Δεκάρικο και παμε.....

akmakas

Banned
Joined
3 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.204
Αντιδράσεις
77
Το Emulator Mame μας έφερε πισω στις καλές εποχές των Video games του 80 πόσα δεκάρικα ρίξαμε για να τελειώσουμε κάποιο παιχνίδι και πόσες φορές μπαίναμε κρυφά από την πόρτα φοβούμενοι μπας και μας δει ο μαγαζάτορας και μας βγάλει έξω(μας έβλεπε αλλά έκανε την πάπια)!!

Όλα τα παιχνίδια τώρα είναι μπροστά στο PC μας!Μεγάλη υπόθεση...Η πρώτη έκδοση είχε πολύ λίγα παιχνίδια και τώρα έχει γύρω στα 5000!

Το μόνο αρνητικό του είναι πως δεν υποστηρίζει Direct 3D έτσι η κάρτα γραφικών δουλεύει ελάχιστα!!Αυτό το πρόβλημα φαίνεται καθαρά στα HD παιχνίδια που βγήκαν μετά το 95!Τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ αργά στην κίνηση τους όπως και στον ήχο......αλλά θα μου πείτε τώρα ποιος θα κάτσει να παίξει αυτά τα παιχνίδια από την στιγμή που έχουμε όλα τα κλασσικά Games στο πιάτο....?
 
akmakas είπε:
Η πρωτη εκδοση ειχε πολυ λιγα παιχνιδια και τωρα εχει γυρω στα 5000 Games
ΜΑΜΕ 0.106 = 6.140 Games, 3.316 Unique Games, 2.899 Unique Games - Full Working

akmakas είπε:
Το μονο αρνητικο του ειναι πως δεν εχει Direct 3D ετσι η καρτα γραφικων δουλευει ελαχιστα!!
Στην τελευταία έκδοση (αλλά και πολύ καιρό τώρα) έχει και επιλογή για Direct3D - αλλά μη με ρωτήσετε πόσο βελτιώνει τα πράγματα - έχω πολύ καιρό να κάνω πειράματα με τις ρυθμίσεις, τώρα λόγω έλλειψης χρόνου, προλαβαίνω να κάνω μόνο update στην τελευταία έκδοση - άντε να παίξω και κανένα παιχνίδι.

Γεγονός πάντως είναι ότι, τον πρώτο λόγο στο MAME έχει ο επεξεργαστής και οι δυνατότητες του... δεν ξέρω εάν κάποια (πολύ καλή κάρτα) μπορεί να βοηθήσει με τα CHDs παιχνίδια (δεν νομίζω πάντως να καταφέρει και πολλά).

akmakas είπε:
Αυτο το προβλημα φαινεται καθαρα στα HD Games που βγηκαν μετα το 95!Τα παιχνιδια αυτα ειναι πολυ αργα στην κινηση τους οπως και στον ηχο......Αλλα θα μου πειτε τωρα ποιος θα κατσει να παιξει αυτα τα παιχνιδια απο την στιγμη που εχουμε ολα τα κλασσικα Games στο πιατο....?

Συμφωνώ...

Ποιος ασχολείται με τα CHDs παιχνίδια? Έχω λίγο χρόνο:

Tetris, Bubble Bobble, Bomb Jack, Wonder Boy 1 & 2, Black Tiger, TeddyBoy Blues, Bank Panic, Exerion, Psychic5, Super Qix, Pang, Goindol - Arkanoid, Double Dragon, Shinobi, Mr. Do!, Ghost 'n' Goblins, Karnov, Solomon's Key, Legend of Makai, Ninja-Kid II, The NewZealand Story, Operation Wolf, Outrun, Phoenix, Galaga, Space Invaders, R-Type, Rally X and the list goes on...

Και είμαι ακόμη στην αρχή, που να συνεχίσω να γράφω... θα χρειαζόσασταν ώρα για να διαβάσετε όλο μου το μήνυμα και είμαι σίγουρος ότι ξεχνάω πολλά (πάρα πολλά) ακόμα...

Θεέ μου δεν έχω χρόνο να "βάλω" όλα τα αγαπημένα μου παιχνίδια στο "πιάτο", πόσο μάλλον να τα παίξω...
 
Δεν πειραζει ας υπαρχουν καποια στιγμη ολο και καποιο πιανουμε οπως το moon cresta η το rygar η το rastan saga!!!Πω πω τι γραφικο ηταν εκεινο!:rolleyes:
 
Εγώ θυμάμαι μικρός είχα πορωθεί με παιχνίδια όπως Knights of the Round, Bust-a-Move, Cadillacs & Dinosaurs, Sunset Riders κτλ, δυστηχώς δεν είχε φλιπεράδικα στο χωριό που έμενα τότε, μόνο κανα δυο arcades στην καφετέριες υπήρχαν, εκεί όμως τα είχα τιμήσει και με το παραπάνω, μιλάμε για χοντρό κόλλημα όλο το χαρτζιλίκι εκεί πήγαινε.... ωραία ήταν.

Τώρα έχω το MAME να μου θυμίζει εκείνο τον καιρό ρίχνοντας κανά διπλό όποτε βρίσκω ευκαιρία.
 
Το θεμα ειναι πως τα παιχνιδια της εποχης του 70 & 80 ειχαν απλο περιεχομενο και πολυ εξυπνο gameplay!!!!

Αν δουμε τι γινεται τωρα θα διαπιστωσουμε μονο γραφικα τιποτα αλλο!!!! :eek:
 
Alastor είπε:
Εγώ θυμάμαι μικρός είχα πορωθεί με παιχνίδια όπως Knights of the Round
Φοβερό! Ο Πέρσιβαλ με το τσεκούρι έσκιζε. Πάντως, αν και πολύ νεότερο, περιμένω πως και πως να γίνει working και το Run 'n' Gun 2.
 
Παλιά μου τέχνη κόσκινο!

Στα arcades έχω μακρότατη θητεία και αποτέλεσαν τον λόγο που ως καλός καμμένος αγόρασα έπειτα υπολογιστή (για να παίζω δηλαδή ουφάδικα στο σπίτι!). Ο προγραμματισμός αγνοούσα τότε ότι υπήρχε καν σαν έννοια και η πόρωση με αυτόν πρέπει βασικά να ξεκίνησε αργότερα με τα listings του Pixel και τα πάλαι ποτέ βιβλία του Κλειδάριθμου...

To πρώτο παιχνίδι λοιπόν που έπαιξα ποτέ σε Arcades ήταν το θρυλικό, και ολοκαίνουργιο τότε, Αsteroids το σωτήριο έτος 1980 στο πλοίο της γραμμής Άνδρος-Τήνος-Μύκονος με 5 δραχμές (ολογράφως: ένα τάληρο!)

Θυμάμαι χάζευα επί ώρες κάτι τουρίστες που έπαιζαν και που σε κάποια φάση τους είχε φάει το μηχάνημα το κέρμα (ή έτσι νόμιζαν!). Ως ..δαιμονιώδης 5άχρονος που ήμουν, πάτησα πειραματιζόμενος 2-3 φορές το κουμπάκι επιστροφής νομισμάτων κάτω από τον κερματοδέκτη και τσουπ! ...να σου ένα τάληρο! Ήταν το πρώτο μου παιχνίδι, το πρώτο μου interaction με ηλεκτρονική παιχνιδομηχανή - και πρέπει να τα πήγα κι αρκετά καλά... Τα αμέσως επόμενα ήταν το Space Invaders (που για να φαίνεται έγχρωμο του είχαν περασμένο από πάνω χρωματιστές λωρίδες..φτηνό αλλά αποτελεσματικό κόλπο), το PacMan, το Donkey Kong, το Μοοn Patrol, το Moon Cresta, το Pleiads, το Amidar, το Galaga, το Defender, το Scramble κλπ κλπ. The rest is (another) history!

Υ.Γ.1: Η εξέλιξη του κόστος παιχνιδιού (για single player) στα μπλιμπλικάδικα από καταβολής arcade gaming εν Ελλάδι και ανά τους αιώνας: Τάληρο, Δεκάρικο, Εικοσάρικο, Πενηντάρικο, Κατοστάρικο, 1 Ευρώ, 2 Eυρώ.... (μήπως ακρίβυνε λίγο το κόστο ζωής στο μεσοδιάστημα ;)

Υ.Γ. 2: Άπαιχτο το άβαταρ σου antony! Πιό άπαιχτη όμως η κιθαριστική υπόκρουση που ακουγόνταν από τα ηχειάκια του monitor εκείνη την ώρα στο Game Over του BEAST II. Για να φτάσεις στον Zelek χωρίς cheat έπρεπε να φτύσεις αίμα!
 
Πράγματι το μουσικό θέμα αυτής της οθόνης ήταν το κάτι άλλο αν και πολύ σύντομο. Πόσες φορές φόρτωσα το Beast 2 μόνο και μόνο για να χάσω και να το ακούσω...
 
ambu_dare είπε:
Γεγονός πάντως είναι ότι, τον πρώτο λόγο στο MAME έχει ο επεξεργαστής και οι δυνατότητες του... δεν ξέρω εάν κάποια (πολύ καλή κάρτα) μπορεί να βοηθήσει με τα CHDs παιχνίδια (δεν νομίζω πάντως να καταφέρει και πολλά).
Αυτο ακουγεται λιγο κουφο...Δηλαδη για να παιξουμε αυτα τα αρχαια arcade παιχνιδακια του '80 και του '90 θα πρεπει να χουμε...επεξεργαστη τελευταιας γενιας?? :confused: μα αυτα στην εποχη τους ειχανε επεξεργαστη της πλακας, για τα σημερινα δεδομενα...σωστα?

Τι ειναι το CHD?

Παντως εγω εχω παιξει 100δες Μαμοπαιχνιδια και σε μετριο συστημα χωρις ποτε να εχω προβλημα επεξεργαστη :)
 
Για τα πιο πολλά παλιά παιχνίδια και ένας PII450 με κάποια μνήμη είναι αρκετός. Βέβαια ως ελάχιστο θα σου συνιστούσα έναν χιλιάρη γιατί η αλήθεια είναι ότι το mame σαν πρόγραμμα έχει "βαρύνει" πολύ.

Τα CHD παιχνίδια τώρα είναι μία άλλη ιστορία.

Τα τελευταία παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στην αγορά (αμφιβάλω εάν εμείς προλάβαμε κάποια πριν την απαγόρευση), λόγω του όγκου των πληροφοριών που είχαν, δεν ήταν αρκετές οι ROMs κ.λπ. οπότε ερχόντουσαν "σετάκι" με έναν σκληρό δίσκο που είχε αποθηκευμένες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόντουσαν τα παιχνίδια για να δουλέψουν.

Από τους δίσκους αυτούς έγιναν αντίγραφα (CHDs images) και είναι ένα extra αρχείο ανά παιχνίδι (πλεόν της ROM) που πρέπει να έχεις για να παίξεις.

Αυτά τα παιχνίδια είναι λίγα (περί τα 86 μαζί με τους κώνους) και τα πιο πολλά αφενώς δεν δουλεύουν (Not working) ή δεν υπάρχει αρκετά ισχυρό μηχάνημα για να τρέξουν σωστά στο άμεσο μέλλον. Έχουν μεγέθη από κάποιες δεκάδες ΜΒ έως και ενάμιση γίγα. Δεν με ενδιαφέρουν - δεν ασχολούμαι.

Περισσότερα στον Οδηγό Xρήσης του MAME32.
 
Τα τελευταία παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στην αγορά (αμφιβάλω εάν εμείς προλάβαμε κάποια πριν την απαγόρευση)
Για το ΜΑΜΕ μιλας ή για τα coin-ops. Για ποια χρονιά?

Αυτά τα παιχνίδια είναι λίγα (περί τα 86 μαζί με τους κώνους) και τα πιο πολλά αφενώς δεν δουλεύουν (Not working) ή δεν υπάρχει αρκετά ισχυρό μηχάνημα για να τρέξουν σωστά στο άμεσο μέλλον.
Δηλαδη προλαβανε κι ολας και μεταφερθηκανε στοι ΜΑΜΕ? Ειναι δυνατον ενα cabinet κατοσταρικοφαγο (πλην ελλαδος φυσικα πλεον) να εχει τετοιες τρελες απαιτησεις? Και να απαιτει υπολογιστη τελευταιας γενιας για να παιχτει?:eek:

Έχουν μεγέθη από κάποιες δεκάδες ΜΒ έως και ενάμιση γίγα
Kαι το F E A R εχει μεγεθος 4.5 GBs...Μη μας πεις τωρα οτι υπαρχουν arcades πιο βαρειά κι απ το fear... :D :)
 
giorgos είπε:
Kαι το F E A R εχει μεγεθος 4.5 GBs...Μη μας πεις τωρα οτι υπαρχουν arcades πιο βαρειά κι απ το fear... :D :)
To Fear έχει γραφτεί native για x86 και χρησιμοποιεί native win32 calls. Δεν συζητάω για directX.

Τα arcades δεν χρησιμοποιούν x86 επεξεργαστές (ίσως κάποια μόνο) με αποτέλεσμα να πρέπει να φτιαχτούν emulation "drivers" για τους επεξεργαστές αυτούς. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα arcade δεν έχουν opengl ή directx αλλά προστείθεται ένα ακόμα emulation layer για τα calls στο πραγματικό directX ή OpenGL του μηχανήματος σου έχεις κι άλλη καθυστέρηση. Επείσης το reverse engineering που γίνεται στα παιχνίδια αφήνει κάποια "σκοτεινά" σημεία που δεν γίνονται optimized σωστά.

Ελπίζω να βοήθησα.

Edit: Βρήκα αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει λίγο περισσότερο.

"The stated aim of the project is to document hardware, and so MAME takes a somewhat purist view of emulation, prohibiting cheap hacks that might make a game run properly or run faster at the expense of emulation accuracy. In MAME every emulated component is replicated down to the smallest level of individual registers and instructions. Consequently, MAME emulation is very accurate (in many cases pixel- and sample-accurate), but system requirements can be high. Since MAME runs mostly older games, Moore's Law ensures that a large majority of the games run well on a "midpoint" 2 GHz PC. More modern arcade machines are based around fast pipelined RISC processors, math DSPs, and other devices which are difficult to emulate efficiently. These systems may not run quickly even on the most modern systems available. It's a common assumption that the speed problem is due to these games' use of 3D graphics. MAME does not use hardware rasterization on 3D games because you can't guarantee identical output between different brands of cards, or even revisions of drivers on the same card. Consistency of output across platforms is very important to the MAME team - the Macintosh and Unix/Linux ports are just as important as Windows. Detractors to this philosophy point out that ports that make use of proprietary display routines already exist (e.g MAME32, which uses DirectDraw) and that support of hardware 3D acceleration through OpenGL ought to be added as an option that users can activate or deactivate according to personal preference."
 
Υ.Γ.1: Η εξέλιξη του κόστος παιχνιδιού (για single player) στα μπλιμπλικάδικα από καταβολής arcade gaming εν Ελλάδι και ανά τους αιώνας: Τάληρο, Δεκάρικο, Εικοσάρικο, Πενηντάρικο, Κατοστάρικο, 1 Ευρώ, 2 Eυρώ.... (μήπως ακρίβυνε λίγο το κόστο ζωής στο μεσοδιάστημα
πωπω τωρα που το σκεφτομαι εχεις απολυτο δικαο!!!
 
Τις πρώτες κονσόλες τις ειχα δει σε ένα φλιπεράδικο δίπλα στο σπίτι μου. Επί δύο συναπτά έτη, έκανα τη σύνταξη της γιαγιάς μου δεκάρικα #) και δε σήκωνα κεφάλι από το παιχνίδι. Μετά, τα έκλεισε η Αστυνομία :cry:

(Μου αρέσει που η είσοδος απαγορευόταν στους κάτω των 17 και όλη η πιτσιρικαρία της γειτονιάς εκεί μαζευόταν.)

Είχα κάνει διατριβή στα παπάκια του Λούνα Παρκ (Carnival) το Packman και το Space Invador.

Στα περισσότερα όταν έκανες σκορ μπορούσες να γράψεις ένα τριψήφιο nick name. Τα κλασσικά μου που μετά από τόσα δεκάρικα φιγουράριζαν στην κορυφή ήταν : J_J ή P_J (από τα Joanna ή Princess και Jason) :D

O tempo_a, o mo_es... που έλεγε ο φιλόσοφος πειρατής...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Juanita είπε:
Τις πρώτες κονσόλες τις ειχα δει σε ένα φλιπεράδικο δίπλα στο σπίτι μου.
Καμπίνες μάλλον εννοείς, "κονσόλες" είναι αυτά τα τερατουργήματα που παίζει ο Wally με τον Keeper. :D

Και τα οποία ευθύνονται για τον "θάνατο" των ουφάδικων περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
 
Αλήθεια;;;; :what:

Καμπίνες λέγονταν;;;;

Και μπορούμε να βρούμε τέτοιες τη σήμερον ημέρα πουθενά;;;:dribble::dribble::dribble:

 


θέλω να ξαναπαίξω Carnivaaaaaaaaal :cry: :cry: :cry:

 
 
Mame και λιωσιμο στα αξεχαστα run n gun,arch rivals(μπασκετακια),neo geo world cup,tehkan world cup,world cup 1990,euro cup(σαν το wc1990 αλλα με ευρωπαικα κλαμπς) κλπ..

αξεχαστες στιγμες!
 
Εγω επεισης εχω εναν P4 στα 3Ghz, με 4 gb ram αρχαιολογια τωρα πια βεβαια, με καρτα γραφικων nvidia( δε θυμαμαι πιο μοντελο) me 1gb και δεν εχω κανενα προβλημα ουτε παρουσιασε ποτε καμια βλαβη..

Το mame παντως το τρεχει κανονικοτατα εχω την εκδοση 0.91 και δουλευει αψογα σε οσα εχω παιξει εκτος τα CHD στα οποια κολλαει αλλα δε με απασχολει αφου παιζει τα αγαπημενα μου κανονικα, οπως pacman, ms pacman, crazy kong pengo tehkan world cup kung fu master bomb jack και ενα σωρο αλλα (κατεβατο ολοκληρο οπως φανταζεστε οποτε απο κει και περα μεχρι να τα φτυσει δεν βλεπω να τον αλλαζω αλλα και να τα φτυσει εχω εναν δευτερο στα 2.8 στην ακρη οποτε θα τεθει σε λειτουργια αυτος

Βεβαια δεν ξερω τι γινεται με την τελευταια εκδοση την οποια σκεφτομαι να περασω μεσα καποια στιγμη αλλα ολο στο θα μενει ελλειψει χρονου οπως αντιλαμβανεστε.. η κριση ακομα και το gaming επηρρεαζει εφοσον πρεπει να δουλευουμε διπλα για λιγοτερα τωρα πια.. αλλα που θα παει καποια στιγμη θα το κανω και τοτε θα δω τι ψαρια θα πιασει ο γερακος μου.. αν τα καταφερει καλως αλλοιως θα παει για "καπη" οπως εξιπακουεται.. χαχα :D :D:D :)
 
Η 0.139 πάντως πάει σφαίρα στην πλειοψηφία των παιχνιδιών στο 5ετίας πια laptop μου σε Celeron 1.7, και VIA intergrated VGA που βασίζεται στο VIA chrome ολοκληρωμένο. Δηλαδή, ένα μηχάνημα που ακόμα και όταν το πήρα ήταν ακατάλληλο για οτιδήποτε gaming.

Στο Core2Duo serverάκι μου δεν κολλάει τίποτε. CHDs δεν έχω δοκιμάσει και δεν με ενδιαφέρουν. Ο ΜΑΜΕ σαν emulator αποτελεί πραγματικό άθλο.
 
Πίσω
Μπλουζα