Αρχείο Αγώνων Ποδοσφαίρου

Ολυμπιακος 0 Παναθηναικος 4

Τελικος κυπελου 1985-1986

που εγινε στο ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας το 1985

με 80.000 φιλαθλους δειτε εικονες και ρεπορταζ πριν απο τον μεγαλο τελικο

που μεταδοθηκε απο την ΕΡΤ2 το 1986

σε περιγραφη

Στρατου Σεφτελη

Για την ιστορια ο παναθηναικος νικησε με 4-0 τον ολυμπιακο και φυσικα κυπελουχος Ελλαδος

τα γκολ βαλανε στο

24 ο Βλαχος

52 ο Δημοπουλος

57και 72

ο Σαραβακος

http://www.youtube.com/watch?v=WKUk5BzfyAE
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρακουλουθηστε την εναρξη του πρωτου αγωνα μεταξυ των ομαδων ολυμπιακος παναθηναικος του 1985

Δειτε τον τερενς κουικ παρατηρητη του αγωνα

σχολια και τους παικτες

Για την ιστορια ο αγωνας εληξε υπερ του παναθηναικου

το σκορ 1-2


Ο αγωνας μεταδοθηκε απο την ΕΡΤ2

 


http://www.youtube.com/watch?v=4yzBxMfJwA4
 
Γκετεμποργκ-Παναθηναικος 0-1

Η Γκετεμποργκ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Uefa το 1982 και εκείνη την στιγμή θεωρούνταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Μεγάλα αστέρια της σουηδικής ομάδας ήταν ο Τόμπιορν Νίλσον και ο Τόμι Χόλμγκρεν. Ο ΠΑΟ είχε κατεβεί με αμυντικούς προσανατολισμούς σε εκείνο το ματς και στο δεύτερο ημίχρονο ο Θανάσης Δημόπουλος μπήκε στην περιοχή των Σουηδών και ανατράπηκε από τον Βέρνεσον. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Δημήτρης Σαραβάκος ο οποίο και ευστόχησε δίνοντας το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Το παιχνίδι στην συνέχεια κύλησε στο ίδιο μοτίβο με τους πράσινους να παγώνουν τον ρυθμό και εν τέλει να πετυχαίνουν ένα πολύ μεγάλο διπλό το οποίο αποτέλεσε τις βάσεις μια μεγάλης πρόκρισης που η οποία απετεύχθη στον επαναληπτικό της Αθήνας.

Μεταδοθηκε απο την ΕΡΤ 6 Μαρτιου 1985

Περιγραφη Γιαννης Μαμουζελος

http://www.youtube.com/watch?v=Lfh5q8HcZQs
 
Να, λοιπόν, ένα ακόμη πολύ - πολύ ωραίο τόπικ εδώ στο Retromaniax .... Σε αυτό θα είναι χαρά μου να γράφω για αγώνες ποδοσφαίρου που με σημάδεψαν και που .... μάλλον δεν θα ξεχάσω ποτέ μου !!! Και αρχίζω με ένα από τα πλέον αγαπημένα μου ματς : Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Αθηναϊκός το 1991 στο Ολντ Τράφφορντ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης !!! Στο YouTube υπάρχουν μερικά βιντεάκια από αυτό το ματς ....



Που λέτε φίλοι, η γειτονιά της Αθήνας, στην οποία μεγάλωσα [και μένω ακόμη] είναι η περιοχή Ζωγράφου / Ιλισίων !!! Όμως, Δημοτικό και Γυμνάσιο έβγαλα στην Καισαριανή. Έτσι, θεωρώ "δικές μου γειτονιές" ΚΑΙ του Ζωγράφου, ΚΑΙ την Καισαριανή και υποστηρίζω ομάδες [ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ] ΚΑΙ από τος 2 συνοικίες. Το γεγονός ότι ο Ηλυσιακός και ο Εθνικός Αστέρας είναι αιώνιοι αντίπαλοι .... δεν με αγγίζει διόλου !!! Όποια ομάδα από "τις γειτονιές μου" διακρίνεται, "πετυχαίνει πράγματα" σε οποιοδήποτε άθλημα κλπ, πολύ το χαίρομαι ....

Και ... πάμε στον Αθηναϊκό .... Ως γνωστόν, η έδρα του είναι λίγο "πιο μακριά" από τις γειτονιές μου και, συγκεκριμένα, στα νταμάρια του Βύρωνα !!! Όμως, στα μισά των 80ς το γήπεδό του στα βυρωνιώτικα νταμάρια ήταν "υπό ανακατασκευή" και γι' αυτό χρησιμοποιούσε ως έδρα του το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα [Νήαρ Ηστ] στην Καισαριανή !!! Σημειωτέον : χρησιμοποιούσε ως έδρα το παλιό γήπεδο του Εθνικού Αστέρα, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αντιστάσεως στην Καισαριανή, απέναντι από τα "σχολεία Βενιζέλου" [το γήπεδο που σήμερα παίζει ο Εθνικός Αστέρας, στο τέρμα της Καισαριανής, τότε δεν υπήρχε ούτε ... ως μακέτα !!! ] !!! Το γήπεδο αυτό ήτανε ξερό, κατάξερο, οι ποδοσφαιριστές όποτε έπαιζαν εκεί έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα [άλλωστε εκείνη την περίοδο σχεδόν όλες οι ομάδες της Β και Γ Εθνικής παίζανε σε ξερό !!! ] !!!

Λοιπόν, το γεγονός ότι ο Αθηναϊκός εκείνα τα χρόνια μεταφέρθηκε στην Καισαριανή, με έκανε να τον αγαπήσω και να τον "εκλάβω" ως "δική μου ομάδα" !!! Πόσο, μάλλον, που, απ' όλες τις "ομάδες της γειτονιάς" μου ήταν αυτή που έπαιζε στην υψηλότερη κατηγορία απ' όλες [οι υπόλοιπες ... βολόδερναν μεταξύ Γ και Δ Εθνικής]. Έτσι, τα ματς που έδινε στο "ξερό" της Νήαρ Ηστ παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό, με έναν συνομήλικο γείτονά μου, περνούσαμε κάποια μεσημέρια των Κυριακών της εφηβείας μας στις κερκίδες του "ξερού" για τα ματς του Αθηναϊκού !!! Συγκεκριμένα, παίζαμε μπάσκετ είτε στις μπασκέτες έξω απ' το γήπεδο του Ηλυσιακού, είτε στις μπασκέτες της Πανεπιστημιούπολης και μετά το παιχνίδι, αν είχαμε όρεξη, ρίχναμε την ιδέα "πάμε τώρα στη Νήαρ Ηστ να δούμε Αθηναϊκό ???". Έτσι, διασχίζαμε το δασάκι της Πανεπιστημιούπολης και ... φτάναμε στο "ξερό" της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως ....

Από αυτά τα ματς θυμάμαι το Αθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννενα 2 - 2. Στο πρώτο ημίχρονο ο Αθηναϊκός "κεντούσε" και ... πήρε κεφάλι με 2 - 0 !!! Η χαρά μου δεν περιγραφόταν !!! Όμως, ο συνομήλικος γείτονάς μου, καθισμένος στην κερκίδα δίπλα από μένα, που είχε καταγωγή από Γιάννενα και ήταν .... φανατικός ΠΑΣ "μέχρι το κόκαλο" είχε πέσει σε βαθιά στεναχώρια. Έτσι, παρόλη τη χαρά μου, βαθιά μέσα μου έλεγα "αχ, μακάρι να ισοφαρίσει ο ΠΑΣ, δεν μπορώ να τον βλέπω στεναχωρημένο, μπορεί να υποστηρίζουμε διαφορετικές ομάδες, όμως .... είναι η παρεούλα μου, πώς να το κάνουμε ... " ... Έτσι, στο Β΄ ημίχρονο ο Αθηναϊκός ξεφούσκωσε, ξέμεινε από δυνάμεις !!! Και ο ΠΑΣ ισοφάρισε ενώ ... λίγο έλειψε να πάρει και το "διπλό" !!! Έτσι, στο τέλος του ματς ο πικραμένος ήμουν εγώ, ενώ ο γείτονάς μου .... μες στην τρελή χαρά !!! Τον έβλεπα χαρούμενο κι έλεγα "χαλάλι που ισοφαριστήκαμε, αφού το παρεάκι μου είναι χαρούμενο ... " ... Όμως, το "παρεάκι" άρχισε τις σπόντες και τις ειρωνίες : "αααχ, πάρτε τα, σας ισοφαρίσαμε" κλπ κλπ και ... με ξενέρωσε άγρια !!!

Ένα άλλο ματς που θυμάμαι είναι για το Κύπελλο Ελλάδας : Αθηναϊκός - Απόλλων Αθηνών 1 - 2. Ο Απόλλωνας προηγήθηκε 0 - 2 και ο ΑΘηναϊκός μείωσε ως εξής : Μετά από στημένη φάση, ο Βασίλης Τζαλακώστας έβαλε την παλάμη του δεξιού χεριού του πάνω από την καράφλα του, έσπρωξε με την παλάμη του τη μπάλα στα δίχτυα και ..... ω ναι, ο διαιτητής το μέτρησε !!! Για ποιον Μαραντόνα μού λέτε, αυτά που έκανε ο Ντιεγκίτο στο Μουντιάλ του '86, τα έκανε ο Τζαλακώστας 1 - 2 χρόνια πριν !!! Πρωτοποριακός παίχτης λέμεεεεε ......

Περισσότερος Τζαλακώστας στο επόμενο ποστ [το οποίο είναι το ... κυρίως πιάτο] ....
 
Σε αυτό το ποστ ... αφήνουμε τα "ξερά γήπεδα" των αθηναϊκών συνοικιών και .... πάμε στα "ευρωπαϊκά σαλόνια" !!! Ω ναι, το σκηνικό αλλάζει : από το ξερό της Νήαρ Ηστ, παμε στο παλάτι του Ολντ Τράφφορντ !!!!

Που λέτε φίλοι, ο Αθηναϊκός, αφού έκατσε μια - δυο χρονιές στη Β΄ Εθνική, έκανε μετά μια .... "ιλιγγιώδη πορεία", έχοντας, πάντα, ως έδρα του το ξερό της Νήαρ Ηστ !!! Ανέβηκε στην Α Εθνική, όπου κι εκεί έκανε μια καταπληκτική χρονιά !!! Τερμάτισε μέσα στην πρώτη 6άδα και ... έφθασε και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, όπου έπαιξε με τον Πρωταθλητή Παναθηναϊκό !!! Τούτο είχε ως συνέπεια να συμβεί κάτι "ονειρικό / μαγικό" [παράτο ότι δεν κατέκτησε το κύπελλο] : Ο Αθηναϊκός πέτυχε την πρώτη του Ευρωπαϊκή έξοδο στο [τότε] Κύπελλο Κυπελλούχων !!! [ως γνωστόν, η ομάδα που ήταν φιναλίστ σε τελικό κυπέλλου με τον πρωταθλητή, κατακτούσε την έξοδό της στο Κύπελλο Κυπελλούχων ... ] .....

Όλα αυτά τα χρόνια, η "μαγική τριάδα" του Αθηναϊκού ήταν η εξής : Βασίλης Τζαλακώστας, η "επιθετική δύναμή" του !!! Ψηλός, καραφλός, με κάπως άτεχνο στιλ, αλλά ... με καταπληκτική "αίσθηση του γκολ" [μιλάμε για δεινό σκόρερ, ιδίως με κεφαλιές] !!! Αλλά και Χατζηαγγελής και Χατζηράπτης : ακούραστοι κι ακαταπόνητοι "εργάτες" της ομάδας !!! Αυτοί οι τρεις "σωματοφύλακες" των "ξερών γηπέδων" πήραν στις πλάτες τους την ομάδα και .... από τη Γ΄ Εθνική την έφτασαν μέχρι το Κύπελλο Κυπελλούχων !!!!

Και ... φαντάζεσθε τη δική μου χαρά ??? Να βλέπω τους "ήρωες της γειτονιάς μου", να φτάνουν ψηλά ??? Στην 3η Γυμνασίου να τους βλέπω στο "ξερό της Νήαρ Ηστ" και στο 2ο έτος του Πανεπιστημίου να τους βλέπω στο Ολντ Τράφφορντ ???? Ω ναι, η κλήρωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων έβγαλε στον πρώτο γύρο το ζευγάρι Αθηναϊκός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ !!!

Πριν ασχοληθώ - επιτέλους - με αυτό το ματς, να σημειώσω τα εξής : Ο Αθηναϊκός, όταν ανέβηκε στην Α΄ Εθνική, χρησιμοποιούσε ως έδρα του το γήπεδο της Λεωφόρου [το γήπεδο στα νταμάρια του Βύρωνα ... ακόμη να τελειώσει]. Επίσης, είχε ενισχυθεί : Πήρε τερματοφύλακα τον 38-39 ετών Σαργκάνη [το "Φάντομ" εκεί τέλειωσε την καριέρα του]. Επίσης και δύο πολύ καλούς ξένους παίκτες : τον Πολωνό επιθετικό Μίροσλαβ Μπονγκ [μαζί με τον Τζαλακώστα έκαναν φοβερό επιθετικό δίδυμο] και τον Βόσνιο αμυντικό Νταμίρ Σπίτσα !!! Κάποιοι άλλοι "ήρωες της γειτονιάς", πρωταγωνιστές στο "ξερό" της Νήαρ Ηστ, όπως ο Βρύνιος και ο Κρασώνης, είχαν, πλέον, γίνει αναπληρωματικοί ....

Πρώτο ματς, λοιπόν, στη Λεωφόρο .... Η αρμάδα του sir Άλεξ Φέργκιουσον νόμισε ότι ... θα κάνει εκδρομούλα στην ΑΘήνα .... Πόσο διαψεύσθηκε !!! Ο Αθηναϊκός κατάφερε και κράτησε ένα χρυσό 0 - 0 !!! Όσο για τη Γιουνάιτεντ ... θεώρησε ότι με "καμινάδες" και με "σέντρες απ' τα πλάγια" [κλασικό αγγλικό στιλ] θα έπαιρνε εύκολα το ματσάκι !!! Μωρέ, καλά το έγραψε την άλλη μέρα μια εφημερίδα : "ορθώς ήταν ψηλά τοποθετημένες οι κάμερες στο γήπεδο της Λεωφόρου, αφού η Γιουνάιτεντ όλο .... ψηλά την έστελνε τη μπάλα" !!!!!

Και ... πάμε στη ρεβάνς του 0 - 0 !!! Πάλι η Γιουνάιτεντ θεώρησε ότι .... θα καθάριζε "για πλάκα" το ματσάκι !!! Και .... πάλι διαψεύσθηκε !!!! Ο Αθηναϊκός έκανε εκείνο το βράδυ στο Ολντ Τράφφορντ ένα από τα πιο ηρωικά παιχνίδια που έκανε ποτέ ελληνική ομάδα σε εκτός έδρας ματς !!! Όλοι οι παίκτες παίξανε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία και "ήταν μέσα" σε όλες τις φάσεις !!! Κι εγώ, που έβλεπα το ματς από την τηλεόραση, καμάρωνα τους "ήρωες της εφηβείας" μου Χατζηαγγελή, Χατζηράπτη και, φυσικά, Τζαλακώστα να "τα δίνουν όλα" και να ματώνουν για τη φανέλα με το "πλατανόφυλλο" !!!

Θα περιγράψω μόνο μία φάση : Κάποια στιγμή η μπάλα πήγαινε προς τα δίχτυα του Αθηναϊκού. Και ο αμυντικός Κώστας Καπουράνης [εκεί έπαιζε πριν πάει στον Παναθηναϊκό] από τη μέση της μικρής περιοχής στην κυριολεξία .... πέταξε [!!!] μέχρι το τέρμα και ... με ανάποδο ψαλίδι [!!!] έδιωξε τη μπάλα !!! Ο Καπουράνης "καρφώθηκε" στα δίχτυα του Αθηναϊκού. Η μπάλα όμως .... όχι !!!! Άραγε αυτό ο Καπουράνης το ξαναέκανε σε άλλο ματς ??? Αλλά και στις μονομαχίες του κέντρου .... με πόση αυταπάρνηση ριχνόντουσαν σε αυτές οι παίκτες του Αθηναϊκού !!!

Αποτέλεσμα : Οι ηρωικοί παίχτες του Αθηναϊκού έκαναν το κανονικό ματς μέσα στο Ολντ Τράφφορντ να λήξει 0 - 0 !!! Κι έτσι .... φτάσαμε στην παράταση .... Και κάποια στιγμή, ενώ το σκορ ήταν 0 - 0 και η Γιουνάιτεντ πολιορκούσε ανελέητα τα καρέ του Αθηναϊκού .... ω ναι, ο ήρωας της εφηβείας μου, ο Βασίλης Τζαλακώστας, με την καράφλα του και το άτεχνο στιλ του .... κλέβει την μπάλα και ... αρχινάει μια κούρσα από τα καρέ του Αθηναϊκού μέχρι τα καρέ της Γιουνάιτεντ !!! Κανείς δεν μπορεί να τον κόψει, διασχίζει μόνος του ολόκληρο το Ολντ Τράφφορντ .... Ωχ, λες να γίνει το θαύμα .... έλα ρε Βασίλαρεεεεε .... ωχ όχι .... με την "κούρσα" αυτή εξαντλήθηκαν τελείως οι λιγοστές δυνάμεις που του είχαν απομείνει ... το μόνο που μπόρεσε να κάνει [με όσες δυνάμεις του 'χαν απομείνει] ήταν ένα αδύναμο σουτ στην αγκαλιά του Σμάιχελ .....

Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης ο Αθηναϊκός, δυστυχώς, δεν άντεξε .... Η Γιουνάιτεντ, με πολύ κόπο, κατάφερε και τον λύγισε .... τελικό σκορ 2 - 0. Όπως είπε ο εκφωνητής "έπαιξε ηρωικά αλλά η κακή συγκυρία σε δύο φάσεις τον υποχρέωσαν σε ήττα .... " ..... Όσο για μένα .... το ... υπαρξιακό ζήτημα "αν ο Αθηναϊκός έφτανε το ματς στα πέναλτι, τι θα γινόταν, θα τα απέκρουε ο Σαργκάνης" ??? δεν θα βρει ποτέ απάντηση .....

Όλη η Ελλάδα θαύμασε σε εκείνο το ματς την ομάδα του Αθηναϊκού .... την αγαπημένη ομάδα των εφηβικών μου χρόνων .... Θυμάμαι τη δήλωση του sir Άλεξ Φέργκιουσον μετά το ματς : "όταν μια ομάδα σε παίζει τόσο αμυντικά, πρέπει να παίξεις με πολλή φαντασία" !!! Και φυσικά .... για "συγχαρητήρια" στον Αθηναϊκό, για την τόσο συγκινητική και ηρωική προσπάθειά του .... ούτε λόγος !!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά δεν μπορώ να βρω ιστοσελιδα απο αγωνες  ποδόσφαιρου α εθνικης παλαιοτερων ετων ενδιαφερομαι για δεκαετια πχ 80 με αποτελέσματα ανα αγωνιστική. Το wikipedia έχει συνοπτικά τα αποτελέσματα και όχι αναλυτικά ανα αγωνιστική. Κάποτε είχα βρει μια τέτοια σελίδα δυστηχως όμως δεν την συγκρατησα να δω ποια είναι με αποτέλεσμα να την χασω.Εψαξα στην google δεν βρηκα κάτι. Παρακληση ας βοηθήσει καποιος αν μπορεί. Ευχαριστώ. 
 
Πίσω
Μπλουζα