.

Η motherboard μου ειναι αυτή:


Στα specs γράφει: "M.2, SATA Express, and SATA3 4/5 connectors can only be used one at a time. The SATA3 4/5 connectors will become unavailable when an M.2 SSD is installed"

Θα μπορέσω να συνδέσω τον δίσκο που θέλω να παρω και να έχω και τους 6 δίσκους παράλληλα?
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπερδεψες τα SATA με SSD.

Εχεις 6 SATA δισκους, δηλ. χρησιμοποιεις και τις 6 SATA θυρες στο motherboard.

Ρωτας αν μπορεις να προσθεσεις εναν M.2 NVME SSD δισκο και να συνεχισεις να χρησιμοποιεις και τις 6 SATA θυρες.

Η απαντηση ειναι οχι και μην το προσπαθησεις καν γιατι μπορει να γινει καμια στραβη.

Μπορεις να εχεις ειτε τον M.2 δισκο, ή τις δυο SATA θυρες με αριθμο 4 και 5 (αυτες που ειναι μερος του SATA Express βυσματος).

Το γιατι, αν εχει καμια σημασια, βρισκεται στην σελιδα 8 του manual.


Image1.jpg

Οπως βλεπεις οι δυο θυρες SATA μοιραζονται μια συνδεση με το chipset με την Μ.2 υποδοχη, οποτε δεν μπορουν να λειτουργουν ταυτοχρονα.
 
Οκ, 1000 ευχαριστώ.

Θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου με κάτι τέτοιο?


Δηλαδή να βάλω τον M2, να βγάλω τους δίσκους από τις θύρες 4/5 μιας και δεν θα δουλεύουν και να τους βάλω σε αυτό? Θα μου μείνουν και 2 εξτρά θύρες.

Αν βάλω και στις 2 έξτρα θύρες, το μόνο που δεν θα έχω θα είναι τροφοδοσία γιατι ειναι πιασμένα όλα. Αλλά αν βάλω ανταπτοράκι από ενα τροφοδοτικό πριζάκι σε δύο θα έχω θέμα αν οι 2 δίσκοι που συνδέσω είναι 2.5ρηδες, οπότε θα τραβάνε και λιγότερο ρευμα?

Εχω 2 x 3.5 δίσκους, 2 x 2.5 και 2 SSD. Λέω να βάλω αλλους 2 x 2.5 αν πάρω τον αντάπτορα αυτόν.
 
Προσωπικα θα αγοραζα εναν μεγαλυτερο δισκο και θα καταργουσα ολους τους μικροτερους.

Ο controller που προτείνεις κανει, αλλα οχι και 50+€!!! :shocked::bigeyes:

Υπαρχει με δυο θυρες για λιγότερο απο 15€...
 
Χμμμ, οι 2 x 3.5 είναι 4 + 4 ΤΒ οπότε εκεί είμαστε καλυμμένοι.

Ο ένας 2.5 είναι 2TB ο άλλος είναι 1TB. Θα μπορούσα να πάρω έναν 4TB αλλά είναι πολλά τα χρήματα απλά για να ελευθερώσω μία θύρα. Και δεν εχω πολυ έχω όρεξη τώρα να τρεχω να πουλήσω τους άλλους που θα βγάλω. Και έχω ήδη πολλούς εξω από το κουτί για backups οπότε δεν μου χρειάζονται ουτε για αυτο.

Οι 2 SSD είναι 250GB o καθένας. Σκοπεύω να αλλάξω τον έναν με 1TB αλλά μετά θα χαλάσω τσάμπα χώρο για να καταργήσω τον άλλον και να κάνω σε αυτόν το 250αρη partition. Το χρειάζομαι το 250αρη με τα αρχεία του ως έχουν γιατί το κάνω clone partition πολύ συχνά. Και επίσης το θέλω σε SSD γιατί παίζει ρόλο η ταχύτητα σε αυτό που το κανω use οπότε δεν θέλω να το κάνω το partition σε κάποιο από τους 4TB.

Δεν ξέρω, μου φαίνεται καλύτερη και πιο γρήγορη λύση να αυξήσω απλά τις sata θύρες και να τελειώνω. Για τα πριζάκια έκανα λάθος, τελικά έχω 2 ελεύθερα (το ένα είναι παλιό molex αλλά έχω πολλά ανταπτοράκια για sata πριζα).

Εχεις μήπως να μου προτείνεις έναν τέτοιο φτηνό αντάπτορα? Βρηκα εναν με 2 θυρες αλλά κοστιζει 30+ (και δεν υπάρχει διαθέσιμος)

 
Τελευταία επεξεργασία:
Ε δεν θα εφτανα και στο σημειο να πω οτι το προτεινω :fafoutis: , αλλα αυτο θα κανει την δουλεια που θες.
 
OK, ευχαριστώ για την βοήθεια.
 
@freaktmp

To ανταπτοράκι δουλευει μια χαρά. Ομως έχει ξεκινησει και μου βγάζει αυτό στην αρχή, σε κάθε boot:

fetch


Δηλαδή, υποθέτω πως είναι από το ανταπτοράκι γιατί δεν μου το έβγαζε αυτό ποτέ.

Το μήνυμα αυτό βγαίνει στην αρχή, πριν από το bios start screen. Δεν κολλάει εδώ ή κάτι τέτοιο, βγαίνει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά το PC συνεχίζει κανονικά. Ομως αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα είναι εξτρά χρόνος κάθε φορά που κάνω restart ή αλλάζω Windows με dual boot.

Εψαξα στο internet να απενεργοποιήσω το μυνημα αλλά ενώ κάποιοι λένε ότι μπορεις να το κανεις από τα bios, στα δικά μου δεν υπάρχει κάποια επιλογή γι αυτό... Το ανταπτοράκι λειτουργεί μια χαρά αλλά μόνο και μόνο γι αυτό μου έρχεται να το βγάλω τελείως αφού το μύνημα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα και είμαι ψυχαναγκαστικός.
 
Ναι ειναι το μηνυμα του option rom του controller.

Αμφιβαλλω αν μπορει να απενεργοποιηθει το μηνυμα. Ακομα και αν μπορουσε να γινει τον ιδιο χρονο θα εκανε, απλα δεν θα εβλεπες τιποτα στην οθονη.

Αυτο που μου φαινεται περιεργο ειναι οτι λεει "Can't find any device". Κανονικα θα επρεπε να αναφερει τους δισκους που ειναι συνδεδεμενους πανω στον controller αυτο.
 
Δεν έχω συνδέσει ακόμα κάτι μόνιμα επάνω του, βάζω και βγάζω προς το παρών.

Τελικά βρήκα ένα option στην motherboard κάτω από τα "Windows 8 features" που λέγεται "Storage Boot Option Control"

Ειχε διάφορες επιλογές για UEFI, Legacy, κλπ, ήταν στο Legacy νομίζω, το έβαλα στο Disabled και το μήνυμα έφυγε. Σίγουρα πήρα πίσω και τα 3-4 δευτερόλεπτα boot time γιατί τόσα χρόνια που έχω το PC ξέρω ακριβώς πόσο χρόνο κάνει και ακόμα και 1 δευτερόλεπτο να αλλάξει θα το καταλάβω :fafoutis:

Δεν ξέρω βέβαια αν με αυτήν την επιλογή πειράχτηκε κάτι άλλο. Δεν βλέπω κάποια άλλη αλλαγή. Δεν δοκίμασα να συνδέσω κάποιο δίσκο στον αντάπτορα να δω αν συνεχίζει να δουλεύει οπως πριν αλλά σκέφτηκα ότι οκ, αν είναι το ξαναενεργοποιώ και το απενεργοποιώ πάλι όταν βγάλω τον δίσκο.
 
Ενδιαφερον. Μαλλον ετσι δεν θα μπορεις να κανεις boot απο κανεναν sata δισκο.
 
Εννοεις από κανέναν δίσκο συνδεδεμένο στον αντάπτορα? Δεν με πειράζει αυτό.

Αλλιώς μπορώ, αφού έτσι κι αλλιώς από Sata SSD κάνω boot. Δεν έβαλα NVMe τελικά, χρησιμοποιώ τον αντάπτορα για να συνδέσω ακόμα περισσότερους από 6 δίσκους (μελλοντικά, ίσως).
 
Πίσω
Μπλουζα