Βιβλία για υγιεινή διατροφή

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.289
Αντιδράσεις
6.172
Από τα πιο χαρακτηριστικά βιβλία για διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής είναι τα βιβλία του Κώστα Μπαζαίου

-100 βότανα 1000 θεραπείες

-Αν ξέραμε τι τρώμε

-Οι τροφές που χαρίζουν υγεία

-Συνδυασμοί-βιταμίνες

έχουν εκδοθεί και άλλα βιβλία του



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το πρώτο το έχουμε κι εμείς όπως κι ένα ακόμη. Έχω βγάλει τις φώτο σε άλλο ποστ που θα ψάξω.
 
O Kώστας Μπαζαίος ήταν πράγματι διαπρεπής διατροφολόγος τη δεκαετία του 80, όταν το επάγγελμα αυτό ήταν ακόμα άγνωστο,. Μάλιστα, τη φήμη του είχαν αξιοποιήσει και με τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική διαφήμιση, η οποία ήταν για βούτυρο.

Είχε έρθει έξω από παραδοσιακό φούρνο της Λ.Μαραθώνος, κι έλεγε

"Μπορώ να φάω καρβέλια από αυτό το απίθανο ψωμί ! Αυτό κάνω άλλωστε !"

και πάνω στο ψωμί έβαζε - νομίζω- ΒΙΤΑΜ.

Ο φούρνος αυτός (υπάρχει και σήμερα) είναι αμέσως μετά τη στροφή Ραφήνας.
 
Διάβαζα τα άρθρα του στην Ελευθεροτυπία.

Ήταν χρήσιμα, γιατί αυτός πρώτος ασχολήθηκε με το θέμα σε έντυπο γενικής και ευρείας κυκλοφορίας.

Ωστόσο δεν ήξερε καθόλου χημεία, με αποτέλεσμα να γράφει φριχτές κοτσάνες, συχνά μεταφράζοντας κοινότατους όρους. Χάθηκε να ρωτούσε έναν χημικό ή έστω να ανοίξει ένα βιβλίο χημείας να του πει ότι δεν υπάρχει "σοδιούχο χλώριο" όπως είχε αποδώσει προφανώς το sodium chloride, δηλαδή το κοινότατό μας αλατάκι, χλωριούχο νάτριο?

Και αυτό ίσως ήταν ασήμαντο. Αλλά στη μανία του να κατηγορήσει διάφορες "κακές" τροφές χρησιμοποιούσε και επιχειρήματα που δεν έστεκαν, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει και τα σωστά επιχειρήματα, διότι όταν διαπιστώνεις ότι κάτι που μπορείς να κρίνεις ήταν λάθος άρχιζες να αμφιβάλλεις και για όσα δεν ήξερες. Αυτό δεν ήταν δικό του χαρακτηριστικό, βέβαια. Το έχω παρατηρήσει σε πολλά "πολεμικά" κείμενα που θέλουν να αποδείξουν κάτι (χαρακτηριστικό είναι ένα που κυκλοφορεί ευρέως στο ίντερνετ για τις βλαβερές συνέπειες της Κόκα Κόλα). Σωρεύουν όσα επιχειρήματα μπορούν να σκεφτούν, άσχετο αν είναι σωστά, βάσιμα, και σχετικά με το θέμα ή όχι. Για παράδειγμα, για να αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι κακοί, είχε γράψει ότι αποτελούνται από άνθρακα και νερό και άρα αν τρως ζάχαρη (ή άμυλο? Ένα πάντως από τα "κακά") είναι σαν να μασάς κάρβουνο! Δεν ξέρω αν αυτά οφείλονταν σε άγνοια ή στο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", δηλαδή γράψε ό,τι μπορείς για να τρομάξεις τον κόσμο και να πάψει να τρώει ζάχαρες. Ίσως και τα δύο. Πάντως αυτά αλλά και άλλα που δεν τα θυμάμαι τώρα με είχαν ενοχλήσει αφάνταστα και αντί να με πείθουν, όπως ήταν ο σκοπός τους, με έκαναν να αμφισβητώ ο,τιδήποτε έγραφε. Άρα έφερναν το αντίθετο αποτέλεσμα.
 
Πίσω
Μπλουζα