Γιάννης Κούρος – "Ο σύγχρονος Φειδιππίδης"

Σώτος Σώτος

RetroMaNiaC
Joined
19 Απρ 2012
Μηνύματα
715
Αντιδράσεις
259
Από τα πρώιμα στάδια εμφάνισης του πολιτισμού οι ανθρώπινες κοινωνίες αναζητούσαν όλο και ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ τους. Καθώς τα βασίλεια διεύρυναν τα εδάφη τους και δημιουργούνταν μεγαλύτερες ηγεμονίες έως και αυτοκρατορίες γινόταν επιτακτικότερη η ανάγκη για γρήγορη μεταφορά μηνυμάτων. Έτσι κάθε ηγεμόνας και κάθε πόλη είχε τον αγγελιοφόρο – δρομέα της, ειδικό απεσταλμένο για να μεταφέρει μηνύματα και εντολές. Με το πέρασμα του χρόνου η εξημέρωση του αλόγου βελτίωσε κατά πολύ τους χρόνους μεταφοράς. Στον ελλαδικό χώρο βέβαια η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους και η έλλειψη δρόμων δεν ευνόησαν τη χρήση του αλόγου, οπότε ο δρομέας – απεσταλμένος ήταν η μόνη επιλογή για τις χερσαίες αποστάσεις.

Ο πιο ονομαστός αρχαίος «ημεροδρόμος» ήταν ως γνωστόν ο Φειδιππίδης ο Αθηναίος, την εποχή των Περσικών πολέμων με αποκορύφωμα των κατορθωμάτων του την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να καλέσει τους Σπαρτιάτες προς βοήθεια για τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ. και μάλιστα χωρίς διανυκτέρευση, ούτε προς τη Σπάρτη, ούτε προς την Αθήνα, εκτός από απόδοση μηνύματος στην Σπάρτη και ολιγόωρη ξεκούραση κατά την επιστροφή.

Στη εποχή μας σήμερα, με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες στη μεταφορά ειδήσεων, μηνυμάτων και ιδεών, όπου σε λίγα μόνο λεπτά μαθαίνεις τι έγινε στην άλλη άκρη της υδρογείου, έχει άραγε νόημα να ασχολούμαστε με …δρόμους; Κάποιοι βρίσκουν νόημα, εμπνέονται από τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια του σώματος, τα όρια της αντοχής του.

Ο πιο θρυλικός από όλους είναι ο Γιάννης Κούρος, ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο, ο αθλητής των απίστευτων ρεκόρ, ο άνθρωπος που έχει δει πολλές φορές το όνομά του στο βιβλίο Guinness. Τα προσωνύμια που κατά καιρούς του έχουν αποδοθεί: «Τρέχων Θεός», «χρυσός Έλληνας», «σύγχρονος Φειδιππίδης», «ασταμάτητος», «κυρίαρχος του πόνου» και πολλά άλλα.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας του, όπως τόνισε, είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια. Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση. Ο αγώνας αυτός θα προβάλει στη νεολαία τις αξίες της προσπάθειας, της καρτερίας, της επιμονής και του αγωνιστικού πνεύματος, ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής και ότι η θέληση είναι νικήτρια όταν επιστρατεύονται όλες οι σωματικές και πνευματικές δυνάμεις».

Το πιο εμβληματικό κατόρθωμά του Γιάννη Κούρου είναι ίσως ο «Φειδιππίδειος Άθλος», αγώνας δρόμου, εμπνευσμένος και επινοημένος από τον ίδιο για να τιμηθεί στην πληρότητά της η υπερπροσπάθεια του Φειδιππίδη, ο οποίος εστάλη από τους Αθηναίους το 490 π.Χ. να ζητήσει βοήθεια από την Σπάρτη και να γυρίσει στην Αθήνα. Ο ίδιος έκανε χρόνια μελέτες και πολλαπλές διαδρομές στην Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία ανιχνεύοντας την πιθανή διαδρομή, ώστε κάποια μέρα να την διανύσει, αναβιώνοντας έτσι πλήρως το κατόρθωμα του Φειδιππίδη. Το κατόρθωσε 2 φορές, το 2005 και το 2011. Περιττό να πούμε ότι είναι ο μόνος αθλητής μέχρι σήμερα που το έχει καταφέρει τρέχοντας την αυθεντική διαδρομή…

phidippideiosathlosphoto1.jpg


πηγή: http://www.yianniskouros.gr/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένας ημίθεος, σχεδόν άγνωστος ακόμα και σήμερα από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστός.
 
Η αληθεια ειναι οτι αν και ασχολουμουν αρκετα με τα αθλητικα και με ολα τα αθληματα σε επιπεδο ενημερωσης απο πολυ μικρος , η πρωτη φορα μολις που ακουσα γιαυτον τον υπεραθλητη ηταν σε καποια καλοκαιρινη κατασκηνωση στα πλαισια καποιου αφιερωματος γιαυτον, ενω κατα την διαρκεια της δεκαετιας του 90 θυμαμαι μια ωριαια εκπομπη γιαυτον σε καποιο κρατικο καναλι και την αναφορα της αναγκαστικης του μετοικισης-πολιτογραφησης στην Αυστραλια , κατι που μου ειχε κανει αλγεινη εντυπωση για τον τροπο που συμπεριφερεται το κρατος ,τραπεζες αλλα και αλλοι οι ιδιωτες χορηγοι ,που τα λεφτα θα χρειαζονταν ετησια μαλλον τα χαλουσαν μια νυχτα στα μπουζουκια στις εποχες των παχιων αγελαδων .

Απο την αλλη καπως αρνητικη εντυπωση απο μερια Γ.Κουρου μου ειχε κανει, κατι που ειχα διαβασει, η προκληση που ειχε απευθυνει στον Ελληνοαμερικανο Dean Karnezis και λεω εντυπωση ,γιατι απλα δεν εχω ασχοληθει καθολου δεν εχω εμβαθυνει -ουτε εχω παρακολουθησει παρεταιρω το θεμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι Έλληνας της Αυστραλίας ο Κούρος; Τον θυμάμαι που τον παρουσίαζαν οι εφημερίδες της εποχής.
 
Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι Έλληνας της Αυστραλίας ο Κούρος; Τον θυμάμαι που τον παρουσίαζαν οι εφημερίδες της εποχής.

Όχι, είναι γέννημα-θρέμμα από την Τρίπολη. Απλά για κάποια χρόνια μετανάστευσε στην Αυστραλία.
 
Πίσω
Μπλουζα