Απόπειρα σύνδεσης οπτικού ποντικιού σε παλιό Pentium

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Omenforever
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Στοιχηματίζω πως όχι. Η mobo είναι Soyo του 1996. Θα το διερευνήσω όμως (με επίβλεψη) αν δεν δουλέψει τίποτα άλλο.
άνοιξε φίλε μου το κουτί να δείς τι μητρική έχει, soyo με socket 7 ; έχω δει ps/2 port vis-a-vis με το ΑΤ KBD port

άνοιξε φίλε μου το κουτί να δείς τι μητρική έχει, soyo με socket 7 ; έχω δει ps/2 port vis-a-vis με το ΑΤ KBD port

Θα το κάνω αργά ή γρήγορα, απλά έχω τον υπολογιστή σε άλλο χώρο, και πετάγομαι για τις δοκιμές. Είδα τώρα ότι το PS/2 πάει πολύ πίσω στον χρόνο απ' όσο νόμιζα. Ωραίος. Οπότε ουσιαστικά μού λες ότι υπάρχει η δυνατότητα να εμφανίσω μια PS/2 θύρα στο πίσω μέρος του υπολογιστή μου.

ναι αν υπάρχει αυτό το header
1739393320056.png
αυτά πάνε σε ενα slot plate σαν αυτό

1739393491329.png

τουλάχιστον ΜΟΝΟ το header να βρεις είναι θετικό, φτιάχνεις κι απο μόνος (η βάζεις έναν που ξέρει απο ηλεκτρονικά)
ενα adaptor PS/2 σε header

Δυνατός! Υπάρχει περίπτωση να έχω θέμα με υπερκατανάλωση πόρων του συστήματος;

οχι βέβαια, οτι interupt κάνει χρήση του πληκτρολογίου - συνήθως είναι ο ίδιος controller KBD+MSE

Update, γιατί ξέρω ότι έχετε αγωνία.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι πάω από ΣΦΑΛΙΑΡΑ σε ΣΦΑΛΙΑΡΑ!

Δείτε τις τρεις γκέλες μου μαζεμένες: 1) Μετατροπέας Serial σε PS/2, 2) Καλώδιο USB σε Serial, 3) κάρτα PCI κάρτα με εξόδους USB:

cabcard.jpg

Για το 1) έχω περιγράψει ανωτέρω την αποτυχία. Τυπικά περίμενα τη λύση 2) ώστε να αποτύχω και εκεί, και είχα τις ελπίδες μου στη λύση 3) παρακούοντας τον αγαπητό xc8 που ανωτέρω πρότεινε PS/2 λύση:

Η κάρτα εγκαταστάθηκε επιτυχημένα και δομικάστηκαν οι ακόλουθοι USB μύες (ποντίκια): Ένα Microsoft, ένα Genius, ένα Logitech.

microm.jpg
genim.jpg
Logim.png

Εισέπραξα ΠΙΚΡΑ και από τα τρία, και ΜΟΝΟ σε αυτό της Microsoft άναψε το λαμπάκι από κάτω. To αυθεντικό CD των Windows 98 SE πήρε φωτιά και ανέλαβε να παρέχει οδηγούς για τα ανωτέρω τρωκτικά. Δυστυχώς τίποτα. Σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω με έναν άλλο οδηγό που βρήκε ένας φίλος για το ποντίκι της Microsoft. Αν εισπράξω ΧΛΕΥΗ και εκεί, τότε θα αναζητήσω το σωτήριο PS2toserial.

αυτά δουλεύουν μόνο αν το ps/2 ποντίκι υποστηρίζει serial , απλά 'passive' δεν έχει κύκλωμα μέσα.

βρε άνθρωπε τράβα μια φοτό εκεί που είναι η θύρα του πληκτρολογίου (απο την εσωτερική πλευρά) ή τον κωδικό/μοντέλο της μητρικής να δούμε αν έχει ps/2 header
τσάμπα χτυπιέσαι με σύνθετες λύσεις.

με την εικόνα 3 post παραπάνω
Αυτο το εχει ηδη και ειπαμε οτι δεν κανει.

Στο τελος ανεφερε το PS2Serial που το ειχαμε συζητησει παλιοτερα στο thread και ειπε οτι αν ολα τα αλλα αποτυχουν θα αγορασει αυτο.

Για μενα θα επρεπε να ειχε παει κατευθειαν εκει, να μην ταλαιπωριεται ασκοπα ο ανθρωπος.

πιο καλύτερα να πάρει νεα μητρική , καιρός για αναβάθμιση ε , χεχε

Άλλη μια δοκιμή, άλλη μία ΣΦΑΛΙΑΡΑ! Οι οδηγοί (drivers) προφανώς και δεν κατάφεραν κάτι.

Τράβηξα όμως τις ακόλουθες φωτογραφίες.

Μοντέλο μητρικής (δυστυχώς δεν αναγράφεται επί της πλακός...):

mobo 1.jpg

Η μητρική στο σημείο που επιθυμεί ο φίλτατος -και πολύ υπομονετικός μαζί μου- xc8:

mobo 2.jpg

Και από πιο κοντά:

mobo 3.jpg

Και άλλο ένα μέρος της μητρικής που ίσως έχει ενδιαφέρον:

mobo 4.jpg

Ερωτώ τώρα:

1) Δέχεται adaptor PS/2 ο υπολογιστής μου;

2) Αν ναι, πού τον βρίσκω;

3) Η τοποθέτηση του απαιτεί και drivers; Υπάρχουν τέτοιοι για τα Win98 SE που φορά το PC;

To «θείο» δράμα οδεύει προς την κορύφωσή του…

Οι φωτογραφιες δεν βοηθανε καθολου. Θελουμε καθαρη φωτογραφια του πληρους motherboard

Εναλλακτικα θα πας στο Retroweb, θα πατησεις advanced search και θα βαλεις οσα περισσοτερα στοιχεια εχεις (chipset, ποσα slots isa, pci και μνημης εχεις κλπ). Θα σου βγαλει μια λιστα με τα πιθανα motherboards και οπτικα εσυ θα διαλεξεις αυτο που ταιριαζει με το δικο σου. Αν εισαι τυχερος θα υπαρχει manual που θα εξηγει τι υπαρχει και που βρισκεται.

Απο κει και περα, οχι δεν χρειαζονται drivers για τις θυρες ps/2 στα windows 98.

argh... αν τράβαγες μια φωτο το κάτω μέρος στο BIOS boot (οπως ή 1η αλλα το κάτω μέρος) για να έβλεπα το BIOS ID.
99% η θύρα για το ps/2 mse πρέπει να είναι το 1x5 header δίπλα στο ΑΤ-KBD (παραδίπλα βλέπεις την άδεια θέση για ps/2 kbd, σε άλλα μοντέλα μπορεί να το έχει αντι του ΑΤ-KBD) , οπως ο @freaktmp αναφέρει, να είμαστε σίγουροι. Στο BIOS μπορεί να έχει setup για ps/2 mouse IRQ.
γενικά στα 5πινα ps/2 port τα pins ειναι

1. DATA
2. CLK
3. GND
4. NC
5. VCC

(⚠️ δεν το συνιστώ αν δεν έχεις εμπειρία, με τίποτα⚠️) με ένα πολύμετρο κάποιος μπορεί να δει αν υπάρχει 5v στο [5] και GND στο [3]
το πεντάπινο ανάμεσα στα PCI μάλλον είναι για IRDA

Πίσω
Μπλουζα