Δεν μπορώ με τίποτε να εγκαταστήσω τα windows 11 σε παλιό μηχάνημα

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
509
Αντιδράσεις
534
Έχουμε ένα παλιό Acer Travelmate laptop, αυτό εδώ αν θυμάστε. Είδα ένα video στο youtube από όπου έμαθα ότι κυκλοφορούν εκδόσεις WindowsXLite 10 και 11, κατάλληλα για παλιότερα μηχανήματα. Η σελίδα τους είναι αυτή.
Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω μια εγκατάσταση WindowsXLite 11. Η όλη διαδικασία του setup δεν διαφέρει από την κανονική εγκατάσταση των windows 11 (το ξέρω επειδή τα δοκίμασα ΚΑΙ αυτά). Και φτάνουμε στο σημείο όπου πρέπει να διαλέξουμε partition για την εγκατάσταση... Αρχικά δοκίμασα με τα εργαλεία που παρέχει το setup να καθαρίσω τον σκληρό δίσκο (έναν SSD Patriot Burst Elite των 120 GB) και να δημιουργήσω και να κάνω format ένα partition. Επιλέγω το Next για να ξεκινήσει η εγκατάσταση και μου βγάζει το μήνυμα "We couldn't create a new partition or locate an existing one". Βρε αμάν! Έψαξα λίγο στο internet για τυχόν διάφορα πράγματα μου μπορείς να κάνεις για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Είδα ένα δημοσίευμα που συμβουλεύει να κάνεις τα εξής:

Shift και F10 για να βγούμε σε command line, και δίνουμε

diskpart
list disk
select disk 0
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign
active
list volume
exit

για να δημιουργήσουμε χειροκίνητα το partition που θα χρειαστούμε και μετά reboot και υποτίθεται πως θα δούλευε κανονικά. Όμως ΔΕΝ μου δούλεψε. Δοκίμασα και με έναν μηχανικό σκληρό δίσκο και εκεί τα ίδια, το μήνυμα "We couldn't create a new partition or locate an existing one" να συνεχίζει να με στοιχειώνει. Άλλο πράγμα που δοκίμασα ήταν να ψάξω να δω μήπως ο Patriot χρειάζεται κάποιους drivers που πρέπει να φορτωθούν εκεί που επιλέγεις partition αλλά δεν βρήκα τίποτε. Δοκίμασα και με το Gparted από ένα Ubuntu Live DVD να φτιάξω ένα NTFS partition... Τζίφος και εκεί. Δοκίμασα να κάνω disable κάποια πράγματα σχετικά με το boot από το BIOS... Τίποτα.

Μήπως λοιπόν γνωρίζει κανείς καμμιά άλλη μέθοδο για να ξεπεράσω αυτό το "We couldn't create a new partition or locate an existing one";
 
για να δημιουργήσουμε χειροκίνητα το partition που θα χρειαστούμε

To partition που δημιούργησες είναι MBR ή GPT; Το τελευταίο "list volume" που έδωσες πρέπει να αναφέρει τι από τα δύο είναι.
Μηχανήματα παλιά, με απλό BIOS, χωρίς UEFI δηλαδή, θέλουν MBR.
 
Τοσο πολυ μισεις τον εαυτο σου; :fafoutis:

Δοκιμασες με τα 10 να δεις τι συμπεριφορα εχει;
 
Ace, το partition είναι MBR.
Freaktmp, δοκίμασα και τα 10. Ακριβώς το ίδιο μήνυμα. Στο μεταξύ στους ίδιους σκληρούς δεν είχα κανένα πρόβλημα να εγκαταστήσω το Lubuntu Linux και μάλιστα πολλαπλές φορές πάνω στους πειραματισμούς μου.
 
Ace, το partition είναι MBR.
Δοκίμασε να αφαιρέσεις το bootable στικάκι την στιγμή που δημιουργείς το partition στον σκληρό. Δηλαδή κατά την διάρκεια του setup αν γίνεται, να μην έχεις τίποτα συνδεδεμένο στο laptop πέρα από το σκληρό.
Επίσης δοκίμασε να μην δημιουργήσεις κανένα partition, άστο unallocated και δες μήπως δημιουργήσει μόνο του το setup. Τέλος δοκίμασε στις ρυθμίσεις του BIOS να αλλάξεις το SATA mode από IDE σε AHCI ή το ανάποδο και δοκίμασε πάλι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ace, ευχαριστώ για την απάντηση. Τελικά έφταιγε το στικάκι. Έγραψα το ISO σε ένα άλλο στικάκι που είχα και δούλεψε με την μια.
 
  • Like
Reactions: Ace
Πίσω
Μπλουζα