• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Αρχάριος

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Ασχολουμαι λοιπον με το WinUAE. Την Αμιγκα μου ποτε δεν την αγαπησα ειλικρινα. Ουτε σκληρο της πηρα, ουτε με εντολες ασχοληθηκα, ουτε το λειτουργικο της :( Ευκαιρια με το WinUAE λοιπον.

Πρωτη ενεργεια: ορισα ενα φολντερ του υπολογιστη μου ως σκληρο δισκο. Θα ηθελα πολυ ναξερα αν θα μπορουσα να εγκαταστησω τη Workbench μου (1.3) εκει περα ωστε να τρεχει Windows-style ;) Οποτε μπαινω με Workbench και αντιγραφω οοοοολη τη δισκετα μεσα στο παραθυρο του "σκληρου".

Οταν ομως εκανα επανεκκινηση, μου εβγαζε οτι το drive του σκληρου δεν εχει περιεχομενο για να εκκινησει. Σημειωτεον οτι ο σκληρος ειναι μαρκαρισμενος ως bootable

Καταρχας... ΥΠΑΡΧΕΙ αυτο που θελω να κανω; και αν ναι, πως γινεται ακριβως;
 

Blacklord

RetroN00b
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
19
Αντιδράσεις
0
Φιλε για να κανεις εγκατασταση workbench θελεις την βερσιον 3.1. (ειχε installation disk.) Μετα δουλευουν ολα απροσκοπτα.
 

CountRaven

Retro Member
Joined
3 Σεπ 2007
Μηνύματα
182
Αντιδράσεις
11
Έχω πολύ καιρό να δουλέψω WinUAE.. Δοκίμασε καλύτερα να ορίσεις ένα Hard File σαν δίσκο, είναι αρχεία που τα φτιάχνει ο εξομοιωτής και τα χρησιμοποιεί σαν εικονικούς σκληρούς δίσκους κρατώντας εκεί ότι και να γράφεις. Νομίζω έχει επιλογή για Folder ή Hard File. Σωστή η παρατήρηση για το 3.1 μα μπορείς παρόλα αυτά απλά να αντιγράψεις -όπως έκανες- τα αρχεία του 1.3 στον δίσκο. Αν θες λιγάκι -λιγάκι είπαμε- παίδεμα παραπάνω μα φαντασμαγορικά αποτελέσματα μιας πλήρους Amiga στυμμένης στο PC σου, δοκίμασε το καλύτερο έτοιμο πακέτο που κυκλοφορεί στην πιάτσα. Λέγεται Amikit.

http://amikit.amiga.sk/
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιον 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
51
Εφόσον έχεις ήδη φτιάξει ένα hard file (read/write και bootable) , ξεκινάς με αυτό το config τον emulator με κάποιο workbench 1.3 adf. Λογικά θα βλέπεις την Ram, το hard file (σαν σκληρό), και το Workbench 1.3. Φορμάρεις το hardfile μέσα και απο το WB για να είσαι κύριος, και ανοίγεις το shell. Εκεί αντιγράφεις το WB στον "σκληρό" (το hard file που έχεις φορμάρει, π.χ HD0) γράφωντας COPY DF0: HD0: ALL.

Λογικά θα είσαι εντάξει, και με αυτό το config θα ξεκινάς με installed το WB 1.3. Γενικά πάντως, δέν έχει και πολύ νόημα να το κάνεις, μιάς και απο adf θα κάνεις την δουλειά σου, εφόσον έχεις φτιάξει ένα config που στο df0 έχεις μόνιμα το workbench. Mε ένα shortcut γι'αυτό μετά στο desktop σου με διπλό κλίκ θα βγάινεις στο workbench και έτσι, μιά χαρά.

Άν θές να την ψάξεις λίγο περισσότερο με το workbench στο PC, υπάρχουν καλύτερα πράγματα να ασχοληθείς όπως το classic workbench, και το AmigaSYS.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.296
Αντιδράσεις
404
Οσα λέει ο Other_realityς τα επιβεβαιώνω :D . Επίσης το hardfile δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, γιατί το λειτουργικό δε θα το δει όλο. Απορώ όμως, μιας και βαζεις Winuae, γιατί θες το 1.3 και όχι το 3.1 ή το Amikit που ειναι έτοιμο πακέτο. Βεβαια, αμα ειχες 500άρα, την οπως λες δεν την αγάπησες ειλικρινά, λογικό είναι να μη σε νοιάζει να βαλεις κατι παραπανω. Παντως ακομα κι αν καταφέρεις να εγκαταστήσεις 1.3, δε θα έχει κανένα νόημα γιατί το λειτουργικό αυτό είναι πολύ φτωχό, δε μπορείς να κανεις πολλά πράγματα. Προτείνω το 3.1 αν θες να δεις κατι πιο ενδιαφέρον. Και κατι που ειναι πολύ σημαντικό. ΜΗΝ ΟΡΙΣΕΙΣ το φυσικό σκληρό σου δίσκο ως δίσκο στο Winuae γιατί μπορεί να κανεις ζημιά !!! Ορισε ενα hardfile μεγέθους οχι πανω απο 1GByte.
 

status

RetroAdept
Joined
11 Αύγ 2009
Μηνύματα
878
Αντιδράσεις
4
Όπως είπανε οι προλαλλήσαντες, βάλε κάτι έτοιμος....π.χ. classicwb το 1.3 δεν έχει νόημα να τυρρανιστής με αυτό.

Κ αφού θες την χαρά της εγκατάστασης πάρε ένα μάτι εδώ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Amigos

RetroMasteR
Joined
15 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.505
Αντιδράσεις
13
αμα θες μονο για παιχνιδια θα σου θα σου έλεγα να βάλεις amiga-lemonade θα το χαρείς αλλά αν έχεις vista ξέχνα το

http://www.lemonamiga.com/
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Με μπερδεψατε :Ρ

Τελος παντων, μια επειγουσα ερωτηση. Παιζω το Deuteros και για καποιο λογο δεν μπορω να βαλω δισκετα για να κανω σειβ. Υπαρχει επιλογη να κρατησω snapsot??
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιον 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
51
Write enable έχεις τσεκάρει στα drives ? Επιλογή για snapshot υπάρχει ώς save state και θα την βρείς στο misc μενού όταν πατήσεις F12 κατα την διάρκεια του emulation. Mάλιστα μπορείς να κάνεις και state recording στις πιό καινούριες εκδόσεις του Winuae.

Agreed with Rygar !! για το Workbench, μήν μπερδεύεσαι. απλά παίξε λίγο με τα adf, και όταν βαρεθείς και θές να αρχίσεις εγκατάσταση προγραμμάτων, άρχισε να δουλέυεις ένα απο τα classic wb ή το amigaSYS. Aκόμα θα μπορούσες να σετάρεις ένα OS 3.9 ή κάτι αντίστοιχο. Δέν έχει νόημα να κάνεις install το 1.3, είναι τόσο "φτωχό" που το τρέχεις όπως θα έπρεπε και απο "δισκέττα". Εξάλλου, άν θές και παιχνίδια στο σκληρό, μέσω του Whdload, ούτως ή άλλως το περιβάλλον του 1.3 δέν αρκεί, και θα έπρεπε να πάς τουλάχιστον στο 3.1, με ένα config που να θυμίζει Α1200 με επεκτάσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια. Προς το παρον εγκατεστησα σκληρους και με την 3.1 (Α1200 νομιζω...; με επεξεργαστη 68020) και με την 1.3 (Α500) :) Οι υπολοιπες λυσεις που προτεινετε φαινονται πιο περιπλοκες (το AmiKit πχ απαιτει το σιντι του Amiga forever) και ισως τις δω αργοτερα.

Προς το παρον θα ηθελα να ασχοληθω με τη νεα μου Α500

Θυμαμαι που καποια παιχνιδια εγραφαν στο manual οδηγιες για εγκατασταση στο σκληρο δισκο (παντα σε 1.3). Αυτο το υποστηριζει η Αμιγκα για ολα τα παιχνιδια, ή υποστηρίζεται απο ορισμένα παιχνίδια;

αν ειναι το πρωτο, με ποιες εντολες κανουμε εγκατασταση;
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιον 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
51
Φίλε μου δέν υπάρχει λόγος να ακολουθήσεις αυτή την οδό. Άν θές να παίζεις γρήγορα τα παιχνίδια στην Amiga απλά βάλε γρήγορο speed στο floppy απο τις ρυθμίσεις στον Winuae. Άν πάλι θές να έχεις στον εικονικό σκληρό αρκετά games installed, το μόνο σοβαρό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το Whdload, και αυτό σε ένα setup με 3.1 Wb, και σε emulated περιβάλλον με αρκετή μνήμη. Υπάρχουν αρκετά topics στο forum που με λίγο ψάξιμο θα βρείς αρκετές απαντήσεις, για το σωστό σετάρισμα του Whdload.

Στο ερώτημά σου καθεαυτό, κάποια παιιχνίδια υποστηρίζουν εγκατάσταση, και στην 500άρα, λίγα όμως, και έχουν πρόγραμμα εγκατάστασης που θα το βρείς μέσα απο το Workbench.
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Σε μερικα παιχνιδια, συγκεκριμενα στο Agony και το Turrican εχω ενα προβλημα στο χειρισμο. Το πληκτρολογιο (βλ. "Joystick") καθυστερεί να αντιδράσει και μετα κολλαει (πχ κανει συνεχεια fire ή συνέχεια προχωράει) χωρις να μπορω να κανω καποια άλλη κινηση.

Η μονη εξηγηση που εχω ειναι οτι για καποιο λογο αυτα τα παιχνιδια ειναι λιγο βαρια για τον emulator και υπαρχει καποιο κολλημα στον buffer.

Εχετε δοκιμασει αυτα τα παιχνιδια; υπαρχει λυση;

@Other_Reality

Δεν υπαρχει προβλημα συμβατοτητας του σχηματος 3.1/68020 και με μερικα πιο παλια παιχνιδια; Ενω πειραματιζομουν ειδα οτι πχ το Deuteros δεν παιζει με τον 68020 (το Deuteros ειναι απο τους κυριους λογους που ασχοληθηκα με το UAE ;) ). Αλλα παλι οπως το Ivanhoe παιζουν μονο με το 68000, ουτε καν με 68010.

Βεβαια δε δοκιμασα να δω αν το 3.1 παιζει με τον 68000
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιον 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
51
Το Whdload δέν έχει πρόβληματα παρά σε απειροελάχιστα παιχνίδια. Αρκεί να έχεις κάποια latest installs. Εγώ το τρέχω σε Amiga 4000T με τον 060. Eλάχιστα δέ, θέλουν κάποια έξτρα ρύθμιση, δυστυχώς δέν γνωρίζω άν το Deuteros ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Τα παίχνίδια που ανέφερες παίζουν μιά χαρά στον Winuae, πρόσφατα έπαιξα και τα δύο, όμως με joystick (αυτή τη μούφα το competition pro usb). Ίσως κάτι να έχεις πειράξει στο config ? Μήν βάζεις collision level full, και καλύτερα να παίζεις χωρίς immediate blitter.
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Ευχαριστω για ολα ως τωρα ;)
 

Shinobi

RetroMasteR
Joined
26 Ιολ 2006
Μηνύματα
1.588
Αντιδράσεις
168
Rakeesh είπε:
Σε μερικα παιχνιδια, συγκεκριμενα στο Agony και το Turrican εχω ενα προβλημα στο χειρισμο. Το πληκτρολογιο (βλ. "Joystick") καθυστερεί να αντιδράσει και μετα κολλαει (πχ κανει συνεχεια fire ή συνέχεια προχωράει) χωρις να μπορω να κανω καποια άλλη κινηση.
Η μονη εξηγηση που εχω ειναι οτι για καποιο λογο αυτα τα παιχνιδια ειναι λιγο βαρια για τον emulator και υπαρχει καποιο κολλημα στον buffer.

Εχετε δοκιμασει αυτα τα παιχνιδια; υπαρχει λυση;
δοκίμασε να βάλεις άλλους drivers στη κάρτα γραφικών σου - κάρτα ήχου και chipset.

πρώτα όμως κάνε uninstall τα παλιά drivers

και χρησιμοποίησε μια απο τις τελευταίες εκδόσεις WinUAE.
 

desperado289

RetroWannaBe
Joined
19 Αύγ 2009
Μηνύματα
66
Αντιδράσεις
2
Παλήκαρε έχω εγκαταστησει στο winuae το os 3.5 αφού βέβαια προεγκατέστησα το 3.1 με ρυθμίσεις για Α4000 τώρα προσπαθώ να βάλω το οs 3.9 έχω εγκαταστήσει απο τον 3.9 το software για το internet και μπήκα μεσα ακόμα έχω το os 4.0
 

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.183
Αντιδράσεις
603
Μια ακομα ερωτησουλα. Υπαρχει δυνατοτητα να αυξησουμε το χωρο ενος εικονικου δισκου;
 

demis1159

RetroN00b
Joined
26 Ιον 2012
Μηνύματα
28
Αντιδράσεις
2
Amigos είπε:
αμα θες μονο για παιχνιδια θα σου θα σου έλεγα να βάλεις amiga-lemonade θα το χαρείς αλλά αν έχεις vista ξέχνα το
http://www.lemonamiga.com/
Σε ευχαριστω πολυ. Πες μου αυτο το amiga ειναι παιχνιδια που παιζαμε τον τοτε καιρο στα μηχανακια του καφενε και στα cafe αν καταλαβα καλα ή ειναι κατι αλλο αν ναι τοτε τι ;
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.895
Αντιδράσεις
235
demis1159 είπε:
Σε ευχαριστω πολυ. Πες μου αυτο το amiga ειναι παιχνιδια που παιζαμε τον τοτε καιρο στα μηχανακια του καφενε και στα cafe αν καταλαβα καλα ή ειναι κατι αλλο αν ναι τοτε τι ;
Αυτά που μάλλον εννοείς, είναι τα arcades. Δες εδώ: http://www.retromaniax.gr/vb/forumdisplay.php?368-Arcades
 
Μπλουζα