Γάλα Δροσάτο (ξινόγαλα)

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.316
Αντιδράσεις
6.271
Κατά τη δεκαετία του 90 είχε κυκλοφορήσει το ξινόγαλα με την ονομασία Δροσάτο (Drosato) από τη ΦΑΓΕ σε άσπρο μουκάλι. Δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ, πίστευα θα έχει περίεργη γεύση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ξινόγαλα είναι γνωστό και ως Αριάνι ή Ayran. Μ' αυτή την ονομασία τέτοιο γάλα βγάζει η Μεβγάλ, ο Όλυμπος, η Εβροφάρμα και άλλες γαλακτοβιομηχανίες.

Πολύ υγιεινό γάλα, εξαιρετικά δροσιστικό το καλοκαίρι και χωρίς πολλά λιπαρά. Είναι κάτι σαν γιαούρτι σε υγρή μορφή. Είναι πολύ δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
 
H Δωδώνη στην Ήπειρο κυκλοφορούσε ξινόγαλα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80 τουλάχιστον. Το θυμάμαι πιτσιρικάς.

Απλά η παραγωγή ήταν σχετικά περιορισμένη και δεν το έβρισκες Αθήνα πουθενά. Όταν όμως πηγαίναμε στον θείο μου στα Γιάννενα οι δικοί μου αγόραζαν και το κατανάλωναν μετά μανίας. Προσωπικά το έβρισκα εξαιρετικά αηδιαστικό και δεν το άγγιξα ποτέ. Πόσο μάλλον που η Δωδώνη τότε έβγαζε ένα καταπληκτικό σοκολατούχο γάλα. Εσείς τι θα διαλέγατε; :p
 
Θα έλεγα για πρωί το σοκολατούχο για τους γρήγορους υδατάνθρακες και το απόγευμα το ξυνόγαλα για την καλλιέργειά του!
 
Εγώ πάλι προτιμώ να βάζω στο blender μια μπανάνα, γάλα (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) και μια κουταλιά σούπας σκόνη για γάλα σοκολάτα(2 αν το θέλει κανείς πιο σοκολατένιο!)
 
ετσι ηταν η συσκευασια

image.jpg
 
η διαφημιση

1993

στο 8.36 απο το πακετακι

 
Πίσω
Μπλουζα