Διανομή εντύπων, περιπτεράδες κλπ.[User Related]

gkouseras

RetroN00b
Joined
12 Ιαν 2008
Μηνύματα
23
Αντιδράσεις
4
Η διανομή εντύπων στην Ελλάδα γίνεται βασικά από 2 πρακτορεία που ελέγχουν όλη τη διακίνηση. Το ένα το έχει ο Λαμπράκης. Υπάρχουν και κάποια μικρότερα υποπρακτορεία στην επαρχία, αλλά ασήμαντα.

Αυτοί έχουν ενα τεραστιο δικτυο απο διανομείς που μοιράζουν τα εντυπα σε καθε περιπτερο και μαγαζι στην Ελλάδα.

Για τη δουλειά αυτή παίρνουν περίπου το 35% της τιμής. Δηλαδή αν ενα εντυπο κάνει 3 ευρώ στο περίπτερο, το πρακτορέιο παίρνει περίπου 1 ευρώ. Φυσικά από αυτό πρέπει να πληρώσει και τον περιπτερά.

Όπως καταλαβαίνετε αυτο έχει σαν αποτέλεσμα να ειναι πιο συμφέρον για το πρακτορείο να διακινεί ακριβά περιοδικά.

Το δεύτερο σημαντικό κομάτι είναι η διανομή, δηλ. πόσα τευχη θα πάνε σε καθε σημειο πώλησης. Αυτο φυσικά υποτιθεται οτι το καθορίζει το περιοδικό κι οχι το πρακτορείο, αλλά στην πράξη δε δουλευει πάντα έτσι.

Το τρίτο κι εξισου σημαντικό είναι η τοποθετηση στο περίπτερο. Ο περιπτεράς έχει χιλια περιοδικά. Ποιό θα κρεμάσει πρώτη μούρη και ποιό θα ειναι στο ράφι κάτω από άλλα πέντε;

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν πολύ τις πωλήσεις ενός περιοδικού και δυστυχώς στο USER δεν είχαμε ιδέα από το πως δουλεύουν τα κυκλώματα αυτά. Μάθαμε φυσικά στην πορεία, αλλά το τίμημα που πληρώσαμε σε χαμένες πωλήσεις ήταν πολύ υψηλό με αποτέλεσμα τα οικονομικά μας να ειναι πάντα στενά.

Θυμάμαι οτι πηγαίναμε οι ίδιοι στα μεγάλα περίπτερα του κέντρου και παρακαλάγαμε τους περιπτεράδες να το βαζουν μπροστά. Πολλοί δεν ήξεραν καν οτι υπάρχει! Ακόμα και το όνομα τους ξένιζε. Δεν καταλάβαιναν αγγλικά, άλλες εποχές βλέπετε και η λέξη USER δε σημαινε τιποτα γι'αυτούς.

Έστω και με καθυστερηση τόσων ετων θέλω να ζητησω ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους αναγνώστες της επαρχίας που δικαίως διαμαρτύρονταν για την καθυστερηση. Αυτό συνέβαινε γιατι στο τέλος κάθε μήνα το πρακτορείο μάζευε τα απούλητα τεύχη από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τα εστελνε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά δεν μπορούσαμε δημόσια να πούμε κάτι τέτοιο και μονίμως ψελλίζαμε δικαιολογίες της πλάκας. Ένιωθα μεγάλη στενοχώρια γι'αυτό το θέμα, αλλά δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Δε ξέρω κατά πόσον ειναι ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά πιστεύω οτι είναι άγνωστα στους πολλούς, ακόμα και σε συντάκτες του περιοδικού και δινουν καποια ιδέα για το πόσα πράγματα πρέπει να ξερει καποιος που κανει εκδόσεις και πόσο πολύπλοκη είναι η δουλειά αυτή.
 
κλασσικό παράδειγμα κλίκας.... τι να πώ, δεν το ήξερα ότι παιζόταν τέτοια σκηνικά!!!
 
πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση..! :thumbup:
 
Πρώτα να σε καλωσορίσω στο forum, μόλις διάβασα το άλλο σχετικό thread για το USER.

Ενδιαφέροντα όλ' αυτά, θα τα λέμε. Παρεμπιπτόντως, η γυναίκα μου έχει συγγενείς εκεί που είσαι (παντού έχει).
 
Εννοειται οτι ειναι ενδιαφεροντα ολα αυτα μιας και διαβαζοντας το παρελθον μαθαινουμε και για το παρον ,δηλαδη δεν νομιζω να εχει αλλαξει ο τροπος λειτουργιας και τοσο πολυ.

Ενδιαφερον ηταν και το κομματι με τους περιπτεραδες και το ποσο μετραει τελικα να ειναι ενα περιοδικο "πρωτη μουρη" καθως και την αγωνια που δεν φαινεται απο τους συντελεστες του περιοδικου.

Επισης πολλοι πιστευω θα θελαν να μαθουν και για τους συνεργατες του "USER" αν μερικοι απο αυτους συνεχιζουν την ιδια δουλεια σε αλλα περιοδικα ,κανα παρασκηνιο με το αντιπαλο "Pixel" η και το "Sprite" (που θυμαμαι εγω) το αν τα τοτε περιοδικα πληροφορικης εριχναν αντιγραφες απο αλλα ξενα περιοδικα.....
 
AARDVARK είπε:
το αν τα τοτε περιοδικα πληροφορικης εριχναν αντιγραφες απο αλλα ξενα περιοδικα.....
Προσωπικά είχα πετύχει άρθρο για το "Top Banana" στο Amiga Format που μετά το διάβασα μεταφρασμένο στο Pixel.
 
Πολύ κρίμα για το περιοδικό. Ούτε κι εγώ ήξερα ότι παίζονταν τέτοια σενάρια.
 
Που δεν παίζονται τέτοιο σενάρια? Οι εταιριες όταν στέλνουν δελτία τύπου δεν τα στέλνουν σε κάθε περιοδικό που εκδίδεται σε όλο τον πλανήτη.

Τα μικρότερα έντυπα (Pixel, User, κτλ) που ήταν διάσπαρτα από δω και από εκεί ζούσανε από τις ειδήσεις των μεγαλυτερων.
 
Πολύ χρήσιμη η αφήγηση σου gkousera...!! :vbwave:

Mόνη ένσταση μου,χωρίς ασφαλώς να το εκλάβεις ως παρατήρηση,αν είναι εύκολο,να μην αναφέρουμε ονόματα....

Συνέχισε να μας λες κι άλλες ιστορίες από τότε,μας γυρνάς πολλά χρόνια πίσω..!! :)
 
το μονο όνομα που ανέφερα ήταν Λαμπράκης και δεν ειναι κανενα μυστικό οτι εχει το ενα απο τα δυο πρακτορεια διανομής.

Αν δε μπορούμε κι εδω μεσα να λεμε τα πράγματα με το ονομά τους, πέστε το να το ξέρω. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα τα γραφω όπως είναι κι εσεις οι moderators μπορειτε να διαγραψετε οτι θελετε.
 
Ρε συ gkousera,δεν υπάρχει λόγος να "στραβώνεις" φίλε,ούτε ασφαλώς υπάρχει καμία διάθεση από μέρους μου/μας να επεμβαίνουμε στα γραπτά σου...

Απλά είπα,ότι σε περιπτώσεις όπου δε χρειάζεται και δεν εξυπηρετεί τίποτα,καλό είναι να αποφεύγουμε την αναφορά ονομάτων...

Άλλωστε,όπως κι εσύ ο ίδιος είπες,κάποια πράγματα είναι γνωστά κι εξυπακούονται,η περαιτέρω αναφορά ονομάτων απο μας εδώ,δε νομίζω ακριβώς ότι εξυπηρετεί κάτι....

Σε κάθε περίπτωση όμως,στο ξαναείπα και πριν,ότι δε χρειάζεται να εκλαμβάνεις την παρέμβαση μου ως παρατήρηση....
 
...διαβάζοντας τα γραπτά του Γιώργου στο πρώτο post, έφαγα ένα φοβερό "φλας" !!

Ρωτώντας έναν συμμαθητή μου πριν χρόνια, αν βγήκε το νέο τεύχος του Pixel, μου είχε απαντήσει:

"Εκανα μία βόλτα στην Στουρνάρη σήμερα, και όλοι μου λένε 'Πάει το Pixel, έσβησε'. Διάφοροι γνωστοί μου, μου λένε πως βγήκε ένα νέο περιοδικό, πολύ καλύτερο !!"

(την φράση που έβαλα bold, μου την είπε έτσι ακριβώς όπως την γράφω !!)

Τον ρώτησα πως λένε αυτό το περιοδικό, και μου είπε "USER". Μου είχε φανεί θυμάμαι περίεργο έτσι "σκέτο" σαν όνομα, και τον ξαναρώτησα μήπως κάνει λάθος !!

Βάλθηκα λοιπόν να ψάχνω και να ρωτάω για αυτό το περιοδικό στα γύρω περίπτερα. Ισως ήταν λάθος μου που δεν πήγα στην Στουρνάρη να το ζητήσω, αλλά οι διάφοροι ψιλικατζήδες-περιπτεράδες της περιοχής μου ούτε καν το είχαν ακούσει - κανείς δεν ήξερε τίποτα - ενώ κάποιοι μου έλεγαν "δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αυτό το περιοδικό, το περιμένουμε" (προφανώς για να με ξεφορτωθούν !! :D ).

ΑYTOΣ είναι και ο λόγος που έχασα τότε τα δύο πρώτα τεύχη του USER (ενώ ήμουν ήδη ενήμερος για την κυκλοφορία του) - πράγμα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Γιώργου.

Τελικά κάποιο καιρό αργότερα κατάφερα να βρω σε περίπτερο το τρίτο τεύχος. Εντυπωσιάστηκα, αλλά θεώρησα (καθαρά προσωπική άποψη) πως το Pixel εξακολουθούσε να είναι η "κορυφή" των ελληνικών περιοδικών για home-micros. Συνέχισα πάντως να αγοράζω το USER, διότι πολλές φορές παρουσίαζε παιχνίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο Pixel και έτσι είχα μία πιό σφαιρική ενημέρωση !! :thumbup:

Ετσι για την ιστορία και μόνο, αναφέρω ότι εκείνος ο φίλος μου δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το Pixel, ενώ ούτε και το USER τελικά τον κέρδισε !!

O λόγος ήταν πως επειδή είχε πολλά πάρε-δώσε με "πειρατικό software", είχε στην διάθεσή του νέους τίτλους αρκετά νωρίς (κάποιοι απο τους οποίους δεν είχαν ακόμα παρουσιαστεί σε ελληνικά περιοδικά), και προτιμούσε να σχηματίζει μόνος του μία γνώμη, παρά να διαβάζει reviews !!
 
Πολύ καλό το αρθράκι. :thumbup: . Περιμένουμε και άλλα. (Ειδικά για τις σχέσεις με τα μαγαζιά του χώρου. :) )
 
billy είπε:
Μου είχε φανεί θυμάμαι περίεργο έτσι "σκέτο" σαν όνομα, και τον ξαναρώτησα μήπως κάνει λάθος !!
Με ρωτησαν οι γεροι μου τι σημαινει 'Γιουζερ' και τους απαντησα... 'Χρήστης' :D
 
...και δεν σε διώξανε απ' το σπίτι; :biglaugh: :biglaugh:
 
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ


Πολύ εξειδίκευση ρε συ Μανώλη. Αποκτήσανε και αυτοί το περιοδικό τους. Κάτι σαν το "Κυνηγοί και Λαγωνικά" ένα πράμα!!!!


 


"Φίλε χρήστη, τώρα έχεις και εσύ το δικό σου περιοδικό" !!
 
gkouseras είπε:
Έστω και με καθυστερηση τόσων ετων θέλω να ζητησω ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους αναγνώστες της επαρχίας που δικαίως διαμαρτύρονταν για την καθυστερηση. Αυτό συνέβαινε γιατι στο τέλος κάθε μήνα το πρακτορείο μάζευε τα απούλητα τεύχη από Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τα εστελνε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά δεν μπορούσαμε δημόσια να πούμε κάτι τέτοιο και μονίμως ψελλίζαμε δικαιολογίες της πλάκας. Ένιωθα μεγάλη στενοχώρια γι'αυτό το θέμα, αλλά δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
... Όντως, έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα.....

@ billy : LoL!!!!
 
ΚαραLOL παιδιά!Γράφετε ιστορία!:biglaugh:
 
Επειδή αρκετές αναφορές έγιναν στο θέμα της αντιγραφής, να πω δυο λόγια και γι'αυτό:

Είναι ξεκάθαρο οτι έγιναν αντιγραφές από τα ξένα περιοδικά. Όχι τόσο σε επίπεδο μετάφρασης άρθρων (αν και δεν το αποφύγαμε...) όσο σε ύφος και στυλ.

Λόγω της άγνοιας που ειχαμε για το πως στηνεται ενα περιοδικό, παίρναμε ιδέες από τα ετοιμα. Κοιτάζοντας τώρα προς τα πίσω, δε βρισκω κατι μεμπτό σε αυτό, η αντιγραφή μιας καλής ιδέας είναι θεμιτή, αρκεί να γινεται με δημιουργικό τρόπο κι όχι στείρο.

Από το PIXEL δεν αντιγράφαμε γιατι ήταν αντιδεοντολογικό και γιατι δεν ειχε νόημα. Αν κάποιες φορές φαινόταν κατι σαν αντιγραφή αυτό οφείλεται στο οτι πολλές φορές βγάζαμε τα ιδια παιχνίδια για review και αναπόφευκτα γραφαμε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα.

Οι πιο χοντροκομμένες αντιγραφές που καναμε από ξενα έντυπα ήταν σε screenshots παιχνιδιών. Είτε γιατι δε προλαβαίναμε είτε γιατι ειχαν ετοιμα εκπληκτικά screenshots που δε μπορουσαμε εμεις να πάρουμε.

Για να μή λέμε μόνο τα αρνητικά όμως να πώ οτι ειχαμε και πολλές πρωτοτυπίες όπως π.χ. την προσωπική μου επίσκεψη στην εκθεση στο Λονδίνο με συνεντεύξεις και ειδήσεις από πρώτο χέρι.
 
Πίσω
Μπλουζα