Βοηθήστε να λύσω το θέμα με την κάρτα ήχου σε νέο build

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Imgema

Alien RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.433
Το 2002 έφτιαξα έναν υπολογιστή Pentium 4 και μετά από 2-3 χρόνια του έβαλα μια κάρτα ήχου Audigy 2. Πήρα και τα Logitech z5400 και ήρθε και έδεσε το γλυκό. Το 2014 που έφτιαξα το επόμενο build (μετά από μια δεκαετια δλδ) αυτό που έχω τώρα, έναν i5-4670. Και σε αυτόν έβαλα την ίδια κάρτα και τα ίδια ηχεία τα οπόια χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα. 20 χρόνια η ίδια κάρτα, ιδια ηχεία.

Εχω δοκιμάσει και άλλες κάρτες μεσα σε αυτό το διάστημα. Sound Blaster Omni, Αudigy Rx και Soundblaster Z. Ολες μεταγενεστερες αλλά καμία δεν με κάλυψε:

- Η omni δεν εχει καν παρόμοιο software και μου λειπουν πολλές δυνατότητες και επιλογές που έχω με την Audigy.
- Η Ζ μία από τα ίδια. Πολύ κατώτερος ήχος παρόλο που η κάρτα είναι πολύ πιο "high end".
- Η Rx έχει το ίδιο software αλλά παρόλα αυτά δεν "σηκώνει" τo προφιλ που έχω για την Audigy. Δηλαδή "σπάει" ο ήχος πολύ και δεν με καλύπτει. Οπότε πάλι χειρότερος ήχος.

Οπότε η Audigy μέχρι στιγμής είναι μονόδρομος. Οκ, μια χαρά δεν χρειάζεται να την αλλάξω και αν χαλάσει έχω άλλη μία καβάτζα, συν το ότι ευκολα τις βρίσκεις μτχ, ακόμα και στην ανακύκλωση ίσως. Και έχω custom drivers καλούς που δουλευουν σε Windows 10 άψογα. Οπότε μπορώ να την παντρευτώ μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος, σωστά?

Λάθος. Γιατί τώρα φτιαχνω καινούριο PC και τα καινούρια PC δεν έχουν την παλιά PCI θύρα. Οπότε δεν μπορώ να συνδέσω την κάρτα επάνω.... :banghead::banghead::banghead::banghead:

Με λίγα λόγια, αναγκάζομαι να αλλάξω PC γιατί αυτό που εχω είναι πλέον αρχαίο αλλά θα έχω χειρότερο ήχο, κάτι που με ξενερώνει πολύ αφού μου αρέσει η μουσική και δεν μπορώ να αλλάξω τον ήχο μου. Εχω κολλήσει. Σκέφτομαι ακόμα και να έχω ένα δεύτερο PC δίπλα μονο για την Audigy. Αλλά αυτό και αν είναι σπατάλη χώρου, συν το ότι δεν βολευει να έχω ένα PC και να πρέπει να ανοίγω άλλο για να ακούσω απλά μουσική. Εξάλλου και στα παιχνίδια θα έχω πάλι χειρότερο ήχο με το νέο PC.

Tι μπορώ να κάνω? Οι καινούριες κάρτες δεν έχουν το ίδιο software και δεν με καλύπτουν. Οπότε θα πρέπει να πάρω μία λίγο πιο παλιά για PCie υποδοχή, οπως ηταν Rx με το ίδιο software, αλλά θα πρέπει να είναι και καλύτερης ποιότητας από την Rx. Ποια είναι αυτή, υπάρχει?

Eχω δει ότι ίσως η X-Fi να ειναι η λύση αλλά θα πρέπει να την δοκιμάσω πρώτα. Δεν μπορώ πάλι να αγοράζω κάρτες, να τις δοκιμάζω και μετά να ψάχνω πως να τις ξεφορτωθώ γιατί τελικά δεν μου κάνουν. Οπότε η πρώτη μου ερώτηση είναι η εξής: Εχει κάποιος μία X-Fi να κάνω μια δοκιμή?

Η άλλη πιθανή λύση είναι κάποιος αντάπτορας απο PCI σε PCEi ή κάτι τέτοιο. Υπάρχει πχ αυτό:

Αλλά δείτε την τιμή.... 51 ευρώ! Για έναν αντάπτορα, αν είναι δυνατόν. Δηλαδή όσα θα δώσω για μία κάρτα ήχου στην ουσία. Αλλά ΟΚ, τα δίνω. Και παραπάνω θα έδινα αν ήξερα ότι θα δουλέψει η κάρτα χωρίς πρόβλημα με αυτόν. Αλλά δεν το ξέρω. Μπορεί να τα σκάσω και να μείνω με τον αντάπτορα στο χέρι. Οπότε η δεύτερη ερώτηση μου είναι η εξής: Εχει δοκιμάσει ποτέ κανείς τον αντάπτορα αυτόν? Η κάποιον άλλον σαν αυτόν? Δουλευει? Να το δοκιμάσω?

Η τρίτη ερώτησή μου είναι αν έχετε καποια άλλη λύση η συμβουλή που δεν έχω σκεφτει ακόμα. Thanks in advance.

Η απαντηση ειναι ισως. Μεχρι να το δοκιμασεις, δεν υπαρχει καμια σιγουρια. Τωρα μπορεις να ψαξεις για διαφορους που το εχουν δοκιμασει ηδη, αλλα ο καθενας λεει το κοντο και το μακρυ του. Επιπλεον επειδη επαιξε σε καποιον, δεν παει να πει οτι θα παιξει σε σενα...

Υπαρχουν και αλλοι φτηνοτεροι μετατροπεις, αλλα νομιζω οτι απλα μειωνονται οι οποιες πιθανοτητες ειχες να παιξει...

Τελος, υπαρχουν και συγχρονα motherboards με PCI slots, αλλα ουσιαστικα ειναι σαν ενα κανονικο motherboard με ενσωματομενη αυτη την καρτα. Οτι πιθανοτητα ειχε να παιξει στην μια περιπτωση, αλλη τοση εχεις και στην αλλη.

ΑΝ, λεω αν, δεν σε ενδιαφρει το πολυκαναλο, γιατι δεν κοιτας καμια USB?
Εχω μια Komplete Audio 2 που εκτος απο τα αποκλειστικα PC-πραγματα, την χρησιμοποιω για να καλιμπραρω τα κασετοφωνα μου, ως ας πουμε DAC, ως ας πουμε headphone amp, να ακουω hi-def μουσικη στο Tidal κτλ

Αλλά δείτε την τιμή.... 51 ευρώ!
δεν έχω εμπειρία με αυτή την κάρτα , αλλά Startech δεν είναι μάπα μάρκα - είχα φάσεις με καλώδια/αντάπτορες από άλλες μάρκες που δεν μου έπαιζαν ή είχαν προβλήματα αλλά ολα super όταν έβαζα τα αντίστοιχα της Startech , στα specs αναφέρει warranty 2 χρόνια - αν βρεις κινέζα με 2 χρόνια warranty σφύρα μου, (εδω η κάρτα αυτή κάνει γύρω £47, πάνω-κάτω €55 με σημερινή ισοτιμία)

γιατι δεν κοιτας καμια USB?
καλά σου λέει, δεν είναι καθόλου άσχημα, έχω αυτό , βασικά το πήρα για HF radio επειδή ήθελα μια επιπλέον ξεχωριστή κάρτα για τα digital modes, παίζει με την μία κάτω απο linux.

edit: oopps.. μάλλον δεν κατάλαβα καλά και κοιτάς για hιfi κάρτα.. άρα δεν σου κάνει το usb card που αναφέρω..

ΑΝ, λεω αν, δεν σε ενδιαφρει το πολυκαναλο, γιατι δεν κοιτας καμια USB?
Δεν έχει σημασία αν θα είναι USB ή εσωτερική. Βασικά δεν έχει γενικά καμία σημασία από την στιγμή που δεν ξέρω αν μία κάρτα θα είναι καλύτερη από την Audigy 2, θα πρέπει να την δοκιμάσω πρώτα. Μέχρι στιγμής δοκίμασα 3 κάρτες και με απογοήτευσαν όλες. Θα ήθελα να δοκιμάσω την X-Fi γιατί από ότι διαβάζω είναι ουσιαστικά κάτι σαν την Audigy 3.

Πάντως κάτι καλό εγινε σήμερα. Βρήκα τον αντάπτορα αυτόν σε δύο/τρία μαγαζιά και ρώτησα αν μπορεί να γίνει καποια δοκιμή πριν την πάρω, πχ να φέρω την κάρτα εκει και να την συνδέσω σε κάποιο PC να έχουν. Μου είπαν όχι (λογικό) αλλά στο ένα κατάστημα μου είπαν ότι αν η συσκευασια δεν έχει καποια ζημιά, μπορώ να το επιστρέψω μέσα σε 14 μέρες. Οπότε έκανα την παραγγελία για την δοκιμή.

@Imgema το θέμα σε όλη αυτή την ιστορία είναι 'υποστήριξη' (για την audio κάρτα PCI ) τα w10 τέλος σε 7 χρόνια (2032 για IoT LTSC), για linux δεν συζητώ άστο καλύτερα.

@Imgema να ξεπηξω λιγο και αν θελεις σκαω μια μερα σπιτι με την USB καρτα ωστε να δεις αν σου κανει ή οχι

@Imgema το θέμα σε όλη αυτή την ιστορία είναι 'υποστήριξη' (για την audio κάρτα PCI ) τα w10 τέλος σε 7 χρόνια (2032 για IoT LTSC), για linux δεν συζητώ άστο καλύτερα.
Kανονικά και στα Windows 10 δεν λειτουργεί σωστά η κάρτα αλλά με τους custom drivers του Daniel είναι όλα στην εντέλεια. Δεν ξέρω αν δουλεύουν στα 11 αλλά και να μην, αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Σκοπεύω να κρατήσω τα 10 για 4-5 χρόνια ακόμα, δεν με ενδιαφέρουν τα updates. Και όταν έρθει η ώρα να βάλω τα 11, μπορώ πάντα να έχω ένα δεύτερο partition με τα 1ο για όταν θελω να ακούσω μουσική. Σιγουρα καλύτερη λύση από το να έχω δεύτερο υπολογιστή για αυτην την δουλειά.

Τα ηχεία είναι συνδεδεμένα ψηφιακά ή αναλογικά; Αν είναι το δεύτερο, η Audigy εχει πλεονέκτημα σίγουρα αλλά αν είναι ψηφιακά, η βαρύτητα μεταφέρεται στο ίδιο το ηχείο.

Σε direct input με τα τρία καρφάκια, ούτε οπτικές ίνες, ούτε dolby, ούτε DTS, ούτε τίποτα. Τα έχω τεστάρει όλα αυτά και δεν μου αρέσει καθόλου το αποτέλεσμα και σίγουρα δεν φτάνει τις δυνατότητες του direct με τα settings που έχω επιλέξει. Λίγο EAX Advanced EQ και ένα τσακ στο tone/treble να "καθαρίσει ο ήχος", που βοηθάει πολύ στα αρκετά μουντά z5400. Και "stereo surround" στο SMSS όταν ακούω μουσική για να παίζει σαν κρύσταλλο από όλα τα ηχεία.

Ούτε το Advanced EQ ούτε το tone/treble setting, ούτε το stereo surround δεν υπάρχουν σε μεταγενέστερες κάρτες. Η μόνη κάρτα που έχω δει να τα έχει αυτά είναι η Audigy Rx, η οποία όμως παραμορφώνεται όταν ανεβάζω το treble έστω και λίγο, ενώ η Audigy 2 δεν μασάει ακόμα και αν το βάλω στο maximum. Και γενικά η Rx μου ακουγόταν κάπως "ψόφια" σε σύγκριση με την Audigy 2.

Eδώ πχ φαίνεται η επιπλέον επιλογή του treble που εμφανίζεται με τους drivers της κάρτας. Πουθενά αλλού δεν έχω δει αυτήν την επιλογή και πραγματικά αυτό το τσακ που έχω κάνει αλλάζει τον ήχο σε πολύ μεγάλο βαθμό (προς το καλύτερο στα ηχεία μου).

Untitled.png

Απλό equalizer ποτέ δεν πειράζω. Εχω προσπαθήσει να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα με το tone/treble σε κάρτες που δεν το έχουν αλλά ούτε καν. Οπότε πάντα flat preset και πειράζω μόνο τα παραπάνω που ανέφερα.

Πραγματικά πιστεύω ότι η Creative έφτασε στο peak με την Audigy 2 και μετά κατρακύλα.

Και @Wally αν τελικά καταφέρεις και έρθεις θα σου κανω μία επειδηξη να μου πεις και ο ίδιος την γνώμη σου για το αποτέλεσμα που έχω πετύχει και θα κάνουμε και σύγκριση με αυτό που θα φέρεις να δοκιμάσουμε.

Edit: Η πλάκα είναι ότι μόλις ανακάλυψα έναν συνάδελφο που λεει ακριβώς τα ίδια με εμένα, μέχρι και τις λεπτομέρειες που ανέφερα, οπότε δεν είμαι μόνος μου σε αυτόν τον κόσμο:

Τελευταία επεξεργασία:
Ήθελα να σε ρωτήσω @Imgema , σκέφτηκες καθόλου τη λύση του DAC; Εγώ έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος, υπάρχουν σε όλες τις τιμές, από 80€ μέχρι όσο θέλεις και μπορείς.

Εμενα επιδει, δεν με ικανοποιουσαν οι επιδοσεις της ενσωματομενης στην gigabyte Z790 aorus elite AX, μητρικη, πηρα μια SoundBlaster X AE-Plus και εναν εξωτερικο 2.1 ενισχυτη Yamaha WXA-50, δοκιμασα αναλογικο και ψηφιακο καλωδιο και λειτουργικα win 10 και win 11. Oι επιδοσεις σχεδον ιδιες και με τα 2 καλωδια, με τα λειτουργικα κανενα προβλημα. Ρυθμιζω απο το sound blaster comand Hχος καθαρος,δυνατος, τεσταρισα πολλα ειδη μουσικης και οργανα, φυσικους/τεχνικους ηχους, ομηλιες, παιχνιδια, ταινιες και ειμαι υπερικανοποιημενος απο το αποτελεσμα. Βεβαια βασικο ρολο παιζουν και τα ηχεια.

ΔΟΥΛΕΨΕ Ο ΑΝΤΑΠΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!

Μολις τωρα τον δοκίμασα στο καινούριο build. Εχω καινούριο PC με Audigy 2! Ωρα για πάρτι!

Αν μπορεις, βγαλε και μερικες φωτογραφιες να μας δειξεις.

Το έχω ήδη εγκαταστήσει οπότε μπορώ να δείξω πως είναι μέσα στο PC. Sorry για την σκόνη, την κάρτα την ξεσκωνισα με ένα πολύ απαλό ξεσκονιστήρι και φάνηκε να καθάρισε αλλά το δωμάτιο που βρίσκομαι δεν έχει καλό φωτισμό και δεν φαίνεται η πρώτη στρώση που είναι κολλημένη. Φάνηκε μονο από το φλας.

462535362_3704243526552521_5920974675890759138_n.jpg

Ο αντάπτοντας φαίνεται στο βάθος αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κάρτα δεν βγαίνει τόσο πολύ έξω ώστε να μην κλείνει το κουτί.

Από κάτω φαίνεται και το καλώδιο τροφοδοτικού που θέλει. Μου φαίνεται περίεργο που ζητάει παλαιού τύπου αφού το νόημα του αντάπτορα είναι να μπαίνει σε σύγχρονα συστήματα που δεν έχουν PCI.

Το μεταλλικό bracket της κάρτας το έβγαλα για να μην εμποδίζει και την στήριξα βάζοντας ένα από αυτά τα πλαστικά συρματάκια στην υποδοχή της βίδας και το έδεσα στο κουτί όπως φαίνεται στην γωνία αριστερά. Δεν είναι βράχος αλλά είναι αρκετά σταθερή.

462381149_2059524274479369_1645056690912667641_n.jpg

Και εδώ φαίνεται η κάρτα από πίσω. Φαίνεται το πως μετακινήθηκε προς τα δεξιά. Επίσης φαίνεται και το δέσιμο που έκανα. Η κάρτα έχει άλλες τρεις υποδοχές τις οποίες τις κάλυψα με μαύρη μονωτική γιατι η μία ακούμπαγε στο κουτί. Αυτήν την υποδοχή την χάνω, εκτός και αν κόψω το κουτί στο σημείο, ευτυχώς όμως δεν μου χρειάζεται, πρέπει να είναι μικρόφωνο ή κάτι τέτοιο. Ουτε και οι άλλες δύο (που θα είχα πρόσβαση λόγω του εξτρά ανοιγματος που έχει το κουτί), οπότε τι κάλυψα και αυτές. Χρησιμοποιώ μόνο τις τρεις που φαίνονται.

Γενικά ήταν πολύ αναίμακτη η διαδικασία. Περίμενα πολλά εμπόδια και προβλήματα αλλά τιποτα, σχεδόν plug & play ήταν η όλη φάση. Τα αξίζει τα 51 ευρώ που έδωσα.

Αυτος ειναι ο καινουριος υπολογιστης; Μπορεις να μας πεις τι parts χρησιμοποιεις;

Ουσιαστικά είναι το παλιό κουτί και τροφοδοτικό (Seasonic MII EVO 620W). Επίσης χρησιμοποιώ ακόμα την παλιά κάρτα γραφικών (GTX 1060) την οποία θα αναβαθμίσω αργότερα, όταν βγει η RTX 5060. Και φυσικά την παλιά κάρτα ήχου. Επίσης έχω και 7 δίσκους/SSD επάνω
συνολικής χωρητικότητας 12TB :p

To συγκεκριμένο κουτί με βόλεψε μιας και έχει αρκετό χώρο για να συνδέσω και άλλους δίσκους ή SSD. Εχει τον παλιό παραδοσιακό ενιαίο bracket να τα συνδέεις. Δεν μπορώ τα πιο καινούρια που χωράνε μόνο 2 ή 3 δίσκους.

462540917_1073064647862769_3976058634367170035_n.jpg

Κανονικά ειχα άλλον έναν 3.5 δίσκο πάνω από τον άλλον αλλά τον έβγαλα για να τον αντικαταστήσω γιατί άρχισε να τα παίζει. Βλέπουμε και λίγη ακόμα σκόνη από το φλας :fafoutis:

Tα καινούρια κομμάτια είναι ο επεξεργαστής (i5 12400) η motherboard (Gigabyte Z790 UD) οι μνήμες (2 x 32GB 6000 CL 30) ένας NVMe M2 SSD (Samsung 990 pro 1TB) και η ψήκτρα της CPU μιας και η παλιά δεν ταίριαζε στο socket και η καινούρια έχει ένα ανταλλακτικό bracket για την CPU Socket μιας και η LG1700 έχει κάποια θέματα με bending.

Επίσης εκτός από τον αντάπτορα της κάρτας, έχω και ένα PCEi αντάπτορα για να μου δίνει επιπλέον 2 θύρες SATA ώστε να μπορώ να συνδέσω συνολικά 8 SATA δίσκους/SSD (η motherboard έχει 6, όπως και η παλιά)

462076686_1954458968405873_7880502008577388866_n.jpg

Με το cable management έκανα ότι μπορούσα, με όλα αυτά που έχω πάνω είναι λίγο δύσκολο για το συγκεκριμένο κουτί και το καλώδιο τροφοδοσίας του αντάπτορα απλά το έβαλα χύμα για την δοκιμή, κάποια στιγμή θα το μαζέψω λίγο καλύτερα Ακόμα κι έτσι έχω κρύψει πολύ πράμα για παλιό κουτί με 7 δίσκους, 5 ανεμιστήρες και 4 συσκευές PCIe επάνω... Αλλά προσωπικά δεν με χαλάει και να φαίνονται καλώδια, μου αρέσει το harsh industrial look (αρκεί τα καλώδια να είναι όλα μαυρα) να το βλέπει ο casual και να φοβάται να βάλει χέρι, δεν μου αρέσει το minimal look που έχουν οι υπολογιστές τελευταια λες και μπαίνεις σε κλινική.

Τελευταία επεξεργασία:
Από κάτω φαίνεται και το καλώδιο τροφοδοτικού που θέλει. Μου φαίνεται περίεργο που ζητάει παλαιού τύπου αφού το νόημα του αντάπτορα είναι να μπαίνει σε σύγχρονα συστήματα που δεν έχουν PCI.
Θέμα κόστους νομίζω, το AMP Mate-n-Lok και είναι πολύ φθηνότερο απο πχ. sata power connector, θα υποθέσω η συναρμολόγηση για το καλώδιο τροφοδοσίας έγινε με το χέρι, μπορεί να συναρμολόγησαν και το connector (pins + case) αντι να το παραγγείλουν έτοιμο για να ρίξουν κι άλλο το κόστος (στην περίπτωση αυτή θες και το ειδικό εργαλείο, ναι, γίνεται με μικρή πένσα, αλλά για homemade καταστάσεις) , για το συγκεκριμένο plug- που δεν είναι και το τέλειο για διάφορους λόγους , είναι 'αρχαία' πατέντα, 60s - κυκλοφορούν ένα σωρό αντάπτορες για σύνδεση με κάθε τροφοδοτικό PC - 100% μια ασφαλή επιλογή.

Πίσω
Μπλουζα