Βιβλίο στα ελληνικά του Νεύτωνα (Cambridge Digital Libray)

kmalfa75

RetroWannaBe
Joined
14 Αύγ 2008
Μηνύματα
85
Αντιδράσεις
9
ΑΠΟ: http://www.ert.gr/voiceofgreece/index.php?option=com_k2&view=item&id=135:χειρογραφα-στα-ελληνικα-του-ισαακ-νευτωνα&Itemid=53

" Το Cambridge δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη πολλά από τα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα (1642-1727), μεταξύ των οποίων και μέρος του περιβόητου «Principia Mathematica».

Πρόκειται για χειρόγραφα του μεγάλου επιστήμονα που είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα !

Ο Ισαάκ Νεύτων άλλωστε μελετούσε φιλοσοφία από τον Αριστοτέλη, ενώ τα Στοιχεία του Ευκλείδη ήταν η πρώτη επαφή του με τη γεωμετρία. Συνήθιζε να λέει: «Ο Πλάτωνας είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά ο μεγαλύτερος φίλος μου είναι η αλήθεια.»

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Cambridge έχει στην κατοχή της τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή των επιστημονικών ερευνών του Ισαάκ Νεύτωνα . Ήδη πολλά από τα χειρόγραφα του έχουν αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και είναι προσβάσιμα στους χρήστες του ίντερνετ ενώ στην ηλεκτρονική συλλογή θα προστίθενται κ.α.

Ο Ισαάκ Νεύτων άλλωστε είχε στενές σχέσεις με το πανεπιστήμιο. Φοίτησε στο Cambridge από το 1661 μέχρι το 1665 και το 1669 διορίζεται στη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών στο Τρίνιτι.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου:

http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9 "

Newton-manyscript.jpg


Προβολή συνημμένου 45902
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκπληκτικό θέμα! :)

Έχω φουσκώσει από υπερηφάνεια για την κληρονομιά μας - δεν το πιστεύω ότι έγραφε τόσο καλά! (για ξένο που προσπαθεί να γράψει ελληνικά, πάντα!)

Μόλις πάω σπίτι, θα διαβάσω το link του Cambridge!

Άψογο! ;)
 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=54736&Itemid=117

"Independent: "Προστίθενται 400000 ελληνικοί πάπυροι"!

"Βρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας και που με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν . H έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε... "Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων" .




Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων .

Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.

Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.

Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.


Απομένουν χιλιάδες κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου.


Υπάρχουν περίπου 400,000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.


Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των σωζόμενων ελληνικών έργων.





Μέσα στα έως τώρα άγνωστα κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.

«Είναι τα πιο φανταστικά νέα.


Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι πόσο φοβερά επηρέαζαν τις επιστήμες και τις τέχνες οι Έλληνες. Το δεύτερο είναι....πόσο λίγα από τα γραπτά τους σώζονται » λένε οι άγγλοι επιστήμονες.
 
Εκπληκτικο! Χαιρονται οι ξενοι κι εμεις... ουτε καν αναφερθηκε απο τα ΜΜΕ. Συγχαρητηρια στoν kmalfa75 για το θεμα και την πληροφορηση μαζι με τις θερμες μου ευχαριστιες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σας ευχαριστώ Krios (διορθώστε αν θέλετε το "στην" με "στον" ). Η κοινωνία υποφέρει και διότι εγκατέλειψε τις αξίες και τις αρετές της κλασσικής παιδείας προς χάριν του υλισμού και του ατομικισμού. Η οικονομική κρίση είναι το σύμπτωμα η νόσος είναι η κατάρρευση των αξιών του "σύγχρονου" πολιτισμού μας.

Εφ' όσον ενδιαφέρεστε για την κλασσική παιδεία δείτε και ένα αξιόλογο "διαδραστικό" ιστότοπο με θέμα την Ακρόπολη.

http://www.parthenonfrieze.gr/#/home
 
kmalfa75 είπε:
Σας ευχαριστώ Krios (διορθώστε αν θέλετε το "στην" με "στον" ). Εφ' όσον ενδιαφέρεστε για την κλασσική παιδεία δείτε και ένα αξιόλογο "διαδραστικό" ιστότοπο με θέμα την Ακρόπολη.

http://www.parthenonfrieze.gr/#/home
Συγνωμη για το ''στην'' το διορθωσα. Ακριβως το αντιθετο συμβαινει με μενα :) που συνηθως μου λενε "φιλε κριος" . Και παλι ευχαριστω για το link με τη Ζωοφορο.
 
Είναι πολύ απλό γιατί δεν αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ (αν δεν έπεσε κανένα στη λούμπα και δεν αναδημοσίευσε τη δήθεν ανακάλυψη): Το defencenet ή όποια πηγή ξεκίνησε αυτό το κείμενο "ανακάλυψε" αυτό το όντως σημαντικό γεγονός λίγο καθυστερημένα, πράγμα που επιμελώς φροντίζει να αποκρύψει διότι δεν το βολεύει. Το αρχικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2005, οπότε ως είδηση είναι ελαφρώς μπαγιάτικο.

http://www.papyrology.ox.ac.uk/POxy/news/independent.html

Ακόμη κι αν δεν είναι το defencenet εκείνο που πρωτοσέρβιρε ξαναζεσταμένο φαί 7.5 ετών για φρέσκο πράμα, αυτοί που υπογράφουν με εκείνο το μεγαλόπρεπο "Τμήμα ειδήσεων του defencenet" δεν ελέγχουν - με ένα απλο google search όπως έκανα εγώ - την πηγή των "πληροφοριών" που δημοσιεύουν? Έτσι παπαγαλίζουν ό,τι να 'ναι, κι αυτό το πράμα το αποκαλούν "ειδήσεις"? Έχω ή δεν έχω δικαίωμα τώρα να αμφιβάλλω για το ο,τιδήποτε διαβάζω εκεί?

Κατα τ' άλλα δεν "προστέθηκαν 400000 ελληνικοί πάπυροι" όπως παραπλανητικά και για εντυπωσιασμό γράφει ο τίτλος... μακάρι να ήταν τόσοι πολλοί. Για 400000 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ (fragments) πρόκειται. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. (Το κείμενο γράφει για "κομμάτια" αλλά την εντύπωση την έχει ήδη δημιουργήσει ο τίτλος). Άλλωστε σε σκουπιδότοπο ηλικίας είκοσι αιώνων βρέθηκαν... πάλι καλά που επιβίωσαν έστω και στα χάλια που είναι.

Και μια λεπτομέρεια που δείχνει την άγνοια του μεταφραστή: Ο αγγλικός όρος "novel" (part of a lost novel by the 2nd-century Greek writer Lucian) δεν μεταφράζεται "νουβέλα" στα ελληνικά αλλά "μυθιστόρημα". Η νουβέλα είναι πολύ μικρότερο έργο, κάτι σαν μεγάλο διήγημα.
 
...Άσε και που το γεγονός ότι ο Λουκιανός έγραφε στα ελληνικά δεν τον κάνει αυτομάτως Έλληνα... Για να μην πω για τον Αρχίλοχο "τον διάδοχο του Ομήρου"...
 
Ναι, φυσικά, αλλά αυτά ήταν μεταφρασμένα σωστά οπότε φταίει ο Independent αλλά και το αμόρφωτο εγγλέζικο κοινό στο οποίο απευθύνεται και που είναι αμφίβολο αν έχουν ακουστά όχι τον Αρχίλοχο αλλά και τον Όμηρο, δηλαδή τον ξέρουν, είναι ο χαρακτήρας των Simpsons. Και στην εποχή του Νεύτωνα μπορεί η μορφωμένη ελίτ να μάθαινε αρχαία ελληνικά, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο των απλών ανθρώπων (που είχαν δικαιολογία για την αμορφωσιά τους) αλλά και των ευγενών ήταν ακαλλιέργητοι.
 
Πίσω
Μπλουζα