Απόκριες στην τάξη

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.240
Αντιδράσεις
5.958
Θυμάμαι στο Δημοτικό, την Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα, πηγαίναμε στο σχολείο ντυμένοι μασκαράδες. Κάθε παιδί έφερνε και από κάτι όπως πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, χυμούς, γλυκίσματα, σερπατίνες αλλά όχι χαρτοπόλεμο ή πιστόλια με καψούλια. Στήναμε το μικρό μας μπουφέ στην τάξη και κάναμε αποκριάτικο πάρτυ μετά μουσικής. Βγάζαμε και αναμνηστική φωτογραφία. Το πάρτυ συνεχιζόταν στην αυλή με μουσική και το ''γαιτανάκι''. Μπορεί να μας έλεγαν να φέρναμε μερικά βιβλία και τετράδια για λίγο μάθημα. Ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις τα παιδιά το πρωί στο σχολικό και στην τάξη ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους.

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο κάναμε λίγο μάθημα πρώτα και μετά στην αυλή ακολουθούσε αποκριάτικη συναυλία από μεγαλύτερα παιδιά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο σχολείο μου συνήθως κάναμε αποκριάτικο πάρτι Σάββατο πρωί/μεσημέρι, το Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα, στο οποίο πηγαίναμε όλα τα παιδιά ντυμένα και φορτωμένα με πόσα πακέτα σερπαντίνες. Ο χαρτοπόλεμος, οι αφροί και οι σερπαντίνες σε σπρέι ήταν απαγορευμένα είδη, αλλά όλο και κάποιο παιδί θα είχε φέρει στη ζούλα και θα κάναμε βαβούρα. Επίσης, άλλο πολεμοφόδιο ήταν τα καψούλια, συνήθως τα κυκλικά με 8 καψούλια, αλλά και ένα ένα καψούλι για τα πιο παλιά όπλα. Αφού λυσσάγαμε στο χορό και στο κυνηγητό με τις σερπαντίνες, πέφταμε μετά με τα μούτρα στο μπουφέ και τις πορτοκαλάδες. Προς το τέλος της γιορτής είχε και λαχειοφόρο αγορά!

Μόνο μια χρονιά το κάναμε Παρασκευή, όπου είχαμε κάνει τις πρώτες τρεις ώρες μάθημα, άλλη μια ώρα χαβαλέ στις τάξεις, μέχρι να στήσουν κάτω τα ηχεια και το μπουφέ, και μετά ξεσάλωμα στο προαύλιο!!! Τότε πήγαινα έκτη, οπότε λίγο πολύ του δώσαμε και κατάλαβε, ως τελευταία μας χρονιά στο δημοτικό.

Στο γυμνάσιο το κάναμε συνήθως αυτό τις Παρασκευές, αλλά αντε καμιά μάσκα και καμια σερπαντίνα, και μόνο στην τάξη, άντε και κυνηγητό στο προαύλιο. Στο λύκειο, στην τρίτη, κάναμε την εξαίρεση, γιατί στο υπόλοιπο λύκειο δεν κάναμε τίποτα, και είχαμε φέρει λάπτοπ και ηχειάκια και κάναμε μίνι πάρτι στην τάξη για μερικές ώρες.
 
Τι μου θύμισες τώρα με το κυκλικό καψούλι με τα 8. Θυμάμαι κάτι και καλά ρέπλικες του luger πού έπαιρναν τέτοια καψούλια. Τα θυμάται κανείς άλλος;
 
chg είπε:
Τι μου θύμισες τώρα με το κυκλικό καψούλι με τα 8. Θυμάμαι κάτι και καλά ρέπλικες του luger πού έπαιρναν τέτοια καψούλια. Τα θυμάται κανείς άλλος;
Φυσικά, και όχι μόνο Luger αλλά και μεταλλικές ρέπλικες πλακέ πιστολιών όπως το Μ1911 Browning (άνοιγε στη μέση μια υποδοχή και έβαζες τα κυλινδρικά καψούλια). Και θυμάμαι κάποια παιδιά είχαν πλαστικά πιστόλια που έπαιρναν τα καψούλια-γραμμές (8, 10 και 14 καψούλια) που έμπαιναν σε γεμιστήρα ή έμπαιναν πίσω από τον "κόκκορα" και έβγαιναν από τη κάνη.

Στο θέμα μας: Δημοτικό μόνο Σάββατο προ Καθαράς Δευτέρας κάναμε αποκριάτικο πάρτυ με μουσική, μπόλικα γαριδάκια και αναψυκτικά και φυσικά παιγνίδι. Τα σπρέϋ μας τα απαγόρευαν. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού πηγαίναμε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, αλλά μετά σταμάτησε λόγω κόστους.

Στο Γυμνάσιο μόνο Παρασκευή τις 2 τελευταίες ώρες προ της λήξης των μαθημάτων. Αν ήταν απόγευμα τα μαθήματα, το πηγαίναμε μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι περισσότεροι φέρναμε σερπαντίνες, φαγητά και αναψυκτικά, και 1-2 άτομα τίποτα στερεοφωνικά, όσοι δε είχαν φέρει στολές πήγαιναν και άλλαζαν στις τουαλέτες.

Στο Λύκειο ατόνησε τελείως το έθιμο. Μου την έσπαγε επίσης κάθε, μα κάθε φορά, αντί για ξεφάντωμα, να πέφτει κυνηγητό και να σε λούζουν με όλων των ειδών τα σπρέϋ. Στη δε Γ' Λυκείου δεν κάναμε γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Προσωπικά μόνο στο Δημοτικό χαιρόμουν τις Αποκριές, από Γυμνάσιο και εντεύθεν δεν με ενθουσίαζαν. Μου λείπει όμως πολλές φορές αυτή η "αθωότητα" των Αποκριών που περνάγαμε τότε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μονο τα παρτυ του δημοτικου σχολειου, θυμαμαι να γιορταζαμε τις αποκριες ντυμενοι μασκαραδες. Μια φορα ντυθηκα και στο φροντιστηριο των αγγλικων.

Ηταν το μοναδικο παρτυ του χωριου μου, τις αποκριες τοτε, και το περιμεναμε μερες :)

Μασκαρευομασταν σχεδον ολοι. Καποια στιγμη η μανα μου, μου έραψε και στολη στην μοδιστρα του χωριου. Την δανεισα 2 χρονια μετα στην καλυτερη μου φιλη και εκτοτε δεν την ξαναδα, οσες φορες και αν την ζητησα (και ηταν καλοραμμενη :( ). Μια αλλη την ειχα σκισει στο παιχνιδι που ακολουθησε μετα.

Η πιο τρομαχτικη στολη, ηταν μια ολοσωμη του γοριλα, που μας τρομαζε ολα τα μικρα. Την φορουσε αγορι απο τις μεγαλυτερες ταξεις. Υπηρχε μυθος για το ποιο μπορουσε να ηταν.

Φερναμε χαρτοπολεμο, σερμπατινες, πιστολια με σφαιρες (ειχα και εγω :p ) και ετσι αυτοσχεδια, αλλα αξεχαστα, περνουσε το πρωινο της Παρασκευης.

Στις μεγαλυρες ταξεις οταν εφτασα, καναμε προσπαθεια να κανουμε καλυτερη γιορτη, με ταμειο, που αγορασαμε αναψυκτικα και γλυκα. Δυστυχως επεσε ανταγωνισμος με την μικροτερη ταξη, ασε που οι "αρχηγοι" και των δυο ταξεων την ειδαν καπως... Παρολα αυτα περασαμε και παλι καλα οσοι αποστασιοποιηθηκαμε :)

Στο γυμνασιο (και εκτος δημοτικου) δεν ξαναντυθηκα. Μασκαρευονταν καποιοι/ες τολμηρες, που δεν ντρεπονταν να κανουν μαθημα μασκαρεμενοι τις πρωτες ωρες του σχολειου (γιατι καναμε και μαθημα και την μιση μερα), που ή εμεναν στην ιδια πολη που ηταν το γυμνασιο ή ντυνοταν στα αποδυτηρια αργοτερα. Εμεις οι μαρκινοι δεν μπαιναμε στο λεωφορειο απο το ξημερωμα μασκαρεμενοι για να παμε σε αλλη πολη.

Εκτος απο 2-3 αγορασμενες στολες, επαιζε πολυ για τις κοπελες η μεταμφιεση "μωρο" με τα κοτσιδακια, τις φακιδες, την πιπιλα, και τις πιζαμες για αμφιεση.
 
BETTY BOOP είπε:
Θυμάμαι στο Δημοτικό, την Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα, πηγαίναμε στο σχολείο ντυμένοι μασκαράδες. Κάθε παιδί έφερνε και από κάτι όπως πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, χυμούς, γλυκίσματα, σερπατίνες αλλά όχι χαρτοπόλεμο ή πιστόλια με καψούλια. Στήναμε το μικρό μας μπουφέ στην τάξη και κάναμε αποκριάτικο πάρτυ μετά μουσικής. Βγάζαμε και αναμνηστική φωτογραφία. Το πάρτυ συνεχιζόταν στην αυλή με μουσική και το ''γαιτανάκι''. Μπορεί να μας έλεγαν να φέρναμε μερικά βιβλία και τετράδια για λίγο μάθημα. Ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις τα παιδιά το πρωί στο σχολικό και στην τάξη ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους.Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο κάναμε λίγο μάθημα πρώτα και μετά στην αυλή ακολουθούσε αποκριάτικη συναυλία από μεγαλύτερα παιδιά.
Επίσης στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είχαμε και το καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτυ ημέρα Παρασκευή το βράδυ στο σχολείο και μας πήγαιναν και σε κέντρο διασκέδασης για αποκριάτικο ξεφάντωμα.
 
Αποκριάτικα πάρτυ κάναμε στο δημοτικό και στο φροντιστήριο των αγγλικών. Στο γυμνάσιο βέβαια δεν κάναμε τίποτα, απλώς προσπαθούσαμε να γλυτώσουμε από τους αφρούς ξυρίσματος που μας περιέλουζαν. Νομίζω κιόλας κυκλοφορούσαν και αφροί καθαρά αποκριάτικοι. Μόδα και αυτή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Xχαχαχα ωραία πράγματα...Η τελευταία φορά που ντύθηκα καρναβαλάκος ήταν στην Έκτη δημοτικού.Έκτοτε δεν το έχω ξανακάνει,επειδή δεν μου άρεσε ποτέ να μασκαρεύομαι.Μου αρέσει να βλέπω άλλους,αλλά όχι πάνω μου.Προτιμώ να σας πω την αλήθεια,κάτι σαν το Halloween.

Κι εμείς φέρναμε έναν πλουσιοπάροχο μπουφέ με μπισκότα,πατατάκια,σοκολατάκια και χυμούς και γινόταν ο χαμός μέσα στην τάξη.Ως πρόεδρος (τρομάρα μου :p )στην Έκτη δημοτικού είχαμε κάνει μαζί(με έναν που τον καθοδηγούσα )μία απατεωνία.

Είχαμε ανοίξει κάτι μπισκότα mascott με φατσούλες που ήτανε(σοκολάτα-μπανάνα ή σοκολάτα-φράουλα)και τρώγαμε το από μέσα και αφήναμε το απέξω σαν να είναι κανονικό μπισκότο χχαχαχ τόσο μυαλό είχαμε.

Και αυτό που διάβασα με τα καψούλια ή τους αφρούς,χαμός με τους καουμπόηδες και από την άλλη τρέχαμε να γλιτώσουμε τον Prosar ή Gilette :p
 
Τις απόκριες στο δημοτικό κάναμε μεγάλη γιορτή. Ντυνόμασταν όλα τα παιδάκια και φέρναμε και τα σνακ όπως είπατε και οι παραπάνω αλλά μας είχαν απαγορέυσει το χαρτοπόλεμο (φοβόντουσαν μην πνιγεί κανείς) και τους αφρούς που ήταν μεσ'το χημικό. Από τα μεγάφωνα του σχολείου ακουγόταν τα γνωστά αποκριάτικα τραγούδια και η Λαμπάντα που ήταν σουξέ της εοπχής.

Στο γυμνάσιο και λύκειο ντυνόμασταν όλο και λιγότεροι και κυρίως κάναμε γκρουπάκια του τύπου 10 Μικροί Μήτσοι. Τα πιο "καλά παιδιά" είχαν ντυθεί νοσοκόμες ή μωρά με βούλες στο πρόσωπο και τεράστιες πιπίλες. Επίσης στις τάξεις αυτές κανονίζαμε με το 15μελές και ψήναμε σουβλάκια συνοδεία ψωμιού και αναψυκτικού. Μια χρονιά, την ημέρα της γιορτής στο Λύκειο είχαμε παράλληλα κατάληψη και είχαμε κλειδώσει τους καθηγητές απ'έξω κι εμείς τρώγαμε σουβλάκια και κάναμε χαβαλέ μέσα. Στην 3η Λυκείου τα αλάνια του σχολείου μπουκάρανε στον περίβολο με καθαρόαιμες μοτοσυκλέτες ντυμένοι με τις αντίστοιχες στολές (πως είναι ο Ψάλτης στο Καμικάζι Αγάπη μου). Έγινε χαμός. Οι καθηγητές είχαν μείνει κάγκελο βλέποντας σούζες και άλλα κόλπα. Αξέχαστες στιγμές.
 
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ.                                        

Απο που ν' αρχίσω και τι να πρωτοθυμηθώ....Πάμε λοιπον.

Κάθε χρόνο στο Δημοτικό σχολείο, τη περίοδο των αποκρεώ κάναμε τη σχολική γιορτή κάθε παρασκευή απόγευμα. Νωρίτερα το μεσημέρι ο κάθε ταμίας απο τη κάθε τάξη  έπαιρνε ένα χρηματικό ποσό απο το ταμείο και τα παρέδιδε  στους εκάστοτε δασκάλους για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη γιορτη.(πλαστικά πιάτα και ποτήρια, γαριδάκια, πατατάκια, τοστάκια και αναψυκτικά)      Το απογευματάκι ήταν όλα έτοιμα και σερβιρισμένα στην αίθουσα τελετών.    Κατα τις 18:00 τα παιδιά έρχοταν με τους γονείς τους ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους.Οι γονείς κάθοταν μέσα και ακούγανε τραγούδια του τύπου 60'ς όπως Μπάμπολα, Γιάνκα, Σκα σου σου κ.τ.λ.                              Κάποια στιγμή μερικοί απο αυτούς τα χορεύανε με τους δασκάλους κιόλας    (χορός τρενάκι)                                         Στο ταβάνι κρέμοταν πολύχρωμες κορδέλες απο ένα σημείο και ο κάθε ένας που χόρευε έπιανε στο χέρι του κι απο μία.Οι μισοί χορεύανε κυκλικά δεξιόστροφα και οι άλλοι μισοί αριστερόστροφα.                        Ταυτόχρονα ο κάθε ένας πέρναγε, πότε δεξιά του ατόμου που προσπερνούσε και πότε αριστερά του.                        (ζιγκ ζαγκ σα τη κίνηση του φιδιού)      Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πολύχρωμες κορδέλες να μπλέκονται σαν πλεξούδα μαλλιών.Όταν έφταναν μέχρι κάτω εκτελούσαν τα βήματα του χορού ανάποδα.Φανταστείτε την αίθουσα τελετών στολισμένη με πολύχρωμα ασημένια στολίδια που λαμπίριζαν στο φως.Γιρλάντες γκοφρέ τύπου ακορτεόν ανοιγμένες σε διάφορα σημεία το τοίχου, κομφετί και σερπατίνες και φυσικά το πάτωμα γεμάτο απο το σπρέι που πετάγαν τα παιδιά το ένα στο άλλο.Φασαρία με τους μπόμπιρες που τρέχαν και χτυπούσαν το ένα το άλλο με τα πλαστικά ρόπαλα και φυσικά μάχες φανταστικών ντυμένων 'ηρώων' μεταξύ τους. Τα ίδια γίνοταν κάθε χρόνο με τη μόνη διαφορά οτι τα παιδιά ερχόμασταν με διαφορετική στολή.

Απο τη μεριά μου ντυνόμουν με τη σειρά που θυμάμαι:

καουμπόις, λάιονο, δράκουλας, νίντζα, σπάιντερμαν και γενικά ότι είχε πέραση κάθε χρονιά.

Πιο κάτω βλέπετε λίγα απο τα στολίδια της εποχής.

1041910.jpg

110.jpg

1456491959_0.jpeg

1487153981_0.jpeg

71335-320x320.jpg

Acce-Hal2011-garland.jpg.thumb_210x210.jpg

apokriatika_550x550.jpg

apokriatiko-ropalo-11755.jpg

mini-paper-honeycomb-decorations.jpg

paper-garland-1.jpg

paper-garland-500x500.jpg

paper-garland-party-decorations-honeycomb-christmas-paper.jpg_350x350.jpg

papirova-girlanda-6-m_2545_1.jpg

retro_christmas_decoration.jpg

s-l300.jpg

yirlanta-zoempouli-989-320x320.jpg
 
Τι μου θύμισες τώρα με το κυκλικό καψούλι με τα 8. Θυμάμαι κάτι και καλά ρέπλικες του luger πού έπαιρναν τέτοια καψούλια. Τα θυμάται κανείς άλλος;

Το εχω στα υποψη να αναλυσω (περιστροφα-καψουλια) σε ξεχωριστο θεμα.
 
Πίσω
Μπλουζα