ΕΠΙΛΟΓΕΣ (Μακεδονία) 80s

johnalepou

Human RetroDatabase
Joined
28 Αύγ 2006
Μηνύματα
3.362
Αντιδράσεις
529
30671_440755873384_108956318384_5503880_788481_n.jpg
 
Ήταν το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα που κυκλοφόρησε μαζί με κυριακάτικη εφημερίδα (πρώτο τεύχος: Σεπτέμβριος 1982). Αρκετά πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή. Έβγαινε μία φορά το μήνα, και το κόστος της εφημερίδας ήταν κατάτι μεγαλύτερο μαζί με το περιοδικό. Σήμερα βέβαια είναι δωρεάν, ενώ κυκλοφορεί κάθε Κυριακή. Η εφημερίδα Μακεδονία αυτόν τον μήνα συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης (πρωτοεκδόθηκε τον Ιούλιο του 1911).
 
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού, Σεπτέμβριος 1982

attachment.php
 
Ωωωω συλλεκτικότατο!!!
 
Picture~10.jpg
Picture~10.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θέμα "Ο έρωτας στις μεγάλες ηλικίες" το εμπνεύστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό? :p

(Προτιμώ να μη σχολιάσω την ενδυματολογική πρόταση καθώς και την κόμμωση της καλλονής του εξωφύλλου)
 
Λυστε μου μια απορια. Στο ποστ 5 του Τονυ Τονυ βλεπουμε τη Βισση σε δυο ποζες με την ελια να ειναι στη μια φωτογραφια απο αριστερα και στην αλλη απο δεξια. Ποια ειναι η σωστη;
 
Στο 8 πάλι η Βίσση δεν είναι? Εκεί είναι στο δεξί της φωτό.
 
Το "Κατέχεσθε" είναι μεν σωστό γραμματικά αλλά δεν μπορούσαν να βρουν άλλη λέξη? :cool:
 
elephadas είπε:
Το "Κατέχεσθε" είναι μεν σωστό γραμματικά αλλά δεν μπορούσαν να βρουν άλλη λέξη? :cool:
Απίστευτο εν έτει 1986 να γράφουν με δασείες, ψιλές κλπ., όπως φαίνεται τουλάχιστον από τους τίτλους στο εξώφυλλο. Το 1982 δεν είχε καταργηθεί το πολυτονικό;
 
Δεν θυμάμαι πότε καταργήθηκε το πολυτονικό στην εκπαίδευση και στα δημόσια έγγραφα, αλλά δεν έγινε βέβαια παράνομο, όποιοι ήθελαν συνέχισαν να γράφουν πολυτονικό. Φαντάζομαι ακόμη και τώρα κάποιοι γράφουν έτσι, για λόγους εθνικιστικούς, αισθητικούς, για να κάνουν τους έξυπνους, ή γιατί έτσι γουστάρουν τέλος πάντων.

Ωστόσο, αρκετά χρόνια πριν καταργηθεί, πολλά έντυπα - κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά αριστερά ή αριστερίζοντα - είχαν από μόνα τους καθιερώσει ένα ιδιότυπο μονοτονικό, στο οποίο όλοι οι τόνοι και τα πνεύματα είχαν αντικατσταθεί από ένα σύμβολο, συνήθως τριγωνάκι, καμιά φορά τελίτσα. Τα παραπάνω εξώφυλλα είναι παράδειγμα του συστήματος αυτού. Φυσικά σε χειρόγραφα το τριγωνάκι ήταν δύσκολο, οπότε με το χέρι εμπαινε οξεία. Δεν ξέρω γιατί δεν είχαν καθιερώσει την οξεία από την αρχή τα έντυπα. Ίσως γιατί ξένιζε λιγότερο. Τώρα που το έχουμε συνηθίσει δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά σας βεβαιώνω ότι στην αρχή όταν έβλεπα οξεία σε μέχρι τότε περισπώμενες λέξεις ή αρχικό φωνήεν χωρίς πνεύμα μου έβγαινε το μάτι. Κι αυτό παρά το ότι, αν και υπερσυντηρητικός σε γλωσσικά θέματα, ήμουν ενθουσιώδης οπαδός του μονοτονικού από την αρχή. Θα προτιμούσα βέβαια να είχε παραμείνει ο τόνος και σε μονοσύλλαβα τα οποία τονίζονται στην εκφορά του λόγου, διότι έτσι θα ήταν ακόμη απλούστερο το σύστημα. Ο σκοπός δεν ήταν η οικονομία στη μελάνη! Αλλά δεν με ρώτησαν πριν το καθιερώσουν :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα