Αστερίξ: Ένας ήρωας 50 χρονών...

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Ήταν Οκτώβριος του ʼ59 όταν ένα νέο περιοδικό έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία: Pilote .
picture.php


Ήταν η απάντηση των Γάλλων δημιουργών στα βελγικά και αμερικάνικα κόμιξ που μεσουρανούσαν την εποχή εκείνη.

Ανάμεσα σε νέους αλλά και παλαιούς ήρωες βρίσκεται ένας (χμμμ… αρχικά όχι και τόσο) κοντούλης αλλά πανέξυπνος Γαλάτης που μαζί με τον (χμμμ… όχι χοντρό αλλά ) χαμηλοστήθη φίλο του καταστρέφουν το όνειρο της pax romana του Ιούλιου.

Το όνομα αυτού «Αστερίξ» από το ελληνικό Αστήρ και την κατάληξη –ριξ που στην κελτική σημαίνει βασιλιάς.

Η ιδέα των Goscinny – Uderzo επηρεάζεται αρκετά από τα γνωστά κόμιξ και πρότυπα της εποχής Μίκυ Μάους, Τεν – Τεν, Χοντρός – Λιγνός όπου ο βασικός ήρωας δεν είναι μόνος του και παντοδύναμος αλλά έχει δίπλα του τον αχώριστο φίλο που τον συμπληρώνει: όπως για το Μίκυ ο Γκούφη που είναι ψηλότερος αλλά λίγο χαζούλης (εκτός από τις φορές που χάρη στα σούπερ φυστίκια του μεταμορφώνεται σε σούπερ ήρωα) έτσι και στον Αστερίξ, ο Οβελίξ είναι το άλλο του μισό. Και όπως ο Μίκυ με τον Πλούτο, ο Τεν Τεν με τον Μιλού ή ο Λούκυ Λουκ με τον Ραν Ταν Πλαν (καλά… δεν είναι ακριβώς δικός του J ) έτσι και ο Αστερίξ με τον Ιντεφίξ (που αργότερα έγινε ο σκύλος του Οβελίξ).

Το κόμικ τοποθετείται γύρω στο 50 πΧ όταν όλος σχεδόν ο τότε γνωστός κόσμος βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων… Εμμμ… καλά… όχι όλος…

Η συνέχεια γνωστή για τον ήρωα που έχοντας βρει τη μαγική συνταγή κατάφερε να αγαπηθεί από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών τόσο μεγάλων όσο και πιτσιρικάδων. Και αν δεν έφευγε τόσο νωρίς από τη ζωή ο Goscinny ίσως τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια να ήταν τελείως διαφορετικά…

Εφέτος, ο Αστερίξ γίνεται 50. Με αφορμή τα γενέθλιά του, οι εκδόσεις Αlbert – Rene ετοίμασαν ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «η Χρυσή Βίβλος» στην οποία δημοσιεύονται μικρές ιστορίες μάλλον άγνωστες στο ευρύ κοινό και σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.
picture.php


Το γαλλικό ινστιτούτο της Αθήνας δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σ΄ αυτή τη γιορτή και, αφού στόλισε με μενίρ και αφίσες την είσοδο και την καφετέριά του, διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Αστερίξ αλλά και τα κόμιξ γενικότερα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα το βρείτε στη ηλεκτρονική σελίδα του IFA αλλά μια βόλτα από το κτήριο της Σίνα είναι πολύ πιο απολαυστική.

http://www.ifa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=333:asterix-fete-ses-50-ans-&catid=95:2009-09-18-14-18-00&Itemid=153&lang=el

Επίσης, το IFA σε συνεργασία με τη Μαμούθ Κόμιξ ετοίμασαν μια δίγλωσση έκδοση για τα 50 χρόνια με αναφορές στην πορεία του γαλλικού κόμικ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τη «γέννηση» του Αστερίξ καθώς και στο πέρασμα του Αστερίξ από τη χώρα μας.

picture.php


Όσοι είναι συνδρομητές στην Comicon ενδεχομένως να το λάβουν ταχυδρομικώς εντός των ημερών.

Αφιερώματα στον αγαπημένο μας ήρωα θα βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του.

http://www.asterix.com/index.html.en?rub=english

Οσονούπω και τα πρώτα τεύχη του Αστερίξ με τη μορφή εβδομαδιαίου περιοδικού…
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Juanita είπε:
Το όνομα αυτού «Αστερίξ» από το ελληνικό Αστήρ και την κατάληξη –ριξ που στην κελτική σημαίνει βασιλιάς.
Χουανίτα, όλα καλά στην πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη ανάρτησή σου, απλώς εδώ δεν αναφέρεις το βασικό: ότι η πραγματική προέλευση του ονόματος του Αστερίξ (και του Οβελίξ) βρίσκεται αλλού.

Βρίσκεται σε δύο σύμβολα που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για παραπομπή σε υποσημειώσεις: το ένα σύμβολο [για την πρώτη υποσημείωση] είναι ο αστερίσκος ( * - asterisk) και το άλλο [για την δεύτερη υποσημείωση] είναι ο οβελίσκος ( † - obelisk, το οποίο είναι γνωστότερο στα Αγγλικά ως dagger). Με μία απλή αντιμετάθεση του -sk σε -ks (-x) έχουμε την χαρακτηριστική γαλατική κατάληξη ονομάτων. Δείτε περισσότερα για τα λογοπαίγνια και τους συμβολισμούς, στο σχετικό απόσπασμα από την αγγλική Βικιπαίδεια. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Sofologiotatos είπε:
Χουανίτα, όλα καλά στην πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη ανάρτησή σου, απλώς εδώ δεν αναφέρεις το βασικό: ότι η πραγματική προέλευση του ονόματος του Αστερίξ (και του Οβελίξ) βρίσκεται αλλού.Βρίσκεται σε δύο σύμβολα που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για παραπομπή σε υποσημειώσεις: το ένα σύμβολο [για την δεύτερη υποσημείωση] είναι ο αστερίσκος ( * - asterisk) και το άλλο [για την δεύτερη υποσημείωση] είναι ο οβελίσκος ( † - obelisk, το οποίο είναι γνωστότερο στα Αγγλικά ως dagger). Με μία απλή αντιμετάθεση του -sk σε -ks (-x) έχουμε την χαρακτηριστική γαλατική κατάληξη ονομάτων. Δείτε περισσότερα για τα λογοπαίγνια και τους συμβολισμούς, στο σχετικό απόσπασμα από την αγγλική Βικιπαίδεια. :)

U CUF ME NOW :p

Δεν παίζεσαι Sofe!!! :D

Πάντως την πληροφορία για την προέλευση του ονόματος του Αστερίξ την πήρα από το εντυπάκι που ετοίμασε η ΜΑΜΟΥΘ (για να αναφέρω και την πηγή... #) )
 
Ξέχασα να βάλω την παραπομπή.

Εκεί αναφέρονται και τα περαιτέρω λογοπαίγνια και συμβολισμοί.

Πάντως αυτό για τον αστερίσκο και τον οβελίσκο το είχα διαβάσει πολύ παλιότερα, δηλαδή δεν είναι κάποια καινούργια αποκάλυψη. ;)
 
Ευτυχώς που υπάρχει και η Μετς να διορθώνει τα κουλά που γράφω...

:sealed:

Thanks ;)

 
Τελικά ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είχαν γενέθλια την ίδια ημέρα; Γιατί ενώ στο "Οβελίξ και Σία" ο Οβελίξ τα γιορτάζει μόνος του, αργότερα στο "Ο Αστερίξ και η Χαμαλίμα" (αν θυμάμαι καλά) λέει ότι και οι δυο γεννήθηκαν την ίδια ημέρα. Μάλιστα σε ένα επετειακό που έλεγε όλη την ιστορία και τα παρασκήνια του Αστερίξ έχει και μια μικρή ιστοριούλα (1-2 σελίδες) που δείχνει την γέννηση τους όντως την ίδια μέρα, τους γονείς τους κλπ. Τελικά τι από τα δυο ισχύει;
 
Στις 29 Οκτωβρίου (πριν από μια εβδομάδα δηλαδή) ο Αστερίξ και η παρέα του, όπως ανέφερε η Juanita παραπάνω, έκλεισαν 50 χρόνια ζωής. Οι ιστορίες των Γαλατών που αντιστέκονται στους Ρωμαίους αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία του γαλλικού περιοδικού Pilote στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του.

picture.php


Το περιοδικό αυτό ήταν πρωτοβουλία νέων, Γάλλων -στην πλειονότητά τους- συγγραφέων κόμικς και σκιτσογράφων , που μέχρι τότε δούλευαν σε βελγικά περιοδικά. Διαφημίστηκε από το Radio-Luxemburg και τα 300.000 αντίτυπα του 1ου τεύχους, που κυκλοφόρησαν στις 29 Οκτωβρίου 1959 εξαντλήθηκαν μέσα σε μια μέρα.

Μεταξύ των πρωτεργατών αυτής της κίνησης ήταν ο René Goscinny, o Albert Uderzo και ο Jean-Michel Charlier (συγγραφέας του Κοκκινογένη), με τον τελευταίο να αναλαμβάνει την αρχισυνταξία.

picture.php


(από αριστερά προς τα δεξιά: Uderzo, Charlier, Goscinny)

Με την εμφάνιση του περιοδικού οι Goscinny και Uderzo θέλησαν να ξεκινήσουν μια νέα ιστορία, που θα σατίριζε τους χαρακτήρες και τις συνήθειες των ανθρώπων της τότε σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας. Κι έτσι γεννήθηκαν οι Γαλάτες (Gaulois), καρικατούρες των Γάλλων, που σίγουρα ως πρόγονοί τους θα είχαν κοινά στοιχεία με αυτούς, όπως επισήμανε με χιούμορ ο ίδιος ο Goscinny.

picture.php


Σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 1977, ο René Goscinny, πέθανε από καρδιακή προσβολή μόλις στα 51 του χρόνια. Οι άνθρωποι μπορεί να χάνονται, το έργο τους όμως όχι. Οι ήρωές του, μεταξύ των οποίων ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και οι Γαλάτες, ο Λούκυ Λουκ, ο Ιζνογκούντ, ο μικρός Νικόλας και οι ιστορίες τους θα μας συντροφεύουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. :)

Πηγή φωτογραφιών και πληροφοριών: «René Goscinny: Profession humoriste», βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Michel Viotte ( 1998 )
 
nightquest είπε:
Τελικά ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είχαν γενέθλια την ίδια ημέρα; Γιατί ενώ στο "Οβελίξ και Σία" ο Οβελίξ τα γιορτάζει μόνος του, αργότερα στο "Ο Αστερίξ και η Χαμαλίμα" (αν θυμάμαι καλά) λέει ότι και οι δυο γεννήθηκαν την ίδια ημέρα. Μάλιστα σε ένα επετειακό που έλεγε όλη την ιστορία και τα παρασκήνια του Αστερίξ έχει και μια μικρή ιστοριούλα (1-2 σελίδες) που δείχνει την γέννηση τους όντως την ίδια μέρα, τους γονείς τους κλπ. Τελικά τι από τα δυο ισχύει;
Το τευχος που λεει οτι γεννηθηκαν ιδια μερα ειναι αυτο με τη Λατραβιατα, οχι τη Χαλαλιμα :)

Προκειται για retcon που εκανε ο Ουντερζο (η Λατραβιατα ειναι του Ουντερζο ενω το Σια του Γκοσινύ). Το οτι δε φαινεται να εχει ο Αστεριξ γενεθλια στο Σια, μπορει να χτυπάει "κάπως", αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα παράλογο, αφού ο Αστερίξ έχει το ρόλο του συνωμότη για το δώρο του Οβελίξ.

Τωρα δεν καταλαβαινω τι εννοεις "τι ισχυει". Προκειται για εργο φαντασιας, οποτε τιποτα απο τα δυο δεν ισχύει :p
 
picture.php


Ο Αστερίξ ήταν ήδη... 9 χρόνων όταν ήρθε στη χώρα μας :p .

Το πρώτο τεύχος του Αστερίξ θύμιζε πολύ περισσότερο το Pilote δλδ πολλές διαφορετικές ιστορίες σε συνέχειες παρά το κόμικ όπως το ξέρουμε σήμερα με τις αυτοτελείς ιστορίες.

Στις σελίδες του φιλοξενήθηκαν εκτός από τον Αστερίξ, ο Ιζνόγκουντ, το Οχυρό Ναβάγο, ο Τεν Τεν, οι Ταγκύ και Λαβερντύρ και πολλοί πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί ήρωες.

Η πρώτη περιπέτεια του Αστερίξ όπως παρουσιάστηκε σ΄αυτό το εβδομαδιαίο περιοδικό ήταν ο "Αστερίξ Ολυμπιονίκης" με αρκετές διαφορές στους διαλόγους απ΄ότι το σημερινό.
picture.php


Επίσης, τα ονόματα των άλλων ηρώων ήταν ίδια με τα γαλλικά:

Αμπραρακουρσίξ αντί για Μαζεστίξ

Ασυρανσετουρίξ ( :eek: ) αντί για Κακοφωνίξ

Γεροκανονίξ αντί για Παλαιοντολογίξ (σικ) ή Μαθουσαλίξ.

Αυτό είναι το editorial του πρώτου τεύχους.

picture.php


Και όπως αναφέρεται σε κάποιο μεταγενέστερο τεύχος, ήταν το περιοδικό των νέων του 2000... :cool:

picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φοβερό κόμιξ (αν και εκθέσεις τέτοιου στυλ εμένα στο χωριό μου τις λέμε αρπαχτές, άσε που πια θα έπρεπε να λέγεται έκθεση για τα 54 χρόνια του Αστεριξ).

Και για την σειρά τώρα

Με την ανάληψη και του σεναρίου από του Uderzo μετά το θάνατο του Goscinny το 1977, η σειρά έπεσε κάπως αν και εξακολουθούσε να έχει τις καλές στιγμές της. Ειδικά όμως από το Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα και μετά η σειρά έχει εκτροχιαστεί εντελώς:

Το Αστερίξ και η Λατραβιάτα (άλμπουμ 31) ήταν εντελώς ανούσιο και δε νομίζω να το διάβασα δεύτερη φορά

Ο Αστερίξ και η επιστροφή των Γαλατών (32) ήταν μια συλλογή από μικρές ιστορίες του Αστερίξ κάποιες σε σενάριο Goscinny κάποιες καλές οι περισσότερες μέτριες και συνολικά ενδιαφέρουν μόνο το συλλέκτη.

...Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους (33). Τι να πεις για αυτό; α ναι!!! Είναι ό,τι χειρότερο από μέινστριμ ευρωπαικό κόμικ έχω διαβάσει!!! Γαλάτες, Ρωμαίοι, Εξωγήινοι Ρομπότ και κάτι που μοιάζει με τον Μίκυ Μάους

Τα γενέθλια του Αστερίξ και του Οβελίξ (34). Ότι ισχύει και για το 32.

τώρα περιμένουμε το 35 άλμπουμ το οποίο θα είναι για πρώτη φορά σε σενάριο Ferri και σκίτσο Conrad. Ελπίζω να μπορέσουν να αναζωογονήσουν τον ήρωα που απ' ότι φαίνεται εδώ και 10 χρόνια περνάει μια κρίση μέσης ηλικίας...
 
Πολύ ενδιαφέρον thread και πληροφορίες για το κορυφαίο κόμικ όλων των εποχών (κατά τη γνώμη μου)...

Συμφωνώ με τον Thor οτι μετά το θάνατο του Goscigny και ιδίως τα τελευταία έτη η ποιότητα έπεσε αρκετά. Η απάντηση είναι απλή: ο Uderzo είναι σίγουρα ιδιοφυία, αλλά στο σκίτσο, όχι στο κείμενο... Η μεγαλοφυία του Goscigny στη δημιουργική φαντασία δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεραστεί.

Για να δούμε και τη νέα απόπειρα...
 
Άσχετο ίσως αλλά μια που το είδα το λέω. Γίνεται ένα μπαζαρ βιβλίων από μια εκδοτική εταιρεία κοντά στη στροφή της Ραφήνας (θα το δείτε από το δρόμο εύκολα). Εκεί βρήκα ότι πουλάνε ιστορίες του Αστερίξ, του Λούκη Λουκ και άλλα τέτοια κόμικς, με σκληρό εξόφυλλο, στα 5 ευρώ το ένα.Μου φε΄νεται πολύ καλή η τιμή για όσους τα μαζεύουν ή τους λείπει κάποιο μπορείτε να πάτε να δείται.
 
Πίσω
Μπλουζα