Βοήθεια με Excel / Libreoffice

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.580
Αντιδράσεις
1.725
Γεια να δουμε αν ξερει τιποτα κανενα γατονι :)

Ψαχνω για μια φορμουλα, εαν υπαρχει, που θα μπορει να κανει "tweening" τις ενδιαμεσες τιμες, μεσα σε ενα δεδομενο ευρος.

Για παραδειγμα εαν εχω πχ.

50

_

100

να το "γεμιζει" με

50

75

100

ή αν έχω

2

_

_

_

_

_

5

να το "γεμιζει" με

2

2.5

3

3.5

4

4.5

5

Δεν ειναι απαραιτητο να υπαρχει ετοιμη καποια φορμουλα (που σιγουρα θα υπαρχει), αφου πιστευω αν μου πειτε σε απλα μαθηματικα πως υπολογιζονται τα ενδιαμεσα, μπορω να την προγραμματισω ευκολα. Δοκιμασα λιγο μπακαλιστικα με συνδυασμους Μ.Ο. αλλα δε βρηκα λυση

(χρησιμοποιω Libreoffice)
 
Αν φτιάξεις μια άλλη στήλη (X) με τους αύξοντες αριθμούς από δίπλα από τις τιμές σου (Υ), τότε μπορείς να βρεις την κλίση (b - συνάρτηση slope) και την τεταγμένη (a - συνάρτηση intercept) της ευθείας που τα συνδέει και χρησιμοποιώντας τον τύπο y=a+b*x να βρεις τις ενδιάμεσες τιμες. Μάλλον θα πρέπει να βάλεις την πρώτη και την τελευταία τίμή τη μία κάτω από την άλλη και σε κάποιο άλλο σημείο να τις ξαναυπολογίσεις μαζί με τις ενδιάμεσες από τον τύπο.

Πάρε κι ένα παράδειγμα:

http://pnboy.pinguix.com/gapan/interpolation.ods
 
Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, ή αν τα έχω υπολογίσει σωστά, αλλά κάτι απλό είναι να βρεις πόσα βήματα θέλεις για να συμπληρώσεις τα κενά κελιά, μετά να αφαιρέσεις τον πρώτο από τον τελευταίο αριθμό, και μετά να διαιρέσει το αποτέλεσμα με τον αριθμό των κελιών.. Έτσι θα βρεις τον "ρυθμό" που πάνε οι αριθμοί.

Πχ σε αυτά τα παραδείγματα που είπες...

Πρώτο παράδειγμα... 100-50=50 Και από το πρώτο στο τελευταίο έχεις 2 κελιά (Το πρώτο δεν το υπολογίζουμε..), άρα, 50/2=25, άρα τα ενδιάμεσα βήματα πάνε ανά 25, άρα το μεσαίο κελί είναι 75.

Δεύτερο παράδειγμα... 5-2=3 Και από το πρώτο στο τελευταίο έχεις 6 κελιά, άρα, 6/3=0,5, άρα τα ενδιάμεσα βήματα είναι 0,5.

Τρίτο παράδειγμα λίγο πιο πολύπλοκο, ας πούμε ότι πρώτο αριθμό έχουμε το 15,6 και τελευταίο έχουμε το 42,9 και από το δεύτερο ως το τελευταίο έχουμε 21 κελιά (20 κενά, 22 στο σύνολο.. Είπαμε.. Το πρώτο δεν το λογαριάζουμε.)... 42,9-15,6=27,3... 27,3/21=1,3... Άρα τα ενδιάμεσα βήματα είναι ανά 1,3.

Μετά κλασικά προσθέτεις το αποτέλεσμα που βρήκαμε στον πρώτο αριθμό και το βάζεις στο επόμενο κελί, επιλέγεις τα 2 πρώτα κελιά, τραβάς προς τα κάτω, και συμπληρώνεις τα κενά....

Τώρα αν κάτι δεν κατάλαβα καλά, ή δεν το υπολόγισα καλά (Είναι και περίεργη η ώρα.. :sleep: ), κάνε μερικές δοκιμές να το δεις... Εγώ πάντως το δοκίμασα και λειτουργεί... :p

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος πιο αυτοματοποιημένος τρόπος (Δεν έχω ασχοληθεί και πολύ με τα "τάδε" Office..), όμως αν κάποιος ξέρει κάτι καλύτερο, ας το πει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα