Απόπειρα σύνδεσης οπτικού ποντικιού σε παλιό Pentium

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Omenforever
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Omenforever

RetroMasteR
Αντιδράσεις
1.521
Ανέσυρα τον παλιό μου φίλο λοιπόν, αγορασμένος εν έτει 1997, στα 166 Mhz (όχι ΜΜΧ), τον οποίον έχω «Pimpάρει» με CD Rom 52x, νέο floppy, Windows 98SE κλπ. Θέλησα λοιπόν να του κοτσάρω και ένα οπτικό ποντίκι μιας και το μαμίσιο (Microsoft μπιλένιο) έχει υποστεί δομική κόπωση.

Αλλοίμονο όμως: Η πρώτη απόπειρα με USB οπτικό ποντίκι και δύο προσαρμογείς/αντάπτορες (USB σε PS2, και PS2 σε σειριακό) απέτυχε. Εντάξει λέω, θα βρω οπτικό PS2 και θα καρφώσω μόνο τον έναν αντάπτορα. Καμία τύχη. Το HP ποντικάκι παίρνει ρεύμα αλλά τα Windows αρνούνται να το εντοπίσουν ως “standard serial mouse”, παρόλο που έχω και το αυθεντικό CD των Win από το οποίο αντλείται ο οδηγός, κάτι που με πληγώνει αφόρητα γιατί αυτά τα πράγματα ήταν Plug ‘n’ Play τότε. Αναζητώ και οδηγούς/drivers για το εν λόγω ποντίκι αλλά δεν βρίσκω κάτι. Σύντομα θα δοκιμάσω να καρφώσω και ένα «μάρκα με έκαψες» οπτικό PS2 μήπως και απλά τα Windows αποφασίσουν να το αναγνωρίσουν άμα τη εκκινήσει των.

Έχουμε και λέμε:

1) O προσαρμογέας είναι λειτουργικός και δοκιμασμένος.

2) Η σειριακή θύρα είναι σε λειτουργία μιας και υπάρχει ήδη το παλιό μπιλένιο ποντίκι που αναγνωρίζεται κανονικά.

3) Η ανεύρεση οδηγών μπορεί να έλυνε το πρόβλημα;

4) Υπάρχει κάποιος «αρχιτεκτονικός» λόγος που προκαλεί «ασυμφωνία» στο τρίγωνο «μητρική-αντάπτορας-ποντίκι»;

5) Υπάρχει hardware (βλέπε μανούρα) τρόπος να δουλέψει το ποντίκι; (π.χ. εγκατάσταση θύρας USB)

6) Από το ebay αργά και σταθερά έρχεται και ένα καλώδιο που υπόσχεται μετατροπή από USΒ σε serial αλλά δεν διατηρώ πολλές ελπίδες μετά το σημερινό Βατερλό.

7) Το αγαπώ αυτό το PCάκι και θέλω να το δω ευτυχισμένο.

Ευχαριστώ.

Εγω ειχα λυσει το ιδιο προβλημα με μια λιγοτερο συμβατικη λυση.

Απο κει και περα, δεν συνεργαζονται ολα τα usb ποντικια με ps/2 adapter. Πρεπει να εχει ειδικη υποστηριξη το ποντικι. Αν θες μας λες πια ποντικια δοκιμασες και αν μπορεις βγαλε και φωτογραφιες απο το πατο του καθε ποντικιου.

Τα usb ποντικια microsoft που ειναι συμβατα το γραφουν απο κατω.

m_wp_657e7f938bb2e2b5004f2b94.jpg
Οσο για μετατροπεις PS/2 σε σειριακο η συμβατοτητα τους ειναι ακομα πιο περιορισμενη, οπως διαπιστωσα εδω.

Υπαρχει αυτο εδω που ειναι πολυ πιο πιθανο να παιξει

Η λυση να βαλεις usb pci καρτα πιθανοτατα θα δουλεψει, αλλα τα usb ποντικια εχουν μη αμελητεα καταναλωση πορων του επεξεργαστη κατι που σιγουρα θα το νιωσεις με εναν P166.

Τελευταία επεξεργασία:
Υπαρχει αυτο εδω το που ειναι πολυ πιο πιθανο να παιξει

Υπάρχει περίπτωση δηλαδή σε αυτό το ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ να μπορεί να καρφωθεί ένα USB ποντίκι και να δουλέψει, αλλά με το ενεργειακό κόστος που ανέφερες; Καλά, για PS2 είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύει, και θα το τσιμπήσω αν δεν βγάλω άκρη σύντομα. Χίλια ευχαριστώ.

EDIT: Μήπως τα έχω μπερδέψει και το USB είναι απλά για παροχή ρεύματος; Και που καταλήγει το καλώδιο σε αυτήν την περίπτωση;

Μην μπερδευεις το PS2TOSERIAL με την λυση για usb pci καρτα. Με την λυση με καρτα θα εχεις το προβλημα που ανεφερα. Πιο απλα, καθε φορα που θα κουνας το ποντικι θα καταναλωνει 10-15% της επεξεργαστικης ισχυος του υπολογιστη.

Με το PS2TOSERIAL δεν τιθεται προβλημα, θα ειναι σαν ενα σειριακο ποντικι. Μην σε μπερδευει η θυρα USB, αυτη ειναι μονο για τροφοδοσια του μετατροπεα. Εσυ θα συνδεσεις το ποντικι σου με το PS/2 βυσμα.

Το έπιασα. Ήδη ψάχνω τράπεζα ισχύος (powerbank) που θα έχει αποκλειστικό σκοπό την τροφοδοσία του PS2TOSERIAL.

(Τα ποντίκια που δοκίμασα δεν γράφουν τίποτα απολύτως από κάτω.)

τα PS/2 ποντίκια είναι κάτι σαν 'hit and miss' για σύνδεση με serial, ιστορία πόνου...
τα οπτικά - τραβάνε περισσότερο ρεύμα

Εγώ είχα προσπαθήσει το αντίθετο, ένα Compaq κλικατο θηρίο πληκτρολόγιο σε λάπτοπ με PS2 σε USB ανταπτορα και τα αποτελέσματα τα ίδια χάλια ήταν.

Εγώ είχα προσπαθήσει το αντίθετο, ένα Compaq κλικατο θηρίο πληκτρολόγιο σε λάπτοπ με PS2 σε USB ανταπτορα και τα αποτελέσματα τα ίδια χάλια ήταν.
έχω ενα USB σε 2 x PS/2 - ένα για ποντίκι (πράσινο) + ένα για πληκτρολόγιο (μοβ) - το πληκτρολόγιο δούλευε μόνο όταν το έβαζα στο PS/2 του ποντικιού!

edit:
Στην περίπτωση σου το 'θηρίο' πληκτρολόγια μπορεί να τράβαγε και ρεύμα που ο αντάπτορας ή το port δεν μπορούσε να δώσει, έχω δει PS/2 -> USB να αποσυνδέονται τυχαία όταν ήταν συνδεδεμένα σε USB του Η/Υ, αλλά όλα καλά πάνω σε τροφοδοτούμενο USB hub.

Τελευταία επεξεργασία:
Μια χαρά θα δοκιμάσω να το βάλω και στο PS2 του ποντικιού κάποια στιγμή και με usb hub.
Thnx για τα tip.

τα PS/2 ποντίκια είναι κάτι σαν 'hit and miss' για σύνδεση με serial, ιστορία πόνου...
τα οπτικά - τραβάνε περισσότερο ρεύμα

Ναι, έτσι είναι. Απλά η όλη διαδικασία έχει κάτι το αρχέγονα ικανοποιητικό. Με το εγχείρημά μου τώρα νιώθω ότι προσπαθώ να δώσω πνοή ζωής σε έναν παλιόφιλο.

Ανακαλύπτω που λέτε ένα από τα τελευταία μηχανικά PS2 mouse που κυκλοφόρησαν, σε άψογη κατάσταση, και ενθουσιασμένος σπεύδω να το καρφώσω στη σειριακή θύρα μέσω του αντάπτορα. Μιλάμε για τρία κουμπιά, και ροδέλα, το οποίο συνιστά σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το δίκουμπο MS μηχανικό ποντίκι που φέρει μέχρι σήμερα ο εν λόγω Υπολογιστής. Αποτέλεσμα;

@@!

Φίλος βρήκε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που δοκίμασα: Ένα από τα ΠΡΩΤΑ μηχανικά PS2 ποντίκια, με δύο κουμπιά, και χωρίς ροδέλα. Θα το πιάσω στα χέρια μου για τα περαιτέρω τις επόμενες μέρες και θα ενημερώσω.

Θυμίζω ότι αναμένω και το καλώδιο που υπόσχεται ομαλή μετάβαση από USB σε Serial για να το δοκιμάσω και αυτό. Τυπική διαδικασία μάλλον, δεν το βλέπω να δουλεύει και θα χρειαστεί να καταφύγω στο καταπληκτικό PS2toserial και να τελειώνει το θέμα.

δεν είναι όλα τα PS/2 συμβατά με serial-adaptor - πχ. της Μ$ έχουν αυτή την πληροφορία :

PXL_20250211_203046466.jpg

Ναι, αυτά που έχω δοκιμάσει ως τώρα από κάτω δεν έχουν ουσιαστικά καμία πληροφορία.

κάποια logitech ή compaq δεν έχουν και παίζουν με (απλό) serial-adapter
Μιλάμε για τρία κουμπιά, και ροδέλα

α κάτσε, αυτά μάλλον -νεώτερα PS/2 - είναι συμβατά με USB (με αντάπτορα) όχι σειριακό

Λοιπόν, το ποντίκι που μού ήρθε ήταν όντως μηχανικό δίκομβο PS/2, έγραφε επάνω "Compaq" και από κάτω κλασικά ελάχιστες πληροφορίες για το ρεύμα κλπ. Το έβαλα στη σειριακή θύρα, με τον αντάπτορα, και πήρα ΔΥΟ ΜΠΑΛΕΣ!

Η προσπάθεια συνεχίζεται.

κάτι που μου ήρθε στο νου, μήπως το συγκεκριμένο PC έχει ήδη header στην μητρική για PS/2 ;

Στοιχηματίζω πως όχι. Η mobo είναι Soyo του 1996. Θα το διερευνήσω όμως (με επίβλεψη) αν δεν δουλέψει τίποτα άλλο.

Πίσω
Μπλουζα