Γεννημένος την 4η Ιουλίου - Born on the Fourth of July (1989)

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
347
Βασισμένος στην αυτοβιογραφία του Ron Kovic, o Stone γίνεται παραγωγός και σκηνοθέτης ίσως μιάς από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες.

Η ταινία ξεκινά δείχνοντας τον πιτσιρικά Ron να πανηγυρίζει στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου ημέρα των γενεθλίων του αλλά και της ανεξαρτησίας της Αμερικής. Το πάθος του για την αστερόεσσα και τα ιδανικά του τον οδηγούν στην Ασία όπου πολεμάει με ασίγαστο πάθος τους «κακούς» Βιετκόγκ…

Η μοίρα όμως του παίζει σκληρό παιχνίδι και αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα παράλυτος από τη μέση και κάτω. Ως ήρωας;;;

Δυστυχώς, η επιστροφή του επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες εκπλήξεις…

Ο Kovic σιγά σιγά ανακαλύπτει πόσο fake ήταν τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκε, και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε ο παράλογος πόλεμος στην άλλη άκρη της γης…

Είναι η εποχή των παιδιών των λουλουδιών και της προάσπισης της ειρήνης με μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας…


Ο Κρουζ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του προτάθηκε για Όσκαρ Αʼ αντρικού ρόλου…

Η ταινία κέρδισε 2 Όσκαρ από τα 8 που είχε προταθεί. Εκτός από μοντάζ, ο Στόουν βραβεύτηκε και ως ο καλύτερος σκηνοθέτης για το ʼ90.

Η μουσική του John Williams είχε επίσης προταθεί για Όσκαρ.

[edit] This video is unavailable.


Sorry about that.[/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α, ρε Juanita! Έχεις ζωγραφίσει σήμερα, λέμε!!!!

Μετά το καταπληκτικότατο thread με το τσιγάρο και την 7η τέχνη, πάλι "χτύπησες" στο ευαίσθητο σημείο μου!

Τρελός έρωτας με τον Τομ Κρουζ, δεν έχω χάσει έργο, για έργο δικό του!

Ειδικά το συγκεκριμένο, όταν το είχα δει, είχα ρίξει τόσο κλάμα, μα τόσο κλάμα, που είχαν πρηστεί τα μάτια μου!!! Από τα εξαιρετικά έργα, που απλά επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως δείχνει (ή όπως μας έμαθαν ότι δείχνει!).....

Πραγματικά εξαιρετική ερμηνεία από τον Τομ Κρουζ, που -άσχετα με τον έρωτα που του έχω- δεν έχει δώσει τις συγκλονιστικές ερμηνείες στις ταινίες του. Απλά βλέπονται ευχάριστα (γιατί είναι ο ίδιος μέσα!)...
 
Χουανιτάκι, θα συμφωνήσω για το ευαίσθητο σημείο.. Τη συγκεκριμένη ταινία κάθε φορά που τη βλέπω με μελεγχολεί. Ίσως γιατί δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο την πραγματική εικόνα του πολέμου και των αποτελεσμάτων του.

Η καλύτερη ερμηνεία του Τομ Κρουζ... κρίμα που δεν πήρε το όσκαρ... Αλλά αν θυμάμαι καλά το πήρε ο Daniel Day Louis με την υπέροχη ερμηνεία στο "Αριστερό μου πόδι"( άλλη τρομερή ταινία που νομίζω ότι δεν έχουμε thread). #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μια απο τις τελευταιες καλες στιγμες του tom cruise θαρρω οτι επρεπε να παρει οσκαρ γιατι η ερμηνεια του απλα ειναι απιστευτη!οσο για το σεναριο ισως ενα απο τα καλυτερα αποκαλυπτηρια της αμερικανικης εποχης του πολεμου του βιετναμ!!
 
Ηταν μια ταινια που σε μικροτερη ηλικια την θεωρουσα ''βαρετη''. Δεν υπηρχαν εντυπωσιακες σκηνες μαχης και δεν καταλαβαινα τι διαολο κεντρικος ηρωας ηταν αυτος που το μονο που καταφερνε ηταν να σκοτωσει ενα συμπολεμιστη του κατα λαθος και μετα να μεινει παραλυτος. Περασαν καποια χρονια για να καταλαβω ποσο λαθος εκανα.

Η καλυτερη ερμηνεια του Κρουζ κατ εμενα και η πιο τολμηρη. Το να εισαι το καινουργιο ομορφοπαιδο του Χολυγουντ και να επιλεγεις να τσαλακωθεις ετσι θελει τολμη. Η μεταβαση του χαρακτηρα απο ενα ομορφοπαιδο συντηρητικης ''δεξιας'' οικογενειας, που παπαγαλιζε αξιες που ειναι ωραιες στα βιβλια, σε εναν ωριμο αντρα που βλεπει τα αληθινα αποτελεσματα ενος πολεμου, ειναι συγκλονιστικη.
 
Η καλύτερη ταινία-ερμηνεία του Tom Cruise.
 
Το ειχα δει στον κινηματογράφο μικρούλα! Τοτε βέβαια δεν το εκτίμησα αν και ειναι καλή ταινία. Καλος ο Τομ εκεί όντως από τις πολύ δυνατές ερμηνείες του και αγνώριστος (αν και προσωπικά θεωρώ καλύτερη του ταινια το ᾽Magnolia'' σε ρολο παρωδία)
 
Ισως η καλυτερη ερμηνεια του Τομ Κρουζ.Και αυτο το λεει καποιος οπου μεγαλωσε την εποχη του Τop Gun και ομολογει οτι δεν του αρεσε!Ποτε δεν μου εκανε εντυπωση σαν ηθοποιος αλλα εδω πραγματικα δινει την ερμηνεια της ζωης του.Και η αληθεια ειναι οτι σε ενα ποσοστο 90 τις εκατο το Χολλιγουντ με τις ταινιες αυτης της θεματολογιας δεν χαιδεψε τα αυτακια κανενος-πραγμα που μπορουσε με την αναλογη προπαγανδα να το κανει-αλλα εδειξε την σκληρη οψη του πολεμου και των πρωταγωνιστων του ως εχει.Εδω βρισκεται η καλυτερη αποδειξη.
 
Πίσω
Μπλουζα