Διαφημίσεις - μυστήριο

manos311

RetroActive
Joined
9 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.456
Αντιδράσεις
3.132
Υπήρχαν κάποιες διαφημίσεις, συνήθως οι πρώτες κάποιου προϊόντος, που δεν μας αποκάλυπταν το όνομα του προϊόντος, απλώς το περιέγραφαν (ή το αντίθετο, μας έλεγαν το όνομα χωρίς να μας λένε τι προϊόν είναι), και λίγο καιρό μετά έπαιζαν ολόκληρες.

Μερικές που θυμάμαι:

Τι κρατάει ο Ναπολέων? (Diana χαρτικά)

Είστε για Sweet Delight? (Πουτίγκα στιγμής)

Τι σας λείπει κάθε μεσημέρι? (Εφημερίδα Μεσημβρινή)

Επίσης η πρώτη διαφήμιση της Heineken αφού περιέγραφε τη μπύρα, έδειχνε ένα χαρτί που σκίζεται για να αποκαλύψει τη μάρκα, και ο εκφωνητής έλεγε "Τη λένε..." και εκεί πάγωνε η εικόνα.

Θυμάστε άλλες?
 
"Στις 3 του μηνός θα γυρίσω αλλιώς" και διαφήμιζε εκπτώσεις σε ρούχα νομίζω.
 
" Θα κάνετε πάρτι; πάρτε το 100 ".

διαφήμιζε αλεύρι....
 
Αλίκη Βουγιουκλάκη : Εγώ ψηφίζω 154 (τηλέφωνο οδικής βοήθειας)
 
Ας είναι καλά. Το φέρανε. (κρασί, νομίζω Απέλια)
 
RIO είπε:
τις πρώτες μέρες έλεγε μόνο αυτή την φράση... :)
Ειλικρινά δεν το θυμόμουν. Νόμιζα ότι εξαρχής η διαφήμιση ήταν ολόκληρη. Thanks Bill. :D
 
Ηταν μια μαρκα καλαμποκέλαιου ή ηλιέλαιου, που δεν τη θυμαμαι. Παζει να μη την εχω ξανακουσει και μαλλν δεν υπαρχει πια. Για καμποσο καιρο επαιζε μια ερωτηση οπως "Εσεις βαζετε χρυσαφι στο φαγητο σας;" και εδειχνε ανθρωπους να αναρωτιουνται απορημενα "χρυσαφι;;;" μεχρι που αποκαλυφθηκε οτι αναφεροταν στο συγκεκριμενο λαδι.

Ιδια περιοδο περιπου, μια γκομενα καλοντυμενη πηγαινε σε ενα περιπτερο, και ζητουσε ρουχα, κανοντας τον κλασσικο μεσοκοπο μουστακαλη περιπτερα να την κοιταζει σα χάνος. Τελικα διαφημιζε ενα περιοδικο-καταλογο αγορων με το ονομα Krini που απο οτι εχω καταλαβει ηταν μια επιχειρηση για αγορα γυναικειων ρουχων μεσω ταχυδρομειου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ προσφατο:

γυμνασμενος τυπος (κοινως : σφηκτης) με αγριεμενο βλεμμα λεει "θα σας αλλαξω τα φωτα" δυο φορες και η διαφημιση σταματαει εκει.

Μετα απο λιγες ημερες η διαφημιση αποκαλυπτει τι διαφημιζει, αυτη τη φορα ο σφηκτης λεει "θα σας αλλαξω τα φωτα" μια φορα και μετα δειχνει νομιζω μια εταιρια που επιδοτει και αλλαζει τον φωτισμο σας με νεου τυπου οικολογικους/οικονομικους λαμπτηρες.
 
mike είπε:
Πολυ προσφατο:γυμνασμενος τυπος (κοινως : σφηκτης) με αγριεμενο βλεμμα λεει "θα σας αλλαξω τα φωτα" δυο φορες και η διαφημιση σταματαει εκει.

Μετα απο λιγες ημερες η διαφημιση αποκαλυπτει τι διαφημιζει, αυτη τη φορα ο σφηκτης λεει "θα σας αλλαξω τα φωτα" μια φορα και μετα δειχνει νομιζω μια εταιρια που επιδοτει και αλλαζει τον φωτισμο σας με νεου τυπου οικολογικους/οικονομικους λαμπτηρες.
είναι πρόσφατη η διαφήμιση...δεν ανήκει στα όρια του ρετρό...
 
Τώρα αυτά είναι στην τηλεόραση αλλά κάποτε ηταν γκράφιτι ή αφίσες σε τοίχους.

Θα μου επιτρέψετε, ελπίζω, να παραβιάσω λίγο τον περιορισμό "Τηλεοπτικές διαφημίσεις" και να αναφέρω δύο τέτοιες περιπτώσεις που θυμάμαι, διότι αν και διαφημίσεις τοίχου είχαν ακριβώς την ίδια λογική.

"Χάσαμε τη θεία στοπ". Τώρα που το θεατρικό αυτό έργο του Γιώργου Διαλεγμένου είναι γνωστό και πολυπαιγμένο η φράση δεν θα παραξένευε κανέναν, αλλά όταν το 1975 είδαμε αυτό γραμμένο σε μερικούς τοίχους αναρωτιόμαστε τι διάολο είναι.Λίγο μετά μάθαμε ότι ήταν τίτλος θεατρικού έργου που θα ανέβαζε το θέατρο "Στοά" Ζωγράφου (Παπαγεωργίου - Πρωτοψάλτη). Καλή διαφήμιση, είχε γίνει αρκετό σούσουρο (και ωραιότατη παράσταση, ειρήσθω εν παρόδω. Την είδα τότε και τη θυμάμαι ακόμη.... "ΝΑ ποιος με ταΐζει!" :) )

Λίγα χρόνια μετά, "Μπέττυ, Πόσο πάει?" Δεν είμαι σίγουρος αν το όνομα "Μπέττυ" υπήρχε ή μόνο η φράση "Πόσο πάει?" ήταν γραμμένο σε τοίχους. Πάλι διαφήμιση-μυστήριο που λύθηκε με την κυκλοφορία του βιβλίου με αυτόν τον τίτλο γραμμένο από την τραβεστί Μπέττυ, που έγινε διάσημη εξ αιτίας του (και θέμα ταινίας λίγο μετά). Εννοώ διάσημη στο ευρύτερο κοινό, αυτό τουλάχιστον που ενδιαφερόταν για βιβλία και τέτοια. Διότι υποθέτω ότι στους σχετικούς κύκλους η Μπέττυ ήταν ήδη πολύ γνωστή και ως ακτιβίστρια και ως επαγγελματίας, ενώ σε όσους δεν ασχολούνταν με βιβλία θα παρέμεινε άγνωστη αφού δεν υπήρχαν πρωινάδικα και σκανδαλοθηρικές εκπομπές που πετάν τη σκούφια τους για τέτοια πιασάρικα θέματα

Σίγουρα θα υπήρχαν πολλές άλλες τέτοιες μυστηριώδεις διαφημίσεις αλλά δεν θυμάμαι άλλη
 
Τα θυμάμαι αυτά που λες, Ελέφαντα. Επίσης υπήρχε στους τοίχους και το "Έρχεται ο Νίνο με το παπί του", τον οποίο "γνωρίσαμε" αργότερα, από τραγούδι του Α. Μικρούτσικου...Ο Νίνο, ή Παεζάνο, τελικά αν αληθεύουν τα σενάρια, σκοτώθηκε σε τροχαίο, δεκαετίες πριν, και ήταν φιγούρα της περιοχής Κυψέλης.

Στην τελευταία εκδοχή, ο Χαρδαβέλλας όταν είχε την εκπομπή "Πύλες του Ανεξήγηττου", έβαλε τους συνεργάτες να γράψουν σε διάφορα μέρη της Αθήνας μια περίεργη ημερομηνία, γραμμένη επίσης κατά περίεργο τρόπο. Κι αφού έκανε μια-δυο εκπομπές "αγωνιώδους διερεύνησης", αποκάλυψε "ανήμερα" ότι ήταν η επέτειος που η εκπομπή έκλεινε κάποια χρόνια προβολής...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
elephadas είπε:
Σίγουρα θα υπήρχαν πολλές άλλες τέτοιες μυστηριώδεις διαφημίσεις αλλά δεν θυμάμαι άλλη
Ειχα ανοιξει ενα θεμα με αφορμη μυστηριωδη grafiti που εβρισκες σε ολη την Αττικη και ίσως ηταν διαφημισεις. Οταν ημουν μικρος με παραξενεψε καποιο που εγραφε "ΣΥΡΜΑ Η ΛΟΛΑ" που δεν αποκλειεται να ηταν διαφημιση του τραγουδιου των Ξυλινων Σπαθιων.
 
θυμήθηκα και μια ακόμη που έβγαινε μια και έλεγε " όταν το είδα δεν μπορούσα να το πιστέψω! " και ρωτούσε ο εκφωνητής τι πιστεύετε πως την ενθουσίασε ( πχ είδε ταξί σε ώρα αιχμής κλπ). Αλλά δεν θυμάμαι τι διαφήμιζε ( απορρυπαντικό ; )
 
Στη διαφήμιση που έλεγε "Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;" και διαφήμιζε χυμό, τον έδειχνε από την αρχή;
 
«Εσείς έχετε ταμπού;»

Κατερίνα Γιουλάκη για το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνίδι.
 
johnny19818 είπε:
Στη διαφήμιση που έλεγε "Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;" και διαφήμιζε χυμό, τον έδειχνε από την αρχή;
Απ'ότι θυμάμαι, δεν ήταν διαφήμιση χυμού, ήταν για να προωθήσει την κατανάλωση πορτοκαλιών, και ήταν ολόκληρη από την αρχή.

- Εσύ πόσα πορτοκάλια έφαγες σήμερα?

- Ένα!

- Ένα δε φτάνει. Χρειάζονται τουλάχιστον τρία για τις βιταμίνες σου.
 
Πίσω
Μπλουζα