Eagle 1
RetroMasteR
- Αντιδράσεις
- 4.745
Αν και δεν είναι ελληνικής κατασκευής, παραθέτω φωτογραφίες από γερμανικό επιτραπέζιο παιχνίδι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (Α' ΠΠ) που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ονομάζεται "Unterseeboot-Wettfahrt von Kiel und Wilhelmshaven nach Konstantinopel" δηλαδή: Αγώνας δρόμου με υποβρύχια, από το Κίελο και Βίλχεμσχάβεν έως την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ξεκινήσουν υποβρύχια από τις 2 γερμανικές παραθαλάσιες πόλεις όπου υπήρχαν βάσεις και να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη (Η Τουρκία ως γνωστόν ήταν σύμμαχος της Γερμανίας στον Α' ΠΠ).
Παρά την ουδετερότητα της Ελλάδος, τα υποβρύχια της πράσινης γραμμής (αναχώρηση από Βίλχεμσχάβεν) κάνουν στάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το παιχνίδι κατασκευάσθηκε πιθανώς από την εταιρεία J.W. u. Cie L. (υπάρχει εγγραφή στο κουτί), κατά τη γνώμη μου την περίοδο 1914-1916. Στηρίζω αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναφέρεται στο παιχνίδι ως ουδέτερη (Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 24.11.1916). Δεν έχω βρει άλλες αναφορές για το παιχνίδι αυτό.
Ιστορία μέσα από το επιτραπέζιο................
Είναι πλήρες με εξαίρεση τη διάκριση-μετάλλιο (αναφέρεται στις οδηγίες) που έπαιρνε στο τέλος ο νικητής. Τα 6 υποβρύχια είναι από ξύλο, με τα περισκόπια να έχουν διαφορετικό χρώμα για τον κάθε παίκτη. Επίσης από ξύλο είναι και το ζάρι.

Παρά την ουδετερότητα της Ελλάδος, τα υποβρύχια της πράσινης γραμμής (αναχώρηση από Βίλχεμσχάβεν) κάνουν στάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το παιχνίδι κατασκευάσθηκε πιθανώς από την εταιρεία J.W. u. Cie L. (υπάρχει εγγραφή στο κουτί), κατά τη γνώμη μου την περίοδο 1914-1916. Στηρίζω αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναφέρεται στο παιχνίδι ως ουδέτερη (Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 24.11.1916). Δεν έχω βρει άλλες αναφορές για το παιχνίδι αυτό.
Ιστορία μέσα από το επιτραπέζιο................
Είναι πλήρες με εξαίρεση τη διάκριση-μετάλλιο (αναφέρεται στις οδηγίες) που έπαιρνε στο τέλος ο νικητής. Τα 6 υποβρύχια είναι από ξύλο, με τα περισκόπια να έχουν διαφορετικό χρώμα για τον κάθε παίκτη. Επίσης από ξύλο είναι και το ζάρι.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: