Γιατί οι SciFi ταινίες του '80 έχουν γίνει τόσο διάσημες;

Γιατί οι SciFi ταινίες του '80 έχουν γίνει τόσο διάσημες;

Ίσως το διάστημα δεν είναι πλέον της μοδός, αφού πέρασε το 2000 κι αντί να οδηγούμε διαστημόπλοιο, ακούμε τελειωμένα σκυλάδικα.
Παρόμοια σκέφτομαι. Στο 1980 το 2000 φάνταζε μακρυνό, άγνωστο και διαστημικό. Σήμερα δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το 2040. Συνέπεσε και η εισβολή των home-micros, με αποτέλεσμα ταινίες όπως Tron, Electric Dreams, κ.α, να αγαπηθούν από πολύ κόσμο. Ο απλός κόσμος αρχίζει να εξοικοιώνεται με τους υπολογιστές και την τεχνολογία. Νομίζω υπάρχει σχέση του γεγονότος αυτού με τις sci-fi ταινίες των 80s. My two cents.
 
Στα 80s τόσο το διάστημα όσο και τα computers ήταν τρομερά επίκαιρα αλλά παράλληλα ξένα στον πολύ κόσμο.
Επίσης υπήρχε ποιοτική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας και ποιοτική ηλεκτρονική μουσική που σε ταξίδευε στους κόσμους αυτούς (βλ. Jean Michel Jarre, Vangelis, Brian Eno κ.α).
Μην ξεχνάμε ότι δεν είχε κάνει ακόμα την επέλαση του το lifestyle και η σαπιοκουλτούρα (σκυλάδικα, μπάφοι, πρωϊνάδικα, μαλί-γυαλί και παντελόνι LEE).
Η μόρφωση (με την ευρεία έννοια) ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της ανύσηχης νεολαίας αλλά και μια διέξοδος. Στον ελεύθερο χρόνο σου διάβαζες επιστημονική φαντασία γιατί δεν είχες και άλλες επιλογές να καλλιεργηθείς. Αντίστοιχα νοίκιαζες Ε.Φ. στο video club γιατί άνοιγες ένα νέο παράθυρο και είχες βαρεθεί τα western και τον Rambo.

Τέλος, οι σύγχρονες ταινίες Ε.Φ. είναι αποστειρωμένες, με ψηφιακά εφέ που υπερκαλύπτουν το σενάριο ή την υπόθεση και δεν σου αφήνουν μια συγκίνηση ή έστω δεν "κάθονται" στο μυαλό σου ούτε για 24 ώρες.
 
Πίσω
Μπλουζα