Γερμανικό επιτραπέζιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που περιλαμβάνει και την Ελλάδα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Eagle 1
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Eagle 1

RetroMasteR
Αντιδράσεις
4.745
Αν και δεν είναι ελληνικής κατασκευής, παραθέτω φωτογραφίες από γερμανικό επιτραπέζιο παιχνίδι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (Α' ΠΠ) που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ονομάζεται "Unterseeboot-Wettfahrt von Kiel und Wilhelmshaven nach Konstantinopel" δηλαδή: Αγώνας δρόμου με υποβρύχια, από το Κίελο και Βίλχεμσχάβεν έως την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ξεκινήσουν υποβρύχια από τις 2 γερμανικές παραθαλάσιες πόλεις όπου υπήρχαν βάσεις και να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη (Η Τουρκία ως γνωστόν ήταν σύμμαχος της Γερμανίας στον Α' ΠΠ).

Παρά την ουδετερότητα της Ελλάδος, τα υποβρύχια της πράσινης γραμμής (αναχώρηση από Βίλχεμσχάβεν) κάνουν στάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το παιχνίδι κατασκευάσθηκε πιθανώς από την εταιρεία J.W. u. Cie L. (υπάρχει εγγραφή στο κουτί), κατά τη γνώμη μου την περίοδο 1914-1916. Στηρίζω αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναφέρεται στο παιχνίδι ως ουδέτερη (Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 24.11.1916). Δεν έχω βρει άλλες αναφορές για το παιχνίδι αυτό.

Ιστορία μέσα από το επιτραπέζιο................

Είναι πλήρες με εξαίρεση τη διάκριση-μετάλλιο (αναφέρεται στις οδηγίες) που έπαιρνε στο τέλος ο νικητής. Τα 6 υποβρύχια είναι από ξύλο, με τα περισκόπια να έχουν διαφορετικό χρώμα για τον κάθε παίκτη. Επίσης από ξύλο είναι και το ζάρι.

132490.jpg132493.jpg132496.jpg132497.jpg132491.jpg132495.jpg132494.jpg

132492.jpg

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπράβο Eagle, τόσο παλιά επιτραπέζια μόνο στο μουσείο παιχνιδιών Pollock's του Λονδίνου είχα δει. Έχεις απίστευτα πράγματα από επιτραπέζια!

Eagle 1 είπε:
Αν και δεν είναι ελληνικής κατασκευής, παραθέτω φωτογραφίες από γερμανικό επιτραπέζιο παιχνίδι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (Α' ΠΠ) που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

(Η Τουρκία ως γνωστόν ήταν σύμμαχος της Γερμανίας στον Α' ΠΠ).

Παρά την ουδετερότητα της Ελλάδος, τα υποβρύχια της πράσινης γραμμής (αναχώρηση από Βίλχεμσχάβεν) κάνουν στάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το παιχνίδι κατασκευάσθηκε πιθανώς από την εταιρεία J.W. u. Cie L. (υπάρχει εγγραφή στο κουτί), κατά τη γνώμη μου την περίοδο 1914-1916. Στηρίζω αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναφέρεται στο παιχνίδι ως ουδέτερη (Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 24.11.1916). Δεν έχω βρει άλλες αναφορές για το παιχνίδι αυτό.

Ιστορία μέσα από το επιτραπέζιο................
Θα ηταν παρα πολυ αν ζητουσα αν μπορουσες μεσω κινητου να Zoomαρεις φωτογραφικα με το κινητο στα Βαλκανια κι οχι μονο οσων αφορα στις συνοριογραμμες στα βορεια και ανατολικα συνορα της Ελλαδας .

Δεδομενου το οτι αναφερεται σε μια μεταβατικη ρευστη εποχη συρραξεων, ζυμωσεων ,μεταβολλων θα ειχε ενδιαφερον πως αποτυπωνεται η τριτη (χωρις θετικο bias) ματια

εως και ενδεχομενως λιγο μη θετικη -δεδομενου του "Ο εχθρος του συμμαχου μου ....." μια και η Τουρκια αλλα και η Βουλγαρια ειχαν ταχθει στο πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο με το μερος της Γερμανιας -.

Nemo είπε:
Θα ηταν παρα πολυ αν ζητουσα αν μπορουσες μεσω κινητου να Zoomαρεις φωτογραφικα με το κινητο στα Βαλκανια κι οχι μονο οσων αφορα στις συνοριογραμμες στα βορεια και ανατολικα συνορα της Ελλαδας .

Δεδομενου το οτι αναφερεται σε μια μεταβατικη ρευστη εποχη συρραξεων, ζυμωσεων ,μεταβολλων θα ειχε ενδιαφερον πως αποτυπωνεται η τριτη (χωρις θετικο bias) ματια

εως και ενδεχομενως λιγο μη θετικη -δεδομενου του "Ο εχθρος του συμμαχου μου ....." μια και η Τουρκια αλλα και η Βουλγαρια ειχαν ταχθει στο πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο με το μερος της Γερμανιας -.
Πολύ ευχαρίστως!!! Δεν θα σου κρύψω αγαπητέ Νέμο, ότι οι ιστορικές ανακατατάξεις αποτυπώνονται και στα επιτραπέζια παιχνίδια εποχής. Αυτό είναι και ένα από τα κίνητρα που είχα, πέραν της αγάπης μου για το παιχνίδι, για τη συλλογή προπολεμικών παιχνιδιών. Παραθέτω λοιπόν κοντινές φωτογραφίες από την περιοχή των Βαλκανίων, όπου η Αυστροουγγαρία ήταν ένα κράτος, ενδιαφέρον έχουν οι Σερβία, Μοντενέγκρο και Ρουμανία, ενώ τα Δωδεκάνησα είναι υπό τουρκική κατοχή, η δε Κύπρος εχθρική χώρα (κόκκινο χρώμα), μια και ήταν Αγγλική. Ελπίζω οι φωτογραφίες να παρουσιαστούν σε μεγάλο μέγεθος. Παρά του ότι είναι υψηλής ανάλυσης και ακολούθησα τις οδηγίες του Cambia, μέχρι τώρα αποτυπώνονται μικρές. Στη διάθεσή σου αν χρειαστείς και άλλες φωτογραφίες.

20160207_010832.jpg

20160207_010733.jpg20160207_010818.jpg

20160207_010751.jpg20160207_011159.jpg20160207_011144.jpg

Φανταστικο κομματι eagle. Οτι και να πω ειναι λιγο. Πιστευω να δουμε κι αλλα μελλοντικα.

Ευχαριστω πολυ Eagle 1 .

Με μια πρωτη ματια -αν βλεπω σωστα - περα απο τα Δωδεκανησα *** που απο το 1912 κατεληφθησαν απο τους Ιταλους (και δεν εινιαι κοκκινα οπως η Ιταλια) και ηδη αναφερθηκαν , συμπεριλαμβανουν και Λεσβο Χιο Σαμο ,Ικαρια στα μπλε (τουρκικα λογικα) αν και απο το Βαλκανικο πολεμο 1912 ειχαν αλλαξει "στρατοπεδο".

*** Η Καρπαθος βεβαια εμφανιζεται πρασσινη,ενταγμενη στην Ελλαδα ...

Ολα αυτα χωρις να ξεχναμε οτι προκειται απλα για χαρτη παιχνιδιου.

Eagle 1 είπε:
Το παιχνίδι κατασκευάσθηκε πιθανώς από την εταιρεία J.W. u. Cie L. (υπάρχει εγγραφή στο κουτί), κατά τη γνώμη μου την περίοδο 1914-1916.
Καταπληκτικό παιχνίδι Eagle 1 και αν κατασκεύστηκε το 1916, από φέτος είναι επίσημα και αντίκα! :)

100 χρονων επιτραπεζιο....απιστευτο!!!!!!! :o :O:augenrollen::augenrollen:

Αετε...οτι και να πω θα 'ναι λιγο... :sealed: ...τα σεβη μου!!!! :bow2: :bow2:

perlastar είπε:
Μπράβο Eagle, τόσο παλιά επιτραπέζια μόνο στο μουσείο παιχνιδιών Pollock's του Λονδίνου είχα δει. Έχεις απίστευτα πράγματα από επιτραπέζια!
Ευχαριστώ! Έχω αρκετά προπολεμικά και μου τα ζήτησαν για 3μηνη ειδική έκθεση σε τοπικό μουσείο της Γερμανίας. Δέχτηκα, διότι πιστεύω ότι οι συλλογές και αυτά που αντιπροσωπεύουν (αναμνήσεις, γνώσεις κλπ) πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο και να μη μένουν κλεισμένες σε ντουλάπια και για τα μάτια του συλλέκτη και μόνο. Έχει προγραμματισθεί για το τέλος του 2016.

johnny19818 είπε:
Φανταστικο κομματι eagle. Οτι και να πω ειναι λιγο. Πιστευω να δουμε κι αλλα μελλοντικα.
Ευχαριστώ πολύ. Έχω σκοπό να αναρτήσω και άλλα 3 προπολεμικά γερμανικής μεν κατασκευής, αλλά που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Βέβαια το forum εστιάζεται σε Ελληνικά (και του ΄80), αλλά λόγω ελληνικού τμήματος, νομίζω ότι θα ενδιαφέρουν.

Nemo είπε:
Ευχαριστω πολυ Eagle 1 .
Με μια πρωτη ματια -αν βλεπω σωστα - περα απο τα Δωδεκανησα *** που απο το 1912 κατεληφθησαν απο τους Ιταλους (και δεν εινιαι κοκκινα οπως η Ιταλια) και ηδη αναφερθηκαν , συμπεριλαμβανουν και Λεσβο Χιο Σαμο ,Ικαρια στα μπλε (τουρκικα λογικα) αν και απο το Βαλκανικο πολεμο 1912 ειχαν αλλαξει "στρατοπεδο".

*** Η Καρπαθος βεβαια εμφανιζεται πρασσινη,ενταγμενη στην Ελλαδα ...

Ολα αυτα χωρις να ξεχναμε οτι προκειται απλα για χαρτη παιχνιδιου.
Πάρα πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου, η απεικόνιση αυτή με είχε προβληματίσει και εμένα. Προσωπικά πιστεύω ότι ή είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα δεδομένα, ή έγινε επίτηδες το Αιγαίο ουδέτερο ή φιλικό προς τους Γερμανούς, για τα παιδιά. Φαντάσου τα μισά νησιά να είναι κόκκινα, λίγο πριν μπουν τα υποβρύχια στη φιλική Τουρκία.... Αυτή την άποψη τη στηρίζω σε αυτά που έχω δει στα γερμανικά επιτραπέζια που έχω από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1940-1945. Πάρα πολύ συχνά καταστάσεις πολιτικές/στρατιωτικές επηρεάζονται θετικά στα παιχνίδια για τη Γερμανία. Στο παιχνίδι π.χ. Mit Prien gegen Engeland (Με τον Πριεν εναντίον της Αγγλίας/ήταν γερμανός διοικητής υποβρυχίου που μπήκε στο αγγλικό λιμάνι του Scapa Flow και βύθισε πλοία), όλα τα αεροπλάνα των Άγγλων καίγονται ή πέφτουν στη Θάλασσα, ενώ τα γερμανικά είναι χωρίς πρόβλημα, λες και πάνε εκδρομή.....

Επίσης περίεργο στο συγκεκριμένο παιχνίδι η μόνη πόλη που αναφέρεται στην Αλβανία είναι το Δυρράχιο και όχι τα Τίρανα....

Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις πρόκειται για χάρτη παιχνιδιού, ωστόσο...........

NIOBH είπε:
Καταπληκτικό παιχνίδι Eagle 1 και αν κατασκευάστηκε το 1916, από φέτος είναι επίσημα και αντίκα!
tinysmile_grin_t.png
Πράγματι Νιόβη, και επίσημα πλέον.... Ευχαριστώ!

stayros είπε:
100 χρονων επιτραπεζιο....απιστευτο!!!!!!! :o :O:augenrollen::augenrollen:
Αετε...οτι και να πω θα 'ναι λιγο... :sealed: ...τα σεβη μου!!!!
Ευχαριστώ πολύ Σταύρο! Θα ακολουθήσει σύντομα παλαιότερο..............

25osMesimbrinos.jpg

Η αντιπαραβολή γίνεται απλώς για εντοπισμό των συμπτώσεων .

( Παρακαλώ να μην γίνει κανένα απολύτως πολιτικό σχόλιο /Αν παρ'ελπίδα γίνει αφορμή για ανάλογα σχόλια ,

ας γίνει delete άμεσα)

Πίσω
Μπλουζα