Βιβλιοπωλείον της Εστίας: τέλος...

retrofrog είπε:
[edit] Έγινε ήδη μια σύσταση παραπάνω. Δε συνεχίζουμε να δυναμιτίζουμε τη συζήτηση [edit] Από 'κει και πέρα θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Αφενός γτ δεν ήταν ένα απλό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που πουλούσε παρεμπιπτόντως και κάποια λογοτεχνικά βιβλία (μιλάμε για το πλέον ιστορικό βιβλιοπωλείο της πολής, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω μπορούσες να εντοπίσεις και σπάνια επιστημονικά βιβλία), αφετέρου γιατί βλέπω μια τάση απαξίωσης των πνευματικών αξιών...''Έλα μωρέ..ένα βιβλιοπωλείο έκλεισε...δεν έγινε και τίποτα.." Εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, καλό θα ήταν να δίνουμε και λίγη σημασία στο τι πρεσβεύει το κάθετί..Η άποψη μου είναι πως αν είχαμε προσέξει όλα αυτά τα χρόνια τη παιδεία μας, αν ασχολούμασταν λιγάκι παραπάνω με τα πνευματικά αγαθά, παρά μετα υλικά,δεν θα είχαμε φτάσει σ'αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα..Και να είσαι σίγουρος πως ένας λαός τυφλός πνευματικά δεν πρόκειται να ξυπνήσει ποτέ..Για να μην οικτίρουμε λοιπόν περαιτέρω τα παιδάκια και την άθλια κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει,καλό θα ήταν να διαβάζουμε τις ειδήσεις και από την άλλη τους πλευρά..Για να μπορούμε στο μέλλον να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά..Και αυτά,και τους εαυτούς μας...
[edited]Για να μην πάρει περισσότερο έκταση το θέμα

Το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της εστίας σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα, και είναι καιρός να σεβαστείς την διαφορετικότητα στους άλλους.

[edited]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
@Retrofrog & Saulot: Σας παρακαλώ, κατεβάστε τους τόνους....

Άλλο ένα τέτοιο ποστ και περνάω σε διαγραφές.
 
Πάντως έχουν και τις ευθύνες τους τα βιβλιοπωλεία. Δεν αναφέρομαι στην ΕΣΤΙΑ, αλλά γενικά. Δεν μπορεί για να αγοράσεις ένα καλό ιστορικό βιβλίο, να πρέπει να δώσεις 40 και 50 ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/10 του μισθού. Χωριστά ότι η συμπεριφορά των υπαλλήλων σε πολλά ( όπως πχ σε μεγάλο βιβλιοπωλείο της Θεσ/νικης), έχει έναν αέρα " σου κάνω την χάρη να σε εξυπηρετήσω". Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τα Bazaar, που τα θεωρώ καλή ευκαιρία σε αυτές τις δύσκολες εποχές...
 
Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες !!!

Χωρίς να διαφωνώ για το μερίδιο που κατείχε (και σωστά το είχε) το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο στην πολιτισμική παράδοση τη σχετική με τα βιβλία μας, θα απέφευγα χαρακτηρισμούς που διάβασα πιο πάνω (π.χ. "ναός") και θα πρόσθετα για την πληρέστερη ενημέρωσή σας ότι η επιχείρηση είχε "ανοίγματα" που ήταν αδύνατο να καλυφθούν από ένα σημείο κι έπειτα, ιδιαίτερα εφόσον μπήκαμε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Γι' αυτό δεν φταίει η κρίση καθαυτή...

Υπάρχουν λόγου χάρη εξίσου ιστορικά βιβλιοπωλεία (όπως και άλλες επιχειρήσεις κάθε είδους) που έκαναν καλύτερο (προφανώς επιχειρησιακό) κουμάντο τα τελευταία χρόνια και δεν αντιμετωπίζουν (τουλάχιστον μέχρι τώρα) το φάσμα της εξαφάνισης.

Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τομέα των εκδόσεων...

Διαφωνώ επίσης (σφοδρότατα μάλιστα) με τα παράπονα για τις τιμές των βιβλίων (που -μην ξεχνάτε ότι- περνάνε κρίση πολύ περισσότερα χρόνια από την τελευταία 4ετία). Ναι, μπορεί ένα λεύκωμα ή ένα εξειδικευμένο επιστημονικό σύγγραμα να φτάσει και τα 40 και τα 50 ευρώ, αλλά στην πλειοψηφία τους τα βιβλία είναι πολύ πολύ φθηνά σε σχέση με το υπόλοιπο κόστος ζωής. Θέλετε να συγκρίνετε την τιμή ενός καλού μυθιστορήματος με τις τιμές των ποτών στα μπαρ π.χ. ??? Μήπως συνεχίζετε να πίνετε καφέ έξω με 3,5-4 ευρώ ενώ με δυο καφέδες λιγότερους θα διαβάζατε ένα καλό βιβλίο ??? Ακόμα και το σινεμά στα 10-12 ευρώ είναι ακριβό σε σχέση με το βιβλίο (που σου μένει κιόλας ;) )!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σίγουρα είναι θλιβερό να κλείνει ένα τέτοιο ορόσημο για το κέντρο όπως και πολλά άλλα καταστήματα αλλά κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο δεν είναι να συμβεί όταν εν μέσω κρίσης διατηρούσε συγκριτικά υψηλότερες τιμές; Μπορεί να ήταν φορέας πολιτισμού, αλλά ήταν και εμπορικό κατάστημα και ως τέτοιο θα έπρεπε να κινηθεί σύμφωνα με τις συνθήκες. Αυτή η ευεληξία του μαζί με την έντονη αγάπη του κοινού του ήταν που το έκαναν να επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και να συνεχίσει την πορεία του έχοντας πάρει μεγάλα ρίσκα στο παρελθόν όπως η μετακόμισή του. Η κρίση δεν επήλθε από τη μια μέρα στην άλλη για να μην έχουν χρόνο να αντιδράσουν, ούτε και μιλάμε για κάποιο μικρό καταστηματάκι της γειτονιάς με περιορισμένη κίνηση. Μιλάμε για την Εστία, για ένα βιβλιοπωλείο με το οποίο το κοινό του είχε μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο και πολλά προτερήματα που θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευτεί για να μην φτάσει ως εκεί.

Τουλάχιστον χαίρομαι που δεν έκλεισαν οι εκδόσεις αλλά και ελπίζω το κατάστημα να επαναλειτουργήσει αφού η ταμπέλα που κόλλησαν αναφέρεται σε "διακοπή λειτουργίας" και όχι οριστικό κλείσιμο.

 


 
Ο καθένας με τον πόνο του θα μου πείτε αλλά το κλείσιμο της "Εστίας" με πονάει περισσότερο γιατί το συνδέω με τη γενικότερη παρακμή του κέντρου της Αθήνας.

Δεν μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ήταν το "στέκι" μου. Προτίμησα κι αγάπησα περισσότερο από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το άλλο, στο υπόγειο της Ασκληπιού που μετά απλώθηκε και γιγαντώθηκε. Εκτιμούσα όμως απίστευτα το γεγονός πως αν έψαχνα κάτι σπάνιο, κάτι περίεργο, κατεβαίνοντας στο υπόγειο της "Εστίας" υπήρχε πιθανότητα να το βρω και σίγουρα θα έβρισκα ανθρώπους που θα ήξεραν να με πληροφορήσουν ("Α ναι! Δυστυχώς αυτό είναι σε έλλειψη. Άλλαξε ο συγγραφέας εκδοτικό οίκο κι υπάρχει θέμα με τα δικαιώματα". "Αυτό; Έχει να κάνει ανατύπωση από το 1986. Για να δούμε μήπως ξέμεινε κανένα αντίτυπο"). Ο ενημερωμένος πωλητής. Τι υπέροχο, σπάνιο πράγμα και τι διαφορά από τα νεαρά, πρόθυμα δεν λέω αλλά αναλώσιμα, παιδιά των μεγάλων βιβλιοπωλείων που συνήθως ψάχνουν τα πάντα στον υπολογιστή τους ("Πώς τον είπατε; Προβολάκη; Α, Πρεβελάκη, με -ε-":))

Έκλεισε η "Εστία", έβαλε λουκέτο ο "Δημόκριτος", έξω από τον ΟΤΕ στη Σόλωνος βρίσκεται μια άστεγη με ένα ζωγραφιστό κασελάκι δίπλα στο βρώμικο στρώμα της ...

Δεν αναγνωρίζω πια τα μέρη που ξημεροβραδιαζόμουν όταν ήμουν φοιτήτρια και μου φαίνεται κάπως. Άσε που έτσι και "πέσει" και το οχυρό του Κολωνακίου, αναρωτιέμαι ποια γειτονιά του κέντρου θα μπορέσει να κρατήσει αντίσταση σ' αυτή τη συνεχή υποβάθμιση.
 
Ένα άρθρο σχετικό με το θέμα που λέει ακριβώς αυτό που κάποιοι φανταζόμασταν, πως η κρίση ήταν απλά μια δικαιολογία. Το ίδιο δεν έχουν κάνει τόσοι και τόσοι;

http://www.efsyn.gr/?p=38499
 
Ακομα πιο θλιβερη η καταληξη τοτε...
 
Ένας θρυλικός χώρος έκλεισε...
 
Δυστυχώς κάποιοι αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν..Κρίμα για την Εστία και την ιστορία του βιβλιοπωλείου..Από'κει και έπειτα, σαφώς στη πρακτική εφαρμόζονται κατα κόρον τέτοιες πρακτικές και τα θύματα είναι μονίμως (δυστυχώς) οι εργαζόμενοι..Οι οποίοι βεβαίως και επωμίζονται τα δικαστικά έξοδα για την επίσχεση...Αυτό βέβαια που δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμα σε τι νομικό καθεστώς έχει περιέλθει η επιχείρηση..Διότι εάν δεν υπάρξει π.χ. πιθανός αγοραστής και πάει στη διαδικασία της πτώχευσης,τότε οι άνθρωποι θα μπλέξουνε για τα καλά..Εξαιρετικά χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία..Πάντως, εντάξει,ανεξαρτήτως της κακοδιαχείρισης, νομίζω πως η κρίση δεν είχε αμελητέο ρόλο..Επέτεινε χωρίς αμφιβολία τη δυσχερή θέση στην οποία είχε περιέλθει η επιχείρηση..
 
Συμφωνώ με τον frog. Η κρίση μεγέθυνε τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Και πράγματι το βήμα της διάσπασης της επιχείρησης δείχνει οτι κάτι προετοίμαζαν οι ιδιοκτήτες. Παρόλα αυτά το γεγονός του κλεισίματος φτωχαίνει την πνευματική ζωή της πόλης.
 
Νομίζω πως ξανανοίγει βιβλιοπωλείο με όλα τα βιβλία της Εστίας.
 
Πίσω
Μπλουζα