Ω, από το σχολείο αποκόμισα κι εγώ αυτά τα ..."κιτρινιάρικα χαρτιά" που έγραφαν "Αιεν αριστεύειν" στη μέση !!! Σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου "τσίμπησα" ένα αριστείο και, επίσης, στην 1η και στην 3η Λυκείου !!! Μόνο στη 2α Λυκείου έχασα το αριστείο για ολίγες μονάδες, επειδή, πλέον, είχα αποφασίσει για τα καλά ότι "θα γίνω τριτοδεσμίτης" κι έτσι στις Φυσικοχημείες πήρα χαμηλούς βαθμούς !!! Αλλά και πάλι, το 18,6, που ήταν ο μέσος όρος για το αριστείο, χάθηκε "στο τσακ" !!! Όσο για "βραβείο" ... αυτό το πήρα στην 1η και στην 3η Γυμνασίου, οπότε και ήμουν πρώτος στην τάξη μου !!! Στη 2α Γυμνασίου και σε όλες τις τάξεις του Λυκείου υπήρξαν συμμαθητές μου που έβγαλαν μεγαλύτερο μέσο όρο από μένα κι έτσι επρώτευσαν στην τάξη ....
Πάντως, βρε παιδιά, το Αριστείο ποτέ δεν μού έγινε "έμμονη ιδέα" !!! Απλώς ήμουν πολύ μελετηρός [οι χαρακτηρισμοί "σπασικλάκι" και "φύτουλας" δεκτοί] και ... τα Αριστεία ήταν η "φυσική κατάληξη" των πραγμάτων !!! Επίσης, ποτέ δεν είδα την όλη φάση "ανταγωνιστικά" !!! Αντιθέτως, ο συμμαθητής μου στην 1η Γυμνασίου, όταν πήρα το βραβείο ως "πρωτεύσας στην τάξη", κόντεψε να ... σκυλιάσει απ' το κακό του !!! Όταν στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου παραλάμβανα το βραβείο, έβλεπα το βλέμμα του να στάζει ... ΄δέκα λίτρα χολή !!! Αλλά δεν σταμάτησε εκεί : Έπιανε τους καθηγητές και τους διαμαρτυρόταν ότι "εμένα με ευνοούν στη βαθμολογία, ενώ αυτόν τον αδικούν", μού συμπεριφερόταν άσχημα, έβαζε τα "τσιράκια" του να μου συμπεριφέρονται κι αυτά άσχημα κλπ [εγώ, πάντως, ήμουν εσωστρεφής ως μαθητής κι έτσι δεν είχα "τσιράκια" και, κατ' επέκταση, δεν χωρίστηκε η τάξη σε "αντίπαλα στρατόπεδα" !!! ] !!! Στη 2α Γυμνασίου βγήκε αυτός πρώτος στην τάξη, πήρε το βραβείο [βρε, έμμονη ιδέα του 'χε γίνει !!!] κι έτσι ... ηρέμησε !!! Από τότε δεν τον έχω ξαναδεί !!! Μαθαίνω όμως νέα του : έχει μεταναστεύσει σε κάποια ξένη χώρα, όπου διαπρέπει ως λαμπρός επιστήμων !!! Ελπίζω, τουλάχιστον, να έχει καταλάβει το εξής : ότι σε αυτή τη ζωή, περισσότερο απ' τα βραβεία και τα αριστεία, περισσότερο κι από τις επιτυχίες, περισσότερο κι απ' τις καριέρες κλπ κλπ, σημασία έχει, πάνω απ' όλα να μη χάνουμε την ανθρωπιά μας !!! Να είμαστε έντιμοι και καλοί άνθρωποι, χωρίς να δηλητηριάζουμε την ψυχή μας με φθόνο !!!
Εγώ τουλάχιστον .... το κατάλαβα τούτο από την πρώτη στιγμή .... Γι' αυτό και σήμερα ούτε ξέρω πού βρίσκονται καταχωνιασμένα τα αριστεία και τα βραβεια του σχολείου !!! Αν και θα είχε ενδιαφέρον να τα "ξεθάψω" από εκεί που είναι καταχωνιασμένα για έναν και μόνο λόγο : για να δω, έτσι από περιέργεια, ποιος ήταν ο Υπουργος Παιδείας εκείνη την εποχή, που υπέγραφε το Αριστείο ....