Βοήθεια για Powermac 9600!

kwstas79

RetroWannaBe
Joined
10 Ιουν 2008
Μηνύματα
37
Αντιδράσεις
3
Χελόου μποϊς εντ γκίρλς! Πριν λίγους μήνες βρήκα σε ένα υπόγειο έναν ppc9600, τον οποίο με συνοπτικές διαδικασίες τον καβάντζωσα!

Το εν λόγω μηχάνημα ανάβει, ακούω το "βζζζζζ" από το τροφοδοτικό του αλλά εικόνα δεν βγάζει. Το δοκίμασα σε οθόνη από pc, με την βοήθεια ενός καλωδίου που έφτιαξα, μιας και δεν μπόρεσα να βρω τότε τον αντάπτορα με τα διακοπτάκια.

Από ότι είδα η μπαταρία του είναι κλινικά νεκρή, γιαυτό και παρήγγειλα από e(vil)Bay ένα ζευγαράκι μπαταριες, τις οποίες και περιμένω να δοκιμάσω.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Το ξέρω ότι θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε, από μνήμες μέχρι τροφοδοτικό, αλλά αν κάποιος κατέχει από το άθλημα και μπορούσε να μου πει τι να κοιτάξω πρώτα, θα με υποχρέωνε!
 
Πιθανά προβλήματα:

1) Αντάπτορες με διακοπτάκια έχει μυριάδες το ΕΒΑΥ και μάλιστα πολλές δημοπρασίες αφορούν πακέτο π.χ. των 5 ή περισσοτέρων. Θα σου πρότεινα να βρεις έναν για να είσαι και σίγουρος, άσε που με τα διακοπτάκια έχεις περισσότερες πιθανότητες να σου παίξει σε διάφορες οθόνες. Εμένα το IIci παίζει άψογα σε 15άρα TFT.

2) Πολλά μοντέλα δεν ξεκινούν καν με νεκρή ή προβληματική μπαταρία. Οπότε καλά έκανες που παρήγγειλες.

3) Μνήμες είδες εάν έχει;

4) Μη συνδέεις πληκτρολόγιο-ποντίκι επάνω του και δοκίμασε να το ανοίξεις. Τσεκάρισε τα βύσματά τους μήπως έχουν κανένα στραβό πινάκι.

5) Για διάβασε και εδώ...

Ελπίζω να βγει άκρη. Εάν (όταν) το καταφέρεις, πες μας και τί ήταν.

Πληροφορίες για το, ομολογουμένως, ΣΟΥΠΕΡ μοντέλο εδώ.

Τέλος, παρακαλώ έναν Χριστιανό να μου πει πώς γίνεται όλοι οι άλλοι να βρίσκουν σε διάφορα περίεργα μέρη, αποθήκες, σουπερ μαρκετ, σκουπίδια τα συστήματα που θα ήθελα να έχω :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1) Η αγορά αντάπτορα είναι στα υπόψιν, θα κάνω έρευνα και θα σας/σε ξαναπρήξω.

2) Μα δεν είμαι πανέξυπνος; :D

3) Μνήμες έχει, και μάλιστα μπόλικες. Ποιό είναι το κατώτερο σε RAM για να ξεκινήσει το θηρίο; Ή δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός; Σκεφτόμουν να τις δοκιμάσω μια-μια μπας και κάποια από αυτές είναι καμένη και το βραχυκυκλώνει το καϋμένο το μηχανάκι.

4) Αυτό δεν το δοκίμασα, αλλά από ότι είδα στραβά πινάκια δεν έχει.

5) 1000 ευχαριστώ για το λινκ, το μελετάω!

Rygar είπε:
Τέλος, παρακαλώ έναν Χριστιανό να μου πει πώς γίνεται όλοι οι άλλοι να βρίσκουν σε διάφορα περίεργα μέρη, αποθήκες, σουπερ μαρκετ, σκουπίδια τα συστήματα που θα ήθελα να έχω :(
Κλασική περίπτωση βλάβης, εεεμ... κ**οφαρδίας μάλλον!

Η πλάκα είναι πως πριν από αυτό είχα βρει και έναν IBM με την οθονούλα του, αλλά τελικά δεν μπόρεσα να τον κρατήσω λόγω έλλειψης χώρου! Ήταν πολύ περίεργο μηχανάκι πάντως!
 
Και με 4ΜΒ ξεκινάει. Απαιτήσεις έχει μονο το λειτουργικό. Εάν είναι 7.5.5 θέλει μπόλικη, από 20ΜΒ και πάνω και το διαπιστώνω ενόσω αποσυμπιέζω μεγάλα αρχεία, αφου εμφανίζει μύνημα για "Insufficient memory".

Στο Νο2 πρόσθεσε και το "τυχερός" αφου στην Ελλάδα έχει κανείς περισσότερες πιθανότητες να βρει έναν Mac Plus/Classic παρά το 9600.

Προτείνω να μην το παλέψεις άλλο και να περιμένεις τη μπαταρία. Είδες εάν είχε οξυδωθεί; Οταν τη βάλεις και με το καλό ξεκινήσει (θα ακούσεις το γνωστό ήχο) αλλά δε βλέπεις εικόνα, τότε θες και αντάπτορα :D . Δεν τον παραγγέλνεις καλού κακού από τώρα; Μη δώσεις πάνω από 4-5 δολάρια+μτφ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι, μια οξείδωση την έχει η μπαταρία! Βασικά έναν ήχο κάνει όταν ξεκινάει (κάτι σαν κουδούνι πόρτας)!
 
Λοιπόν, πήγαινε εδώ , κατέβασε την έκδοση για Γουίντοου από τα downloads πάνω αριστερά της σελίδας και κάνε εγκατάσταση. Τρέξε το πρόγραμμα, επέλεξε από το δέντρο την επιλογή Timeline και βρες το έτος 1997. Μετά στη δεξιά πλευρά ψάξε βρες το 9600 και επέλεξέ το. Ακριβώς από πάνω και δεξιά, θα ενεργοποιηθούν 2 κουμπάκια, το Startup Chime και το Death Chime. Κάνε κλικ και στα δύο και πες μου ποιόν από τους 2 ακούς από το 9600 σου. ΕΑΝ ΔΕΝ ακούς κανέναν από τους δύο, τότε ακριβώς πάνω από τα 2 αυτά κουμπιά έχει 2 βελάκια <>. Πάτα το < για να πας σε προηγούμενο μοντέλο, πατώντας κάθε φορά τα 2 κουμπάκια που προανέφερα. Μολις φτάσεις στο 8100 θα δεις ότι το Startup Chime είναι περίεργο. Μηπως είναι αυτό; Εάν ναι, τότε όντως γράφει 9600 απ΄έξω; :D Ντάξει, για να το λες, σίγουρα θα το γράφει αλλά θέλω να σιγουρευτώ. Εάν όντως το γράφει, αλλά ο ήχος μοιάζει με του 8100, μου μπαίνουν ψύλλοι στ'αυτιά. Εχει 6 PCI θύρες;Εάν όχι, μήπως έχει 3 7" Nubus; Εάν ναι, είναι 9600 με μητρική από 8100 ή κατώτερο. BTW, διαπίστωσα ότι τα 8100, 7100 και 6100 είχαν τον ίδιο Starup Chime. Τα ενδιάμεσα μοντέλα πότε είχαν τον στάνταρ ήχο (αυτόν π.χ. του 9600 και όλων των MAC μετά το 1992) και πότε διαφορετικό. Τι διάλο, όταν τα φτιάχνανε, παίζανε με τα ηχεία; :D (όπως ο Μιχαλάκης με τα κανάλια)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλημέρα! Λοιπόν κατά 99% ο ήχος που κάνει είναι το Startup Chime και όχι το Death Chime, οπότε αυτό μάλλον είναι καλό, ε;

Ο υπολογιστής είναι στάνταρ ο 9600, έχει 6 pci slots και 12 ram slots!

Λογικά θα του ξαναρίξω μια ματιά σήμερα...
 
Αυτό είναι πολύ καλό! Κατά πάσα πιθανότητα το ανταπτοράκι σου δεν είναι σωστά φτιαγμένο ή δεν παίζει με την οθόνη που χρησιμοποιείς. Αμα είσαι Αθήνα, να σε δώσω έναν αντάπτορα με διακόπτες για να παίξεις.

Πάντως αναρρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν το Startup Chime να σού ακούγεται σαν κουδούνι πόρτας. :D Εγώ σκέφτομαι να το βάλω ως ήχο λήψης μηνύματος (σοβαρά!).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είμαι αθήνα, είμαι κοντά στην Χαλκίδα, όποτε αποφασίσω να κατέβω αθήνα θα στείλω πμ να τα πούμε και από κοντά! Εν τω μεταξύ, τα ανταπτοράκια με διακόπτες στο ebay έχουν πάνω από 20-25$ με μεταφορικά! Κοροϊδία ρε γμτ.

Το startup chime για ήχο μηνύματος; Μπα, καλύτερο θα ήταν το death chime! :D
 
Κοντά Χαλκίδα πού;;;; Χαλκιδαίος είμαι διαμένων στην Αθήνα ευτυχώς μακριά από το κέντρο. Παρεπιπτόντως σήμερα θα μείνω στο πατρικό μου στη Χαλκίδα!!! Θα σου δώσω εγώ ενα ρε. Με 5 ευρώ πηρα πακέτο των 9. Μην ψάχνεις για ένα, τα πακέτα των πολλών σου έρχονται φθηνότερα. Εάν έχεις κι άλλα Macs σε συμφέρει. Από βδομάδα θα δοκιμάσω εάν παίζει και το IIgs με αυτούς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νέα δεδομένα μπαίνουν στο παιχνίδι, μιας και μόλις τον άνοιξα, και έβγαλα όλες τις κάρτες, μνήμες, τις φύσες του τροφοδοτικού και την παλιά μπαταρία για να "αποφορτιστεί" μέχρι να έρθουν οι μπαταρίες και να βρω ανταπτοράκι για VGA! Όταν πήγα να βγάλω τον επεξεργαστή, είδα ότι έγραφε πάνω του τα εξής:

XLR8 by Interex

Copyright 1998

CPX-7 1699-11

MODEL: MACh Speed G3

Από ότι κατάλαβα το μηχάνημα έχει αναβαθμιστεί σε G3! Άσε που έχει και ένα σκασμό μνήμες (9), από τις οποίες μόνο οι 2 γράφουν ότι είναι 64MB.
 
Δεν ξέρω! Βασικά δεν έχει κάποιον άλλο κωδικό, και το site της Interex δεν με βόηθησε και ιδιαίτερα...
 
Το μηχανάκι έχει πολλές προοπτικές! Μπορείς να βάλεις μέχρι και Macos 9.x!

Το ωραίο με τα Classic Macs είναι ότι οι accelerators που είχαν βγει τότε, πλέον πωλούνται στην ξεφτίλα, με εξαίρεση έναν accelerator για Apple IIe/IIgs που συνήθως κλείνει γύρω στα 200 δολάρια, μιλώντας για ΕΒΑΥ πάντοτε.
 
Μωρέ ας δουλέψει και με 7.6! Απλά να δουλέψει!

Φαντάζομαι μπορώ να του βάλω pci κάρτα για ATA δίσκους, ε; Γιατί οι SCSI είναι εντελώς εκτός μπάτζετ!

Μόλις έστειλα email στην εταιρεία, για να δούμε αν θα με φωτίσουν!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Διάβασε εδώ. Το τύπος αναρρωτιέται το ίδιο πράγμα και σε μια στιγμή κάποιος του προτείνει την Sonnet Tempo Trio, με ATA100_USB_Firewire:eek:. Στον Ι Μπέη θα τα βρεις όλα αυτά. Επειδή αξίζει, εγώ στη θέση σου θα αγόραζα μια, έστω για ΑΤΑ66.
 
ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!! :D :D:D:D:D:D

Τι καινουργια αγοράζεις, τι παλιά..................τα σκας, χοντράαααα!

ΑΠΛρουλζ ! :tease:
 
Άντε και μετά από αυτό σειρά έχει ένα laptop Zenith με 486!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικά το θηρίο πήρε μπρος, χάρη στο ανταπτοράκι του Rygar! Είναι ένας 366 με 320mb ram! Πρέπει να αρχίσω εντατικά σεμινάρια χρήσης mac τώρα!
 
Πίσω
Μπλουζα