Ας θυμηθούμε (ξανά) τα παλιά Computer Shops...

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Υπαρχουν πολλα θεματα στο RetroManiaX για τα παλια καταστηματα υπολογιστων. Ακομα και χαρτη ειχαμε φτιαξει! :)

Επειδη το σκαψιμο λιγοι συμπαθουν, σκεφτηκα να ξανα-μιλησουμε για τα παλια καταστηματα υπολογιστων στις βιτρινες των οποιων κολλαγαμε τη μουρη μας.

Θα αναφερω μερικα με τα οποια ειχα επαφη ως αγοραστης

Infoplan. Θυμαμαι τις δυσελιδες διαφημισεις κι τον υπεροχο χωρο που ειχε στη Στοα στη Σταδιου 10. Απο εκει ειχα παρει ενα φοβερο κασετοφωνο για τον Spectrum μαρκας Rotronics που δεν μπορω να βρψ καμια αναφορα στο διαδικτυο πλεον. Μου εκανε εντυπωση το ποσο αποτομα εξαφανιστηκε το μαγαζι...

DPL. Kαπου στην Αγιου Κωνσταντινου. Απο εκει ειχα αγορασει το πρασινο monitor (Sanyo) με ηχειο, για τον Spectrum. Κλασικη η διαφημιση με τις δοσεις που παρειχε. Μου ειχαν κανει και composite μοντα.

ATKO. Στους Αμπελοκηπους. Πολυωροφο μαγαζι με τιμες ακριβουτσικες αλλα μια υπεροχη βιτρινα. Θυμαμαι τον Plus4 σε περιοπτη θεση καθως και το κλαβιε για τον C64. Περισοτερο προσανατολισμενο σε σοβαρους χρηστες παντως. Νομιζω οτι το γυρισε στη δημιουργια software.

Micropolis. Nομιζω οτι ηταν το πρωτο καταστημα με τοσο δυνατη διαφημιστικη καμπανια. Κλασικες οι μαυρογαλαζες δισελιδες καταχωρησεις στα περιοδικα. Νομιζω οτι μετεξελιχθηκε σε Γραμμη Computers που επισης μου εκανε εντυπωση το αποτομο κλεισιμο διοτι ειχα ψωνισει αρκετα πραγματα απο εκει και ειχε κοσμο.

Θα θυμηθω κι αλλα.

Για να διαβασουμε τις δικες σας αναμνησεις!
 
Πάμε να δούμε τι γινόταν στην Πάτρα εκείνο τον καιρό:

Πρώτα απ'όλα, το computer shop που αγόρασα τον Atari 520STFM μου...

INFOSYSTEM - Μουρουζη 44

Εκεί βρήκα δύο πολύ καλούς ανθρώπους με εξειδίκευση στο αντικείμενο.

Πήγα αποφασισμένος να συνεχίσω σε Atari πλατφόρμα, μετά από τον 800XL μου και μόλις είδα τον ST, απλά μαγεύτηκα. Όχι μόνο από τα προγράμματα και τα παιχνίδια που έτρεχε, αλλά και από την εξωτερική εμφάνιση. Ένα μοντέρνο και στιβαρό μηχάνημα.

Αφού υπέγραψε η μητέρα μου μερικά γραμμάτια έφυγα τρισευτυχισμένος με τον ST αγκαλιά.

Αξίζει να αναφέρω οτι είχε όλη τη γκάμα της Atari, ακόμα και τη σειρά PC!

Από 'κει και πέρα, επισκεπτόμουν το μαγαζί συχνά πυκνά, για αγορά software αλλά και για παλιά τεύχη του Αγγλικού Atari User...

OnLine Systems - Κορίνθου και Τριών Ναυάρχων

Από εκεί είχε αγοράσει ο κολλητός μου τον Amstrad 6128 (πράσινο μόνιτορ).

Είχε αρκετά micros και περιοδικά. Μάλιστα μια φορά είχα στείλει τη μητέρα μου να μου πάρει το τεύχος 4 του User (νομίζω) και είχε την Elvira στο εξώφυλλο.

Η μητέρα μου ερχόμενη στο σπίτι μου είπε οτι τον ρώτησε "σίγουρα είναι αυτό το περιοδικό"; Όποιος το έχει δει θα καταλάβει... :fafoutis:

Μάλιστα, αυτοκόλλητο με την επωνυμία του καταστήματος σώζεται σε μια δισκετοθήκη που μου είχε χαρίσει ο φίλος μου με τον Amstrad και είναι η παρακάτω:

attachment.php


Mega Shop - Πλατεία Πυροσβεστίου

Δεν έμεινε για πολύ στα δρώμενα, όμως από εκεί πρόλαβα και αγόρασα κάποια original παιχνίδια για τον ST μου και ένα Star LC200 έγχρωμο εκτυπωτή.

Παρακάτω βλέπετε μια απόδειξη αγοράς με την επωνυμία του computer shop:

attachment.php


Νομίζω το Mega Shop πρέπει να ήταν franchise (αν υπήρχε ο όρος το '90), άρα πρέπει να εμφανίστηκαν και σε άλλες πόλεις τέτοια καταστήματα...

Μόλις θυμηθώ και άλλα, θα επανέρθω...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DPL.Απο κει αγόρασαν τον 6128 με πρασινο μονιτορ και αργότερα τον 1640.
 
Θυμαμαι αμυδρα εναν γερο στο ταμειο. Και γενικα καπως κακη αισθητικη στο μαγαζι. Τιποτα φανταζι.
 
Κατανομή των computer shops σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια, τον Ιούλιο του '84 και τον Μάρτιο του '87:

comp-shops.jpg

Computer για Όλους (τεύχος 50/Σεπτ. 1987)
 
To έχω ξαναγράψει παλιά. Ακόμη θυμάμαι κάθε φορά που περνάω από τα πάτρια εδάφη του Κορυδαλλού, το μικρό γωνιακό μαγαζί στη γωνία Ταξιαρχών και Παύλου Μελά που είχε η ρετροό μορφή με το άσπρο μαλλί. Με τα μουσικά όργανα, τα computer games και την πινακίδα Atari. Πλέον μαγαζί με γυναικεία ρούχα.
 
Ευγε Νιοβη με το ατελειωτο αρχειο σου!

Θυμαμαι ενα μικρο computer shop στους Αμπελοκηπους (Μιχαλακοπουλου και Αρκαδιας γωνια). Νομιζω λεγοταν Computer Corner.

Ενας συμμαθητης μου, ουσιαστικα ζουσε εκει μεσα χαχαχαχαχαχαχα. Απο οταν τελειωνε το μαθημα μεχρι που εκλεινε το μαγαζι ηταν εκει τσιμπουρωμενος.

Οταν εκλεισε το μαγαζι καναμε πλακα οτι το εκλεισαν διοτι δεν τον αντεχαν καθε μερα εκει.

Παντως απο εκει ειχα ψωνισει το Who Dares Wins II, Critical Mass (στην μπανικη Αγγλικη συσκευασια), Way of the Exploding Fist και Cliff Hanger. Επισης ειχε διαθεσιμα τα ZX Microforum
 
Το γραφημα φανταζομαι εγινε βαση των καταστηματων οπου διαφημιζοντουσαν στα περιοδικα; Θυμαμαι πραγματικα δεκαδες καταστηματα στην περιοχη μου, την Καλλιθεα, τελη 80 με αρχομεση του 90. Πολλα ειχαν διπλη ταυτοτητα, πχ για ειδη γραφειου, αλλα με πολλα προιοντα πληροφορικης.

Ενα μαλιστα απο αυτα στον αγιο Νικολαο, ειχε αρχαιο αποθεμα απο τοτε.. Δεν μου τα πουλουσε γιατι δεν μπορουσε να κανει μετατροπη απο δραχμες, και πριν ελαχιστα χρονια, τα πεταξε ολα............
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομιζω παντως οτι ο τελευταιος "επιζων" (??) ειναι το Transputer στη Στουρναρα που δεν καταλαβαινω πως εχει αντεξει τοσα χρονια...σπανια εβλεπα πελατη μεσα. Μαγκια!
 
telonio είπε:
To έχω ξαναγράψει παλιά. Ακόμη θυμάμαι κάθε φορά που περνάω από τα πάτρια εδάφη του Κορυδαλλού, το μικρό γωνιακό μαγαζί στη γωνία Ταξιαρχών και Παύλου Μελά που είχε η ρετροό μορφή με το άσπρο μαλλί. Με τα μουσικά όργανα, τα computer games και την πινακίδα Atari. Πλέον μαγαζί με γυναικεία ρούχα.
Eτσι γειτονα!!Θυμαμαι και τα βραδια που αφηνε ανοιχτα το atari 800 και καθομουν και χαζευα το pole position....
 
Wally είπε:
Νομιζω παντως οτι ο τελευταιος "επιζων" (??) ειναι το Transputer στη Στουρναρα που δεν καταλαβαινω πως εχει αντεξει τοσα χρονια...σπανια εβλεπα πελατη μεσα. Μαγκια!
Πραγματι. Διαβαζα και κατι pixel της εποχης τοτε, οπου σε καποιο αρχαιο τευχος μιλουσαν για τα εγκαινια του καταστηματος. Το εκπληκτικο ειναι πως η εσωτερικη διαρρυθμιση, μεχρι και μεγαλο μερος της διακοσμισης της επιχειρησης ειναι πολυ κοντα οπως ηταν 25 χρονια πριν!
 
Απλα κοντα?? Ειναι ιδιο!
 
Wally είπε:
Ευγε Νιοβη με το ατελειωτο αρχειο σου!
Wally, σ'ευχαριστώ! :)

Wally είπε:
Θυμαμαι ενα μικρο computer shop στους Αμπελοκηπους (Μιχαλακοπουλου και Αρκαδιας γωνια). Νομιζω λεγοταν Computer Corner.
Εγώ Computer Corner ήξερα αυτό:

CC-AD.JPG

Pixel, τεύχος 29, Ιαν. 1987

 


Επίσης στην Καλλιθέα υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο computer shop, η


p2.JPG

 


P.JPG


Pixel, τεύχος 6, Ιαν. 1985


 





 
Η Pansystems ηταν κατουσια εταιρεια υποστηριξης μηχανογραφικων λυσεων - αντιπροσωπεια/retailer των μεγαλων εταιρειων της εποχης - και εργαστηριο ελευθερων σπουδων - και στη χρονολογια του διαφημιστικου συντηρουσε και εκθεση home micros για να τραβηξει πελατες. Μεγαλη εταιρεια εκεινα τα χρονια. Παρομοιο στυλακι (καθετη μηχανογραφηση και ο θεος βοηθος) ακολουθουσαν και αλλες φιρμες τοτε οπως η NCR Ελλαδος (Bull, A.C.E κλπ)
 
Μιά που πιάσαμε στην κουβέντα και κάποια "συνοικιακά" shops (εκτός δηλαδή απο εκείνα της ελληνικής silicon valley), έχω σπέσιαλ ρετρο-ανάμνηση απο μαγαζάκι - "τρύπα" στη γωνία Κανδάνου & Μεσσηνίας !!

Το είχαν αν δεν κάνω λάθος δύο νεαροί που ασχολούνταν κυρίως με πωλήσεις εξαρτημάτων / ανταλλακτικών για spectrum. (απο εκεί είχα περάσει παρέα με έναν σπεκτρουμά συμμαθητή μου μετά το σχόλασμα, ο οποίος κάτι έψαχνε να πάρει - μεμβράνη νομίζω).

Δυστυχώς δεν θυμάμαι όνομα καταστήματος, και είμαι περίεργος αν είχε περάσει απο εκεί κανένας άλλος αμπελοκηπιώτης (Γουώλλυ ακούς; :D ), καθότι όπως είπαμε το μαγαζάκι ήταν μικρό, βρισκόταν σε αρκετά "περίεργο" σημείο, ενώ τα παλληκάρια που το είχαν, έδειχναν να είναι περισσότερο χομπίστες παρά "επαγγελματίες" πωλητές...
 
Οσοι ειστε απο Παλαιο Φαληρο πιθανον να ξερατε τον Στεφανο Γιαμαλη στην Αμφιτριτης.Πολυ ζεστο καταστημα με βιτρινα οπου δεσποζαν ενα pc,μια amiga και ενας 6128.Ειχε αναλωσιμα,περιφερειακα,γεματο το μαγαζι απο τα καλουδια της εποχης.

Παρεδιδε και μαθηματα basic σε δωματιο που ειχε διπλα με θρανια και 6128 στον καθεναν!Κλασικα οταν πηγαινες για να σου κανει μια κοπια σου ελεγε "ελα σε 15 λεπτα" προφανως για να μην δεις τι ακριβως κανει!

Πολυ καλος ανθρωπος.
 
Όπως τα λες! Ορίστε και το ενημερωτικό φυλλάδιο!

OMEGA-2.jpg

OMEGA-1.jpg
 
Πολύ ενδιαφέροντα τα διαγράμματα της Νιόβης σχετικά με την κατανομή των καταστημάτων υπολογιστών. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν απόλυτους αριθμούς και όχι ποσοστά για να μπορεί να στέκεται και το σχόλιο που τα ακολουθεί και που είμαι βέβαιος ότι ευσταθεί, ότι δηλαδή από το 84 έως το 87 υπάρχει έκρηξη του αριθμού τους.

Τεσπα από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πληθυσμιακή κατανομή στο λεκανοπέδιο. Είναι φανερό ότι το Χαλάνδρι δεν έχει γίνει ακόμα η κυψέλη των ΒΠ

Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε και ο εγκέφαλος στα Εξάρχεια, παλιός κι αυτός.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλησπέρα, ωραίο θεματάκι...

1) DPL Computer shop: Εδώ είχα στείλει τους γονείς μου να μου πάρουν τον 1ο υπολογιστή μου Amstrad CPC 6128 colour, καθαρά και μόνο λόγω των καλύτερων ευκολιών που έκανε, προσωπικά ούτε ξέρω που ήταν ούτε είχα πάει ποτέ...

2) ΚΥΒΟΣ στην Λ. Βουλιαγμένης: Πάλι μόνο hardware κι εδώ, Amiga 1200 με εξωτερικό σκληρό δίσκο...

3) Micro-κίνηση στην Ιφικράτους στο Παγκράτι: Εδώ αντίθετα ΜΟΝΟ software αρχικά για τον CPC 6128 μου και για ZX & CBM φίλων και αργότερα για την AGA 1200...

Επίσης να αναφέρω και μερικά άλλα "στέκια" όπως:

4) ΚΟΥΝΑΝΗ ΕΛΕΝΗ

5) Εγκέφαλος Computers

5) THOMAS SOFT

Ιδιαίτερη αναφορά στο Infoplan στη στοά Σταδίου 10: Εδώ αγόρασα το πρώτο copy δισκέτας για το CPC, μου είχε κάνει εντύπωση πως θα χωρούσαν 10 παιχνίδια σε μια δισκέτα... ;-) Όχι τότε δεν ήξερα το discology έπαιρνα μόνο γνήσια...
 
foutix είπε:
Πολύ ενδιαφέροντα τα διαγράμματα της Νιόβης σχετικά με την κατανομή των καταστημάτων υπολογιστών. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν απόλυτους αριθμούς και όχι ποσοστά...
Στο πιο κάτω σχήμα φαίνονται και οι απόλυτοι αριθμοί. Τον Ιούλιο του 1984 υπήρχαν περίπου 20 computer shops σε Αθήνα και περίχωρα, ενώ τον Μάρτιο του 1987, περίπου 85!

cs-a.JPG

Τα στοιχεία προέρχονται από ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για την ελληνική αγορά μικροϋπολογιστών, που δημοσιεύτηκε στο 50ο τεύχος του Computer για Όλους (9/1987).
 
Πίσω
Μπλουζα