Βοήθεια με Amiga 500 1mb Ram

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας cutlaroc
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

cutlaroc

RetroActive
Αντιδράσεις
12
Καλησπέρα σας!!

Πρόσφατα απέκτησα εναν Amstrad 6128 (από τον συμφορουμίτη μας Saulot τον ευχαριστώ πάρα πολύ!! (θα ανοιχτεί thread στο αντίστοιχο section ) και μια Amiga 500 1mb Ram (την είχα άχτι από μικρός) αλλά είμαι άσχετος! (Με την Amiga)

Το θέμα είναι οτι θέλω να ασχοληθώ γιαυτό λοιπόν θέλω τα φώτα σας

Το μόνο που έχω καταφέρει είναι να μεταφέρω adf από Pc σε δισκέτες και αν βοηθάει κάποιον το κάνω μέσω linux και συγκεκριμένα από Debian Lenny (το adf sender terminal λειτουργεί κανονικά μέσω wine)

Θα ήθελα λοιπόν αν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει με τις εξής απορίες μου (συγχωρήστε με αν είναι άκυρες αλλά όπως είπα είμαι άσχετος από Amiga)

1) Τρέχει Workbench 1.3 , μπορεί να τρέξει τίποτε άλλο; Αν Όχι μπορεί κάποιος να μου υποδείξει software που μπορώ να χρησιμοποιώ; (γενικώς για να παίξω λίγο)

2) Γενικώς τι μπορώ να της βάλω πάνω ως extra (πχ δίσκο???)

Βασικώς θέλω να μάθω τι άλλο μπορώ να κάνω εκτός του να παίζω παιχνίδια...

Συγγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι λίγο γενικές...

Ευχαριστώ πολύ :)

1) Οταν λες "τίποτε αλλο", τι θα ήθελες να τρέχει (εκτός από παιχνίδια βεβαίως); Μπορείς να της αλλάξεις τις Roms με 2.04 και να τρέχει νεώτερο λειτουργικό αλλα και παλι, δε μπορείς να κανεις κατι. Μονο για παιχνίδια είναι φίλε μου.

2) Η δική μου 500άρα έχει ό,τι αναφέρω εδώ και εδώ.Μπουτάρει σε 2.05 για να φτιάξω δισκέτες και μετα reboot σε 1.3 για να τις τρέξω. Και ο scandoubler για να παίξει σε οποιαδήποτε οθόνη. Αλλα δεν είναι τζαμπέ ;) :D .

ΥΓ. Αν παντως θες να πειραματιστείς με κάτι πιο "προχώ", δοκίμασε να τρέξεις Minix έτσι για να δεις πώς παίζει. Δεν κανει και τίποτα σπουδαίο, εγώ όμως το βρήκα σπουδαίο να τρέξω unix στην 500άρα μου.

Rygar είπε:
1) Οταν λες "τίποτε αλλο", τι θα ήθελες να τρέχει (εκτός από παιχνίδια βεβαίως); Μπορείς να της αλλάξεις τις Roms με 2.04 και να τρέχει νεώτερο λειτουργικό αλλα και παλι, δε μπορείς να κανεις κατι. Μονο για παιχνίδια είναι φίλε μου. 2) Η δική μου 500άρα έχει ό,τι αναφέρω εδώ και εδώ.Μπουτάρει σε 2.05 για να φτιάξω δισκέτες και μετα reboot σε 1.3 για να τις τρέξω. Και ο scandoubler για να παίξει σε οποιαδήποτε οθόνη. Αλλα δεν είναι τζαμπέ ;) :D .

ΥΓ. Αν παντως θες να πειραματιστείς με κάτι πιο "προχώ", δοκίμασε να τρέξεις Minix έτσι για να δεις πώς παίζει. Δεν κανει και τίποτα σπουδαίο, εγώ όμως το βρήκα σπουδαίο να τρέξω unix στην 500άρα μου.
1) εννοούσα να τρέχει και κάποιο άλλο λειτουργικό εκτός του Workbench 1.3 αλλά φαντάζομαι θα παραμείνω σ'αυτό ε; Όσον αφορά το software υπάρχει γενικώς να βρω; εννοώ τύπου office , multimedia οτιδήποτε θέλω να παίξω γενικώς να δω πως είναι (παιχνίδια έχω βρει σχεδόν τα πάντα σε adf)

Όσο για το minix θα το δω όπωσδήποτε είμαι πολύ περίεργος να δω unix στην Amiga... :)

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι θέλω να δω τι μπορεί κανείς να κάνει με την Amiga 500 , να εξερευνήσω τις δυνατότητες της δηλαδή...

Με απλή Amiga 500, μπορείς να τρέξεις ορισμένες γλώσσες προγραμματισμού σε πολύ απλό επίπεδο. Πάντως δίχως σκληρό δίσκο δεν θα μπορέσεις να κάνεις και πολλά άλλα, πέρα απο το να παίζεις παιχνίδια!! Καλύτερα να πας σε καμία A600 ή A1200 για έχεις εύκολο τρόπο σύνδεσης σκληρού δίσκου ή CF!!

Υπάρχει κανένα σχετικό λινκ με compilers και τα σχετικά για να το τσεκάρω; Εγώ σκεφτόμουν μήπως υπάρχουν σχετικά utilities και προγράμματα τύπου word excel έτσι να τα δω δηλαδή.

Μην το παλεύεις πολύ. Μονο παιχνίδια μπορείς να τρέξεις (ή αξίζει να τρέξεις εν ετει 2011). Μην ξεχνάς ότι τρέχει μονο στα 7.14Mhz. Ακομα και μια 1200 στα 14Mhz ελάχιστα μπορεί να κάνει χωρίς να της βαλεις επιταχυντή.

κατάλαβα...τι να κάνουμε τότες θα πειραματιστώ με το minix.... :) απλά απορώ εδώ ολόκληρος 6128 και έχει ένα mini office η amiga δε μπορεί δηλαδή;

Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα, και για Office, και για μουσική και για σχεδίαση. Ενδεικτικά το Final Writer, Word Perfect, ProWrite και Wordworth σε καλύπτουν σε word processing, Directory Opus για file management και viewing/editing, Deluxe Paint για ...photoshoping, Protracker για μουσικούλα. Πακέτα basic υπάρχουν πολλά με την AMOS basic να κυριαρχεί (ωραίο περιβάλλον) και γενικά πάει λέγωντας...Demo/intro makers (RSI demo maker), PC/Dos emulators (PC Task), Deluxe Video (video/animation editing)...

Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα τρέξεις απο φλόπυ με μιά 500άρα, χωρίς σκληρό, και κάποια χρειάζονται Workbench κάποια όχι. Αντιθέτως με τα όσα λέγονται/λέγονταν, όχι, η 500άρα δέν είναι μόνο για παιχνίδια !

Τώρα μ'εφτιαξες... Θα τα ψάξω όλα!!!! :) Είμαι περίεργος τι μπορεί να κάνει η αμιγκούλα!!!

Θα ποστάρω και φωτογραφίες σύντομα στο σχετικό thread (φώτο απ'το χώρο σας) :)

Χίλια ευχαριστώ!!! :)

EDIT: Ρε παιδιά πως κάνει reboot η amiga; είτε μέσα απ το workbench είτε μέσα σε παιχνίδι...

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Other_Reality είπε:
Αντιθέτως με τα όσα λέγονται/λέγονταν, όχι, η 500άρα δέν είναι μόνο για παιχνίδια !
Πεσ' τα χρυσόστομε !! :thumb:

Moυ έκανε εντύπωση που δεν αναφέρθηκαν εξαρχής έστω και "στοιχειώδη" επαγγελματικά προγράμματα που έτρεχαν άνετα απο δισκέττα, όπως το Deluxe Paint. Πάλι καλά που βρέθηκε κάποιος χριστιανός και ανέφερε μερικά.

Απο DTP πως τα πάει η 500άρα μας; Είχα ακούσει ότι το PageStream μπορούσε να τρέξει ok απο δισκέττες...

τι είναι το DTP (όχι στην απέξω ρε παιδια!!!) και το PageStream; :)

ωπ, ευχαριστώ δεν είχα ιδέα!!! :)

Η ολη στιχομυθία μου θυμίζει το ανέκδοτο που λέει για καποιον που μπήκε σε σουπερμάρκετ για να παρει χαρτί υγείας και βγήκε με αυτοκίνητο. :D :D:D

Εδώ ο άνθρωπος δεν έχει καν βαλει workbench και του μιλάτε για DTP και ΚΛΠ και κλπ κλπ!!! Φιλε cutlaroc, το θεωρώ απίθανο να ασχοληθείς με οτιδήποτε αλλο περα από παιχνίδια. Ναι, θα δεις πώς γίνεται (και ότι γίνεται) αλλα μεχρι εκεί. Α, και ναι η A500 ΗΤΑΝ και για αλλα πράγματα εκτός από παιχνίδια, τώρα πλέον είναι ΜΟΝΟ για παιχνίδια, γιατί δεν έχει νόημα να κάτσει κανείς να φάει τα συκώτια του για να κάνει το ΧΨ πρόγραμμα να παίξει σωστά.

Αυτιά....

Χαχά! Το ξέρω , το ξέρω οτι εκεί θα καταλήξω αλλά όπως το είπες θέλω να δω πως γίνονται κι άλλα πράγματα...κυρίως για λόγους νοσταλγίας και περιέργειας μιας και ποτέ δεν είχα Amiga 500...

btw ελληνικά υποστήριζε; ξέρει κανείς; γιατί δε βρίσκω κάτι στο διαδίκτυο...

Αυτό με τα ελληνικά μ'ενδιαφέρει κι εμένα. Νομίζω είχε βγει ενα πακέτο με ελληνικά μενού αλλα για OS 3.1, οχι 1.3 ή 2.0x. Ας μας διαφωτίσει καποιος...

Να σημειωθεί οτι εγώ εννοώ να γράφεις και ελληνικά... :)

Υπάρχει πλήρως Ελληνικό Workbench 3.1, όχι πιό κάτω. Για την 1.3 όμως μπορείς (άν έχεις σκληρό) να εγκαταστήσεις ελληνική γραμματοσειρά, και υπάρχει και ελληνικός επεξεργαστής κειμένου, που φορτώνει απο τη δισκέττα και γράφει ελληνικά απευθείας, νομίζω δέν χρειαζόταν κάν workbench. Tην έχω τη δισκέττα, άν δουλέυει θα το τσεκάρω. Γενικώς κατα καιρούς πέφτανε διάφορα ελληνικά πραγματάκια στα χέρια μου, και ενώ έχω λίγα, αναρωτιέμαι ποιός εκει έξω τα έχει κάνει όλα adf. Βρήκα την "Ευφυία" και καμμιά απο τις δύο δισκέττες (συνήθιζα να τα γραφω είς διπλούν) δέν δουλέυει, θα αναγκαστώ να βγάλω την 500άρα για να βεβαιωθώ γιατί τα τέστ τα κάνω στο cd32 με το φλόπυ φορτώνοντας Relokick.

Πίσω
Μπλουζα